Aké slová vaších rodičov vás najviac zaboleli?
@zazvorka87 myslím že psychické “tyranie” je veľa krát oveľa horšie ako fyzické.. jak vo vzťahu žena-muž tak aj rodič-dieťa, keďže za fyzické tyranie dieťaťa ho môžu odobrať matke ak nato prídu dieťa ma z toho modriny , je sklamane , nerozumie prečo práve mama to robila môže mať aj traumu samozrejme, ale psychické tyranie ma následky na cely život ak je dieťa od malička vystavované nadavkam , kritike , kriku , výsmechu , poznačí to jeho aj jeho psychiku na cely život, videla som veľa prípadov síce skôr v Amerike ale to je jedno, kde takéto deti psychicky týrané v dospelosti robili to iste svojim deťom , lebo nič iné nepoznali... zlo plodí zlo... peace ✌🏼 Milujte sa množte sa❤️😃
@zazvorka87 ved po mnohych komentaroch, ktore nenechaju normalneho cloveka chladnym, pises, ze sa stazuju a zaluju na matku, co im dala zivot. A co ked im ho dala?? Bola to jej volba, nikto ju nenutil pocat. Mam kamaratku s takouto "matkou" a raz sa mi zdoverila, ze radsej mala ist jej matka na potrat. Nemala som slov. Nie kazdy musi byt za zivot vdacny. Ani za vychovu.
@stanulienkat tak môj otec bol feťak vždy , keď som mala asi rok a pol tak ma kúpal sfetovaný zabudol že som vo vani a skoro som sa utopila, keby babka nedobehla tak sa utopim. Mamku tĺkol, ked som mala pol roka musela ist odomna preč do Nemecka pracovať a keď sa vrátila tak jej svokra ju zdrbala že čo to je za ženu že jej synovi ani na cigarety nedá a on si vajca váľal na gauči a nešiel do roboty. Takze s otcom nemám žiadny vzťah , hnusí sa mi.
Mamku si vážim , vychádzame dobre , ale mama bola vždy taký studený čumák nikdy nevedela dať lásku najavo 🙂 takze mame to také nijaké ten vzťah 😃
Ozraty otec mi cca pred 10rokmi povedal, ze ma nema rad a ze chcel aj tak syna. Na jednu facku od neho v detstve nezabudnem nikdy, lebo nebola opravnena a schytala som ju kvoli bratovi. Mama ked som uz mala cca 20 rokov, ze sa kurv*m a to som mala prveho a jedineho priatela.
Bola som kludne decko, ziadne problemy v puberte, jednotkarka bifloska, jedina z rodiny mam VS, ale nikdy som nebola dost dobra ako brat. A taha sa to dodnes.
Len toto sa neda porovnat s tym co tu citam, aj ked otec bol alkoholik a tyral psychicky, slabsi jedinec by si siahol davno na zivot.
@edien utekala, bohuzial presne do objatia dalsieho toxickebo cloveka. Az po rokoch, rozvode a neustalou pracou so psychologmi sa z toho dostala. A navonok to bola harmonická, usporiadana, dobre situovana rodina. Vzdy si na nu spomeniem, ked vidim raduaj tu na MK "nechapem, preco si si takeho debila nasla".
@makova333 hold nemala som pipika medzi nohami a sportovy antitalent, otec chcel hokejistu, a matky su tiez skor na synacikov zatazene, co u nas sedi doteraz, od 7 rokov som bola taky samorast. Jedine uznanie za cely moj zivot som dostala od dedka pred smrtou, aj to uz bolo neskoro, lebo v detstve som ani im nebola dobra, uprednostnovali tiez chlapcov, brata a bratranca a moja detska dusicka tym trpela.
@zazvorka87 ty si tak zufalo mimo... uplne... o psychologii a patalogiach v rodine nemas ani paru.. rovnako ako o psychickom tyrani..
ze to su "iba" slova.. Tak ta vyvediem z omylu, tie slova su ako skalpel, ktory opakovane reze dusu dietata na kusky. Tie "iba" slova zasadzuju take rany, ktore budu tym detom robit problem aj v dospelosti, v podobe neuroz, problemov so sebarealizaciou, sebadoverou, problemov s nadvazovanim plnohodnotnych vztahov atd. atd.
Dieta, ktore je adresatom takychto slov trpi rovnako ako diera tyrane fyzicky.
Nie je tu splnena jedna zo zakladnych potrieb a to potreba bezpodmienecneho prijatia a vlastne ani potreba pocitu bezpecia. Toto je pre zdravy vyvin dietata potrebne rovnako ako jedlo, ci spanok..
Ak taketo reci zacali az v dospelosti, ma to sice menej devastacny ucinok na psychiku, ale to neznamena, ze to nie je hlboko zranujuce.
A nie, to, ze zena dieta porodi, nakrmi a osati z nej matku este nerobi, ani nahodou..
Hlboko sa sklanam pred vsetkymi zenami, ktore to, ze im clovek, ktory im mal byt najblizsi, takto ublizil a ony to zvladli.
pretoze taketo slova sa zle citaju aj nezaiteresovanej osobe a nie to, este to prezivat..
@makova333 hrozne..ja toto nepoznám aj keď naši má v kuse s niekým porovnávali a nikdy nepochválila tak je to nič oproti tomuto. Ale môjmu mužovi svokra neraz nadávala že je kkt a sukyn syn. A vyrástol z neho super chlap,vobec nie utiahnutý ale voči máme žiadny vzťah a ona blbka sa tvári akože nič a stále čaká kedy ju začne obskakovať. Je po operáciách hotová a sama keďže si každého odplasila no takým ľuďom to nedochadza
@madamcoco vieš, že nie? Skôr som to nechápala, teraz, keď mám dieťa, to už chápem. Mama slopala, odkedy si pamätám, oco ju akurát tak za to tĺkol a behal kade tade za 🍑. Medzi mnou a bratom je 6ročný rozdiel, ona chcela odísť a nie mať ďalšie decko. Proste to dieťa musí byť pre teba naozaj balvanom na nohe, aby si voči nemu nemala city. Nakoniec aj tak odišla, nechala ma s ocom, bola som u nej ešte 2x na prázdniny,toto mi povedala, viac som nešla. Brat mi dva roky nato po vianociach zavolal, že už nie je medzi nami.. ja si poriadne ani nepamätám, aká vlastne bola, na ňu celú si už neviem poriadne spomenúť. Prv som ju za to nenávidela, že prečo mi to urobila, nechala ma, celé detstvo len alkohol a bitky - teraz to je uz pre mňa cudzí človek, komu akurát tak platím hrobové miesto a dvakrát ročne ho upracem. Nič viac.
"rob zo sebou konečne niečo". Túto vetu som počula od rodičov snáď milión krát. Narážali na môj výzor a váhu. Od úplného dieťaťa ma mama vazila a bedakala nad tým, koľko veľa vážim. S rodičmi mám teraz dobrý vzťah ale toto im nikdy nezabudnem. To ako nikdy neprijali môj výzor, nikdy mi neverili a vždy mali problém s tým ako vyzerám. Nemala som vďaka tomu žiadne sebavedomie. Nejaké to sebavedomie som nadobudla až keď som začala chodiť s mojím mužom. Avšak doteraz sa cítim menejcenne kvôli môjmu výzoru. Rodičia túto vetu používajú stále ale už som sa naučila ignorovať ich poznámky 🙂
@aknamorka22 och....
Posledná sms od “nej” pred dvomi rokmi… SI PRE MŇA MŔTVA.. odvtedy žiaden kontakt..
isli sme v siedmej triede na lyžiarsky, pred skolou sme nastupovali do autobusu a spolužiačkin otec spolužiačke povedal, že radsej nech si zlomi nohu ako lyže. Mala ich požičané, nemali peňazí nazvyš. Neviem ako to brala ona, ale ja som sa vtedy citila velmi smutno, a doteraz si to pamatam, ako by to bolo včera....a nebolo to myslene zo srandy....
Nas je 6 súrodencov vzťahy na hovno nepamätám si ze by nam mama povedala ze nás ľúbi ale aj tak ju ľúbim a neviem si predstaviť ze by tu nebola
@zazvorka87 vidis co to urobilo s tvojou kamaratkou, ako musela trpiet, ze si az zivot chcela vziat (predpokladam, ze az v dospelom veku, cize po prezitej traume) a napriek tomu to budes bagatelizovat, az doslova popierat..
hrozne..
ano, odpustenie a zmierenie je nieco, co niektorym obetiam pomoze zit s tym, co im bolo nadelene. kazdy sa s tym vyrovna inak..
Ale take spravanie rodicov musi byt odsudene. ty namiesto toho kritizujes , ze o tom zeny pisu. Odkial vobec beries tu drzost to kritizovat? ved to je sekundarna viktimizacia obete..
a nie, nie je normalne, ani ked rodic v hneve hoc co povie. To aj muzovi by to tolerovala?
ano, stava sa to, ze reagujeme zle, sme predsa ludia. ale je vhodne pomenovavat veci spravnymi slovami, ako je vhodne aj identifikovat nevhodne reakcie, ak to neurobime, stavaju sa normou.
Od mojich rodičov si nič také nepamätám, ale od starej mamy. Vždy mala rada len svojho syna, neustále mi vravela že koľko si kôli mojej mame vytrpela (pôrod, že si nemohla nič dovoliť kúpiť🤦🤦🤦a bla bla .).a že sa nemala narodiť, že sa zle vydala, a hlúposti. Mala som ich rada, ale tie reči sa nedali počúvať, boli to zakaždým ..tak som ich jedného dňa zablokovala a odvtedy mám pokoj...snažili sa dovolať do práce, ale seriem ich. Sa nevedia chovať na staré kolená...intríg vymýšľajú..kolko sa mama kvôli nim naplakala...brata to raz nahnevalo tak napísal starému otcovi sms, že nech prestanú...no čo ten robil, že si to sopliak dovolil..že zavolá k nemu do práce že nech ho vyhodia🤦🤦no je toto normálne???asi starecka demencie alebo čo...
smutne citanie a som vdacna za tuto temu. Clovek v zlosti vyslovi ozaj strasne slova, musim si davat na to pozor este viac
Nie že hovorila, ale robila. Za dve minúty meškania, mesiac zaracha. Niekedy som sa poriadne nedostala von aj pol roka. Ale ja som cusala. Vzdy som jej vravela pravdu, ale vždy mi bolo vykricane že klamem. Alebo ked som si nasla priateľa (teraz už manžela) prisla som od neho usmiata a ona ze dobre si si zatrtkala? Varila som a daco sa ma spytala, mykla som plecom lebo som nevedela a chytila ma za plecia a triasla so mnou. od školy ma casto nazývala že som šteňa. A najradšej az do teraz ma mojho brata a moju sesternicu. Ako boli to drobnosti ale postupne sa to zbieralo vo mne, pamätám si hlavne tie zle veci. Nikdy ma neobjala, ked som aj chcela povedala mi že sa nemam lepit na ňu. Potom som mala 16 rokov, nemala som svoje peniaze, tak som začala robiť ako čašníčka zo školy (hotelovka) svadby a taj a aj to bolo zle lebo ze sa kurvim. Všetko co som spravila bolo zle. Asi sa to nesie so mnou doteraz. Odsťahovala som sa ako 21 ročná. Vzťahy sa kus zmenili, uz mam vlastné deti. K nim sa úplne inak správa. Prasklo to na mojej svadbe ked slubila že všetko sa kolo dobierky postara ona, nic sa nestihalo, ja som sa musela obliekať do šiat sama, zabudla mi dat tu krytku za snurku takze mi bolo vidieť nohavičky a tam som vybuchla uz a nakricala som na ňu, že ani jediny den, moj den bolo všetko dôležitejšie nez ja.
Mne moja ex svokra povedala keď som chodila na VŠ že načo chodím na vysokú veď na dievčati nezáleží to majú chodiť iba chlapci...môj ex chodil 3x na VŠ a žiadnu nedokončil nakoniec som mu vybrala bez prijímačiek napisala za neho diplomovku a nikdy mi za to ani nepoďakovala. Ešte ma vysmievala že na VŠ sa študovať bez uplatku nedá vraj to mám nechat tak a starať sa o jej syna....

@zazvorka87 snad srandujes????? Ty si sa zasekla v kolkatom storoci??? V tom, v akom Zaborska??? Takym materiam by mali vytrhnut maternicu. Fuj,hnus. Co im dava pravo sa takto spravat k zivemu tvoru,malemu dietatu, ktore je na tu matku odkazane??? To jej dava pravo jej maternica?? Normalne mi je do placu z niektorych prispevkov, ako sa moze jedna mater tak spravat k malemu dietatu??? Ani k psovi by som sa tak nespravala. Co z toho dietata vyrastie? Citovo vyprahnuty ,zakomplexovany nestastny mrzak. Cely zivot si to ponesie so sebou.