Ako by ste reagovali?
Ahojte dievcata. Nie som tu nova, len teraz som sa zaregistrovala, rada vas citam uz dlhsie. Chcem sa vas opytat, ako by ste reagovali vy.. Idem vsak od zaciatku. Moja svokra byva s nami na spolocnom dvore a o mojho syna nikdy nejavila velky zaujem. Ked prisla, tak to bolo raz za tyzden, alebo ked sme sa stretli, tak malemu povedala len nejake 2 hlupe vety a isla si po svojom. Darceky len na narodky a vianoce (asi z povinnost). Ziadny jogurt, nic. Ked aj obcas prisla, tak s prazdnymi rukami. Maly za nou nikdy velmi nechcel ist, niekedy az utekal pred nou. A tu je moj problem, asi pred dvoma tyzdnami, ked si ho po dlhej dobe prisla zobrat, maly pred nou usiel, tak ho zacala lakat na cukriky. Potom samozrejme uz za nou siel. A robi to vlastne do teraz. Vzdy, ked pride za nim, donesie cukriky, lebo vie, ze by inak nesiel. Strasne ma to stve, lebo doteraz, zaujem ziadny, sladkost ziadna, nic. Podotykam, ze my dve sme si nikdy nepadli do oka a castokrat , ked sme sa stretli na dvore ma ani neodzdravila. Len povedala malemu ahoj a na moj pozdrav nereagovala. Nechapem ju, co tym sleduje, ze zrazu sami zaujem a same sladkosti. Dnes poobede som s malym bola von a vratili sme sa o 19.00. Bola na dvore, samozrejme ma neodzdravila a maly ten hned utekal za nou (to tie cukriky). Hned ho tahala hore. Prisla som pre neho o 20.00 hod a videla som na stole pohar vody so slamkou. Spytala som sa jej, preco mu dala pit, ked vie, ze sa mi moze v noci pocikat (je uplne odplienkovyny uz asi mesiac). Ze vraj co mala robit, ked si pytal vodu aj kolacik. Tak on este k tomu jedol aj kolacik na veceru, vypil pohar vody pred spanim. Nerozumiem tomuto je odrazu velkemu zaujmu a nechapem, preco mu dala po 3 hodinovej prechadzke so mnou, ked uz musel byt hladny kolac a nie riadne jedlo, ked mi ho uz hned vzala pri brane. A ten pohar vody, to bol bonus. Podotykam, ze maly inac cez den vypije asi 1,5l. vody, len pred spanim mu uz nedavam. Ona je velmi zvlastna, medzi nami je taka studena vojna. Odzdravi ma malokedy ale na oko sa so mnou akoze bavi. Maly ma 2 roky a len teraz si spomenula, stve ma to. Ako by ste reagovali?
@1manka1 v celom tvojom príspevku som nezachytila náznak toho, prečo VY nie ste zvedaví na svokru......píšeš len,ako sa o tvojho malého nezaujíma....ja neviem, to je dnes nová moda??? mladí dnes čakajú od svokrovcov "každodenný " záujem,ale pri tom zabúdajú, že aj tá svokra mala kedysi malé deti,ktoré vychovala, a síce ich partnerov a nebolo by na škodu občas zliezť z toho piedestálu a navštíviť svokru bez pozvania a jednoducho len tak bez príčiny, a síce možno jedna príčina by aj bola,však? čo tak prejaviť jej úctu a podakovanie.....a je mi jedno,že ma tu teraz všetky zvozíte, len si myslím, že rodičia,resp.svokrovci by mali teraz od nás očakávať aspoň tú najmenšiu úctu voči nim......ale nie, my predsa máme svoju hrdosť!....prečo by som predsa mala zobrať svoje dieťa a len tak ísť ku svokre na návštevu, pokecať s ňou, atd.....prečo by som mala voči nej prejaviť akúkolvek aktivitu z mojej strany,však? ved ona pre mňa neurobila vôbec nič, len vychovala môjho muža....
@mimka11111 mám podobnú svokru ako
@1manka1 . ja neočakávam pomoc s dieťaťom, ani s domácnosťou apod., len obyčajný ľudský záujem o rodinu jej syna, môjho mm. tiež bývame v spoločnom dvore, ale malej sa prihovorí len ak ju pri tom vidí niekto zo susedov, inak nula bodov.
@1manka1 asi si čakala,ako sa každá z nás pustí do tvojej svorky a bude na tvojej strane.vieš,poviem to takto,pokiaľ nejde o život a zdravie,tak nejde o nič.bud rada,že sa snaží vášmu synovi venovať,možno za tým niečo je a možno si len uvedomila,že má vnuka a chce byť s ním.možno ako tu bolo povedané,nevedela,čo s ním doteraz a teraz si ho chce užívať,možno sa v jej živote,alebo v živote niekoho jej známeho stalo niečo,o čom vy neviete,a ona sa zmenila aspoň vo vzťahu k vnukovi.takže dávaj malého k babke,kedy ti to vyhovuje,nechaj ho,nech si užíva babku a všetky tie prehrešky....................je jedno,že vie o tom,že pred spaním nesmie vodu,na budúce jej to opäť pripomeň,možno zabudla,možno....................škoda sa tým trápiť,naozaj,ak nejde o život a zdravie,nestojí za to sa tým trápiť,užívaj si,že tvoje dieťa ma babku,ved to si vždy chcela.a prižmúr oči nad nedostatkami.inak sa z toho zblázniš a svoje dieťa pripravíš o babku.keby robila niečo,čo ho ohrozuje na živote a zdraví,tak samozrejme zasiahni,ale ked ide o takéto drobnosti.............o tom je detstvo.a hlavne,ja som názoru,že rodičia sú na výchovu a starí rodičia na rozmaznávanie.aj u nás to tak bolo a tak to má byť.a aj my budeme také,nech sa teraz akokoľvek zaprisahávame,že nie,tak to nebude 😀 teš sa,tvoje dieťa má babku,to je vzácne,ver mi.nie všade je to samozrejmosť.
Vieš aká by som bola vďačná aspoň za to, keby javila svokra nejaký záujem o vnuka? Chápem, ty si s ňou denne, ja svoju vidím párkrát do roka, napriek tomu, že bývame v jednom meste, ale nikdy v živote som od nej nevidela žiadne záujem a ani snahu vôbec vstať a ísť sa pohrať s malým, iba mu venovať pár zdvorilostných fráz a potom už žiaden vnuk nie je. A to nie, že u nás doma iba, ale aj u nej. Ak by mi ho zobrala na hodinu a dala mu niečo zo svojho života, prejavu, rešpektovala by som to, lebo dieťa bude v živote stretávať kade koho a aspoň sa naučí prispôsobovať. Aj keď to detské vnímanie je iné, takže to čo vidíš ty, malý berie isto inak 🙂 a v pohode. S tým jedlom, nabudúce jej skús povedať, poprosiť, nech mu koláčik nedáva, lebo nevečeral a ak ho raz za čas malý dostane, nerieš... tie cukríky by som jej možno vyčítala, že už na nich lákať nemusí, lebo vnuk k nej ide bezproblémov, nech skúsi použiť nejaký tvoju sladkosť, ktorú mu dovolíš, ale po čase to už nerieš, lebo aj tak časom sa k tomu dostane a ty ho nebudeš môcť permanentne od toho chrániť 🙂
@1manka1 Podla mna navsteva raz za tyzden je zaujem. A preco by vam mala kupovat jogurty... A to pitie vecer? skus sa ty nenapit ked si smadna. Co tak radsej ho naucit zobudit sa na cikanie.
Moja svokra nema o malu zaujem-co ma tesi,lebo aj tak sa nevie o dieta postarat. A to co robi tvoja rozhodne nie je nezaujem. Len vzala veci do vlastnych ruk-ak jej vnuka nedonesu tak si ide pre neho sama.
@1manka1 z tvojho podania je moznych viacero verzii, ak pride raz za tyzden je to podla mna mile optimum - ty nemas pocit ze ju mas doma stale ako tu vacsina zien co so svokrou byva na jednom dvore - ze ju maju stale pomaly v hrnci! takze to bud rada, ak ju chces vidiet castejsie, vezmi maleho a chodte k nej, preco nie?
neviem ako su na tom financne, ale kupovat mu stravu a zbytocnosti podla mna nie je nutne - v tom s nou suhlasim, za stravu ste zodpovedni vy, a detom milion hraciek ozaj netreba. Mozno ju nemas prilis v laske a cokolvek by robila, tebe sa to nepaci. Tie cukriky by som jej zatrhla raznym vysvetlenim ze to malemu skodi, a nech ho radsej laka na spolocne hranie sa ;)
@1manka1 chapem, ze ta to na jednej strane hneva, no na druhej sa na to vykasli... naozaj nechaj maleho, nech si babku uziva s tym, ze razne by som viackrat babku upozornila na niektore pravidla, ktore vyzadujes aby boli dodrziavane.... u nas je to nejako podobne - maly ma skoro 9 mesiacov a svokra takisto nejavi zaujem, nielen o neho, ani o nas... Maly ked sa narodil, bola na zaciatku asi dvakrat na navsteve, videla ho, ked mal rovne dva mesiace a potom dlhe styri mesiace o neho ani nas ani nezakopla, pritom dennodenne prechadza dvakrat popri nasom dome. Zastavila sa tesne pred vianocami aj to len preto, ze potrebovala pozicat kufor, lebo cestovala do zahranicia, takze asi tak... Raz, ked telefonovala svokra s mojim muzom, tak mu nakazala, ze ma obliect maleho a prist s nim na navstevu, lebo by ho chcela vidiet. No muz to razne zamietol s tym, ze ako babka by snad mohla za malym zajst na navstevu ona... teraz sa snazila parkrat zajst, teda prisla na 5-minutovu navstevu (aj to jej len svagrina dohovarala, ze ci sa nehanbi, ze sa o maleho vobec nezaujima), no maly ked ju videl, tak samozrejme vystraja a nechce ju jednoducho ani vidiet. dokonca mu vadi aj jej hlas 😀 takze v buducnosti to vidim tiez len cez cukriky, hehehehehe
@1manka1 takze, nepises ze si sa s nou o tom rozpravala, o cukrikoch o tom ze mas odskusane ze vodu tesne pred spanim nie, a ze kolac tiez nie, dalej o tom ze mas pocit ze ta ignoruje. Keby sa to stalo mne tak cukriky nie-vysvetlim jej ze to nie je dobre pre to a pre hento... To ze mu dala kolac na veceru ok nemam s tym problem nie som zastancom nejakeho striktneho rezimu. Vodu by som jej vysvetlila ze preco nie a nech to nerobi. A to ignorovanie ak by to robila dalej tak kaslem na to. Ja mam zo svokrom po urcitom incidente vztah "Dobry den, dovidenia". Ak sa pyta nieco vseobecne alebo na malu tak odpoviem ale ziadnu debatu s nim nezacinam. Mne tiez niektore veci nie su po srsti ale neriesim. Ak je to extrem napr. ze som dala malu na cely den ku svokre, povedala som jej co a ako, jedlo spanok.... Doniesla ju pokakanu, ked som sa jej pytala ako spala po obede tak uplne zle. Je zvyknuta ze spi doma v postielke a ked je moznost tak ju davam spat dnu co bol aj teraz lebo maju postielku, nie ona ju kocikovala vonka aj ked bola uz velka a nechcela spat v kociku lebo vsetko ju zaujimalo, spala nakoniec pol hodinu. co doma spi 2.5-3hodky. Povedala som jej ze si nezelam aby sa to opakovalo, a to pokakanie ze vraj necitila, inak uz to bolo total zaschnute, tak som jej povedala ze musi to kontrolovat ci nie je velmi pocikana ked idu von treba dat suchu plienku aby nenachladla ked je zima...... Problem riesim hned ked sa stane, nie idem prasknut od nervov a nepoviem nic a potom pisem na fora co na to ine "nevesty"
@cecil36 presne tak, mne svokra nikdy malého ani nepokočíkovala ani nepostrážila a to už má malý 3,5roka no a čo sa zbláznim? za prvé chodí ešte do práce a pracuje v Čechách takže príde domov 2krát do roka takže malý na nu ani nie je zvyknutý, takže ked bol menší, tak som jej ho ani nemohla dat,lebo vrešťal no a teraz už by u nej aj vydržal, ale už som si tak zvykla, že už ma to ani nenapadne jej ho dat, lebo ona sama sa neponúkne a ja sa nebudem nikomu vnucovat, už ho postráži aj starší syn a je vybavené
ked som mala prvé dieťa a bolo ešte miminko svokra tiež nejavila velký záujem,až možno od dva a pol roka si postupne budovala vzťah k malej,a občas tam malá bola ale nie často, a velmi ma to trápilo,no dnes som vdačná že to tak bolo , oni tie babky proste prežili svoje,vychovali vlastné deti a s miminkom nie každý dokáže a chce byť,a už ked to behá a rozumie a vie si vypítať sladké vtedy si babky prídu na svoje,oni proste chcú byť výnimočné pre tie deti a vedia že dieťa si získajú sladkosťami,ale nemyslia to zle,treba si to vážiť,lebo nemusia robiť vobec nič,je to ich dobrá vola že sa starajú...a treba sa snažiť so svokrami vychádzať a myslieť pri nich pozitívne a prekusnúť veci ako je pohár vody večer ...ale ak ju poprosíš aby mu nedávala,mala by to rešpektovať....a ak tu vodu dá....no čo už... raz sa babky svokry pominú...nech si to užijúúú,
to ja zase by som bola rada, ze maly sa mi naveceral kolacom a nemusim sa dotahovat doma ze co bude vecerat 😀 . A viem si predstavit ten pôzitok pri jedeni kolaca. By som aj zavidela tomu dietatu 😀 . Niektore svokry nie su idealne, ale treba sa naucit zit s tym, ze su ake su, a nielen svokry, ale vsetci ludia. Robme si zivot milsim, krajsim, a nie sa rozculovat nad kazdou krivdou.
@1manka1 z tohto vsetkeho by mne osobne prekazali najma tie cukriky! Asi nikdy nepochopim tento mores pchat decku pofarbeny cukor akoze maskrta a prejav lasky....tie zuby neskor su uplny uzas! Inac, mate teda velmi "zaujimave" vztahy, s prepacenim, srala by som na taketo spolocne byvanie. Cisto z hrdosti. Kolac a voda su OK. To by som neriesila.
ja vás baby nechápem...veď určite aj vy máte na starku krásne spomienky.....moja mi napríklad dovolila jesť granko lyžičkou zo škatule...doma som to samozrejme nemohla, ale starká bola super a dovolila 🙂 a som tu živá a zdravá 🙂 kupovala mi pedro žuvačky a mohla som si napchať do úst aj dve naraz 🙂 rada na tie chvíle spomínam....je jasné, že starká deti trochu rozmaznáva, ale tak to má byť....vy svoje deti o toto všetko pripravíte....riešite cukríky, aj keď ich určite nezje za vedro....pozastavujete sa nad koláčom....ja normálne nechápem, čo dokážu ženské riešiť
@1manka1 tak ja tvoju svokru obhajovat nejdem, je sibnuta, mna by to sralo tiez.
Ale, kazdy mame cosi, tak sa nad to povznes, mavni rukou a ak motyka vystreli casom sa to zmeni.
Vztah svokri k tebe neries, ber to tak ako to je, nevsimaj si ju, ale synovi dopraj starku a v konecnom dosledku ked bude u starkej ty budes mat volno .)
@jalucija Kto to nezazil, nepochopi.. Ja som sa nad vela veci snazila povzniest a vnuka som jej vzdy dala, ked chcela. Len ma trapi, ze niekedy sa mu venuje a inokedy jej aj 2 mesiace nechyba. Maly to teraz mozno tak nevnima, ale ked bude starsi, mozno to aj jemu pride luto (to by ma velmi mrzelo).
@1manka1 čím skôr zoberieš situáciu takú aká je, tým pre teba lepšie. Neočakávaj od svokry že by mala byť taká a onaká, že by sa mala správať tak a onak, reagovať tak ako si ty predstavuješ. Svokra je taká, aká je a proste väčšina ľudí nie je ochotná meniť sa podľa očakávaní neviest, detí, zaťov atď. Starší ľudia majú svoju hlavu, svoje reakcie, svoje zmýšľanie a ty darmo budeš vo svojej hlave ľutovať, že to nie je tak ako by si očakávala a ako by si si to predstavovala. Ber to, čo je svokra ochotná vnukovi ponúknuť a nerozmýšľaj že je to málo, že ostatné ženy majú iné svokry, inú pomoc atď. Aj my všetky raz budeme svokry a možno budeme podľa našich neviest celkom nepoužiteľné a možno ma nebude baviť chodiť s kočíkom po dedine a možno ma nebude baviť bavkať sa pol dňa s kojencom alebo batoľaťom. Možno si tiež ako svokra počkám, kým malý/malá podrastie a budem sa radšej s ním rozprávať a čítať knižky...
Tým, že sa zožieraš že niekedy jej malý 2 mesiace nechýba ničomu nepomáhaš. Ty si matka, si pre svojho syna najdôležitejšia a aký si svokra vybuduje vzťah so svojim vnukom taký ho bude mať, v tejto oblasti sa nič nasilu robiť nedá. Citové/vzťahové putá sa niekedy budujú dlhšie, nechaj tomu čas a netlač do toho.

Ked mal maly asi 2 mesiace, dosikovala k nam na navstevu svoje kamaratky, aby sa isli pozriet na maleho. Bez zaklopania. Zaregistrovala som ich, az ked som pocula kroky pred spalnou. Narychlo som si stiahla tricko a v tom sa objavili v nasej izbe. Nebolo mi to vobec prijemne, kedze som kojila. Ked odisli, mm jej taktne povedal, nech to uz nerobi. Jej reakcia bola:"A co ked ju videli?".