icon

Agresívne dievčatko

11. máj 2022

Ahojte. Žijeme v maličkej dedinke alebo skôr usadlosti. Je tu asi 40 domov, niektoré sú využívané ako chaty. Sme tzv. "Slepá dedina", tzn. máme len jeden vjazd, cesta z dediny nikam nepokračuje. Všetci sa poznáme, dobre vychádzame, pomáhame si. Minulý rok sa sem prisťahovala mamička s dcérkou. Bývajú blízko nás. Sú tu aj iné malé deti ale máme iný režim, tak sa na prechádzke stretneme zriedka. S touto mamičkou máme ale režim podobný. Vždy keď sa doobeda vyberieme von, tak sa stretneme. Nie je to úplne moja krvná skupina ale veď prečo sa neporozprávať, deti sa môžu zahrať. Kameňom úrazu je ale jej dcérka. Je neskutočne agresívna. Syn si nosí v ruke vždy nejaké autíčko, plyšovú hračku... Ona v momente, keď ho zbadá ide k nemu, hračku mu vydrapí tak, že ho pri tom zvalí na zem, prípadne doškriabe. Keď si ju môj malý nárokuje nazad, tak reve ako besná a opäť na neho útočí. Aj keď do toho zasiahnem ja ako rodič. Je schopná útočiť aj na mňa. Mamička sa nezmôže na viac ako na to, že sa to nesmie,keď situáciu ako tak ukludníme tak povie, že tieto deti sú katastrofa ale, že aj oni sa tĺkli ako žito s bratom. To dievčatko bude mať dva roky. Dnes malému skoro vyškriabala oči, lebo mal slnečné okuliare a ona ich proste chcela. Malý má totálne dodriapanú tvár. Okuliare sú zlomené. Vrcholom bolo, že nakoniec ho ešte pokúsala do ruky. To už som ju drapla za cop a odťahovala jej hlavu preč ale ona držala. Mamičku táto situácia pobavila, skonštatovala, že malá sa vo svete nestratí.
Môj problém je, že sa s ňou nedá nestretávať. Kedykoľvek vylezieme z domu, tak ich stretneme. Vymýšľam program mimo dedinu, jazdím autom hore dole ale nemôžem ísť v dedine na prechádzku.

a_andrejka4
11. máj 2022

Dieta za to nemoze, tvoj maly je kludas proste 🙂 dievcatko je take pretoze mama sa jej asi nevenuje, nevysvetli co smie a nesmie, že sa to nerobi a ma si veci pytat proste dievcatko to nepozna a za to moze iba jej mater ( inak ma to fakt mrzi lebo moja malá je tiez uplne kludas, zlata, vsetko kazdemu dava a poslednu dobu mam stastie na mamicky ktore nedokazu povedat dietatu že davaj pozor nerob toto a hento a este ked sa ja ozvem tak sa urazia) ty si hlavne chran maleho❤ aj na ukor že sa ona urazi atd. Vysvetli jej co ti vadi a ak nepochopi ma smolu vyhybaj sa jejbpre dobro syna

misana84
11. máj 2022

vas syn je starsi? ma 3???ja som mala z toho pocit, že max. 1,5 roka...ved 3rocny je už velky....nic jej nepovie on sam?

h2
11. máj 2022

@jana_eyre_2 A čo by som robila ty, keby sa to "bábo" zahryzlo do tvojho dieťaťa, ako pes? Veď autorka ju nedrapla za cop len tak, ale preto, aby jej "vyrvala zo zubov" vlastné dieťa.

jana_eyre_2
11. máj 2022

@h2 veď som to písala čo by som robila, nemusíš byť podráždená.. mám tri deti, v okolí vseliake deti aj s diagnózami čo vseliako reagovali, ale nedrapala som nikoho za cop.. veď ok, keď sa to niekomu zdá normálne, neberiem mu to..

matullienka
11. máj 2022

No inak tá mamička sa veľmi mýli ak si myslí, že jej agresívne dieťa postaví do pozoru učiteľky v škôlke a rodičov, pokiaľ viem tak povinná je až predškolská trieda tak sa môže veľmi rýchlo stať, že po opakovaných sťažnostiach jej dcéru veľmi rýchlo vylúčia zo škôlky a potom sa ona dosmeje. Inak tá jej matka asi moc rozumu nepobrala podľa jej správania

danyelia
11. máj 2022

Ahoj, no toto urobí môjmu decku, že doškriabe, zvalí na zem, uhryzne, ubližuje mu, ničí veci, tak ju odtiahnem, zarevem na ňu a švihnem po zadku, nech sa spamätá, keď je v amoku a jej matke by som tiež svoje od srdca povedala a poriadne nahlas! To ani neverím, že myslíte vážne, že si necháte vlastnému dieťaťu doškriabať tvár, kvôli ,,pokoju,, v dedine. Normálne by som jej povedala, že ak sa to ešte raz stane, zrežem to jej nevychované a rozmaznané decko po zadku, nech si ho láskavo vychová a keď tú výchovu nezvláda (a ešte sa smeje, keď jej decko ubližuje inému...?) zahlásim ju na sociálku a hotovo. Nemysliteľné, aby som si nechala otĺkať vlastné deti malým tyranom 😈

jana_eyre_2
11. máj 2022

@autorka áno s niektorými deťmi je veľmi ťažko, najmä ak rodičia prdia na to ako to s vlastnými deťmi vyriešiť.. vtedy proste nastupuje úprimnosť voči rodičovi, proste priamo povedať že toto nie a nie je na tom nič smiešne ak by mala tendenciu to zľahčovať..

h2
11. máj 2022

@jana_eyre_2 Nie som podráždená, pýtam sa, čo by si robila. Áno, písala si, že by si dohovorila tej malej a jej mame. Ale keď ona už reálne je zahryznutá, tak ja osobne by som už nedohovárala, ale snažila by som sa vyslobodiť svoje dieťa. Ideálne tak, aby nikto neprišiel k úrazu, ale určite by som nebrala ohľad na cudzie na úkor svojho. A ako už autorka písala, dohováranie zjavne neplatí ani na jednu z nich.

autor
11. máj 2022

No a je to tu. Divná som ja, lebo som dieťa odtiahla za cop. Dieťa, ktoré bolo zakusnuté do môjho. Zatiaľ čo ja som svoje bránila a v nosiči som mala ďalšie. V tej danej sekunde som hľadala najrýchlejšie riešenie a napriek tomu má môj malý na ruke krvavé rolexky... Ale ja som divná.
A to som si ešte hovorila, že super, lebo malý si nevzal hračku ale okuliare. Nenapadlo mi, že to bude ešte horšie....

matullienka
11. máj 2022

Určite nie si divná, keď si bránila svoje dieťa nech si myslí kto chce čo chce

denithestrange1993
11. máj 2022

Divna je ta tvoja suseda

juliet86
11. máj 2022

pocuj.... co tynto ucis svoje deti? ze treba respektovat ludi ktori ta nerespektuju???? postav sa za seba. postav sa za svoje deti. aj keby ta ohovorila po celej dedine ty nie si povinna toto znasat!

basska_b
11. máj 2022

Je to toxicka osoba podla popisu...a "aka matka, taka Katka..." Ved ale vzdy sa da povedat nie! Keby sa takto nejake decko spravalo k mojmu, v zivote ani slovo uz s tou zenou neprehodim!

danyelia
11. máj 2022

Podľa mňa určite nie si divná, každá normálna mama musí ochrániť svoje dieťa a nenechá mu predsa vyškriabať oči...ja by som bola na Tvojom mieste ešte tvrdšia. A nerozumiem ženám, ktoré by ,,dohovárali,, rozzúrenému decku v amoku a pozerali sa, ako to jeho trpí, lebo ,,chúďatko,, to druhé, ten agresor...

jana_eyre_2
11. máj 2022

@h2 nie, písala som že by som ho zobrala na ruky, nepisala som len o dohovarani (dôraznom, čiže žiadna milota, ale normálny silný hlas, pred ktorým majú deti aj dospeli rešpekt) píše že nemohla ho zobrať na ruky, chápem.. ale tak či tak mi prišiel opis celkom zvláštny že ju chytila za cop.. .

A autorka nikto nevraví že divná si ty, normálne má len zarazilo že si malú potiahla za cop.. nestála som tam, nevidela som vás tam ani som nevedela že máš ďalšie dieťa a tvoje je staršie.. veď ako som povedala, ok, niekomu sa to zdá ok, mne nie, nemusíš sa na to urážať..

autor
11. máj 2022

@jana_eyre_2 snažila som sa Ti situáciu priblížiť. Jediné čo som v tej polohe mohla urobiť iné, bolo tú malú odstrčiť. Spadla by a hlavou pristála na krivých betónových kockách. Odtiahnutie za cop mi sa mi zdá miernejšie, vlasy má všetky.

akje
11. máj 2022

Ahoj @autorka

Z toho co pises, mi pride, ze s nimi slovom nepohnes. Mamicke by som doniesla ucet za nove okuliare, aby si nabuduce dala pozor, co mala znici a keby sa dievcatko vrhalo na mojho syna, jednoznacne by som ju rukou odtlacila aby sa k nemu nedostala a povedala jej razne stop. A nepustila ju k nemu. Si silnejsia, nepremoze ta. Ak zacne vystrajat tak, ze ta zacne hryzt, podala by som ju matke, ze mala ma zachvat, ze ju potrebuje a pocas toho aj odisla.

Mne nepride v poriadku ta mamicka. Bohuzial, to dievcatko ma mamu na to, aby ju vedela usmernit a vychovat, aby toto nerobilo.

janulka88
11. máj 2022

@eeffka súhlasím, keď sa si dospelá žena nevie spraviť poriadok so svojím deckom tak ďakujem pekne. Schmatla by som dievča, pozri čo si spravila chlapčekovi, chces aby ti to vrátil???? Treba rovnako na ňu ísť

aurora33
11. máj 2022

V prvom rade mala pri Tom incidente zakrocit hlavne matka tej malej agresorky. Kebyže mám v nosiči jedno dieťa a druhé mi hryzie nejaké cudzie, tiež by som sa ju asi snažila odtiahnuť. A je mi jedno za čo. Kokos a mater sa ešte bude smiať že sa jej mala nestratí 😀😀
No zrejme ako tu píšu, keď pôjdete von a uvidíte tie dve treba im už z diaľky zakričať, že sa s nimi nechcete stretnúť. Alebo ostať len v záhrade. Možno to tej materí časom dôjde a dieťa si nejako vychova. Aj keď o tom pochybujem...

banderaska29
11. máj 2022

neviem, ja som priamy a uprimny človek. keď sa s niekym nechcem stretávať poviem mu to. tiež mám blbu susedu čo urobila veľa zlého v susedstve a keď ma minule pozdravila normálne bez okolkov som jej povedala že si neprajem aby ma zdravila 🙂
takže neviem, Ťažké jej povedat že prepáč ale nebudeme sa s vami stretávať nakoľko tvoja dcera je na mojho syna agresívna a nebudeme sa s vami stretavať dovtedy kym si s nou neurobíte poriadky ? ja by som jej to bez problémov takto povedala a ako si ona s tým naloží by mi bolo totálne jedno 😀

bluka2
11. máj 2022

Od tých by som sa držala čo najďalej a priamo im to povedala, nech si držia odstup. Synovi vysvetlila, že vyhľadávame ľudí, ktorí sa správajú k iným s rešpektom. To nie je nejaká fáza, to má od matky, napriek tomu, že má 2 roky

jaskolka
11. máj 2022

Zrejme ta matka nevie si urobiť poriadok s dieťaťom, očividne ta mala nemá hranice a v živote nedostala po zadku.Ked chce kopať matku, a ta dovolí prosím. Nech si kope. Ale nemá čo mlátiť a skrabat cudzích.
Keby cudzie dieta hryzie, kope, a lame veci môjmu, tak myslím, že by som ta ten cop ju drapla tiež, aby som ho ochránila. 2 ročne dieťa nie je také hlúpe, aby nevedelo pochopit, že sa to nemá. Ak ju to teda nikto nenaučil, rovno pôjdem za matkou, poviem jej ze si neprajem, aby za nami chodila po ulici, kým si nedá malú certicu do laty. Nech sa uráža, koľko len chce. Prejdem nabudúce na druhú stranu, alebo sa otočím a pôjdem opačným smerom. A zdravit ani náhodou by som nezdravila.

deny81
11. máj 2022

Dam ti odpoved na akutnu reakciu - v momente zastavit konanie (ano potiahnut hned za vlasy) ked je zle a stavi kratkea razne dost! Bez vysvetlovania a dlhych prupovidek - ked vidis ze sa blíži/ rozbehne k malemu postav sa medzi s postojom a rukou naznac a razne povedz ze ma stat, ze staci. Ked je v "amoku" alebo aktualnej inpulzivnej situacii, dietata inak neovplynis.
Postupne jej das najavo ze vy mate hranice, ktore sa neprekracuju, ked bude kludna, mozes par vetami jej niečo povedat napr. Blizsie mozes prist ked sa budes kludne spravat. A nic viac. Matku maj v pazi. Je pasivne agresivna, vtierava, treba pouzit inu taktiku ako slusnu. Jasne a razne, vobec nie nahnevano a drzo. A ak sa urazi alebo nieco, nie si tu na to, aby si jej robila animátorku. Si zodpovedna za seba a deti a ich pocity. Podla dalsej situacie mozete menit komunikaciu. Drzim palce, tiez casto nemam na jednu stranu gule niekoho poslat do prec. Ale u teba to na ine nevyzera

tosomja
11. máj 2022

Treba ju ignorovať, ako bolo vyššie spomenuté, syna vziať na ruky a odísť od nich, nie ste povinní sa s ňou dávať ani do reči. Ani jej robiť láskavosť. To dieťa nemôže za to, že nemá určené hranice a mama jej za každý počin tlieska. Aj môj syn keď sa dcéra z neho smeje, tak bude pokračovať v hlupostiach.
Čiže dieťa zastaviť, zvýšiť hlas, odsunúť a mamu ignorovať. A sused tiež nie je kuriér s donáškou, tiež má ústa. Stačí dvakrát trikrát odmietnuť a pochopí, ak nie, tak ignorovať. Alebo nech povie, že chce za benzín a si to rozmysli.
To musí byť veľmi vtierava ženská.

mariejenka
11. máj 2022

Na ulici.. uvidím ich,otocim sa a zrychlim krok,3 ročný na odrážadle pridá, neverím za ma 2 ročne dieťa dobehne.
Na dvore, bránka ostane zamknutá,ak nemate na zamok namontovať! A môže si malá Xena aj pľúca vykričať...
Woodstok mamicka nech si trhne nohou,nic by som jej nevysvetlovala.

tosomja
11. máj 2022

Bola tu podobná téma, že mama kojila dcéru na ihrisku a zatiaľ druhu dcéru sledovala ako 30x opakuje ako sa volá, lebo niekto mal potrebu si robiť srandu.

anna12399
11. máj 2022

Ja keby to vidím tak buď uhriznem to decko alebo najskôr jej mater. Neznášam takéto matky ktoré si myslia ze ich deti môžu všetko.

ukulela
11. máj 2022

Trocha asertivity. Zrejme celej komunite. Z 20 metrov kricim na celu osadu: Sorry, helena, ani nechodte ku nam, moricko place a boji sa bozenky, odkedy mu zlomila okuliare. A keby dislo k fyzickemu stretu, tak matke na tvrdo, ze prosim, udzr bozenku od moricka mimo, lebo pri kazdom utoku uz zasiahnem razne. Neriesila by som dieya, ale matku. Razne, nahlas. Nech pocuju ajvo vedlajsej osade.

kandelabra
11. máj 2022

no mňa total zabilo že začala naťahovať polročnému dieťaťu v nosiči nohu a jej matka sa len usmievala. Toto je fakt už mimo každú srandu. Nafotila by som si malého poranenia (do budúcna sa môže hodiť, nikdy nevieš čo sa s takou osobou pritrafí), fotky vytlačila a išla by som k nej domov sa spýtať, či jej to príde normálne. Zároveň by som jej oznámila, že s ňou ani s jej dcérou sa už nemám záujem stretávať, a ak si ešte raz dovolí zaútočiť na moje dieťa (ktorékoľvek), tak dostane na riť čo jej patrí, aby si zapamätala. Malú by som istý čas nenosila v nosiči ale v kočíku, aby som mala voľné ruky ak by bolo treba. A s malým teraz čo najviac von po dedine, ak sa všetci poznáte tak sa ľudia zaručene budú pýtať čo sa mu stalo, nech má mamička peknú reklamu.

h2
11. máj 2022

@banderaska29 Ale tu nejde o to, že by autorka mala problém povedať, že sa s nimi nechce stretávať. Podľa toho, čo písala, oni sú skoro stále vonku a bývajú blízko, takže na seba proste natrafia. A tá malá sa k nim rozbehne. To nie je o tom, že by sa cielene spolu stretávali a trávili spolu čas.