icon

Aké slová vaších rodičov vás najviac zaboleli?

13. apr 2022
tina877
17. apr 2022

Moja mama bola ta najuzasnejsia osoba na zemi, jej slova ze umiera na rakovinu boli tie najhorsie a najbolestnejsie co som zazila…mala 37 rokov..

hellwant
17. apr 2022

Nuz, veľmi smutné, obdivujem vás, co ste toto zazili a dokazali ste sabzaradit do zivota a mať aj šťastnú rodinu. Nic take som nezazil, mama bola na mňa sama(otec umrel ked som mal rok, s bratom aj otcom- mojim starkym, nehoda) mozno aj preto na mne lipla, ale to aj starka a prastarka z otcovej strany, v podstate chlapi, zivitelia vymreli naraz- ostal otcov brat, ale ten bol kamionista, veľa ho nevidali a mal 3 dcéry( bohuziaľ 1 sesterka umrela v 30😪), ostali iba zeny. A ja jedine chlapča (potencionalny zachranca priezviska😅)
Z maminej starka ta bola tiez uzasna, dala co mohla, zila najdlhsie so starych rodicov aj svoju dceru , moju mamu o 10 rokov prežila, paradoxne ona jedina ho mala za mlada extra tazky. Svokra ju sekerou nahanala, jej muza vlaky pripucili, poistka na muza 100000 kčs obrovsky peniaz- aspon to, ale co cert nechcel iba polku mohla vyuzit, polka bola ich syna, mohla par stovak rocne cerpat a komunisti urobili uzasnu menovu reformu, cize 50000 sa jej zmensilo asi na 5000. Mama bola prespanka, par rokov po smrti muža, bio otec len za babami chodil, starku opustil, cize koncom 50 rokov sa s tym v dedine tazko zilo.

jenny333
Autor odpoveď zmazal
evaachesa
17. apr 2022

@zazvorka87 choď za svojimi rodičmi, ktorým si vďačná za svoj život, či by neboli tak láskaví a nezačali ťa aspoň na 1 rok psychicky deptať, hnusne ti nadávať a fyzicky týrať. Potrebuješ si totiž zažiť aj tú druhú stranu a zistiť kam až siaha tvoja vďačnosť.
A vieš čo? Daj si hneď poriadnu facku a potom ľadovú sprchu aby si sa konečne prebrala. Ty sa buď nalievaš alkoholom alebo si na drogách. Toto totiž jedna NORMÁLNA žena nemôže myslieť vážne! 🤨Môžeš sa hanbiť za svoje slová!

livka_
17. apr 2022

@zazvorka87 prepac ale nemala si tu prispiet komentárom ak sa ta tema netyka, to ake si mala uzasne detstvo je len na pritaz zraneným zenam ktoré tu napisali. Ak navyse popieras ich bolest tym, ze trvas aby si ich tyratelov ctili, mlcat zlato. Ak si to nezazila neurcuj zranenym ako sa zachovat. Nemas pravo. Neprispievaj, nepis tu. Nesmies to robit. Toto sa ta netyka. Nepochopis to nikdy.

mimusha3
17. apr 2022

@zazvorka87 🤦‍♀️ tie "len" slová ti zanechajú na duši také rany, že koniec. Tiež som bola v detstve týraná.. Psychicky aj fyzicky. Od vlastnej matky. Otec alkoholik, ktorý sa o rodinu veľmi nezaujímal, do toho všetkého ešte aj šikana na škole. Dnes mám také sebavedomie, že ho treba niekde na Antarktíde hľadať. Ale podľa teba mám byť matke vďačná, že mi dala život, pocit menejcennosti a neschopnosti..

chvostik1
17. apr 2022

@makova333 štokholmský syndróm sa to volá. Tyranie uz prejde do takého stadia rezignacie mozgu, ze obet uz pachatela ospravedlnuje a sutici s nim. Dokonca sa pohrava s myšlienkou, ze si za vsetky tie zle veci moze ona sama. Ona dala podnet, impulz na to aby to v páchateľovi vyvolalo reakciu....

Ja neviem ci si pani uvedomuje, ze taka forma psychického a fyzickeho nasilia je uz klasifikovana ako trestny cin. Len tu na Slovensku si este stale zakryvame oci. Vo mne dodnes rezonuje pripad na smrt utyranej Lucky. Vsetci susedia to videli, ale nikto nic nespravil. Chodili tam sociálne pracovníčky ale maximálne svoju pracu odflakli a to chuda dieťa na nezáujem zaplatilp tu najvyssiu cenu. A takych "neviditelnych" deti je bohuzial xy. Na fb sledujem jednu zahraničnú skupinu kde zverejnuju pribehy drogovo zavislych a tyranych osob a drviva vacsina z tych ludi sa stala drogovo zavisla alebo slapala prave preto lebo uz v detstve nedostali to co od rodičov dostat mali aby mohli zit pokojny a stastny zivot. Ja uz roky tvrdim, ze na dieta by sa mali robit podrobne psychotesty lebo dieta je nie je vec ani hracka. Ale zavazok na cely život. A nie je umenie decko spravit, ale vychovat ho. A ak na to niekto nema, tak nech deti si nerobi....

chvostik1
17. apr 2022

@zazvorka87 ale ty si svojou matkou nebola psychicky a fyzicky roky tyrana. V takomto pripade je uplne prirodzené, ze si jej vdacna za vsetko co ti dala.

Roky tyrane deti mozu byt svojim "rodicom" do istej miery...nazvyme to "vdacne" za to, ze keby ich nemali, tak oni nebudu mat tie svoje pre nich nauzasnejsie deti na svete pre ktoré ma zmysel zit. Mozu im byt do istej miery "vdacne" za to, ze sa z nich stali silne osobnosti, ktorým sa podarilo vymanit zo stereotypu krutosti az vtedy ked uz sami maju vlastne deti, ale budu presne vediet co svojim detom dat určite nechcu - kopiu ich vlastneho detstva. A daju im presne to, co im ich rodicia nikdy nedali. Lasku, porozumenie, pohladenie, laskave objatie a milujuci domov. Ale toto ty nikdy nepochopis lebo si si tym nepresla.

ivet9151
17. apr 2022

Mne povedal tatkomala som asi 13: nikdy som ta nechcel keby nepraskol kondom nikdy si na svete neni keby si sa aspon ako chlapec narodila 🤷‍♀️🤦‍♀️ Hold nastastie uz v tedy som vedela ze je debil 🤣🤣🤣 a hned prvou vyplatou kedy sa tesil na najomne som vyletela z hniezda

makova333
17. apr 2022

@chvostik1 Nie je podstatne ci je to Stockholmsky syndom alebo CAN syndrom, podstatne je, ze obet unika pred dusevnou bolestou do "nahradnej reality", ktoru si vytvori, lebo je pre neho menej bolestna ako skutocnost. Kazdopadne, je to hrozne, ak akekolvek dieta trpi tyranim u svojich najblizsich. Co sa tyka pripadu Lucky, ano tam pochybilo okolie aj socialne pracovnicky. Na druhej strane, tie zeny maju tolko rodin, ktore fyzicky nemaju sancu skontrolovat. Tym ich neospravedlnujem (to v ziadnom pripad!), iba chcem poukazat na chybu systemu - malo socialnych pracovnikov, ktori chcu tuto psychicky narocnu pracu robit za tych strasne malo penazi, s ktorymi nedostanes ani hypoteku na byt.

makova333
17. apr 2022

@chvostik1 A este k tomuto: "Mozu im byt do istej miery "vdacne" za to, ze sa z nich stali silne osobnosti, ktorým sa podarilo vymanit zo stereotypu krutosti az vtedy ked uz sami maju vlastne deti, ale budu presne vediet co svojim detom dat určite nechcu - kopiu ich vlastneho detstva." Nie za to nemozu byt ziadne tyrane deti vdacne (hoc i vo velmi sirokom meradle) svojim rodicom, ale len SAMI SEBE.

chvostik1
17. apr 2022

@makova333 tu vdacnost som skor myslela metaforicky. Preto to bolo vsetko v uvodzovkach. Pretoze tu silu a osobnost vyformovali prave tie udalosti, ktorym boli roky vystavovane. Ak som sa ta mojou nie celkom stastnou formuláciou nahodou dotkla, hlboko sa ospravedlnujem.

tamichloe
17. apr 2022

@berry266 ❤️

makova333
17. apr 2022

@chvostik1 takto taketo vztahy detom nedaju nic, daju im traumy. A tie traumy sa viac ci menej uspesne snazia ustat. Niektori sami, ini s pomocou psychoterapeuta a dalsi vobec (v zavislosti od osobnostnej vybavy dietata). Dieta formuje dobra vychova, ktora im doda sebavedomie a zaroven ma dieta aj hranice (chape cudzie hranice aj tie svoje). Takze nesuhlasim traumy ich neformovali. Je vela ludi, ktori traumy detstva prezili a motaju sa v nich aj v 50ke (a nie je ich malo). A nie nedotkla si ma 🙂, iba som chcela dovysvetlit urcite veci.

elisebah91
17. apr 2022

Ja som nič také nepočula od mojich rodičov, ale mužov otec dával riadne...ty si nula, nič nie si,nič nedokážeš v živote a keď mu povedal ...ty nie si môj syn tak muž slzy v očiach a ticho....keby toto ja počúvam a mojou krehkou povahou už som dávno troska pri najlepšom pri najhoršom samovražda....môj muž je ale iný, ak vďaka tomuto pevný, tvrdý a odolný...ale ja si to neviem predstaviť, keď človek co je pre mňa všetko otec/mama povie ty nie si moja dcéra... ticho,bez emócií....už mám dosť keby do mňa hustili že nič nedokážem a som nula ..ozaj by som sa ňou stala....všetci čo ste to žili a prežili v srdci máte môj rešpekt a obdiv,že i napriek tomu zranenému ja viete fungovať.... aspoň na oko, vidím na mužovi že je to ok, ale čím viac, čím hlbšie ideme tym je to horšie...

chvostik1
17. apr 2022

@makova333 ano, detom daju traumy ale aj tie traumy vo svojej podstate formuju osobnost cloveka. Ano, stale je to z toho negatívneho hladiska, ale formuju. Prave takto som to myslela. Uznavam, z mojej strany to bola nie prave idealna formulacia.

Deti sa bud vschopia a povedia si, ze urobia maximum preto aby zili uplne inak a boli lepsimi ľuďmi nez su ich rodicia alebo to nezvladnu a tocia sa v zacarovanom kruhu. A to co "dostali" posunu ďalej... Dufam, ze sa chapeme.

metoyou4
17. apr 2022

@makova333 môj bol a je výborný otec🙏,veľmi ho mám rada…no naozaj nám s hnevom tak povedal,lebo nám so sestrou sa naozaj nechcelo ani pomáhať variť,ani učiť.A takto nám to vždy vykrikoval.My sme sa mu smiali a provokovali ho.😔Ale my sme to naozaj brali len-ľahkovážne

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zdenkastanka
17. apr 2022

@zazvorka87 nic si nepochopila... to ze to jedna kamaratka "berie sportovo" neznamena ze kazdy ma automaricky vsetko odpustit a hodit za hlavu.nie sme stroje, kazdy ma svoje city a emocie a kazdy bol inak zasiahnuty a co ty vies ako to kamaratka berie. Mozno navonok sa usmieva ale vnutri to stale dusi...

060106
17. apr 2022

Ja nemam vetu ale skutok. Najhorsie bolo ked opity otec pride zavami do deckej holý a lahne si vedla vas dopostele a vy uteciete do obyvacky pod stol a potom kazdu jednu noc zaspavate s taburetkou za dverami

elisebah91
17. apr 2022

aj ja som názoru ako @chvostik1
Niekto sa otrasie a povie si že ho to zooceli a posilní, že bude viesť iný život ako rodičia (ako muž, nepije lebo píl otec a on tak žiť nechce)
Niekto sa položí a proste bude blúdiť a tápať v živote to by som bola ja...
To najviac čo môžme urobiť pre seba je: odpustiť tomu kto nám ubližoval a ranil nás do kostí, je to úplne oslobodzujúce..človek to už v sebe nedrží. Áno vždy ho zabolí keď si na to spomenie, to nezmení ale ten pokoj mu nik nevezme, za to má môj muž veľký obdiv. odpustil a ide sa mu v živote ľahšie....

77daniela77
17. apr 2022

Ja to nedokazem odpustit....aj som sa snazila.....nie,nemozem.....

inuzv
17. apr 2022

@060106 😞😞 preboha

miselar
17. apr 2022

V mojej duši ostala veta od mojej mami keď som skoro umrela v nemocnici to som mala 13 rokov tak mi povedala radšej si mohla skapat a bol by pokoj.Cely život má ponižovala,urazala, psychicky vydierala a fyzicky bila.Zlomila na mne niekoľko varecha , hrubý veľký drevený prak na koberce a ešte aj bila hlava nehlava košíkom od vlčiaka.Potom má skopala na zemi ako takú handru.Preco to píšem do detailu asi preto že ak aj mi dala život radšej mi ho dať nemusela.....Áno ostalo to vo mne a aj navždy ostane .Som z piatich súrodencov v ktorom ani jeden z nich netrpel tak ako ja .A prečo?lebo predomnou jej umrela dcéra pri pôrode a môj otec spravil mňa a ona mňa nechcela a nakoniec ju v 8 mesiaci opustil .Čiže ja som vlastne mohla za to .Či som odpustila ?Nie neviem to .Aj napriek tomu že mi polámala stavce na chrbtici o ktorých som nevedela a zle zrastli čo prezradilo CT a moje bolesti chrbta ...s ňou komunikujem ,ale veľmi málo .Pre mňa je to iba žena nie matka .aj keď sa roky utápa v alkohole ...V 15 rokoch má vyhodila v noci na ulicu ....týždeň som spala na ulici a hanbila sa .Nevedela som ako dalej....a čo všetko som zažila mohla by som napísať knihu ....No v každom prípade dnes som matka 2 dcér a nikdy by som im takto neublížila .NIKDY ...

inuzv
17. apr 2022

@miselar 😢😢

ixayxa
17. apr 2022

@miselar @berry266 čo vtedy vaše okolie a ďalší príbuzní? Nič nevedeli? Ako by som mohla ja zistiť, že dieťa v mojom okolí je týrané a ako mu pomôcť?

makova333
17. apr 2022

@77daniela77 nie, nic take ako nasilu odpustenie nefunguje. Treba len veci prijat, ktore sa stali take ake su. Nedaju sa nijako zmenit. Deti nijako nezlyhali, iba rodicia nie vzdy su dobri a milujuci. A naozaj existuju zli rodicia, ktori detom vedome ublizuju (fyzicky alebo psychicky). Dospele dieta sa moze rozhodnut zit inak, byt iny ako jeho rodicia a ist si svojou vlastnou cestou. A pokojne s rodicom nemat ziadny kontakt, ak to dieta tak citi. Ma na to pravo.
@elisebah91 a ako vyzera podla teba to odpustenie tyranovi?

77daniela77
17. apr 2022

@makova333 Ano,ja som milujuca mama,najradsej na svete mam svoju dceru.S rodicmi mam chladny vztah,oni sa tvaria ze sa nic nestalo.....nie to sa neda odpustit co oni urobili,stale ma to trapi a prekvapuje ako takito surovi bezcitni ludia mohli mat deti a nicit ich psychicky aj fyzicky......

makova333
17. apr 2022

@77daniela77 ak ta to trapi treba vyhladat odbornu pomoc, nie preto, aby si im odpustila, ale preto, aby si spracovala traumaticke zazitky. Inak je uzasne, ze po tom co si zazila, mas dostatok lasky pre dieta aj inych ludi 🙂

77daniela77
17. apr 2022

@miselar To sa velmi tazko uz len cita....je to velmi smutne a surove.