Aké stopy na vás nechávajú fotky "skutočného šťastia" od iných?
Či varím, či upratujem, alebo či sa hrám s mojimi deťmi, hlave mám neustále krútiacu sa myšlienku, čo robím zle? Nemyslím si o sebe, že by som bola lenivá, alebo že patrím ku tým, čo nedokážu nič spraviť, ale u nás to nejako nefunguje. Pozerám sa na fotoblogy tu na MK, kde tuu sledujem kreatívne stránky, čo to popozerám aj na FB. Od všadiaľ sa na mňa usmievajú šťastné rodinky, poslušné deti, skvelé hand - made výrobky a dokonale zladené oblečenie tých najlepších značiek. Pýtam sa sama seba a teraz aj Vás, prečo to tak nie je aj u nás??? Som šťastne vydatá, ale aj tak sa s manželom niekedy pohádame. Mám dve skvelé deti, ktorým sa venujem, ale aj tak priveľa šantia. Poupratujem, ale poriadok vydrží možno hodinku, dve. Uvarím obed, ale už nestihnem upiecť koláč, lebo treba ďalších milión vecí. Z mojich výrobkov nemám až taký dokonalý pocit, ako s tých ostatných a hoc aj my máme plné skrine oblečenia, pôsobia na mňa...no čo ja viem, nie ako tie "pravé, orechové". Ako to je naozaj? Skutočne sa darí všetkým a všade, alebo sú to len reprezentatívne fotografie a skutočnosť je niekde inde? Alebo je to fakt len moja depresia a som na seba zbytočne prísna? Ako je to skutočne u Vás a s Vami? Aké stopy na Vás nechávajú fotky " skutočného šťastia" od iných???
@montry v tom pripade ti poviem ako to v skutocnosti je: kazdy z nas ma svoj kriz: niekto ma velmi vela penazi,dari sa mu v praci,ale niekto z jeho pribuznych je tazko chori,alebo ma zle vztahy v rodine,niekto je chudobnejsi, nedari sa mu v praci,ale ma vela deti a dobreho manzela a mnozstvo variant medzi tym-no nikto z tychto ludi nebude sa verejne vyplakavat zo svojich problemov,lebo za prve to nikoho nezaujima a za druhe-koho to zaujima,chce saiba vozit na nestasti druhych a je male percento tych ktori by boli ochotni aj pomoct. Tak co riesis? ze nevies robit take skvele handmade veci? ani ja a stotisice dalsich zien-mozno treba viac pracovat ak ti to tak vadi,ale niekto ma proste taky dar, ze mas normalnu rodinu?tes sa! mnoho ludi ju nema,mozno maju vazne problemy medzi sebou,ale sa snazia ich riesit a aspon na fotkach sa usmievaju-ajtoje snaha. A ze vsetci vyzeraju tak dobre na fotkach-jaim prajem aby sa tak citili aj v skutocnosti-a kedze janemam taky dokonaly zivot-tesim sa z toho co mam a vychutnavam si to ako najviac viem akonapr. ze som bola po 6-tich rokoch prvy raz na kupku 😎
a inak,v poriadku v byte som extremista....moja domacnost je tip top,vsetko ma svoje miesto....v tomto viem,ze z ludi co poznam,som fakt extrem 🙂 🙂 🙂 a mozno presne v tom je problem....a aj tvoj....kladieme vysoke naroky na seba a na ostatnych...a ak nahodou zistime ze niekde nieco nefunguje,nieco nam chyba,tazko to nesieme...ale podla mna sa to da riesit tym,ze sa niekomu zdoveris a porozpravas sa..to ta odbremeni a fakt pomoze....a tie fotky co pises....tiez si prezeram pozeram....ale poznam to...aj u nas je raz idylka,inokedy sa s muzom pohadame a vtedy sa urcite nefotime...fotit treba krasne momenty,okamihy,veci....kazda mamina sa rada pochvali.....ja napr...tu fotky nedavam verejne....mam par fotiek pre pritaelov,su krasne ale v zaujme ochrany sukromia ich tu nedavam....
@montry a keby som sa ja tu mala vyplakat co vsetko nemam aj ked sa mozem s mm snazit ako chcem-myslim tym po materialnej stranke a sice teraz aj po zdravotnej tak by som musela zalozit novu temu-inak btw ja mavam depky tak celkovo a to mam na krku tri deti a mnohi si myslia ze ako to super zvladam a ja vobec nemam ten pocit ale bojujem dalej a hlavne sa snazim nieco zlepsit ak to ide-ak nie nechavam to naneskor-ked pride cas aj na to-napr. som na materskej a treba nam druhy plat a budem na materskej este dlho,ale uz teraz som si vypraovala plan,co musim dostudovatdo konca materskej aby som si mozno nasla pracu-je to sice za dlho, ale aspon nestracam cas.
@nela82 No ved asi tak 🙂 ... alebo da mamicka foto, a pod to jej pisu, ze to chcu rezervovat, najradsej by ho z toho vyzliekli keby mohli 🙂 ... ako aj ja mam rada veci z nextu, ale ja som pracujuca zena a sem tam potrebujem v praci vyzerat lepsie, inokedy mi staci tricko za 5 eur. 😀
@slniecko2 Tak si užívaj svoj pocit šťastia a buď spokojná....Ja som pocit šťastia nemala a nejako som potrebovala počuť (prečítať si) aj od niekoho iného, nie od mojich najbližších, že nie problém, keď nie som na 100%. Každý máme hranice svojho šťastia, smútku, dokonalosti a aj depresií niekde inde. Ešte pred prvým tvojim príspevkom som mamičkám, obyčajným mamičkám, takým ako som aj ja, poďakovala za to že sú a že taká obyčajná, nedokonalá som nie som sama. Nikoho som tým nechcela uraziť, voziť sa na jeho chrbte,ako si to ty nazvala.
@montry pozeravas si niekedy svoje stare fotky? a vyzeras,vyzerate tam presne tak, ako si, ste sa vtedy citili? ja ked si pozriem nejake stare albumy, tak si tiez poviem, aka sme to len boli stastna rodina a pritom figu borovu... aj nasa zahrada vyzera lepsie na fotkach 🙂 .. a na foto spred piatich rokov si pripadam ako stihla kocka 😀 , aj ked vtedy som sa citila ako vykysnuta striga 😉 .. to ani nie je pozlatku a stajlovani, ale o pohlade na vec... ked napr.dlhsie nie som doma a pridem, tak sa mi zda, ze aha, ako je tu upratane... ale po par hodinach uz vsade vidim prach a spinu.. a tak podobne
a ze sa ludia chodia na soc. siete len chvalit, aby im kazdy zavidel? mne je zas blbe pisat negativne veci, lebo si myslim, ze koho to uz len zaujima, kazdy ma dost svojich problemov a ludia sa nechcu zbytocne zatazovat cuzdimi "depkami"
@montry to s tym vozenim som nemyslela teba,ale iba fakt preco sa ludia nezdvoveruju so svojimi problemami na verejnosti (nemyslim tym tu na konikovi-lebo tu je to o tom a o pomoci od druhych)-je mnoho tych co by to zneuzili. iba ma prekvapilo zeby si fakt mohla mat depku z toho co vsetko nemas-mrzi ma to,lebo ked si dobre spomeniem tak aj u mna tato faza bola ale uz presla a zabudla som ze aj iny ludia mozu mat take pocity.-prepac ze som bola necitliva. Treba sa od toho odputat a odvzdat to Bohu (ja som to tak robila)a ono sa to casom upravi-mne napr. trvalo asi rok-dva kym som prestala byt nestastna z mojich nenaplnenych snov o cestovani-bolo to tazke nechat tak ale zvladla som to a teraz som ovela vyrovnanejsia a toto sa da aplikovat uplne na vsetko
@montry mne sa pacia tvoje fotky 🙂 ,ja si tu rada pozeram fotky iných-niektore albumy su len kvanta veci postahovane z netu,niektore su plne uplnych zbytocnosti-naco je 1m dietatu 30 bodyniek alebo 8m -15 parov topanok 😀 -ale niekomu to spraví radost.Ja milujem albumy,,zo zivota,, ci uz su o dovolenkach,alebo vyletoch ci len z bytu domu zo zahrady.Nikdy som niak neporovnavala co mam ja a co iny.
Ty si urcite perfisna mama.Ja neporiadok niak neriesim bol,je a bude.Ked je cas upracem,ked nie radsej idem k vode alebo na zahradu.Kazdy mame nieco-ked vidim albumy,chorych,postihnutych a nedajboze mrtvych deticiek si poviem ja mam vlastne vsetko na svete- ved mam svoje krasne zdrave deti a ostatne je uz len pomynutelnost chvile....
@slniecko2 Toto fakt nemala byť diskusia o tom, že načo nemám a čo by som chcela. Je toho veľa, ale to časom bude... Toto malo to byť o tom, že hoc aj my máme (spomeniem pár príkladov) detskú izbu za dosť € , zladenú s mojim hand - made výrobkami nepôsobí to na mňa ako super vec. Že hoc upratujem ako blb a keď k nám niekto príde, tak sa hanbím, bo zas máme neporiadok. Že máme kopec oblečenia a veruže aj dosť drahších, tak tie moje deti pre mňa v tom nevyzerajú až tak skvelo. Že hoc sa s manželom ľúbime, aj tak mám pocit, že to nie je ideálne, lebo sa raz začas pochytíme. Že tie moje deťúrence, hoc sa im venujem, vymýšľajú a skáču do reči, že ...ale to je jedno, základ je že sme si to vysvetlili a že som tá myšlienka, že všade to funguje, iba u nás nie, lebo ja nie som 100% je preč. Teda aspoň na teraz a dúfam, že sa tak rýchlo nevráti. 😀
@montry Mam kamosku, ktora ma doma vzdy upratane (teda ked ju navstivime), stiha aj varit, ked je oslava tak napecie, deti ma tiez vzdy ukazkovo ciste a pekne oblecene. Ale ked som sa tak nad tym raz zamyslala, jedine co ma napadlo bolo, ze kolko casu ma asi tak pre seba. Neviem si predstavit takto fungovat a mat cas este aj napr. oddychovat, pripadne sa venovat niecomu co ma bavi, podla mna je takyto zivot na ukor samotnej zeny. Ked je s tym spokojna tak ok, ale nie je to rozhodne nic pre mna. A co sa tyka tych fotiek, tak jasne, ze kazdy da na net len tie najkrajsie. Ja takisto ked posielam fotky niekomu vyberam len tie naj.
necitala som prispevky, takze mozno napisem to, co uz bolo napisane, to co mas ty bohate staci ku stastiu, zabudni na to, ze co maju ini ludia, netrap sa, nevies aku cenu za to zaplatili, dokonale stastie neexistuje-je to iba hrane
@renab som sa pousmiala, ja som bola extremne poriadkumilovna za slobodna, doslova sektor A a sektor B, potom sa pribyval muz,1.dieta,2.dieta... a moje naroky sa rapidne zniiizili doslova by som povedala ze som sa zvlčila 😀
teraz mam okolo seba organizovany chaos, a aj v praci sa mi smeju ze ja presne vzdy viem kde co je , napr vcera hladali nieco a ja ze za chrbtom mam sufliky, na nich krabicu a trci z nej taky roztek obalu z fiatu a v tom je ta zmluva 🙂
sedim si tu a pozeram nalavo kos s pradlom, napravo ozehlene pradlo ( uz je z tej kopy prirucna skrina) za mnou dieta a predomnou PC a kava , aj by som si zapalila , hahaa keby som fajcila. Ked ma prist navsteva, mam popratane systemom odsunut rolldor,buch to tam, zasunut rolldor za 10min, v kuchyni schova mycka... mam na haku, maju sa ohlasit
Ale napriek tomu aku nizku latku mam ja na poriadok ( nie na cistotou) kedykolvek pridem k svagrine som tam nervozna aky tam ma bordel. 😝 a ani by mozno nemala keby mala zavrete skrine a nie vsade police. to je vec co vytaca mna, alel nekomentujem som na navsteve.
a staaaastne rodinky poznam, a aj som zavidela a myslela si ze hmm nevydala som sa zle al enemohla som sa lepsie? a nakoniec sa ukazalo ze ti pani dokonali su rovnaki ako ostatni... mne starmu cynikovi sa potvrdilo, ze po tme je kazda krava cierna.
@eeffka no, ja pred 20 rokmi na materskej: 1 x denne povysávaný byt, 2x denne umytá dlážka v celom byte, 1x denne poutieraný prach, 1x denne vyriadená kúpelňa a záchod, 1x týždenne poumývané okná, vypratané skrine - však deti potrebujú "sterilný" poriadok.
deti na ZŠ: 2x týždenne vysávanie, umývanie podlahy,1x týždenne prach, 1x mesačne okná, skrine....
deti na VŠ: 1x týždenne vysávanie,prach, umývanie podlahy - len podľa potreby, okná 3x do roka.... 😀 😀 😀
a keď prídu domov, tak nechám upratovať ich.....
a zabudla som napísať, že keď sme boli deti, moja mama bola ešte viac poriadkumilovná ako ja. pamätám si, ako som stála vonku v chodbe, keď som umyla schody, lebo to jednoducho muselo trvať aspoň pol hodinu, aby to bolo OK. dnes? trochu uprace, keď má prísť návšteva, umyje riad max. večer a radšej si sadne k dobrej knihe, alebo sa hrá s vnúčencami. a sama hovorí, aká bola "sprostá".....
@renab mila moja ja ako dieta som kazdy vecer musela ubyt topanky po 4 ludoch v ramci domacich povinnosti, chaaapes? blato, neblato, leto, sneh.... no naco toto bolo dobre? hehe a an stedry den sme muklovali od rana. Dnes aj moja mama o 11 mi vola ta coo uz ste vstali? a pritom na moje 1. samostatne vianoce ked som si o 12 este len prisla po hrniec na kapustnicu ju brali zavraty, ze to chcem ako stihnut, od 6bola hore spotena jak mys, zrela na rehabilitaciu a to chystala "veceru" pre seba a babku, rozumej rybu 2ks. teraz som ju naucila ze kliiidek pohoda, ziadna inspekcia z hygieny nechodi.
@eeffka umývanie topánok, to bola tiež pravidelná činnosť v mojom detstve (ale boli sme len traja 😀 ). odkedy sme odišli z domu, mama topánky umýva len keď je to nevyhnutné a ja tiež.
ale mám kamarátku (v tom istom veku ako ja), ktorá to robí ešte stále večer čo večer. a taktiež večer čo večer perie spodné prádlo seba a svojich detí + ponožky ručne - tak toto tiež nechápem (ale pred 20 rokmi by som to možno chápala)
tieto fotky vo mne osobne nezanechávajú nič.tích ľudí nepoznám,nemám s nimi vzťah.iné sú fotky známych..
sú ženy čo vôbec nepečú alebo také čo nevedia variť,netvoria,možno riadia len zbežne a napriek tomu ich rodina je šťastná.tu nejde o to za deň stihnúť čo najviac,byť tip top.šťastie neprichádza s poriadkom,upečeným koláčom alebo fotkami vyškerenej rodiny.
podobne ako @malinkaaninka nepociťujem žiadne emocie pri pozerani takych fotiek, ani pri pohlade na vymodene deti jak z katalogu, ani pri pohlade na super upravene mamičky a ich detičky. Vôbec si nemyslim, že musia byť šťstní, len preto, že maju pekne fotky či oblečenie... Mne tieto veci nepridu zavideniahodne 😉
@malinkaaninka hlavne tej "vyškerenej rodiny". naše fotky tak naozaj vyzerajú, lebo akosi všetci fotenie nemusíme a potom to tak dopadne.
čo sa týka mňa, ja celkovo nerada pozerám fotky druhých, jednoducho ma to nebaví a až po tvojom príspevku som pochopila, že asi prečo - nemám s nimi nič spoločné, tak mi je to jedno 🙂
@montry iné ma nenapadá, len že sa musíš asi veľmi nudiť vo vlastnom živote, keď máš čas a chuť sledovať životy úplne cudzích ľudí a ešte sa nad nimi aj zamýšľať... ak sú toto tvoje najväčšie starosti, tak si potom nesmierne šťastný človek...
mňa osobne nebaví pozerať si fotky neznámych ľudí, aj keď úplne sa tomu človek nevyhne, ale 90% z nich mi príde ako samoliečba nejakých komplexov (obzvlášť fotky,kde si niekto vysype obsah šatníka a potom to fotí 😝 ) a takisto ja nemám potrebu zverejňovať fotky seba a svojej rodiny - príde mi to tak trochu úchylné, mám predsa vlastný reálny život,rodinu, kamarátov, kamarátky, prácu, kolegov, nepotrebujem žiť nejaký virtuálny online život... nezaujíma ma názor cudzích ľudí, ich pochvala či kritika, oni ma neživia, neplatia moje účty...a len tak mimochodom, neviem šiť, háčkovať, štrikovať ani nič podobné a celkom dobre sa mi s tým žije, pečiem len veľmi výnimočne, max 2x do roka a tiež to nikto nerieši, čo uvaríme to zjeme a nefotíme(jedlo nie je na hranie, že 😎 ) moja rada - prestaň sa porovnávať s inými, virtuálnymi, net znesie strašne veľa, a nikdy nevieš, ako je to naozaj... mám vo svojom okolí dosť prípadov, kedy je realita nekonečne vzdialená tomu, čo sa prezentuje verejne....
@sissy27 nečítala som príspevky, len úvodný a tvoj a podľa mňa trefa do čierneho.. palec hore.... 😉 😵
@sissy27 nechcem byť zlá,ale prečítala si si pozorne jej úvodný príspevok a potom aj ďalšie počas diskusie 😕 ...názov diskusie bol úplne iný,tento vyznieva "proti" zakladateľke a nevystihuje podstatu jej otázky/témy 😉
...chcela možno len povzbudiť...na každú z nás sem tam dopadne pocit neschopnosti,bezmocnosti ...necítim,v jej slovách žiadnu závisť
@montry po dlhej dobe nejakA fajn debatna tema, vdaka za nu! a naozaj si tu niekoho tak dokonale stastneho po vsetkych strankach nasla? ja este nie. skor tu vidim dost problemov - zdravie, vztahy, financie... :(
Keby sa spravila statistika ktovie ci by bolo viac pozitivnych alebo negativnych tem. To by aj mna zaujimalo
myslim ze kazdy obdivuje nieco ine, tak je potom vsetko v rovnovahe. niekoho zaujima satnik, ineho miesta a ludia. alebo mat skvelu skolu, ci manza so skvelym ... humorom. niekto rad aranzuje na tanieri, niekto je fanatik v naturalnom ziv. style. kazdeho naplnaju ine veci a tue aj obdivuje na inych.
mne sa napr. strasne pacia vytvarovane a stihle nohy cernosskych modeliek :D
@bodka13 áno, prečítala som si pozorne úvodný príspevok, dokonca niekoľkrát, diskusie nie všetky a neriešim ani názov diskusie (to, že bol zmenený, potiaľ som ešte čítala)... len neviem, či si si ty prečítala môj príspevok poriadne, lebo ja nikde nepíšem o závisti... montry (a možno nie len ona) si pozrie sem tam fotky - a má pocit, že ona toľko nezvláda, nestíha, nevie, aj keď sa snaží, ale že nemá zo seba a svojich výkonov taký ten správny pocit, ako na ňu "dýcha" z cudzích fotiek...preto som napísala, nech sa neporovnáva, nerieši čo majú alebo nemajú iní, aj tak môže byť realita úplne inde...ale o závisti ani slovo...
@carodejnica ako vidím, pochopila si 😉

@iviatko 😀