Abstinujúci alkoholik - vzťah, skúsenosti

nikol_l
16. feb 2023

Ahojte🙂
Rada by som sa opýtala na názor a vaše skúsenosti s ľuďmi, s ktorými máte reálne vzťah a v minulosti sa liečili zo závislosti. Riziká, pozitíva a podobne. Alebo ak ste obaja abstinujúci a v minulosti ste sa liečili, či ste sa nebáli ísť do vzťahu s takým človekom, čo mal podobný problém ako vy. Pretože ak by ste sa náhodou pohádali tak by mohla nastať recidíva a podobne. Tento muž je veľmi milý, dobrý a hlavne sa ku mne správa s rešpektom a naozaj pekne. Rozumieme si. Zatiaľ to nechávam ale na kamarátskej úrovni🙂.
Budem veľmi vďačná za každú odpoveď. Bola by som rada, keby píšete len tí, čo naozaj s niekym takým žijete.
Ďakujem za pochopenie vopred🙂👌

ivangeline
16. feb 2023

Ake pozitiva? :D Samo o sebe,ze je to riziko. Dobre je poznat zakutia zavislosti a spravanie zavisleho...Casto sa zavislost len premeni na inu,zdravsiu. Pozor na vztah spoluzavisly a zavisly. Treba urcite vela komunikovat a premahat sa a nepadat do starych kolaji.. Mam nacitane vela..A skusenosti tiez.. Akoze co k tomu? Kazdy vztah ma trhliny a problemy,pri zavislom to moze byt recidiva,dominantny a submisivny/tj zavisly a spoluzavisly/ten co je akcny a druhy co uhladza namiesto neho,len aby to fungovalo.. Proste je vela zakuti..Dobre je mat zdrave vztahy a vela vztahov..socializovat sa.. Navstevovat AA..a neprestat ani ked je dobre..

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maialeo
16. feb 2023

@nikol_l Pozrela by som sa na karmické konštelácie a rozhodla sa. Vždy je to len o Vás dvoch... nie o skúsenostiach iných.

chelsey987
16. feb 2023

@nikol_l síce to nie je partner, ale otec. Ťažký alkoholik, ktorý bol na invalidnom vozíku následkom pádov v opitosti. Presvedčila som ho na liečenie, pretože by umrel. Pil celý život. Zničil mojej mame psychiku a nám ako deťom tiež. Celá rodina sme spoluzávislý. Absolvoval liečenie a všetko bolo fajn. Nepil pomaly 3 roky. Mohli sme robiť čokoľvek podľa odporúčaní psychiatra, aby nezačal opäť, ale je v tom opäť. Navštevujem ho každý deň. Niekedy je v pohode a triezvy, niekedy na malej dávke alkoholu, ale niekedy o sebe ani nevie. Život s takým človekom je náročný a vyčerpávajúci. Spúšťačom pitia môže byť čokoľvek. Môjmu otcovi nič nechýba. Má kde bývať, kvalitná strava, dôchodok, koníčky, dennodenne v kontakte s rodinou a aj tak pije. Alkoholik je chorý človek a len pevná vôľa ho môže zmeniť, ale závislý ostane do konca života.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
adalmba
16. feb 2023

@nikol_l tak nikde nie je napísané že si začneš s ,, nealkoholikom,, a nestane sa z neho časom alkoholik. Tak isto nevieš či to abstinujuci alkoholik vydrží. Podľa mňa, je veľmi dôležité že si priznal, že má problém a snaží sa. Za skúšku nič nedáš.

zorkahorka
16. feb 2023

Poznam chlapika, ktory ako otec rodiny celkom slusne prechlastal par rokov, az jeho zene dosli nervy a jedneho dna sa s detmi odstahovala. Chlapik zil mesuac sam a cele mu to docvaklo.rodina sa k nemu vratila a on sa tak zatal,ze je zataty uz pomaly 30 rokov. Nevypil ani kvapku.dokonca nezje ani likerovy bombon. To je ale vzacny pripad...

marianarem
16. feb 2023

@nikol_l Je to podla mna aj o tom, preco ten clovek pil. Povedal ti nieco o tom? Ja s alkoholikom nezijem, ale v blizkom okoli mam 2 pripady. Jeden je moj svokor a ten ma aj poruchu osobnosti a pije uz od puberty. Pit zacal preto, lebo zistil, ze sa po alkohole citi lepsie medzi ludmi, pri dievcatach. Postupne sa z toho stal liek na kazdy problem, kazdu nepohodu a presne aj na kazdu hadku so zenou. Za cely zivot sa mu nikdy nepodarilo toho zbavit, stala sa z toho v podstate najdolezitejsia vec v zivote, lebo nic ine nedokazalo zaplacnut rozbite vnutro a neprijemne pocity tak ako alkohol. Aby on dokazal abstinovat, musel by podla mna podstupit niekolkorocnu hlbkovu terapiu a naozaj uplne prestavat vnutro.
Iny pripad je ale mama mojej dlhorocnej kamosky. Ta sa stala alkoholickou kvoli nespokojnosti v manzelstve. Isla nakoniec na liecenie, s manzelom to nejako dali dokopy a ked sa toto vyriesilo, tak uz potom dokazala nejakych 20 rokov az do smrti nepit. Mala niekolkokrat rakovinu, niekolkokrat sa z nej aj dostala a ani taketo tazke chvile nikdy nezapijala.
U nas v dedine mame aj jeden zaujimavy pripad abstinujuceho alkoholika. Je to miestny vinar, ktoreho ozaj obdivujem. Vyraba vino, ale ani len neochutna, aby do toho zase nespadol. Iba ovoniava a ochutnava rodina a znami. Chodi na vsetky akcie vinohradnickeho spolku, kde sa chlasta o dusu, a nikdy si neda. Preco pil on, to neviem. Ale vinarom sa casto stava, ze ani nemaju problem, len proste vela kostuju a vytvori sa zavislost.
Cize aby som to uzavrela, skus zistit, preco a ako zacal pit. Je mozne, ze pricina sa uz medzitym odstranila a vtedy je slusna sanca, ze to bude ok.

katica06
16. feb 2023

@nikol_l vyrastala som rodine alkoholika. Starý otec bol alkoholik, pil lebo v robote každý pil, až vážna choroba ho v tom zastavila, otec ho za to nenávidel ale stal sa ešte horším ako bol jeho otec. Otec bol na liečení pomohlo len chvíľu, dostal sa kvôli chľastu do nemocnice pomohlo chvíľu. Krčma a jeho kamaráti sú mu najdôležitejší. A to nie je jediný v rodine. Každý mal na to aký taký dôvod. Môj ex bol tiež, dostal kopačky.
Kamoš začal piť po tom čo jeho syn v puberte spáchal samovraždu. Nevedel dať najavo svoj smútok, vyplakať sa. Veľmi ťažko to znášal, so ženou sa navzájom obviňovali, rozviedli sa. Bol na liečení tri krát. Teraz je čistí piaty rok, má novú partnerku ale roky v alk. opojení sa mu tiež podpísali na zdraví. Na jeseň ledva utiekol hrobárovi z lopaty.

petedea
16. feb 2023

@nikol_l Co sa alkoholizmu tyka, to sa neda liecit sposobom, ze niekoho zavru do cvokarne, kde do neho tlacia vseliake sajrajty a potom si ako velki geroji urobia dalsiu ciarku, aby mali pekne cisla, ze akoze dalsi vylieceny.
Trt makovy.
Takto to nefunguje.
Aj moj sused bol na odvykacke a len co sa vratil domov, zacal chlastat zase a tu nejde len o mojho suseda, tyka sa to dalsich stoviek a tisicok ludi.
To nie je o lieceni, alkolizmus, sa vyliecit neda.
Ziadny cvokar alkolizmus nikdy nevylieci, to sa len system tvari, ze to funguje, pretoze je to velky biznis.
Je to o len a len o tom, ci v sebe clovek najde silu prestat pit, alebo nie.

petedea
17. feb 2023

@marianarem A vies, ze mas pravdu?
Teda, nemusi sa to tykat kazdeho, ale je to aj moj pripad.
Proste, chlastal som preto, lebo som mal velmi vazny problem, ktory som velmi dlho nedokazal vyriesit.

Totiz, som typ cloveka, ktory sa vyzna v ludoch.
A niektori ludia su taki, ze ich staci chvilu vidiet a pocuvat a mozes v nich citat, ako v otvorenej knihe, proste, daju sa velmi rychlo odhadnut.
A presne taky typ, je brat mojej priatelky, teraz uz manzelky.
Ako som ho odhadol hned na zaciatku, pocas niekolko minut trvajuceho rozhovoru, tak sa aj v buducnosti, pri kazdej prilezitosti spraval a konal.

Lenze, vysvetluj svojej priatelke, pre ktoru to bol milovany brat, ku ktoremu vzhliadala, ze je to zavistlivy, neprajny zakerak, s prilis prerastenym egom, ktory je taky drzy, ze sa stara tam, kde netreba.
Nic nepomahalo, darmo som priatelke hovoril, ze je to zakerak schopny vsetkeho, co aj svojim spravanim a konanim pravidelne potvrdzoval.
Uz som bol z toho proste zufaly a tak som zacal poriadne chlastat.

Trvalo to dva roky.
A potom, to brat priatelky, vtedy uz manzelky poriadne prehnal.
Nebudem zachadzat do podrobnosti, poviem len tolko, ze manzelku najprv vydieral a potom ju podviedol a okradol, o celkom slusny balik penazi.
A potom sa manzelke otvorili oci a povedala mi, ze som mal uplne vo vsetkom pravdu a ze napriek tomu, ze sa jej zrutil svet, mi je velmi vdacna a ospravedlnuje sa mi za to, ze mi nechcela verit a ze sme sa kvoli jej zaslepenosti casto a velmi ostro hadali.

A problem pominul a ja som bez akychkolvek tazkosti, prestal chlastat uplne a ani mi to nechyba.

ivangeline
17. feb 2023

@jj298 ..moj dedko abstinoval 20 rokov. Na stare kolena si to pokazil ale chcela som napisat,ze existuju aj taki,kt o5 nepadnu alebo sa vedia kontrolovat alebo vydrzia velmi dlho abstinovat.. 🙂

nikol_l
autor
17. feb 2023

@marianarem Ďakujem veľmi pekne za najnormálnejšiu, peknú odpoveď s viacerými reálnymi príkladmi! 🙂👌

marsmykkok
26. feb 2023

Nešla by som. Zlých situácií prídu v živote ešte stovky a nechcela by som zakaždým tŕpnuť, že do toho spadne. Iba ak by ten človek bol fakt veľmi silná osobnosť, kde by som cítila, že to má uzavreté. Ale väčšina alkoholikov aj abstinujucich sú slabé osobnosti s nespracovanymi zážitkami z minulosti a čo radi riešia problémy takto ľahšou cestou a majú sa tendenciu k tomu vrátiť.

marsmykkok
26. feb 2023

@marianarem ten vinár možno nemal žiadny problém, nepil aby zabudol alebo si zlepšil náladu, pil, lebo mal veľa príležitostí kde nechcel odmietnuť a aj svoje chcel ochutnať a len sa vytvorila látková závislosť. Ten šancu má, že vydrží.
Ale ľudia čo alkoholom zapijaju krízy, traumy,.nepohodu, poruchy osobnosti s tak to je iná kategória.