icon

Aj takí ľudia žijú medzi nami

janagontkovic
4. apr 2023

Caute,

chcem napisat len tak skor na vyvetranie hlavy lebo si myslim ze je to naozaj absurdne ako sa moze jedna zena takto spravat. Nepotrebujem rady alebo nieco podobne, skor len ked mas cas tak citaj, potrebujem to dostat vonku zo seba.

Nepojdem velmi do detajlov ale skratka, v mojom okoli alebo teda uz v mojej rodine, sa vyskytla osoba. Som z mojim pritelom uz rok, je zo zahranicia, tak byvam s nim v zahranici. Budeme sa stahovat naspat do europy obaja. momentalne zijeme s jeho rodinou pretoze setrime na stahovanie. jeho rodina mu ponukla ze u nich moze ostat a tak isto prijala aj mna. Je to zena, jeho teta.

Je to az smiesne a absurdne ale komunikujem s nim o tom denne, pretoze je to naozaj smiesne a ja som z toho na prasky doslova. Ta zena je chodiaca katastrofa. Nechcem nikoho odsudzovat samozrejme kazdy nejak zijeme ako vieme a ako nam je pohodlnne. Ja to respektujem. Ale chcem vam povedat ze ano, aj takyto ludia medzi nami ziju a ano je to zena a toto naozaj nie je spravanie jednej zeny v strednom veku. Je to jedna velka leniva obluda. Do opateri si vzala male decko (dievca 6r.) uz pred rokmi. Ten dom vyzera ako ako sklad odpadkov. Nevie si dat rady s malou. Je to hyperaktivne decko, ktore tuzi po pozornosti. Nedostava ju od rodicov pretoze matka je sama este decko a otec sa nejak nepriznava. Chapem je tam chyba z rodicovskej strany. Ale ked si niekoho zoberem do opateri tak sa predsa snazim ho vychovat dobre a tou spravnou cestou do zivota. Niekedy potrestat inokedy pochvalit tak to predsa chodi ked ma clovek male dieta. Nieco za nieco. To decko je nonstop nacapene na televizore a pozera youtube blbcov od rana do vecera. Je neznesitelne hlucne a otravne, vrieska, trieska zo vsetkym, nici vsetko co jej ide pod ruky. Ta zena si s nou nevie dat rady. Nevie ako ma s nou komunikovat, ma dohodnutych milion sedeni pocas tyzdna cez telefon alebo niekde v prdeli s prepacenim, neustale o nej rozprava z ludmi naokolo, susedia a jednoducho kazdy kto trochu pocuva alebo sa aspon tvari ze ho to zaujima. Ta mala je jej svet, ale ona totalne nezvlada vychovu. Je neustale doma s tou malou, nikam nechodia, ziadne aktivity vonku alebo doma alebo cosi co by tu malu drzalo robit nieco zaujimave alebo kreativne, kde moze rozvijat svoje schopnosti. Nula bodov, decko nema ziadne aktivity a to najdolezitejsie a dychberuce je ze to decko nechodi do skoly ale ze absolutne pocas tyzdna. A ked uz tam ide tak je tam len na dve hodiny zo siestich. Ucitelia si s nou nevedia dat rady, nechcu ju v triede s ostatnymi detmi pretoze je otravna a hlucna a vyrusuje deti naokolo. To decko tam proste nechodi. Nema ani domacich ucitelov alebo sukromnu specialnu skolu. Nic. Je len doma na youtube od rana do vecera. Hraciek milion vsade po celom dome, nove a nove kazdy mesiac pomaly. Ta zena neupratuje, neumyva ani veci v domacnosti, riady, podlahu, okna, vsetko je vsade spinave plne odpadkov, ocikanych plienok od malej podotykam 6 rocnej malej, ta zena nevari, ani raz som ju za ten cas nevidela varit pre tu malu. Mala ma 3 krat za tyzden McDonald’s hamburgery, hranolky a zmrzliny. Ked nema McDonald’s tak konzumuje jedlo z rury a to kuracie nugetky a nejake mrazene zemiaky, mastne jedla polotovary alebo konzervy. Ta mala nevie co je to ovocie, nevedela co su to cucoriedky, povedala ze to vyzera ako nieco jedovate. Na brokolicu pozerala ako na zjavenie. Pije len sladene napoje plne cukru. Cokolady, chrumky a kadejake cukriky presladene. Ta zena ju neumyva, nesprchuju sa obydve. Maju aj sprchovy kut aj vanu, ale videla a pocula som ich len par krat za mesiac sa kupat alebo sprchovat. Inak vobec. Nekecam, ale vobec. Cista voda neexistuje. Vsade len tie vhlcene obrusky a deodoranty.
Ta zena sa kazdy vecer prejeda mastnymi jedlami, indicka kuchyna alebo china alebo KFC, kazdy vecer klope donaska na dvere s jedlom. Cele dni nerobia nic. Neupratuje, vsetko je smradlave, spinave, pradlo spinave vsade, a ked maju pracku pustenu tak je tam to pradlo tak dva dni v pracke. Vsetko smrdi za mocom, odpadky postekane v salkach v hrncekoch, pribor ma kupeny umely biely, taniere spinave kazdy den. No proste humus, jedna ze a je taky humusak ze to svet nevidel. A to ma v opatere 6 rocne dievca ktore je hyperaktivne a vraj ma autismus. No neviem, skace tej zene po hlave, vie ako s nou moze manipulovat. Ta zena nikdy nemala muza ani deti. Do opateri si vzala to dievca pretoze su z toho dobre peniaze a moze mat vseliake vyhody. Ona uz nepracuje niekolko rokov a tazi peniaze zo statu. Nie je chora fyzicky alebo take cosi. Je len tlsta pretoze jej vyhovuje jej zivotny styl. Stazuje sa na veci ktore moze ovplyvnit ale je leniva ako vos pod chrastou.

Ziadne aktivity, len doma cele dni v obyvacke, v kuchyni a na zachode. Nahlas youtube, a nerobi absolutne nic. Potraviny a jedla si objednava lebo ved peniaze od statu a nie male. To je zivot, svet gombicka. Decko jej skace po hlave, nevie vychovavat ale tak co sa bude trapit, hlavne ze na chleba je…

Uffff… je to docela dlhe ale potrebovala som to dostat zo seba vonku… moj priatel vie o vsetkom, spolu to vidime co sa to deje. Je to jeho rodina ale je katastrofa naozaj. Za mesiac sa budeme stahovat naspat do europy…. na toho avatara budem este dlho spominat…

(nebol to ucel niekoho urazit alebo zhodit, je to cisto len moje vyvetranie sa) aj takyto ludia ziju medzi nami. Ja ich neodsudzujem, len je to ako smiesne niekedy…

hned mi je lepsie.

Strana
z3
anita6666
4. apr 2023

Daj si vedro studenej vody na hlavu a staraj sa o seba,uľaví sa ti ešte viac.

aneetra
4. apr 2023

Hlavne dychaj. Kasli na ostatnych. Zivot je prilis kratky na to, aby sme riesili zbytocnosti podla mna, moj nazor.

gladys_07
4. apr 2023

Nie je to smiesne. Je to velmi velmi smutne. Co ste urobili aby ste dievcatu pomohli? Upratat, zobrat na prechadzku, navarit, upovedomit urady aj za cenu ofucanej tety…

melanta
4. apr 2023

A aj takí ľudia žijú medzi nami, ktorým nie je blbé nazývať avatarom a obludou niekoho, u koho bývajú a vďaka komu ušetria, pretože nemusia platiť drahý podnájom.

janagontkovic
autor
4. apr 2023

@gladys_07 ahoj, neni to mozne. Pokusali sme sa jej aj my venovat ale, s nami nemoze manipulovat, a ta zena je na nu naviazana stejne ako to dievca na nu. Ta zena ju s nami nikam nepusti bez dohladu, nie je to mozne. Nedalo by sa ju zvladnut niekde vonku na ihrisku alebo v nakupaku alebo kdesi cosi..

floki1994
4. apr 2023

@janagontkovic tak ako ja by som.upovedomila úrady..však čo z toho dieťaťa vyrastie? Ja viem je to ich vec bla bla bla... ale čo taky človek prinesie pre spolocnosť do budúcna? Zas len záťaž a 99% ľudí pred tým zatvára oči...to dieťa to nevie ešte posúdiť a teta využiva zjavne systém pre jej pohodlnosť.. smutné a choré

janagontkovic
autor
4. apr 2023

@melanta pravda, to si cenime velmi, snazime sa upratovat aspon my a udrziavat to tam nejako. ale ked upraces a po dvoch hodinach zasa neskutocny bordel vsade a v spolocnych priestoroch, prestane ta to bavit po niekolkych mesiacoch… :/ vyhody aj nevyhody

zanka777
4. apr 2023

@janagontkovic píšeš aká je ako sa stará nestará aký má špinavý dom aké nevychovane DECKO ATD ATĎ...ale jedno je isté....ty bývaš u nej a nie ona u teba .... Ak sa ti nepáči vieš kde sú dvere....... Chápem čo píšeš..... Tak ju nahlas na sociálku že sa riadne nestará o dieťa s dovidenia z jej domu

janagontkovic
autor
4. apr 2023

@floki1994 ved prave, je mi to luto ale z druhej strany ja na to nemam dosah. mozem len takto ventilovat…

zanka777
4. apr 2023

@janagontkovic ale to nie je pravda! práveže máš na to dosah žiješ tam vidíš to tam denno denne ako to funguje..... Stačí zavolať sociálku nech sa prídu pozrieť v akom krásnom prostredí žije to dieťa a oni rozhodnú..... Po dalsie nechápem ako je možné že škola to už dávno nenahlásila na sociálku že mala nechodí do školy....veď tieto deti sú XY x viac kontrolované čo sa týka povinnej školskej dochádzky a tak isto sociálka by mala raz za čas chodiť dieťa kontrolovať v akých podmienkach žije...... Tak ju nahlas a možno tým zabezpečis tej malej kvalitnejšie detstvo......alebo sa len prizeraj.... Ako doteraz.....

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
cacianka
4. apr 2023

@zanka777 veď čítaj, nežijú na Sk, dokonca ani v Európe, tam je zaiste úplne iný sociálny systém.
Aj cítim a čítam že sa s mužom nejako snažili zasiahnuť, pomôcť, ale ich snaha je negovana.
Ja autorku chápem, ťaží ju to a tak sa prišla sem na MK vypísať, nič viac nič menej. Každej druhej žene sa aspoň uľaví, keď sa vykeca, aspoň čiastočne spláchne tu frustráciu, že nemôže a nevie inak pomôcť dieťaťu.

zorkahorka
4. apr 2023

Nedocitala som to. Smutne... tamojsie úrady neruesia, v akom prostredi zije a ci chodi do skoly?
A keby ste ju semtam vzali von vy? Dohovoriť tete asi nema zmysel. Ci?

janagontkovic
autor
4. apr 2023

@zanka777 Problem je v tom, ze oni su nahlaseny na socialke co viem, zena zo socialky chodi k nej pomaly kazdy piatok na jednu hodinu sa vykecat do obyvacky. Smeju sa tam obydve, a kecaju o veciach. Ta zena si povymyslala kopec veci ze nezvlada riadne chod domacnosti pretoze sa musi na 100% venovat malej, viac krat sme poculi ako keca nezmysli tej zene zo socialky. Socialka sa pytala “Mate nejake plany na dnes s malou poobede? Je vonku pekne” ta zena jej povedala ze ano niekam zrejme pojdu, ale jak odisla atak sedeli doma pred televizorom a vyjedali cipsy. Neviem co vsetko jej nahovorila ze jej vsetko takto prechadza… neviem naozaj… vyzera ze je zo vsetkymi kamaratka. A obcas pred navstevou pozameta a vyhovori sa ze nema viac casu.. Je to umenie hah

saxana000
4. apr 2023

Socialka a vybavene

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
kiwi3
4. apr 2023

1. protirecis si, pises, ze ju ma len kvoli peniazom a potom ze "je jej svet, ze kazdemu o nej rozprava, su na seba naviazane".
2. byvas tam pravdepodobne zadarmo, co tak aspon upratat miesto vypisovania na net, ake to tam je nechutne?
3. neviem, ako moze nieco smrdiet "za mocom", trochu slovenciny by to chcelo dostudovat.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
januska12323
4. apr 2023

Polícia za zanedbanie starostlivosti? Teda ktovie aké zákony tam majú.

abbey1
4. apr 2023

@janagontkovic Keď už chcem písať rozprávky, popracujem aspoň na pravopise a otvorím príručku gramatiky. Ešte lepšie by bolo nájsť si brigádu, aby ste nemuseli bývať u príbuzných, ktorých následne ohováraš. Dvaja mladí ľudia v zahraničí a nevedia si zarobiť na vlastné bývanie a presťahovanie. No neviem, či ste v niečom lepší než tá neschopná teta.

7miriam77
4. apr 2023

Ak je toto pravdivy pribeh, prosim, pomôžte tej malej🙏🙏. Ona si sama nedokaze pomôcť, co z nej vyrastie? Normalne kontaktujte políciu, sociálku. A vobec to neber tak, ze si nevďačná, ze tam bývaš, a ides ich nahlasit. Toto je situacia, ktorá sa musi riešiť. Ked sa vratis do Európy, malej uz vobec nebude mat kto pomôcť. Ja si myslim, ze tá malá tym chovanim, vola o pomoc.

katkaseiner
4. apr 2023

o aku krajinu sa prosim ta jedna? Ako fakt ma to zaujima...

simsalabim
4. apr 2023

@katkaseiner mne to znie ako USA…

ckocka
4. apr 2023

Niekedy stačí si prdnúť a prebytočný tlak sa vyventiluje.

basska_b
4. apr 2023

Toto je zial realita v nemalo domacnostiach, akurat sa o tom nevie, lebo to ma cele okolie vratane uradov v pazi. Opacny extrem je Barnevernet, kde matka zakrici na dceru z okna, ze si ma dat capicu a susedia volaju socialku. Je mi velmi luto malej, ale ak legislativa neumoznuje odnatie dietata z opatery alebo si ju nechcete vziat vy, tak asi sa nic nezmeni, zial

0silvia0
4. apr 2023

@janagontkovic kybel, handra, ked uz si tam zadarmo tak jej s upratovanim pomoz

deti95060810
4. apr 2023

a teraz prekvapko.. .
vieš o tom že aj na sK sú deti ktoré nechodia do školy denne? áno sú to autisti. Jednoducho nemajú kde , do školy idú 2 -3 krát do týždňa na 2 hodiny... je to zamotaný kruh. Deti sú väčšinou doma, na mobiloch a hrajú sa...
ak by si sa dala na faceb. do skupín ako autisti - tam by si sa to tak isto dozvedela....

vieš aj deti - autisti majú jedlá ktoré nejedia....niekto zemiaky, chlieb, a .... každý autista má svoj jedálniček.... podľa psychol. Maštenovej je to pre nich ako keby si ty mala v ústach štrk....jednoducho niektoré deti neprinútiš jesť normálne - bežné jedlá... môžeš robiť čo chceš.
maminke odporuč lieky - na sk autistov dopujú kde akými liekmi na ukľudnenie.... či to pomáha - nevie nikto...
Tebe to príde ako veľmi smiešne , ale je to hotová pohroma pre rodičov takéto deti vychovávať...ak môžeš, skús jej podať pomocnú ruku...
samozrejme, maminka by mohla držať lepší poriadok, ale však ona vie ako to v skutočnosti je...

tykat
4. apr 2023

@janagontkovic ...no, a teraz si predstav, ze tieto geny ma aj tvoj priatel...tak sa zacni modlit, nech sa u neho alebo vasich deti neprejavia.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
cacianka
4. apr 2023

@tykat to dieťa nemá ich gény je osvojené 🤦

Strana
z3