4 generácie pod jednou strechou. Ako to zvládnuť?
Ja už neviem, čo mám robiť, aby som sa nezbláznila... Dom je písaný na manžela, ale bývajú s nami jeho rodičia a 89 ročný starký, máme trojtýždňové bábätko. My máme síce hore, dve izby, ktoré sme si zariadili tak aby sme boli spokojní...chýba, nám tu ešte kúpeľňa, tá bude za pár mesiacov...ale kuchyňu máme len jednu. Dostať sa u nás do kúpeľne je veľký problém...a to nehovorím o tom, že nikto nevie rešpektovať naše súkromie a fakt, že je tu malé dieťa. Neustále nám chodia hore, svokra mi dokonca lašuje po skriniach a šuflíkoch. Nikdy nezaklopú, keď k nám idú do spálne. Akoby to nestačilo, že dom je na prasknutie, svokra sem stále vyvoláva svojho druhého syna zo ženou a trojročnou vnučkou, chodia si sem ako na chatu, vždy sa tu najedia a nabalí sa im aj domov, správajú sa tu ako doma, ich malá stále reve a švagrina hučí po malej jak zmylov zbavená. Je tu neustále hluk, keďže svokra a starký sú polohluchý a keď rozprávajú sú dosť hluční. Svokra sa ale vôbec nevie kontrolovať a búcha dverami a hučí na celý dom. Manžela mám momentálne na služobnej ceste, tak nemôže tu urobiť ani poriadok, aj keď im niečo povie, tak svokra robí ešte väčší bordel ako obvykle. Minule som jej povedala, že nech nebúcha dverami, lebo malá sa mi zakaždým zlakne...že ona je ešte hluchá a nemôže nič počuť a vysmiala ma, že hádam nebude chodiť po špičkách a nasledujúci týždeň buchala naschvál ešte viac. Neviem čo si tým chcela dokázat, ale svedčí to o jej inteligencii. Ja naozaj neviem ako ďalej, včera mi malú zobudili najmenej 10x a všetci mi sem furt lozili, ja som to už nevydržala a praskli mi nervy a celý večer som sa na skype hádala s manželom a vybíjala si na ňom zlosť. Nežijeme si zle, ale na samostatné bývanie nemáme a manžel si odmieta zobrať hypotéku, vraj nezadĺži, ešte aj našu malú a že to mám vydržať, kým príde domov. My sa veľmi ľúbime, vychádzame spolu velmi dobre, pomáha mi, stará sa o mňa, mám skoro všetko čo chcem alebo potrebujem...ale už nevládzem... asi sa chcem len vyrozprávať, alebo počuť, že nie som jediná s takýmto problémom, ja viem, sú na to ľudia aj horšie a ja sa nemám na čo sťažovať... ale fakt sa asi zbláznim...Zo svokrou si nerozumiem, nemám si s ňou čo povedať, sme úplne na inej úrovni. Môj manžel to chápe a je aj rád, že s ňou nie som kamarátka a nevešiam jej všetko na nos, ako jej druhá nevestička... S malou nepotrebujem pomôcť, viem sa o ňu postarať úplne sama a to sa jej nepáči, variť viem aj postarať sa o domácnosť, mám svoj názor. A ona to ťažko nesie, že nemôže robiť najmúdrejšiu...je hlúpa a má stále sprosté reči...Zo začiatku mi velmi ubližovala rečami, ale môj manžel sa ma zastal a ona už vie, že si nemôže dovoliť na mna povedať, zle slovo pred ním, tak ma ohovára po celej rodine, najhoršie na tom je, že si ešte aj vymýšla... vypočula som si jeden telefonát po ktorom som asi hodinu revala... ale išla som za ňou a povedala svoje... bojím sa, že naše manželstvo sa skončí, kôli jeho mame, lebo ja to nezvládam. Celé dni ma z toho hluku bolí hlava... ako ich naučiť aby neboli takí hluční a prispôsobili sa? ako im vysvetliť, pre nich nevysvetliteľné?
@janinah poznám jednu rodinu , ktorá z vlastného domu sa odstahovala a postavili si další dom .
Presne takáto situácia. Bývali hore, dole svokra so svokrom a švarom , svokor aj švagor pili ako duhy a aby im v exekucii nezobrali dom prepísali ho na tohto druhého syna. Ten si s manželkou na už vlastnom dome prerobil vrch narodili sa im dve deti ale po čase bola situácia už neunostná a zobrali uver zo štátneho fondu a na jej ( manželkynom ) pozemku postavili malý bungalov.
Situácia dopadla tak že švagor sa chcel nasťahovať do prerobenej časti , lebo si našiel rozvedenu priateľku s detmi lebo však " oni " už to nepotrebujú . Vtedy sa moja kamarátka naštvala a vrch zamkla . Prestali platit elektriku , lebo nebolo z čoho , vodu po čase tiež tak ak ich nechceli nechat tak museli platiť oni , daň z nehnuteľnosti ( lebo však chalupa je ich ) , poistku na chalupu platia oni. Do ich chalupy sa nasťahovali aj ich synovec , lebo ho jeho sestra vyhodila lebo sa tulal a nerobil .
Predtým ako chalupu na neho prepísali sa so svojimi surodencami vyrovnal . Takže nikomu nič nedlžil a to už sa nehovorí o pravidelných návštevách exekutora ktorý skumal či tam náhodou svokor nemá niečo vlastné .
Ja by som takto nedokázala existovať. Nepamätáte si otázku na maturitách z cudzieho jazyka: Mladí a starí pod jednou strechou. Už tam sa to rozoberalo. Niečo na tom bude... a teraz k veci. Každý má právo na súkromie. Mala by si sa porozprávať s mužom, radšej by som volila hypotéku, aspoň 1 izbový byt, aj to je lepšie ako žiť s celou rodinou, ktorá nerešpektuje súkromie. Ja by som to teda nedokázala. Obdivujem ťa....
Jaaj ja by som balila kufre a isla do podnajmu hoci len do jednoizbaku ale urcite by som utekala z toho blazinca...A dnes ked nema clovek nic usetrene hypoteke sa nevyhne...ale v prvom rade aspon do podnajmu a potom riesit co dalej...v takom blazinci by som neostala 🙂
Ked sa nam narodila dcerka, muz akurat menil pracu a tak mohol ostat doma mesiac. Mali sme vtedy dvojizbak ale tym ze sme boli nonstop doma, v zime, este aj zateplovali vtedy, vsade same pradlo, veci pre malu, trosku klaustrofobicke to bolo a tak muz povedal ze byt je primaly a okamzite zacal konat, nasiel vacsi byt a sli sme do toho. Podla mna keby bol chodil normalne do prace tak by to urcite nevnimal tak kriticky. Mozno aj vam by pomohlo, keby manzel bol tyzden dva doma. Aby si dennodenne zazil 24 hodin tvojho zivota. A zivota vasej dcerky... Ak ma dovcu, popros ho aby si ju zobral a ostante doma. Nejak vymysli preco. Drzim palce.
@janamatejkova ak je jeho vymente si poschodia,teraz dupú oni tebe,potom to bude opačne...
Vôbec sa nečudujem tvojmu mužovi, že odmieta hypotéku a beriem to ako veľmi rozumný postoj. Separé bývanie je však pre vás naozaj nevyhnutnosť. Ako si písala, nežijete si zle, máš všetko čo chceš. Tak sa jednoducho uskromniť, ubrať zo svojich potrieb a ísť do podnájmu. Možno sa situácia časom zmení...
@bubulka722 máš pojem ,čo stoja podnájmi,to môže splácať hypo a spláca svoje a nie dať niekomu zarábať a nemať svoje..podnájom sa dá len z veľmi krátkodobého hľadiska...
@bubulka722 radsej mat hypoteku, ako znicenu rodinu, manzelstvu, utrapene deti... Podnajom sa da, ak su dvaja pracujucic a chcu garzonku, ale pre rodinu s detmi treba uz normalne byvanie, a to skor hypoteka.
@aristka Je to len alternatíva ak jej muž s hypotékou nesúhlasí a nepohne s ním. Myslela som to z krátkodobého hľadiska, veď oni sú vlastníkom nehnuteľnosti. Viem, že namiesto platenia podnájmu si môžu splácať vlastné, ale pre hypotéku od banky by som sa ani ja nikdy nerozhodla. Nikdy nevieš ako sa vyvinie situácia a v dnešnej dobe kedy je hyperinflácia veľmi predpokladaná by som si hypo nikdy nevzala. Treba sa pozerať do budúcna. Riešila by som to jedine stavbou vlastného alebo kúpou nového domu cez ŠFRB, kde je úročenie veľmi nízke a fixné po celú dobu splácania. Ako zábezpeku by som však nedala nový dom či byt ale dom svokrovcov.
@mima4 Neviem kde dotyčná býva, tak sa neviem vyjadriť k cenám podnájmov. Ako krátkodobé riešenie to však je.
@bubulka722 ak padnú banky aj na slovensku má problém aj štátny fond rozvoja bývania,to si buď istá.... 😒,ale s tým máš pravdu do zábezpeky dom svokrovcov....
@aristka Pýtala som sa na právnom oddelení ŠFRB a tvrdili mi, že za žiadnych okolností sa mi splátka nezdvihne. Alebo je ešte niečo iné čo môže hroziť. Veľmi ma to zaujíma, pretože je to viac než aktuálne.
@bubulka722 buď si istá,že klučky sú tam ako pri všetkom,len právnik,ktorý sa zaoberá finančnými procesmi by vedel povedať či a čo hrozí...nič nemáš na 100percent.. ☹
@emakiki
Nezmenia sa...ludi v takom veku uz nezmeni nic...
Sama byvam uz vyse dvoch rokov so svokrou. Kazdy ma svoje zvyky a ani len dve generacie nezvladnu byvat spolu bez konfliktov, pretoze kazdy ma svoje zvyky, svoj zivot a odrazu sa musis prisposobovat...aj ja som mala problem s hlukom, mozem len povedat, ze s odstupom casu to neberiem tak tragicky...netreba to s tichom prehanat a tvoje babätko sa casom na take veci nezobudi, ver mi, ze najviac skodis sebe ty sama, ked sa nervacis, poznam to🙂)
Ja si stale opakujem jednu vetu: svokry by mali zakazat🙂)) Tiez som vyrastala bez pokrytectva a falose, nikto ma vo vlastnej domacnosti neohovaral za chrbtom a teraz som bola nutena si to dokonca aj nechtiac vypocut...skus to v klude vysvetlit manzelovi....ja radsej budem mat prazdnu penazenku a hlavu v klude🙂)
Dufam,, ze to nejako dobojujes, my sa stahujeme🙂) a odkedy to vieme, je aj svokra viac v pohode🙂)
PS: svokra ma vzdy pravdu😀
Myslím, že ak to nie je zakotvené v zmluve, tak by tam nič hroziť nemalo. Zmluvu som prešla s právničkou, kamoškou a nič podozrivé tam nenašla. Vraj je to úplne o.k. a nič nehrozí.
@bubulka722 tak je to v poriadku a treba dúfať,že to tak je ...len právo občana na slovensku je dosť ťažko vymožiteľné keby niečo....,ale verme ,že k ničomu nepríde a banky nepadnú....
@aristka To máš pravdu a nielen na Slovensku. Veriť však asi nie je v čo, ak vieš komu tie banky patria. 😝
@bubulka722 to si ako myslela, že podnájom pre nich ako krátkodobé riešenie? krátkodobé riešenie je pre mňa v časovom ponímaní rok... a čo potom? sa svokrovci zázračne zmenia? alebo padne to vysnené lotto? svokrovci sa aj so starkou presťahujú niekam inam? ak si tým chcela naznačiť, že v podnájme počkať, až sa svokrovci pominú prirodzenou cestou, to môže trvať aj 30 rokov a to už by mali aj hypotéku splatenú...
a že štátny fond rozvoja bývania je nejaká istota? nechcem ti kaziť ilúzie, ale v tejto republike nič nie je tak, ako sa tvári a všetci vieme, aké máme v tomto štáte istoty... zmeniť zákon v neprospech občana to je tu rýchlejšie ako na nové topánky...
U nas to bolo asi tak... Po svadbe sme chodili od nasich k svokrovcom a zase k nasim a dookola asi 3 mesiace... nikde sme nemali svoje miesto... odisli sme do zahranicia zarobit si na svoj byt...
ja osobne nerozumiem tomu rozmýšľaniu že rodičia z dobrej vôle si chcú este za života vysporiadať veci a preto napíšu majetok na niektoré zo svojich deti a to si následne nárokuje aj s rodinou už za ich života plné užívacie právo.
naši majú byt, dom a záhrady a tiež to chcú pripisovať už teraz - my im stale hovoríme nech spisu závet a majú pokoj - tak to aj je... žiadne nároky deti za ich života a všetci máme pokoj- kazdy si rieši svoje bývanie podľa možnosti - cez hypo , kúpu za hotové či podnájom ...
inak na môjho otca bol dom jeho rodičov napísaný polku ich života a ani raz ho nenapadlo tam ísť bývať za ich života - napriek tomu že preberal veľa ich finančných zazaezkov či starostlivosti o dom...
ohrozit svoje vlastne manželstvo a psychické zdravie manželky len preto lebo za milión rokov to akože budem môcť plné využívať je podľa mňa nenormálne sebecke a pohodlné... v dobe kedy
ma kazdy normálne zarábajú človek hypoteku sa vyhovárať na dobu zároveň trošku choré☹
@dai nechcela som byt taka otvorena,ale vo vela pripadoch je za mamahotelom skryta pohodlnost muza prevziat zodpovednost.byvanie u rodicov beriem ako prestupnu stanicu,docasne,nudzove riesenie.nepochybujem o tom,ze keby sa nieco zomlelo,som u nasich vitana,ale taktiez nepochybujem o tom,ze by mi po nejakom case dali velmi razne najavo,nech svoju situaciu riesim-aj s troma detmi...
@bubulka722 nechcem tí tiež brať ilúzie ale slovensko je v eú - pozri sa čo sa stalo prednedávnom na cypre - z podnetu eú nie cypru - naozaj si myslíš že máš v niečom istotu na 100%? ked bude hyperinflacia - o ktorej som teda ja od žiadneho z mojich známych nepočula - a to tam patria aj riaditelia veľkých bank tak to zasiahne celú spoločnosť - či máš hypo alebo podnájom... možno nová informácia pre teba ale dnes sa normálne obchoduje s nehnuteľnosťami záväznými hypotekou - čiže ked na niečo prestanem mať stale to môžem predať a ísť do podnájmu či prenajímať a sama sa uskromniť - možnosti sa vždy nájdu ked ich niekto naozaj hľadá...
@janinah vies im je ukradnute ako sa citim ja alebo deti. Starsia nie je ich vlargtna vnucka ale malinka ano a uz ju nevideli 1,5mes. A to byvaju hore na poschodi. Ale ani mi to nechyba. Ti psi co maju hore su yorkshiri a rozmaznani a tu ma henta vedla ratlika a to je natolko rozmaznani pes ze nevydrzi ani 5minut sam v izbe a stale na kazdeho brese, ci uz vonku ale dnu. Najradsej by som ho otravila. Ked dam starsiu spat na obed tak vtedy zacnu naschval behat,buchat a suchotat so vsetkym moznym. My platime sami hypoteku a oni neplatia nic ani inkaso. Ziju tu zadarmo. Hlavne ze maju novu pracku a sporak. Nenavidim ich a som tu nestastna. ☹
@aristka to sa neda. Odtialto treba ist prec no nemame z coho ani ten najom platit kedze musime len my platit hypoteku.
Tiež sme tak bývali ale u mojich rodicov.a bez dieťaťa.ale bola to hrôza.od starych rodičov len otazky kde ste boli,čo ste kupili,atď.jeden pekný den som im povedala že ideme do podnájmu.ešte prerábame dom.u našich by sme ušetrili,to je jasné.ale bývať sami je NA NEZAPLATENIE!!!!!!!!
@janamatejkova pripíšte dom naspäť na nich a preč odtiaľ... ak s tým nebudú súhlasiť tak ho predajte
@emakiki uplne ta viem pochopit aj my sme takto byvali 4generacie v jednom dome....Bolo to strasne a jedneho krasneho dna sme sa rozhodli,ze si kupime dom a poviem Ti,to je asi najlepsia vec aku sme v zivote mohli urobit. 🙂
Uz si neviem vobec predstavit,ze by mal ist k nam niekto z rodicov byvat....Aj ked clovek nikdy nevie,keby ochoreli-urcite by som ich nenechala len tak... 😉

@janamatejkova nepomohlo by,ak by ste šli hore a svokrovcov dali dole k babke? no,niet ti čo závidieť,to tých psov nevedia dať na dvor?