icon

75 ročná svokra nechce jesť

basska_b
28. mar 2018

Svokra je u nás na 2 týždňovej návšteve. Manžel je v práci, ja na materskej, takže som s ňou celý deň doma. Má 75 rokov, naschvál uvádzam vek, lebo to má dosť vplyv.

Priznám sa, že som z jej návštevy dosť nervózna, ale o tom tu nebudem písať :D prvýkrát je tu tak dlho a ja som v šestonedelí, zbytočne som nervózna z toho, že ju mám za chrbtom. Možno zo mňa vycítila tú nervozitu a zlú náladu, lebo prekvapilo ma, že ona u nás nič neje, resp. naschvál si dáva úplné mikroporcie. Krajec chleba prekroji na polovicu, dá si pol hrnčeka čaju, príde, že má chuť na syr a keď zistí, že balenie nie je otvorené, tak povie, že si teda nedá, aby sa to neotváralo. Zostali 3 malé zemiaky na dojedenie, ona si dá 2 zemiaky a 1 nechá (!!!). Ponúkam jej cviklovy šalát, ktorý má rada, ona si dá lyžičku a že zvyšok nech zjem ja... Dnes pochybujem, že niečo raňajkovala, pozerala som nenápadne na šunku, syry, jogurt, med, chleba a ubudla len 1 lyžička bieleho jogurtu a zrejme si k tomu dala toho pol krajca chleba.

Pritom sama si u nás pre všetkých varí to, čo jej chutí a podľa seba, ja sa starám o mesačné bábätko, sme tak dohodnuté, že prišla preto, aby pomohla hlavne s varením hlavne. Je plná chladnička jedla, manžel vozí veľké nákupy, kupuje to, čo jej chutí.

NIKDY toto nerobila, keď sme my u nej doma. Tam je s chuťou normálne množstvá. Takisto u nás je normálne porcie, akonáhle je pri stole syn (večera alebo cez víkend).

Ja tomu teda vôbec nerozumiem, prečo nechce jesť. Manžel hovorí, že je veľmi ohľaduplná a stále sa snaží uskromniť, aby ostatní mali. Len mi to príde také sebazničujúce.

Mňa osobne sa to celkom dotýka, ako keby jej pri mne nechutilo alebo si myslí, že sledujem, koľko zje... je to pravda, sledujem to, lebo je hrozne málo.

Privítam každú skúsenosť a tip :D aj so starými ľuďmi. Zaujíma ma najmä názor na to, PREČO to robí. Zo zvedavosti som otvorila túto tému...

Riešením by asi bolo ponúkať ju všetkým jedlom a strkať jej to na tanier, ale ja na toto pri starostlivosti o 4 týždňové bábätko nemám trpezlivosť, nervy a čas. Veď je dospelá, tak nech sa naje normálne. Keď dám do googlu "svokra nechce jesť", dáva mi to len "dieťa nechce jesť" :D je to zábava u nas teda.

Strana
z2
lintu
29. mar 2018

Ludi co takto na dlhodobejsej navsteve nechcu jest, treba pri odchode domov nabalit, s tym ze to bolo kupene pre nich a nepoje sa to. Toto nam robili babkovci a ked sa to niekolkokrat zopakovalo, velmi rychlo sme si zvazili ci na navsteve toho pojeme o kusok viac alebo to potom budeme trepat domov 😁

juliet86
29. mar 2018

Ja neviem toto je zvlastne... z vlastnej rodiny som v zivote o takom niecom nepocula. My si berieme za povinnost vyzrat kazdy kazdeho v ramci navstev 😂😂😂

gastankaa
29. mar 2018

akoze vies co,moja svokra robi toto iste,ked je u nas, ci na den,ci pride na 3 dni pomahat s detmi,jedava asi 2x denne, mikroporciu,alebo doje po detoch,najprv ma to urazallo,rieisla som to,ci nie je hladna,aby neodpadla,mozno a trucovala,lebo mame take vztahy naoko...A vies co? neriesim, ideme jest,opytam sa,ci chce a ked nie,bud hladna,nie si male decko...bodka.Este aby si okrem deti behala aj okolo dospelej zeny... ? a vobec,aj pytat sa jej na to, preco nejedava,je podla mna uplne trapne,ved je to normalna potreba a je u svojcih ,nie u cudzich ludi

basska_b
autor
29. mar 2018

@gastankaa no som rada, že nie som jediná divná, že kvôli mne neje alebo čo. Tiež mám k tomu skôr taký prístup ako ty, chceš jesť, jedz, nechces, nemusíš.

Ale som rozpoltená v tom postoji, je mi jej ľúto, keď vidím ten hlad a slabosť, že najprv som absolútne nechápala, čo mi tým chce naznačiť, teraz keď to už viem, tak je mi to blbe aj sa jej pýtať na to a rozoberať to. Hlavne keď mám pocit, že jej to robí takú fakt zvláštnu radosť, akože nech nám zostane a ona si odtrhne od úst :/

Je mi ľúto, že neje poriadne, ale my sme sa snažili všetko jej dať. Možno ju treba viac ponúkať, ale ja nie som ten typ 😀

rakywanda
29. mar 2018

môj muž nikdy nič na žiadnej návšteve nezje....keď sme začali bývať u našich, tak doslova trpel...potom si zvykol, začal normálne jesť, ale trvalo mu to rok, teraz keď prídeme k našim na návštevu, opäť nič, max. kávu

janickacrazy
29. mar 2018

@basska_b tak skús vždy nechať niečo na stole pohodené, napr. nejaké koláče na tanieri alebo sušienky, tak možno si aspon trochu dá

cecilia68
29. mar 2018

@lacibo Myslíš, že všetky svokry sú kravy?

livisteve
29. mar 2018

mne to robi vlastna mama. Poznam ju, viem ze trpi, ale neviem ju presvedcit, jedine ked jej ja dam na tanier normalnu porciu. Nechce nam robit starosti a vyjest nast. Ja to pripisujem k tomu, ze v detstve nemala to lahke a nema ziadnu sebadvoveru

mirjam82
Autor odpoveď zmazal
lacibo
6. apr 2018

@cecilia68 božechráň😅 ..neviem prečo si to tak z mojich riadkov pochopila😲?..ja som mala / bohužiaľ mala /úžasnú svokru.. 🙂

lacibo
6. apr 2018

@cecilia68 a ešte doplním: ja som len reagovala na popísané správanie..niekedy aj s najlepším úmyslom môžeme druhým " škodiť " - napríklad aj pridávanie zbytočných starostí niekomu, komu by sme ich nechceli pridávať..😉.. my sme mali takúto skúsenosť s jednou staršou príbuznou, bola u nás tri dni, pomáhala nám veľmi rada so všetkým, aj v záhrade, akurát sa ani za svet nechcela u nás osprchovať , a prezliecť sa do čistého / tričko si dala iba 😉vyvetrať. nebudem rozpisovať aké dôsledky to malo v 30 stupňových horúčavách..bol to fakt problém vydržať v spoločnej miestnosti../ deodorant tiež v živote nepoužila /..nakoniec na naliehanie staršej dcéry som jej to taktne naznačila, pripravila osušku, ponúkla sa že dám veci do práčky..nič nepomohlo..nakoniec sa ešte aj urazila, že ju nechceme.. a viac u nás nenocovala..a tiež si myslím, že dôvod bol šetrenie vody a energií, keďže bola tak vychovaná.. ale v konečnom dôsledku ide podľa mňa o čistý egoizmus z jej strany.. svoje subjektívne / mylné /názory povýšila nad dobré vzťahy v rodine..lebo keď mám aj akékoľvek dôvody na svoje konanie, prispôsobím sa, keď u niekoho som a hotovo..ale ako som uviedla aj v prvom príspevku, nedá sa to zhodnotiť u autorky príspevku na základe tejto jednej veci.. dôležité je, aké sú tie vzťahy celkovo a ako sa prejavuje svokra v iných veciach a situáciách..

Strana
z2