Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?
Mile damy,
s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.
Kľudne choď na dovolenku a uži si ju bez výčitiek. Máš na to plné právo. O dcéru sa neboj, chvíľu bude ofučaná, ale potom ju to prejde, lebo ťa bude potrebovať.
@lienka.7 Si taká neschopná a nevieš si to teda ani predstaviť vychovávať vlastné deti bez pomoci druhých? Prečo by si mala vymýšľať a prikrášľovať? Keby aj doma sedela celé dni, nie je povinná starať sa o svoje vnúčatá. Od toho sú rodičia tých detí. Nedajbože ešte, keď má svojich rodičov, ktorých kľudne ešte môže mať, tak má sa ešte o koho starať. Či o svojho otca alebo mamu. Snáď aj ty to svojim rodičom alebo svokrovcom rovnako vrátiš, keď budeš mať 65, ešte budeš pracovať a do toho budeš brať dovolenku pre svoje vnúčatá v lete a varovať ich. Obzvlášť v dnešnej dobe, kedy sa môže matka hodiť polku prázdnin na OČR, keď zavreli škôlky.
@lienka.7 to s tym sexom si uz vazne prehnala...je to dost ubohe ☹
@smiling89 citala si vsetko? Autorka pomaha, pravidelne vybera deti zo skolky, stara sa o ne a pod. A aj v lete s nimi travi cas, akurat ich nechce mat 24h denne, potrebuje si aj oddychnut. Kedysi sli zeny do dochodku v 55ke, dnes budu o dochodku este len snivat, ak sa vobec doziju! Rodina samozrejme pomoze, ale netreba zneuzivat. Tvoji rodicia zrejme chcu. Moji presli pol Europy, aby s vnucatami boli, ale ked povedia, ze nemozu/nechcu tak to respektujem!
@malasandrika ani autorkina dcera jej ich nevhce dat na cele prazdniny. Len tuto babke je zatazko aj par dni.
@kaktusik007 to snáď ani nie je pravda! načo máte deti, keď ich potrebujete niekam odkladať? babka pracuje celý rok, a dovolenku si nemôže užiť? prečo si potom vy rodičia chcete užiť voľno? vaše sebectvo už nemá hraníc ... ten primitívny novodobý fenomén hnevať sa na svojich rodičov, lebo miesto stráženia vašich, podotýkam vašich detí si dovoľujú užiť si aj čas pre seba ... voľakedy ľudia chodili do dôchodku po 50ke mali čas aj na vnúčatá, boli doma, ale dnešní dôchodcovia musia chodiť do práce ... normálne uštvite vašich rodičov!
Moja svokra je ucitelka, ale nikdy by mna a ani muza nenapadlo jej dat dieta na krk 6 tyzd. 😃 v juny si stale sadneme, zoberieme kalendar a planujeme. Podla toho riesime aj tabory a nase dovolenky.
@11bodka11 pane bože, ty aj čítaš? Ved jej ich berie hocikedy počas dna a aj víkendy. Nemala by byt podla teba dospela žena a dosplely chlap byt schopní sa o SVOJE deti postarať? To že ty si so svojou matkou neprestrihla pupočnú šnúru je váš problém, ale to neznamená že automaticky všetky pracujúce babky sa MUSIA starat o svoje vnúčatá na úkor svojej dovolenky.
@majka35 nemyslim si, ze by rodicia chceli deti odkladat. ale tolko dovolenky nema nik, aby vykryl vsetky prazdniny. a v maloktorom zamestnani akceptuju ocr. u nas sa choroby a prazdniny vykryvaju homeofficom. ti, co nemozu robit z domu, to maju narocne. nas ako deti tiez strazili babky, vtedy sa to povazovalo za uplne samozrejme.
Hlupost,v zivote mi deti svokrovci ani rodicia nestrazili viac ako 2 dni. A to su obaja dochodcovia. Ja byt tebou,tak si tyzden vezmem pre seba a 3 dni + vikend stravim s vnucatami,aby som si ich uzila.
Mne mama pomohla,ale pracovala v štátnej službe a tam je holubnik, takže sa dalo vykryť. Ale zase aby to nevyzeralo,že som syna tresla mame na dva mesiace to nie. Bol aj v tábore a keď bol menší tak v súkromnej škôlke. Potom keď šiel do dôchodku môj otec, "gazdovali" oni dvaja. Dcéra by to mala pochopiť, hlavne keď vie akú máš prácu
Autorka, lienku si nevšímaj, ona drbe do každého v kazdej téme... Je to psychopatka
@la_dolce_vita to s tým sexom začala autorka. Takže prehnala to ona.
@sasa1310 samozrejme, som neschopná ako ty. Za to, ze ty máš na nic v rodine vzťahy a nikto nie je ochotný pomoc a samozrejme, klasicky schovávas to za to, ze vsak ty si deti nerobila, aby sa ti o ne starali iní, neznamená, že to tak funguje vo všetkých rodinách. Naopak, vo veľa rodinách si stále medzi sebou pomáhajú, a nie je im to vobec za ťažko. Výpomoc nie je staranie sa. Ale to ti asi ušlo.
@hylary psychopatka si ty 😉 ďalšia, ktorú odvšadiaľ z prace len vyrazia a potom škrabka dní, aby dostala aspoň podporu, vymyslene PNky, lebo robiť to nebude, vsak? 🤣
@majka35 ak z 25 dni dovolenky stravia 5 dni s vnucatom, tak z nuch neubudne. ja mam krasne spomienky na prazdniny u babky a tiez bola zamestnana a brala si dovolenku, aby vsetky 4 vnucky zobrala k sebe na prazdniny. my sme sa tam zoznamili s detmi z opacneho konca republiky, ktore boli na prazdninach u svojich babiek byvajucich v susedstve. takto sa vtedy vykryvali prazdniny - raz si vzali volno rodicia, potom jedna babka, druha babka, plus tabory. Ani rodicia si nemozu v praci zobrat volno cele leto, nie su jedini s detmi, musia sa s kolegami prestriedat a zastupit.
Mna by len zaujimalo, kde mala cez prazdniny deti mila autorka, kedze pise, ako bola na ne sama. 😉 Zeby u babky? Jaaaj, jasne, to je ine, ved samozrejme 🙂
@drahomirrra aký tupý koment
@majka35 Heeej? A preco? Trafena hus?
@drahomirrra už tu niekde písala, že jej nikto nepomahal. Preto nemá potrebu pomôcť ani ona. Pozri si niektoré z prvých príspevkov.
@drahomirrra a pokračuješ v tuposti
@drahomirrra sa mi tu páči, ako tu niektore z autorky urobili doslova svaticu, ktorá pomaly každý deň vybera neschopnej a nevdacnej dcére zo škôlky deti, berie si ich na víkendy atd. Normalne pomaly im supluje matku. A on si dovoli este aj cez dovolenku ju otravovať. Fakt by ma zaujímal aj názor a pohlad dcéry. Lebo pravda bude niekde uprostred, ako to tu býva.
Ano mona svokra to.tak.robi berie si tyzden dovolenky na dceru a dalsi.tyzden na svagrinine deti..robi to dobrovolne dovolenku si inak nikdy necerpa celu staru aj s novou tlaci.pred sebou rok co.rok ani paragrafy ani marodku ale to je na inu diskusiu..moji rodicia.su na dochodku ti.mozu hocikedy a radi.je to len na tvojej dobrej voli.nie si povinna vobec nic.ale ano velmi to.pomoze.lebo prazdniny su dlhe deti male a tabory drahe.

@lienka.7 Ty si mimoriadne nepríjemná osoba. Egocentricky ideš iba svoje. Racionálne argumenty nevnímaš. 🤦