icon

Aká je ideálna svokra?

fra
16. júl 2013

Predpokladám, že behom pár rokov sa stanem svokrou, v "najhoršom prípade" 😀 až štvornásobnou... preto som začala rozmýšľať o tom, ako sa stať dobrou svokrou- inšpirovali ma tunajšie príbehy o svokrách, mám pocit, že každá svokra je zlá, či už nerozpráva vobec nič alebo rozpráva veľa, niektorým vadí že sa o vnúčata nestará, niektorým vadí že sa príliš stará, zlé je všetko od darčekov, pozornosti až po je výzor a dobré rady, zlé sú jej návštevy aj nenávštevy, proste pripadá mi, že je zlé už jednoducho to, že vlastne svokrou je ... som z toho jeleň, chcela by som byť raz dobrou svokrou ktorá si s nevestami a zaťmi rozumie, má ich rada a optimálne rodinám svojich detí pomáha k všestrannej spokojnosti, ale pri čítaní o svokrách začínam mať strach že sa mi to nemusí podariť 😝
Tak sa skúste zasnívať, aká by bola tá vaša ideálna svokra? Čo by mala robiť a ako by sa mala správať aby ste si s nou rozumeli?

kris557
17. júl 2013

@bambina82 asi na toto zareagujem...áno treba byť vďační za pomoc, to je pravda, ale keď svokra ohovára predo mnou svojho syna a naopak, neničí to náhodou naše manželstvo, nech už je to akokoľvek. Nechcela som to urobiť kvôli malej ale musela som, výrazne obmedziť návštevy (iba keď by sme mali - narodky, vianoce, atď) lebo doma boli vždy hádky a nezhody a nepotrebujeme si ničiť náš kľudný život, život dieťaťa a rozbíjať kvôli primitivizmom manželstvo, lebo od každej banality sa potom odvíjajú aj tie ostatné vážnejšie veci.

syrik
17. júl 2013

@jabadaba s tou pomocou absolútne súhlasím...mám to isté..

syrik
17. júl 2013

Napíšem to všeobecne...S tým, že sa vžijem ja do situácie, že mám nevestu, hoci mám na to ešte pekných pár rokov pred sebou 😀 Keď ja mám nevestu, ktoá práve porodí a viem, že sa sťahujú, tak sa samozrejme ponúknem a nebudem čakať, že ma bude ona prosiť o pomoc...Viem z vlastnej skúsenosti, aké to je, keď ostane žena po pôrode sama...skoro celé dni....o kojení a problémoch ani nehovorím...v takomto období každá žena ocení pomoc, čo mi príde ako samozrejme, že sa ponúknem ja ako matka, alebo svokra a nebudem čakať, kým ma nevesta bude o niečo prosiť...Keď sa jej ponúknem a ona mi povie, že netreba, že to zvláda, ok....nebudem sa ako svokra vnucovať...takisto by som sa snažila navštevovať vnuka, vnučku a nečakať, že prídu oni ku mne...Budem rešpektovať to, že nevesta má na výchovu, stravu, chodítko a podobné veci odlišný názor ako ja a nebudem jej vnucovať ten svoj a urážať sa za to, že ma nepočúva...Keď je nevesta chorá, viem to, mám dovolenku, prídem a pomôžem, alebo sa minimálne ponúknem....Keď viem, že som chorá, nebudem sa tlačiť na navštrvu a ak aj budem chcieť prísť, tak sa vopred ohlásim, či im to práve vyhovuje.....Sú to maličkosti, ale nie vždy su samozrejmé...
Svokra môže byť ideálna, perfektná, kým neprídu vnúčata....tam si niektoré myslia, že sú najmúdrejšie a nevedia sa stiahnuť a rešpektovať aj názory svojich detí...žiaľ...

cenculinka
17. júl 2013

idealna svokra? moja 😀 pomoze vzdy ked moze a ona moze vzdy 🙂 pokecame, poradi ak sa sama na nieco pytam, ak sa nepytam, zbytocne nemudruje 🙂 je "splachovacia", ak aj niekedy clovek povie nieco, co ho potom mozno mrzi, nerobi ziadne drahoty alebo sceny, povie ze kazdy sme nejaky a fakt som ju za 11 rokov nevidela ani raz urazenu 🙂 je s nou sranda, ak chce prist na navstevu, vzdy (no tak v 90%) zavola vopred ci moze (byva o ulicu dalej ako my).ano obcas mi tecu nervy, ako isto aj jej zo mna, ale je to v pohodicke 🙂 skratka uuuuuuplne normalna zena 🙂 nemenila by som ju za nic na svete 🙂

anaxa
17. júl 2013

pomoc od svokry??? dakujem neprosím! keď už teraz sa stará do záclon a závesov u nás v byte nechcem vedieť čo bude pri dieťati... 😠

alka221
17. júl 2013

nemozem si pomoct, ale idealne svokra neexistuje. ludia sa musia naucit navzajom tolerovat. ale to ide iba velmi tazko, ak niekto povie ze Idealna svokra-mrtva svokra, alebo pod kvetinkami.. 😉
ako by bolo asi vam, keby vam muz povie nieco taketo o vasich matkach? 😕
doba je o tom, ze ludia sa nevedia tolerovat, kazdemu vsetko vadi a potom aj tie vztahy su take.. bohuzial..

jabadaba
17. júl 2013

@zabka1000 ano, to mas pravdu, ze nie vzdy je chyba zasadne na strane svokry. Aj ja som sa dosst casto podivila nad niektorymi prispevkami neviest...takze musim suhlasit, ze je to aj o neveste. Len to neplati pausalne, tak som to zas ja myslela.

kkristin
17. júl 2013

To čo je za hlúpy temu???nemate čo robit??mate príliš veľa voľného času a potrebujete rozoberať nesmrteľnosť chrusta?neverim.....

aha1
17. júl 2013

@syrik prepáč ale skús to otočiť a byť ty svojou svokrou tak by si sa tiež bála čokoľvek urobiť aby nevesta nebola naštvatá prípadne urazená. Veď z tvojho príspevku vyplýva nepomôže - zle, pomôže - ešte horšie, má záujem o vnúčatá - zle nemá záujem - ešte horšie. Protirečíš si lebo na jednej strane chceš aby pomáhala a navštevovala bez vyzvania a na druhej strane aby sa ohlasovala.

jabadaba
17. júl 2013

@kkristin ja neverim, ze nemas Ty co na robote, ked mas tak zbytocny komentar!

irriss
17. júl 2013

@jabadaba
..ja jsem idealni tchyne.... 😅 😅 😅 😅

irriss
17. júl 2013

@kkristin Jsi podrazdena z tchyne nebo jsi podrazdena tchyne... 😉
Vetsina z nas tu je, protoze CHCE tu byt..a hlavne hleda odreagovani od podobnych zivotnich situaci, ktere jsi pouzila ve Tvem prispevku..je snadne se s takovym pristupem setkat od pekarstvi az po nastup do autobusu..A prave proto tu casto jsme..proto sem clovek vstoupi..,,
Nekdy je lepsi hned vystoupit, nez tu setrvavat ...kdyz se Ti nelibi vstoupit.. 😉

jabadaba
17. júl 2013

@irriss tisko zavidim a uz len dodam, ze snad aj ja raz budem za tu idealnu. Predstavy o nej mam 🙂

irriss
17. júl 2013

@jabadaba
idelani je hlavne TICHA tchyne, ktera trpelive ceka na vysledek...a pomaha JEN kdyz je o to pozadana..
Nevyptava se ...a jen tise nasloucha...
Nevtira se a nenabizi pomoc, kdyz vi, ze bude odmitnuta...aby to nebylo pouzito proti ni, ze ONA se nabidla..tise vyckava..a je VZDY PRIPRAVENA,,porotoze tusi, vi, ocekava..predvida...
Zvedava je jen kdyz neco hrozi ....
atd..

matuskova003
17. júl 2013

Moja svokra nebola neak ideálna, ale kto je ideálny ? stala sa z nás super dvojica, stačí pochopiť jedna druhú, to je to chcenie pochopiť jedna druhú, pomáha mi , keď ju o to požiadam, vieme si podebatovať o všetkom, pomáha mi v receptoch , uči ma niektoré koláče, ukazuje mi ako čo prišiť , ako na ktorom programe čo vyprať , ukazuje mi o čo sa ako starať v záhrade ♥ a k tomu vidím, že to všetko robí aj s troškou lásky ku mne 🙂 mám ju rada, je to fajn žena, a je to hlavne matka môjho najužasnejšieho manžela, už len koli tomu si ju vážim, lebo ho vychovala naozaj super 🙂

ocko78
17. júl 2013

najidealnejsia????? kilometre dasleko 😀 😀 😀 😀 ale nie teraz vazne... nedavat premudrele rady,, ked mlady chcu nieco vediet opytaju sa... nestarat sa do zivota,, ak chcu pomoc poziadaju o nu, u nas to funguje tak aby sme sa vyhli nevhodnym darcekom ja kupim a svokra zabali donesie,,, chcete sa vyhnut nevhodnym navstevam??? staci dopredu zavolat 🙂 ked sa zazne nevhodne starat do niecoho jednoducho ju stopnem ze ja som tu doma,,ako urobim tak bude,,, ak k sebe najdete cestu dokazete spolu fungovat a pritom sa neprizabit 😀 😀

fra
autor
17. júl 2013

@kkristin dakujem za názor, môžem sa na ňom učiť tolerancii k názorom napríklad budúcej nevesty s ktorými nesúhlasím
.... a predýchať a hned sa neurážať ak mi napríklad povie že som urobila niečo hlúpe 😉

moonlight1210
17. júl 2013

@briketa nuz mat takyto dom, tak tvoja navsteva ako nevesty by bola obmedzena na jeden krat rocne max na 24 hodin. mat takyto raj, budu od nej stacit maily a skype. a aby nebanovala, poslem jej ku kazdym vianociam foto, ako mi je tam dobre. nech si trochu zasniva a viac makne v robote, aby na stare kolena mala podobny kusok raja. 🙂

@fra idealna svokra si hned na zaciatku, najlepsie na svadbe, laskavym tonom vyjasni svoj postoj, ktory chce k mladym mat.
najlepsie im povedat, ze sa im nemienis do manzelstva miesat a co si doma navaria, to si sami zjedia. ze vypocujes, pohladkas, ale nebudes drzat stranu ani jednemu. vyriesit si to musia sami.
ze ak chcu pomoc, nech sa ozvu, ale nech rataju s tym, ze ty si si odchovala, odrobila a mas konecne narok na cas pre seba. takze sa moze stat, ze zavolaju a ty jednoducho nebudes mat cas. ani si ho nasilu robit nebudes. len v najnutnesich pripadoch zmenis povodne plany kvoli nim.
ze nie si bezurocna banka a nech svoje developerske a ine plany obmedzia podla vysky svojho prijmu.
ak chcu deti, tak nech si uvedomia vsetku zodpovednost za ne vratane docasnych nevyhod, kym sa im osamostatnia. tak ako vsetci rodicia. deti nie su domaci maznacik.
nech existenciu svokry beru ako laskavu vyhodu osudu a nie vyhru v jackpote, ktoru mozu pouzit podla potreby.

a na oplatku smu k detom pribalit vzdy zoznam pravidiel, ktore mas dodrziavat, aby si im nerozhasila vychovu. 🙂

a nech nezabudaju, ze na stare kolena sa o teba treba postarat, tak ako to budu oni potrebovat v starobe od svojich deti. tak nech im idu prikladom. 🙂

fra
autor
17. júl 2013

@moonlight1210 toto je super napísané, to si vytlačím ked príde čas a primagnetkujem na chladničku 🙂

ocko78
17. júl 2013

@moonlight1210 😀 😀 😀 keby mi hned na zaciatku na svadbe vyjasnila svoj postoj tak ju poslem do haja nech nekazi najkrajsi den v zivote,,, taketo veci na svadbu nepatria 😝

syrik
17. júl 2013

@aha1 Veľmi špatne si to pochopila...ja som tam takéto nič nenašla a čítam to už niekoľký krát...Neviem, ako by sa Tebe páčilo napr., že príde svokra raz za 3 mesiace a aj to sa ohlási, keď je už na ceste...častokrát večer, keď už malú potrebujem okúpať a uspať...nehovorím, že ja padám na hubu od únavy...napríklad...a ja neviem, čo znamená napríklad to, že mi svokra zavolá a opýta sa, či nepotrebujem s niečím pomôcť, trebárs len, že by malú vzala von alebo sa s ňou zahrala, aby som si mohla porobiť...Neviem, čo to je...A mrzí ma to...nielen že to samozrejme naštrbuje aj môj vzťah s mužom, ale ja som ku svokre veľmi, ale veľmi rada chodila...odkedy poznám muža...na svadbe som tvrdila, že mám najlepšiu svokru na svete...len nechápem, prečo sa všetko narodením malej zrazu zmenilo...neviem, ako by som to mala vnímať...možno som ju mala poprosiť, keď som niečo potrebovala, no žiaľ, ja nie som ten typ...

fra
autor
17. júl 2013

isteže, na svadbe asi ani nie je čas a nálada toto riešiť, ale inak sa mi to páči

milka300
17. júl 2013

@fra Nemusí byť každá svokra zlá. 🙂 Napríklad tá moja je nielen svokra, ale aj moja dobrá kamarátka. Na svokru som mala šťastie. 😀

irriss
17. júl 2013

@moonlight1210
ja si myslim, ze by mela mit jasno KAZDA strana uz davno pred svatbou...jinak v opacnem pripade hrozi svatba ve ctyrech 😅

irriss
17. júl 2013

@milka300
...nejlepsi je ta svokra, ktera se trenuje nekolik let na Modrem koniku na stovkach pripadnych nevest...
Modrokonikovskou tchyni NIC neprekvapi..

milka300
17. júl 2013

@irriss 😀 jo 😀 modrasvokra.sk 😀

irriss
17. júl 2013

@milka300 symbol by byl jaky?? 😀 😀 😀 😀
modry ukazovacek "ty ty ty"..a nebo "www.modranevesta.sk" modry prostrednicek 😉 😀

moonlight1210
17. júl 2013

@fra ja mam s manzelovou mamou takyto vztah. ked moze, pomoze a ja sa to snazim vyuzivat minimalne. a s mojou mamou rovnako.
vychovali nas predsa na to, aby sme si vedeli poradit sami, nie sa vecne chytali maminych sukni. aj co sa tyka vztahu, aj penazi. ked sme sa brali, tak sme si povolenie nepytali, tak preco teraz po nich ziadat za nas zodpovednost a chytanie stran?
deti mame preto, lebo sme ich chceli, nie preto, aby sme ich odovzdali a prisli si ich vyzdvihnut v 18tich odchovane a zatial hovorili o tom, ze aj rodicia maju narok na oddych.

tak to u nas robi dobre vztahy 🙂 .

irriss
17. júl 2013

@moonlight1210
Tu myslenku na 18ty rok s kompletnosti a schopnosti "vzletu a vyletu z hnizda"Ti zavidim....
Ja bych (po zkusenosti) 😉 "dospelost" posunula aspon na 21 let ... 😉 ne kvuli vychove, ale kvuli spolecnosti a dobe...,ktera nasi vychovu mnohdy dotvari, pretvari a bohuzel i "deformuje"

kris557
17. júl 2013

@milka300 akože modrá od jedu ? 😀 skôr www.mojasvokra.sk