icon

Aká je ideálna svokra?

fra
16. júl 2013

Predpokladám, že behom pár rokov sa stanem svokrou, v "najhoršom prípade" 😀 až štvornásobnou... preto som začala rozmýšľať o tom, ako sa stať dobrou svokrou- inšpirovali ma tunajšie príbehy o svokrách, mám pocit, že každá svokra je zlá, či už nerozpráva vobec nič alebo rozpráva veľa, niektorým vadí že sa o vnúčata nestará, niektorým vadí že sa príliš stará, zlé je všetko od darčekov, pozornosti až po je výzor a dobré rady, zlé sú jej návštevy aj nenávštevy, proste pripadá mi, že je zlé už jednoducho to, že vlastne svokrou je ... som z toho jeleň, chcela by som byť raz dobrou svokrou ktorá si s nevestami a zaťmi rozumie, má ich rada a optimálne rodinám svojich detí pomáha k všestrannej spokojnosti, ale pri čítaní o svokrách začínam mať strach že sa mi to nemusí podariť 😝
Tak sa skúste zasnívať, aká by bola tá vaša ideálna svokra? Čo by mala robiť a ako by sa mala správať aby ste si s nou rozumeli?

moonlight1210
17. júl 2013

@ocko78 ale patria. pekne, milo a vtipne s usmevom.

preco by ti malo pokazit najkrajsi den v zivote pripomenutie, ze si dospela, zodpovedna osoba a ocakava sa od teba, ze sa nebudes uz vesat nikomu na krk ako decko? ze si sa vydala, lebo si rozumne usudila, ze si schopna niest vsetky zavazky? (a nie pre biele modne saty, uzasnu romanticku atmosferu a veselicu, kde budes stredobodom).
to je skor vyjadrenie dovery v teba ako inteligentnu schopnu zenu, co vie, co chce a nezlozi sa pred prvou vaznou prekazkou.
vsak aj svadbu si rozhodla sama, lebo si ju chcela, nie? (resp. ak si ju raz rozhodnes, tak preto, lebo ju budes chciet, nie?)

mnohym by prospelo, keby si svoje vztahy, hlavne v tejto sfere, vyjasnili hned (najneskor par dni po svadbe). lebo mnohi to nechaju na pozvolny neregulovany vyvin a potom tu mame roztrpcene svokry aj nevesty, co mali kazda svoju predstavu a nejak nekompatibilnu div sa svete.

ale viem si predstavit, ze nejednej neveste by toto vyrazilo dych. ved kazda caka, ze v ten den sa s nou jedna v rukavickach a vsetci jej zelaju cukrove z neba. jaj, tie tradicie klamlive. a potom ta realita ako uder tonou betonu. 😉

anaxa
17. júl 2013

@syrik tiež som si myslela, že mám super svokru a nemôžem na nu povedať nič, až do určitej doby .. vtedy som si uvedomila, že nie je taká ako sa celý čas tvárila....a pár vecí už vypustila zo svojich úst také, že na to nezabudnem.. ale najhoršie je, že moj drahý si ju zastáva a vždy to skončí s tým, že ona to tak nemyslela ..alebo, že ja som to zle pochopila 😠

petraxy6
17. júl 2013

@fra tak to od @moonlight1210 si už primagnetkuj teraz 😀 Potom sa na ten papier budeš len usmievať 🙂
Ináč, som veľmi rada, že sa tu našlo veľa žien, ktoré majú super vzťah so svokrami a že si môžu povedať: "ako dar na svadbe som dostala druhú mamu" 🙂 Kiežby mali všetky ženy také šťastie 🙂 Ja keď sa tak zamýšľam, tak náš vzťah so svokrou bol veľmi dobrý počas chodenia s mužom aj keď sa narodila dcéra. to že sa tam starala akú masť na riťku jej mám dať, lebo ona ju roky používala, to som neriešila. Chodila sem, sedávali a kecali sme spolu. Zlom ale nastal, keď som začala pracovať. A už začala ťahať muža, keď vedela že niekam potrebujem s ním ísť, tak narýchlo vymyslela ona niečo....ale nebolo to zase až také zlé. úplná zmena nastala po svokrovej smrti a to doslovne ☹ ale ešte stále som nemala problém komunikovať i keď viem, že všetko otáčala proti mne. no a keď sa dozvedela o mojom druhom tehotenstve, tak koniec 😢

moonlight1210
17. júl 2013

@petraxy6 moje deti uz teraz vedia, ze raz, az skoncia skoly, tak ich bude cakat slavnostna torta, heslo do internet bankingu k uctu, kluc od podnajmu predplateneho na mesiac, odovzdaju kluc od rodneho domu a slavnostne prestrihneme pupocnu snuru. 🙂
a dalej su len za seba a rodicia su tu v nevyhnutnych pripadoch. ako v tej rozpravke o carovnom kozom rohu - pouzit ho smies len raz, ked ti bude naozaj velmi zle, sama si rozhodnes kedy. a tak si ho sanovali a aj najhorsie veci prekonavali samostatne, len aby si nevycerpali tu jedinu pomoc na nejaku hlupost.

petraxy6
17. júl 2013

@moonlight1210 krásne 🙂 A myslím si, že tak by to malo fungovať. Dnešné deti považujú za samozrejmé, že ich rodičia budú dotovať až do smrti, že automaticky sa dostáva k 18-tim auto a kľúče od bytu, resp. domu, že po splodení potomka je automatika šľahnúť dieťa rodičom a manželia pokračujú v zábavách a párty, veď sú ešte mladí....🙂 Teraz si idem ja tvoj príspevok vytlačiť a omagnetkujem to na chladničke 🙂

m.i.r.i
17. júl 2013

nejde len o svokru ale aj o nevestu/zata...ta ista svokra aby bola povazovana za "idealnu" by musela byt ina pri jednej neveste a ina pri druhej.....uz dvaja surodenci su ini a celkovo sa hovori, ze by rodicia nemali mat ten isty pristup k obom..co jedneho motivuje a povzdbudi, druheho deprimuje..lebo vsetci sme rozne povahy....ked je svokra este len matka - tak riesi problem, aby boli vsetky deti stastne a spokojne ( ak tu hovorime teraz o dobrejj matke, ktorej na tom zalezi, nepreferuje jedno dieta pred druhym atd)..a aj tak sa jej casom dostane vycitiek od vlastnych deti, ze ty si sestre tak a mne tak..to si mala inak...pri matke a dcere/synovi sa to ale vzdy lahsie utrasie, vykonzultuje a zmieri sa s tym ako pri svokre...Ta svokra ma prvu nevestu a snazi sa byt dobrou svokrou.....nevnucuje sa, pride len ked ju o to poziadaju, pomoze len ked ju zavolaju...nevola casto, vnucata nerozmaznava - a nevesta je nadsena..Pride druha nevesta a zvoli si ten isty pristup, ved je skvela svokra..a druha nevesta sa zacne stazovat na modrom koniku, ze svokra ani nezavola ako sa maju, ze ked ona(nevesta) sa neozve, tak ju to asi ani nezaujima...ze ju treba o vsetko prosit a sama sa neponukne, ze pomoze...ze detom nic nedonesie..ani len cokoladku im neda...a nehovoriac, ze iste preferuje tu prvu nevestu, ved s nou chodi na kavicky (kedze ju zavolala nevesta)---ved to je ta najvacsia mrcha na svete.....
Preto si myslim, ze je to aj o tom, aku nevestu/zata data svokra dostane, ak ma len jedno dieta a teda jednu nevestu/zata, moze to byt o cosi lahsie ak si obe strany vysvetlia dobre svoje ocakavania...ak je tam uz surodencov viac, casto aj ta najlepsia zena na svete by nebola vsetkymi nevestami/zatmi povazovala za dobru svokru...

syrik
17. júl 2013

@anaxa Môj muž je tiež na jej strane...teda povie síce, že nie je na nikoho strane, ale v reále sa postaví na jej stranu...a ja môžem za všetko....Trápi ma to...keby nemáme dobré vzťahy už pred svadbou, tak by som bola rada tak, ako to je...nechodí, nevolá...ale brala som ju ako svoju druhú mamu - doslova...preto som akosi prirodzene čakala, že sa zachová inak...Možno trošku od veci prirovnanie, ale pointa tá istá...každá matka podvedome čaká, aj keď to nikdy nepovie nahlas, že jej dieťa alebo nevesta sa o ňu postará, keď bude stará a bezvládna...Tiež nemožno čakať, že ona bude prosiť deti, aby sa o ňu starali, lebo ona už nevládze, aby jej aspoň nakúpili, navarili...Predsa sú to deti, ktoré vidia, že potrebuje pomôcť, tak konajú...ponúkajú sa....pomôžu....Keby sa o moju svokru nemal nedaj Bože kto postarať, určite by som sa jej neotočila chrbtom, lebo je to raz matka môjho muža...Len ma mrzí, že sú všetci urazení na mňa, akože ja môžem za to, ako to je, pritom som jej nikdy nenaznačila, že by mi tu vadila alebo prekážala...

anaxa
17. júl 2013

@syrik zobrala si jej syna, už to stačí na to ako sa správajú! ĺen nechápem prečo sa kafrú do života. Mali by pochopiť že ich synovia majú už vlastný život bez nich.. najhoršie je to, že ten moj nevidí ako to v skutočnosti je, lebo väčšinou keď dojde k nejakej vymene názorov, začne s tým svokra vtedy ked je so mnou sama!! a on sa k tomu potom nemôže objektívne vyjadriť lebo to nepočul a tým pádom si myslí, že to určite tak nebolo a nechce to dopustiť. 😠

aneri66
17. júl 2013

neexistuje

syrik
17. júl 2013

@anaxa Nemáme tú istú svokru? 😉

ichbinich
17. júl 2013

Moja 🙂
Moji svokrovci su super. Nekomentuju, nestaraju sa, ale pomozu a postaraju sa, ked ich poprosime.
Ci uz financne, ked sme boli studenti, redigovanim diplomovej prace (v anglictine), alebo sa postarat o deti, ked to potrebujeme...
Svokra dobre vari a pecie, ma sijaci stroj, tak nam skrati a opravi oblecenie, ked potrebujeme 😉 Ma skusenosti s detmi, kedze ma troch synov, ale nenuti nam metody zo 70-tych rokov...
Mame dobre vztahy, asi aj preto, ze sa stretavame cela rodina skoro kazdu nedelu na obed. To je sice zvycajne chaos, ale v pohode. Aj Vianoce travime vsetci spolu. Byvame 15 minut peso od seba, tak si navzajom chodime polievat kvety, ked sme na dovolenke a vyberat postu.
Tou povestnou svokrou ako zo zlych vtipov by asi bola matka mojho byvaleho, ktora nenavidela vsetky zeny. Ale to je o inom a mojou svokrou sa nestala 😉

digysa
17. júl 2013

@fra ja o svokrach necitam nic.........su to vsetko nechutnosti a tato generacia zien bude presne rovnaka, ako su ich terajsie svorky..........niektore dievcata maju az sci-fi problemy, ktore by normalny clovek prehliadol....

O inom som chcela....dam Ti radu, ako sa nestat svorkou, ktoru tu vsetky opisuju......

Ak ti deti po strednej skole povedia, ze planuju rodinu, tak :
1- im daj hned preplesk....(to na zobudenie sa do reality)
2. -sa spytaj ci dokazu uzivit seba aj polovicku bez toho, ze by ste im pomohli
3.- sa spytaj, kde sa budu stahovat, lebo v Tvojom dome/byt uz jedna rodina je
4- daj im do ruky knihy a povez im, ze o 5 rokov sa mozete stretnut a znova nacat tuto debatu

anavila
17. júl 2013

@fra podla mna je vela neideálnych neviest, večne s niečím nespokojných, ktorých už len slovo "svokra" irituje a to sa nedá nijak riešiť..takže sa len modli aby si dostala ideálnu nevestu aje to! 😉

kkristin
18. júl 2013

@jabadaba mam preto mi to príde ako téma aby bolo.... Venujem tu max 10 min denne. Aj to výnimočne nechápem ako plytvanie časom na debatovanie čo by bolo keby a ako by to mohlo byt.sme ake sme a pre každému ine vyhovuje a nic nieje ideálne....takze zbytočná téma.

jabadaba
18. júl 2013

@kkristin ku kave si Ta zgustnem. 😀 Co je uzitocne je pojem velmi relativny a zrejme aj dost subjektivny. Nastastie sa tu nikto nemusi riadit nicimi pocitmi co je uzitocne a co uz zbytocne. Cize, ak Fra zakladala temu, nepovazovala ju za marnenie casu. Toho sme si kazdy panom a nemusime sa nikomu zodpovedat ako s nim nakladame. Mne nemusis skladat ucty kolko minut travis tu na MK. Mna to vonkoncom nezaujima. Rovnako ako by nemalo ani inych zaujimat kolko casu travim ja ci dalsi na MK ci inde. Snad sme este neklesli tak hlboko, ze sa zacneme obavat ci travime vlastny osobny cas podla predstav niekoho ineho, ze nie? Preto povazujem otazku ci niekto nema co robit za ehm...dost nejapnu az nemiestnu.

Bud teda temu obidem oblukom, ak mi pride zbytocna a nemam k nej co povedat, alebo ma niecim zaujme a svoje si k nej poviem. Kazdy mame na vyber. Nikto tu nemusi byt z povinnosti a znasat utrpne cosi zbytocne pre jeho bytie. 😉

Tak, no a ja si zas idem po svojom a ak sa mi bude racit, presedim tu aj cely den. Zatial tu potrebu vsak nemam, rovnako ako skladat niekomu ucty co a kedy robim a ci vobec mam co robit. 😅

Pekny a hlavne uzitocny letny den.

aha1
18. júl 2013

@syrik Tak potom prepáč zle som pochpila tvoj príspevok ☹

victory1
18. júl 2013

@fra Hned po precitani otazky "Aka je idealna svokra?"...ma napadlo, ze "svokra a udene - su najlepsie studene..." 😕 😔 😉
Ale moc sa nesmejem, pretoze to casom /a nebude to az za dakych desat rokov!/ aj mna caka....a teda moj nazor je ten, ze moju dceru mienim "vystvat" aj s manzelom niekam, kde budu byvat sami..ako si spravia, tak budu mat a to aj za tym ucelom, ze ako si ja spravim, tak budem mat... 😀 Ano, mienim im pomoct, aj s dietatom, zo zaciatku aj financne...ale zit za nich zivot a preberat zodpovednost za ich vztah a dieta nemienim. Ak sa moja dcera rozhodne, ze zvladne zivot s blbcom, ktory ma nazory take, ze z nich aj chlpy vstavaju, je to jej vec, jej problem. Zatnem zuby a dake navstevy prezijem. Pokial to bude flakac a lenivec, popripade by jej mal ublizit, urcite zasiahnem...
No a ani fungovat ako moja kamaratka, ze mladi jej zaplatia dovolenku, strcia dve deti do opatery a dva tyzdne sa zabavaju a ona kocikuje a vecer smutne kuka z balkona, ani take nemienim. Jednoducho, ak si spravia dieta, musia mat tu zodpovednost, ze sa dokazu o dieta postarat.
..myslim, ze dnes uz vymreli babky typu: zoberiem desat vnucat na cele prazdniny a varim a periem a zehlim a upratujem po nich, kym ma pepka neklepne....
Hm..kokos...asi nebudem idealna svokraa asi ani babka.... 😝 😀

loxa
18. júl 2013

@dygisa toto je tvoja predstava o zivote??? Radost..ty budes presne ten typ svokry, ktora sa ani na prve privitanie babatka nepozyva.Pre istotu.. 😀DDDD Uzivit rodina sa da aj bez vysokej skoly.. skola ti moze byt na uzitok, urcite ti ale nezaruci zivot v luxuse niektorym ani v prieremere , ...a pokial sa tvoje ale aj ine deti budu chciet mat dobre, ja by som im poradila otvorit oci a nie utekat pred realitou dalsich 5 rokov (to neznamena ze vylucujem moznost studia na VS)..To by maminkam/svokrickam bolo chovat si maznacikov do 25, vsak..H*vno milé dámy...!!

krprtka
18. júl 2013

😀😀😀no predsa ta moja😀😀😀😀

snopkulka
18. júl 2013

@fra 😀 😀 super téma, musím priznať, že po prečítaní názvu mi napadlo to, čo napadne asi väčšine z nás - ŽIADNAAA svokra je tá naj 😀
Ale teda k veci... záleží od človeka - ja osobne neznášam, keď má niekto potrebu kecať a starať sa mi do života. Tiež neuznávam, keď sa rodina môjho partnera po celý čas chodenia správa ku mne vlažne a keď sa vezmeme, tak sú zrazu príliš familiárny a myslia si, že zo dňa na deň budem ich najlepšou kamarátkou... všetko má svoj čas. Ja som s tou svojou svokrou dlho bojovala, hlavne, keď sa nám narodil syn - chcela sa k nám "nasťahovať" na prvé dva mesiace, že mi bude pomáhať, potom mala potrebu hrať sa na superbabku, kecať mi do toho, čo má oblečené a podobne... Trvalo dosť dlho, kým sme sa začali aspoň trochu rešpektovať - ak to tak môžem nazvať 🙂 Teraz sa vidíme cca raz za dva mesiace na pár hodín a funguje to.

maria1989
18. júl 2013

moja. do ničoho sa nestará, keď vidí, že nemám upratané, nič sa nepýta, vygruntuje byt, vykrmuje mi muža, berie psa na chatu, aby sme mali od neho pokoj 😀

maria1989
18. júl 2013

@loxa inak nemám pocit, že by digysa (či aký to nick) písala niečo o potrebe vysokej školy 😵

maria1989
18. júl 2013

@loxa ale inak máš pravdu, VŠ je dnes na h*vno, ak sa nevieš obracať 🙂

loxa
18. júl 2013

@maria1989 takze tymi knizkami a 5 rokmi chcela povedat ze sa maju zavret do kutice a studovat andersenove rozpravky? 😵

maria1989
18. júl 2013

@loxa jaj sorry, slepá som 😀

babulik10
18. júl 2013

Idealna svokra taka neexistuje!!! Moja sa tvarila aka je naj naj naj svokra na svete ale je horsia najhorsia na svete. Idealna nieje ... a ked ja budem taka hnisna svokra sa zastrelim :D

kkristin
20. júl 2013

@jabadaba strašne si si ma podala no úplne ma to zobralo ;)
Ešte ze nemám čas si z toho robit hlavu a rozoberať to inak by ma to asi položilo
Neboj sa mna tvoje skladanie účtov ani nezaujíma z mojej strany to bolo konštatovanie a to ze si sa toho chytila zrovna ty.... To už je tvoja vec. Pekny vecer

andy04
22. júl 2013

Najlepsia co nebyva pod jednou strechou a s trochov stastia ani v jednom meste Pre tie co im pripada ta najlepsia mrtva dufam ze za takych 20-25 rokov im to bude este stale pripadat dobry napad a tak mozu spravit stastnymi svojich zatov a nevesty 😉 Jednu vec nezastavis a to je cas a ani najlepsia vychova nezabrani ze sa tvoj potomok da dokopy s niekym kto nie je podla tvojich predstav Ci je to uz lenivy zat alebo nevesta co vie najlepsie ako nalozit s tvojimi usporami.

mizub
24. júl 2013

hmmm... veru je vela neidealnych neviest ako pise anavila. neviem, ci ja som pre tu moju svokru idealna alebo nie, ale za to co doma robim, by mohla byt aj rada, no mam pocit, ze pre nu nikdy nebudem dost dobra a nic co ja urobim nebude dobre... Aby ste boli v obraze: byvam pod jednou strechou so svokrovcami a aj so svokrinim otcom(manzelovym starkym). mama jej umrela pred vyse rokom. byvame spolu na 1 poschodi a starky sam pod nami. mame len 1 izbu a teza uz konecne aj kuchynu, kedze si svokra prerobila dole. ja som na materskej, takze som non stop doma a moja svokra na invalidnom dochodku je neustale v meste a lieta po obchodoch... ja sa doma nezastavim - varim pre vsetkych, staram sa o zahradu - plejem, polievam, zbieram urodu, zavaram, varim lekvar a to ze este aj upratujem, zehlim a staram sa o maleho popritom vsetkom ani nevravim. momentalne som 2x tehotna a uz tolko nevladzem, no musim... a co na to moja svokra? ak si na chvilku najdem cas, ked maly spi a zbehnem na internet skontrolovat mail a postu, tak ona po mne zazera s takym vyrazom, ze ci nemam co robit...
Neviem presne aka by mala byt idealna svokra... nevravim, ze ta moja je najhorsia(hoci sa casto pretvaruje) - ano pokupi malemu cokolvek, ale radsej by som asi bola, keby ma odlahcila od par veci - stacilo by varenie...
Ak mam pravdu povedat uz teraz sa tak trochu bojim, ze co bude, ked sa mi narodi dalsie dieta - ci stale bude vsetko na mne...

lenusiatko
24. júl 2013

Nechapem, ako tu mozete pisat, ze idealna svokra je pod zemou a podobne. Moja svokra sa sice o nas absolutne nezaujima, dokonca sa nam vyhyba, ale toto ma nenapadlo ani v myslienkach, ani na srandu. Myslim si, ze idealna svokra je taka, ktora sa aspon trocha zaujima uprimne o svoje vnucata, pokusi sa s nimi vytvorit si laskavy osobny vztah, ked jej to cas dovoli, trocha sa o ne postara. Moje babky su uz davno mrtve, ale casto (najma ked mi je tazko), si na ne spominam, vlastne ma ani nezaujimaju nazory mojich rodicov na svokry, pre mna je dolezite, ze ja ako dieta som mala so svojimi babkami pevnu vazbu, na to sa dnes zabuda. Kazdy si haji len svoje zaujmy, svoj cas, vsetko len ja, ja, ja. To by som chcela od svojej svokry, aby si vytvorila pevny laskavy vztah so svojimi vnucatami, na to nepotrebuje ani mna, ani svojho syna, nikoho, len svoj cas, to je to najcennejsie, co svojim vnucatam moze dat. Dnes vlastne rodiny na seba nemaju vobec ziaden cas a to sa od zapadu ucime velmi rychlo a dobre. Moja svokra je vitalna zdrava zena, ktora sa venuje len sama sebe, ale nic o nej nevieme a moje deti si na nu nikdy nespomenu. Ona ma mozno pekny bezstarostny zivot, ale ... Moje babky boli zivotom udrete zeny, sedive vlasy so satkou, ale brali si ma na prazdniny a ja do smrti na ne nezabudnem. Preto si kazdy bozi den opakujem, ze naozaj ked budem babkou, svokrou, nebudem hlupa a smiesna stara, co mladou chcela byt skakat na zumbe a kvakat s kamoskami na kave, ale v prvom rade podam pomocnu ruku svojim detom a ich detom. Sorry, ale mne tieto moderne zaneprazdnene babicky su na smiech. A este si myslim, ze rodicia su povinni sa postarat o svoje deti, ale deti nie su povinne sa postarat o svojich rodicov, takze ked im budem chciet pomoct, nie preto, aby ma doopatrovali a podobne, hnusny cisty kalkul ...