Ak by vám nepomohli, keď ste to potrebovali, pomáhali by ste?
Ahojte žienky.
Chcem sa opýtať tých zienok, ktoré boli na dieťa samé a nemali ste žiadnu pomoc :( na všetko aj po finančnej stránke. Keď sa narodila najmladšia dcérka mala som vtedy 14 r. syna a 17 r. dcéru, dcéra v 19-ich odišla k priatelovi a žiaľ prestala sa zaujímať ci niečo netreba pomôcť, vedela, že musím ísť do práce, ale s jej pomocou to bolo na bode mrazu, zaujímal ju iba jej život a frajer a ja a mladši súrodenci ju vôbec neinteresovali. Tak to je už 7 rokov, najmladšia dcérka už je samostatná, bude mať 9 rokov, konečne ako tak začínam mať aj viac času na seba, ale snáď asi nemám právo žiť aj ja kľudný život... Dcéra má dve deti, je na RD a stále iba ako jej musíme pomáhať, to isté aj jej manžel a pri tom, keď ja som mala malú dcérku, mala 2 roky oni o ňu ani nezakopli, nevzali ju na výlet, kupko, nikde a zrazu oni majú deti, tak babky musia pomáhať atď. Nechcem to tu všetko rozpisovať, bolo by to na dlho... Mate niektorá podobnú skúsenosť a ci ste mali energiu ešte popri práci a svojej domácnosti pomáhať s vnúčatámi, ja naozaj po tých skoro 10 rokoch som vyčerpaná a unavená, napiste mi prosím Vás názor, mňa to trápi, lebo vnúčatá mam rada, ale aj mňa potrebuje moja dcérka a chcem svoj voľný čas venovať jej.... Ďakujem za každý názor a odpoveď.
@letfenixa poznam pripad kde jeden clen rodiny nema problem o pomoc poziadat, ten druhy mu pomoze, no ked o pomoc poziada ten druhy tak odpoved je "nie". Takze ani komunikacia niekedy nepomoze 😀. Pre mna nepochopitelne, ze nadalej ten prvy zasa pozida o pomoc, jemu sa musi pomahat a on nemusi lebo sa mu nechce. U autorky je to asi podobne.
Dcera bola v puberte, ked si mala male dieta, takze tam by som pomoc neocakavala a nepride mi cudne, ze nepomahala. Je aj ciastocne normalne, ze od teba pomoc caka. Na druhej strane viem, ze dnes vela zien caka, ze mozu si robit co chcu a babka vzdy nakluse a povinne pomoze. Nehovoriac o tom, ze poznam pripady, kde bolo babkam jasne povedane, ze ked nepomozu vzdy ked si matka rozkaze, tak vnucata uz neuvidi. Tak babky sa staraju, aby vnucata mohli vidiet. Moj nazor je, ze vnuca ma byt pre stareho rodica uz len radost, starosti mal s vlastnymi detmi. Na tvojom mieste by som dcere pomahala, ale do tej miery, do akej ti to vyhovuje. Zial, prilis casto vidim dnes, ze zeny priam zneuzivaju babky na vypomoc, aj ked netreba, ale matkam sa asi nechce alebo co, je to jednoduchsie. A ked je to aj u vas tak, tak musis urcit nejake hranice.

@ladyvi že si odlud a bezcitný človek som zase nenapísala nikde ja. Len sa mi tých 10 rokov zdalo byť naozaj veľa na to,aby aj mladý človek nepochopil,že treba myslieť aj na ostatných.a pozri,mna rodičia mohli nechať tak,ved problém nie je..ale nechceli ,aby som všetko brala so samozrejmosťou,vzdy,cez leto som chodila brigádovať,aby som rozumela tomu,čo znamená zarobiť si peniaze. Ale to je o mne,každý má iný život, iné presvedčenia.
Len dúfam že sme si vysvetlili,že som to nemyslela zle a snažila sa to zovšeobecniť..