28 ročná dcéra je nezodpovedná, neviem si s ňou rady
Prajem pekný deň.
Prišla som sa poradiť ohľadom mojej dcéry (28 rokov).
Žije mimo domu už zopár rokov. Odišla pracovať do zahraničia pred 5 rokmi, pracovala 2 roky vo Veľkej Británii. Viac nepracovala ako pracovala. Momentálne je v Českej republike spolu s priateľom, nepracuje. Neprihlásila sa na zdravotnú poisťovňu a nikde nemá zdravotné poistenie. Ak by sa prihlásila na Slovensku, musela by si spätne doplatiť dobu, počas ktorej nebola poistená, teda asi dva roky. Nemá ani lekára. Ako jej vysvetliť, že takto to nejde? Má dosť rokov, ale ako vidím, rozum žiadny.
Nerada by som, aby jej naskákali dlhy, ako to riešiť?
Keď aj nepracuje, ale predpisy by mohla poznať, lebo zdravotné poistenie je povinné,
tam by ani nestačilo povedať v slov.zdrav.poisťovni, že si platila v Česku, tam treba doniesť potvrdenia, kde si platila poistenie od dátumu odhlásenia.
Ja nvm ale spatnr doplacat??
Preco by mala?
Resp. Ha som bola odhlasena zo zdrv.poistenia a pracovala v zahranici a tam som poistena nebola nik mi nrdal nic doplatit...?
@marlent Nie som si istá, ale čím som si istá je to, že zdravotné poistenie je zo zákona povinné a musí si ho platiť. To by sa mohol každý odhlásiť a neplatiť.
No ja neviem ale normalne aom nic nedoplacala a tym babam v poistovni som to normalne povedala....
Este mi napadlo pracovala som v afrike...mozno kvoli tomu ze je to mimo tak to nebolo potrebne neviem
@deti95060810 a takto to dopadne ked rodicia platia svojim dospelym detom aj moja svokra platila lebo sa bala aby dcera neprisla o byt nie kvoli tomu zeby prisla exekucia na nu svokru ale bala sa o dceru zeby nemala kde byvat. Takze aj tam je to podla mna len preto platia ze sa boja o dieta ale exekutor nemoze exekuovat rodicov dospelych deti predsa
@marlent Nezdá sa mi, že by to nechali tak. Ale Vy ste v tej Afrike pracovala, teda u Vás je to niečo iné. Určite ste mali zmluvu.
A vlastne tam som poukazovala len praxovnu zmluvu...neplatila som si ziadne odvody
Ano mate pravdu...poplietla som to
@katulienkax zacvakali to svokrovci... môj manž. sa hneval, že sestra sa na všetko vysr.... a oni chudáci to odskákali... Sú to obyčajní ľudia ktorí majú čo robiť aby si našetrili vôbec niečo ....
Keď išla do zahraničia, tak sa odhlásila? V tom prípade jej nedoplatky určite nerastli, ak bola teda odhlásená. Takže nech si zisti co a ako a vždy sa dá riesit
@maciatkolulu Áno, priniesla im pracovnú zmluvu a oni ju na základe tej zmluvy odhlásili zo zdravotnej poisťovne na Slovensku. Ale už sa neprihlásila späť.
Dobre by bolo nech sa ona odhlási z trvalého pobytu (elektronicky) a ísť pracovať v ČR aspoň na nejaké 4 hodiny a uvidí, čo budú od nej požadovať.
@mpg Tomu nerozumiem, načo na štyri hodiny?
Na nejaký menší úväzok, aby mala pracovnú zmluvu a oni budú za ňu platiť zdravotné odvody.
@mpg Jej sa pracovať nechce, to je ten problém.
Ako nezamestnaná Slovenka v ČR bez trvalého pobytu- bez toho aby bola vedená na úrade práce, bez toho aby tam mala hlaseny prechodný pobyt, bankový účet, doktorov, nájomnú zmluvu kde figuruje jej meno atd atď tak ju tam nepoistia ani keby si to chcela hradiť sama. Musí sa v prvom rade zamestnať. A mala by ísť aj na cudzinecku políciu pre potvrdenie o prechodnom pobyte bude to v budúcnosti potrebovat. Keď sa zamestná, nebude musieť riešiť nič ohľadom poistenia, urobí to za nu zamestnávateľ. Pokiaľ sa nemýlim tak 5 rokov je premlčacia doba, čize poisťovňa bude chce dokladovať len toto obdobie. V ČR si to od nej nebudú pýtať je tam vedená ako cudzinka. Keby sa vráti na sk tak riskuje že sa na to príde.
A mozem sa opytat?odkial ma peniaze?to uplne vsetkp kupuje priatel?ci ma od neho nejake vreckove,ci od teba?ci ako?
Ved len na kino,pizzu,zmrzku...kavu...je potrebne nejake euro.
Uplne pre zaujimavost by som to chcela vediwt.
Lebo nejako si to neviem predstavit.
Nie je to tak, že keď je odhlasena teda nič nedlzi?
Riešila si to s ňou viac krát má svoju hlavu nič nezmozes.Je 10 r dospelá je to jej vec.Ked pôjde k doktorovi zaplatí v hotovosti jednoducho s ňou nič nespravis iba preruší kontakty
@marlent len v Afrike (teda čo viem tak vo väčšine štátov tam)poistenie ani ako také nemajú......u lekára platíš v hotovosti a keď nemáš smola....mne tam pracuje synovec, najskôr bol v Nigérii, teraz je v Siera Leone....pozerá v robote ako tam hclapík behá pri linke a cvičí, tak sa ho pýta že či mu šibe, že však je v robote tak čo tam cvičí....no chlapík - šak mám maláriu, musím sa vypotiť😉tam sa takto tí chudobnejší liečia😉inak malária je tam fakt ako u nás chripka, bežne v lekárni na ňu kúpiš liek len oni ak zarobia 50eur/mesačne a majú dať 10za liek - tak nedajú....
@terezka1947 Ona mala niečo nasporené ešte z Anglicka a tie peniaze míňala a keď došli tak všetko platil jej priateľ.
Chapem.
@luccija Odhlásená je, ale ona keď ukončila pracovný pomer v tom Anglicku, mala sa prihlásiť na Slovensku. Aspoň tak si to myslím.
Inak môj známy- podobný prípad ako tvoja dcéra v zahraničí nebol neaku dobu poistený, vrátil sa do Čiech a tiež na všetko kaslal. Zamestnal sa až po pol roku a tuším po dvoch rokoch mu volali z vzp ze ma prist zdokladovať posledné roky, priniesť pracovné zmluvy všetky potrebné papiere. Niečo doniesol, niečo nie. Trvalo niekoľko mesiacov kým sa mu ozvali a prisla mu mastná pokuta. On je ale Čech, keby bol cudzinec tak by ho nemali prečo riešiť.
Tvoja dcéra je moja rovesníčka tak isto som po škole odišla do UK na zárobky ..tam som bola poistená a keď sme sa vrátili na SVK tak chceli v poisťovni dôkaz že som si platila zdravotné v zahraničí..ale hold take potvrdenie neexistuje keď tam je to zadarmo stačí si len požiadať o insurance Numbers a pani za okienkom najskôr robila bububu a ako to budem musieť doplatiť a bla,bla ale keď som jej povedala že jej tam zavolám a že oni jej vysvetlia že take potvrdenie nemajú tak povedala strohé dobre...ale k pointe..nikdy som nebola bez prace,mame 3 izbovy byt v osobnom vlastníctve,svadbu som si platila len ja s mužom ,moja materská bola väčšia ako pláž niektorých ľudí mám 2 ročného chlapca a nikdy by ma nenapadlo spoliehať sa na rodičov.Mozno je to tým,že mám brata ktorý sa správa ako tvoja dcéra a všetky peniaze vrážajú do neho(momentálne už ma tehotnú priateľku)a sú bez prace a ona v živote nerobila,čiže materská 0€ dostane rodicak ak tam pôjde lebo ona je názoru že kvôli pár € nepojde stať do radu 🤦🏻♀️..nikdy sa nezmenia ..dostal milión šancí,vyhrážanie že už za neho nic nezaplatia ale skutek utek...vie že ho nenechajú na ulici
@whatever1 Jej zatiaľ nič neprišlo vydokladovať,. Nie je na to premlčacia doba? Dcéra sa na Slovensko vrátiť nechce, ale keď nepracuje ani v zahraničí, niekto za ňu musí zdravotné platiť, ale ona ako cudzinec sa nemôže v zahraničí prihlásiť na dobrovoľné poistenie.
@pracujucazienka ale zrejme si dokladovala pracovnú zmluvu, lebo ak nie, je možné že sa ozvú že tam máš nedoplatok...ono pani za okienkom sa s tebou nebude dohadovať, lebo je tvoja povinnosť preukázať že si tam pracovala(teda tým pádom platila poistné)...Neter sa vrátila minulý rok z Írska a musela dokladovať uplne všetko - od kedy do kedy platila odvody, od kedy do kedy tam poberala materskú....tiež tam nejaké doklady nemala, tak im musela priniesť aspom maily kde sa z poistenia odhlasovala a tuším aj zmluvu.....
Premlčacia doba je myslím 10rokov, čiže ak sa vráti na Slovensko po 15-tich rokoch, môžu žiadať poistné len za posledných 10rokov....

@hopsadobrandejsa ale ona je odhlásená zo ZP, odhlásila sa keď odišla do Anglicka.....len odvtedy sa neprihlásila späť....a keď sa bude chcieť prihlásiť späť do zdravotky, musí preukázať že si v zahraničí platila odvody.....už prišli na to že veľa ľudí nepracovalo a zdravotka je povinná...