65 ročná mama čaká, že ju budem obsluhovať
Ahojte v akom veku máte rodičov? Mne ocino zomrel dávno,ale mama má len 65 rokov. Správanie hrôza stále ma kontroluje rozkazuje napr daj si oprať je pekne. Čo ideš dnes varit ? Sprav toto... Príde mi už že je taká ako niektorý 80 ročný stále len jajka achka že ju niečo bolí ako nic nevládze ako sa narobila za celý život.. že musela ráno kravy kŕmiť potom utekať do roboty z roboty na pole. Najhoršie je na tom to že domácnosť ma v katastrofálnom stave snažila som sa jej pomôcť upratať ale o dva dni na to to isté. Ja niečo vyhodím.do smeti napr fľašu od šampona a vidím ju u nej doma... Chodím jej variť nakoľko sme sa už odsťahovali konečne ale príde mi že si ani to jedlo nedokáže dať zohriať a čaká pokiaľ ju niekto obslúži.
Čakám prvé bábätko ale neviem si predstaviť jej ho nechat postrážiť ako to robia iné dcéry že dajú mamine malinké pokiaľ si potrebujú niekam odskočiť...
@majca1995 je to o prístupe k životu, nie o veku.
Dohovaranie nepomôže, môžeš jej raz povedať a nechaj ju žiť, ako si ona predstavuje a chce.
@majca1995 u niekoho nastupuje starecká demencia oveľa skôr. Môj otec sa takéhoto veku ani nedožil. Mamka sa vydala 66 ročná znova, cestuje po svete, učí sa tretí cudzí jazyk. Používa digitálne technológie, opravuje, inštaluje, maľuje, muruje, pestuje kvety, zábava sa so starozitnostami a sleduje svetovú politiku. Môžem zabudnúť, že by postrazila vnúča. Moje deti ju poznajú tak z videnia, keď ma v Bratislave medzipristatie.
@majca1995 no moja mama má tiež 65, ešte chodí normálne na full time do práce popri dôchodku. Zastihnúť ju doma je celkom problém 😀 stále má nejaké aktivity, kurzy si robí nejaké, chodí cvičiť, na dlhé prechádzky, na víkendy raz k tej, raz k inej kamoške, alebo niekto k nej na víkend, na koncerty chodí, teraz sa chystá prerábať byt (teda samozrejme nie vlastnými rukami, ale tak plánovať, nakupovať atď. okolo toho bude), upratané má tak, že môžeš zo zeme jesť...
Kedy išla do dôchodku? A čo robila celý život?
Nasi maju obaja 68, taki dedinski ludia s velkou zahradou. Su dni, ked sa maju horsie, poriadok tiez nie je extra priorita, ale smeti teda vyhadzuju normalne.
Mama bola najprv na ciastocnom invalidnom dochodku s chrbticou, potom riasny dochodok a teda neopusta sa. Su dni, ked ju chrbat boli, chodi na rehabilitacie alebo cvici alebo proste lezi a berie lieky. Ale normalne navari, uprace po sebe, zahradu velku obriadi.
Moja mamina ma o rok menej, stale pracuje, aktivne sportuje, ma zahradku, pomaha nam s detmi a dnes mi odlozila do chladnicky obed lebo navarila viac😊potlacila by som na vysetrenie u psychologa…mozno sa citi sama, nezvlada pribudajuce roky, potrebuje pozornost…ak takato nebola pocas zivota nieco sa tam deje…
Zdravotný stav? Z rodiny takmer všetci 65 chodia-chodili v tom veku do prace a ešte zvládali domácnosť a život samy dokonca aj po tom veku... Takmer všetci pisem lebo 1 po mozgovej porážke, zial potreboval pomoc a ďalší člen tiež leziaci...
@oli18 netuším či má dáku psychický problém. Ona nechce ísť ani k doktorovi. Keď jej niečo poviem ako dnes keď som sem prišla a vývar v hrnci od nedeli nezjedeny tak mi povie že nevládze to zjesť ok tak som to vyhodila doniesla som jej polievku dala zohriať do mikrovlnky tak povedala že studená a to som mala celé dopalene ruky od taniera a upiekla som žemľovku a prišla po hodine či je už hotová... Tak mne to skôr príde nie že jej nechutí ale nemal ju kto obslúžiť
@mamina0078 berie lieky na krvný tlak a stále hovorí že ju hocikedy hodí a keď som jej povedala že ju zoberiem k dr tak povedala že nie lebo že tam by zomrela
@majca1995 kamarátka ma mamu 63 r a tá jej povedala, že sa jej nechce variť samej pre seba a nech jej varí a nosí ona má 2 deti a býva blízko.
Ale povedala, že tým pádom mama nechodí do obchodu, nestretne sa s ľuďmi, nemá režim, že treba navariť a ešte ju aj buzeruje;)čo kedy navariť.
A mama zalahla na gauč a nič nemusí povedala, že ak by to vedela nepristúpi na to a teraz, keď chce aspoň cez víkend nech si navarí, lebo chcú ísť z domu precvci k svokrovcov, tak place, ze sa nechce o ňu starať.No celé zle...
A keď jej poviem niečo proti srsti čo sa jej nepáči tak prestane jesť ako dnes že už nevládze a že jej to nemám vravieť lebo že ju hocikedy môže vyrutit na zem a že môže zomrieť a potom môžem chodiť plačkať na jej hrob
Tak ja fakt neviem
Toto mi povedala dnes ale vlastne vraví to vždy keď sem prídem
@majca1995 unudená žena, ktorá stratila pracovné aj sociálne návyky a zmyslom jej nešťastného života je znepríjemniť ho aj ostatným. Bohužiaľ, lepšie to už nebude a tým ničnerobením jej aj mozgové bunky budú pomaličky odumierať (čo nepoužívaš, to ti zakrpatie), čiže starecká demencia s alzheimerom sú už na ceste k vám...
@majca1995 Moja mamina v tom veku je tiež tiež berie lieky na tlak, normálne chodi do prace su aj mladi s liekmi na tlak a fungujú, ocino ma holter na srdci niekoľko krát bol operovaný, je síce na dôchodku ale funguje samostatne.... Takže porozprávala by som sa s nou o tom, ze ako to vidis lebo toto mi príde ako zneužívanie naozaj... Nehovorím, ze nepomoct s ťažkým nákupom, neisť ako doprovod k lekárovi, nepopratat ked fyzicky nezvlada ale zase odtial-potiaľ ak je problém len ten tlak a nič viac zdravotne ani psychické.
@luccija ja už fakt neviem čo si myslieť. Lebo ona nevidí ona nepočuje tak vravím pôjdeme k očnej dáš si spraviť okuliare ani počuť tak ja neviem ako jej pomôcť
Najstarší brat sa na ňu úplne ale že úplne vykašľal nejaví žiadny záujem ani sa nestará ako sa má ale to len tým jej správaním si to zapríčinila.
@majca1995 moja mama ma 68 a je taka ista ako tvoja, cize ledva navari, ledva domacnost a zahradu obriadi. Ale neknuci a neziada obsluhu ako tvoja, to by si nedovolila. Ale u nas otec 70rocny funguje ako mladenec, cize upratuje on, vysava, umyva riady, nakupuje a stara sa o zahradu, len varit nevie. Tak mama horko-tazko navari, do toho sa dokope ale zvysok je na otcovi. A mama pol dna prespi. Ale ved nech si odpociva, ked nevladze🤷♀️
Moja mama bude mať ešte len 63 ale začala chodiť do práce na čiastočný úväzok aby sa nenudil a,má záhradu všetko si porobiť sama akurát na jeseň si da porylovat. Cez covid si vzali psa z útulku, aby neboli s partnerom len doma zavretí....
Môj starý otec bol rovnaký... Gazdovstva sa vzdal 75 rokoch keď už nevládal, koľko toľko aj uvaril keďže babka nevládala a chodil ešte na par hodín na pílu pomáhať. Vždy tvrdil ak prestane robiť tak to bude už len čakanie na smrť.A rovnako vraví aj babka (85r) z druhej strany ta si navarí, bežný poriadok si spraví sama, zvyšok urobia dcéry, keďže na problémy s platnickami.
Čiže to nebude vekom ale duševným nastavením...
@majca1995 prečítala som si tvoje komentáre a myslím si, že je proste lenivá a znudená. V prvom rade by bolo dobré podstúpiť psychiatrické vyšetrenie, bohužiaľ to asi nebude ľahké. A potom začať pomaly krok po kroku meniť jej režim. Musí niečo začať robiť, inak nech nesie následky. Je v jej okolí niekto, koho si váži? Je veriaca? Ja by som požiadala, nech jej niekto ( napríklad kňaz) dohovorí. Bude to ťažké a výsledky budú veľmi malé, ak vôbec, ale treba to skúsiť.
@zuzliq áno áno je veriaca. Nemáme tu kňaza ten ktorý bol sa vyzliekol lebo mal ženu a dieťa a to ju tak trápilo že za ním nariekala ešte dlhú dobu. Ona porobi napr s drevom zakúri povozi na karicke drevo chysta sa do hory chodiť chystať alee také tie ženské roboty ju vôbec nebavia že by som skôr hľadela na domácnosť aj keď mám vek aký mám aby ku mne mohla prísť návšteva ale ju to nezaujíma.
@majca1995 ja si taktiež myslím, že ide o Alzhaimra a neobvinovala by som ju. Deti mali problém a boli lenivé a zlé. Matka je pasívna a je lenivá a zlá? Toto je prístup spiatocnikov a obviniť druhých je to najjednoduchšie. Treba si pekne sadnúť do čakárne, vziať lístok a porozprávať sa s lekárom. Bez odbornej pomoci ste stratené. Ved mamka vas porodila, krmila a starala sa.

A este stale ma aj zvierata a pole?