Ako by ste riešili zlú finančnú situáciu brata?
V mojej prvej diskusii ma niektoré rozniesli na kopytách za brata, ale nikto mi nedal návrhy ako to poriešiť a keďže aj mňa to vie škrieť zaujímalo by ma akoby ste to riešili vy? Rada si vypočujem nestranné názory lebo sa o tom nemám s kým porozprávať.
Aby som sem dala kontext, bratovi platím hypotéku 250eur, jeho byt je ale písaný na mňa už teraz teda. On si pobral nejaké pôžičky z nebankoviek. Platím im aj 150 eur na rehabilitácie pre jeho syna, ktorý je na vozíčku. Brat zarobí okolo 700eur, ostatné do rodiny donesie jeho žena, dokopy je to asi 1000eur, problém sú tie nebankovky, lebo tam zahučí mesačne 550eur, takže žijú zo zvyšku v podstate.
Také že nechaj ho sám nech sa stará nepomáha, rok som nebola s nimi v kontakte a len čo skoro prišli o byt. Majú tri malé deti, s najmenším je mama ešte na materskej. Naši rodičia už nežijú, rodičia jeho manželky pomôžu, ale sami veľa nemajú.
Iná rodina teda na pomoc nie je, jeho manželka sa nemá ako zamestnať, lebo aj keď jej skončí materská bude sa treba starať o syna, jeho stav je menenný, dá sa v podstate len udržiavať aby nebol úplný ležiak.
@vilma7 nechcem byť hnusná, ale nepostrehla si, že dieťa je na vozíčku? Starala si sa niekdy o takéto dieťa? Podľa mňa zaručene nie. Ani ja. Ale poznám rodinu kde je dieťa postihnuté a poviem ti, v noci by pracovať naozaj nevládala, to je fakt zvláštne, že rodiča majú pomáhať a to decká co majú zdravé deti a keď ma pomáhať sestra, bratovi, ktorý je vš rackach, tak to je už des.... Smutné
@naty5510 klobúk dole, že pomahas
Hej, aspoň mi to otvorilo oči, neviem či som došla lacno k bytu, on dostal hypo vďaka tomu, že sme predali mamin byt a mal dobrý základ, jeho manželka vtedy ešte pracovala a mali len jedno dieťa, je to celkom veĺký byt a ja som na neho vyplatila asi 60 000, nechcrla som sa nikdy na bratovi nahrabať a keby mi splatil aspoň polku prepísala by som byt rozhodne na neho.
Nebankovky vzal v momente kedy nedávali splátky hypotéky, čiže vtedy už hypotéku mali, nebolo to predtým.
On na hypotéke nevyplatil viacej ako tisíc euro, nech vyplatil dve tisícky, lebo dlho mali splátky odložené, chvíľu mu to platila mama švagrinej, minimálne rok teda a jej som peniaze dávala spätne, mala na všetko bločky, čiže ďalšiu tisícku možno zaplatila ona a ďalších minimálne 5 tisíc zapkatili nebankovky počas tých rokov...
@naty5510 ty prosím ťa hlavne neplať hovadiny ako dvíhacie zariadenie - na to sa dá vybaviť príspevok, rovnako rehabilitácie na určité má nárok zdarma - ak je na vozíku napr.kúpele v Kováčovej, tam chodia také deti na pobyt...môj názor -vyslovene ťa zneužívajú, jedna vec je pomôcž a druhá nechať sa zneužívať.....Neviem či tu čakáš radu alebo financie že sa nájdu nejakí ďalší dobráci čo by im pomohli....Ale pri tom ako s ak tomu stavajú rodičia je aj škoda im pomáhať, je to vyhadzovanie peňazí....Ak chceš tak 1-2ztých detí si vezmi k sebe tým mu pomôžeš viac ako ih podporovať, lebo pri takomto spôsobe života a tvojej (naivite?dobrote?hlúposti?) ťa ešte stiahnu hlbšie a hlbšie...si si istá že vôbec splácajú ten dlh v nebankovkách? že si nepoberú ďaľšie úvery?ak budú mať exekúciu, čo? aj tú zaplatíš, lebo deti nebudú mať čo jesť? niektorí ľudia potrebujú padnúť na hubu aby sa spamätali....takže by som ich nechala padnúť na hubu, ak deti nebudú mať čo jesť - pôjdu do domova-tam im bude lepšie lebo budú mať zabezpečené všetky potreby....a rodičia sa stále môžu spamätať , začať makať a požiadať o deti späť....Švagriná nemusí ísť robiť predavačku, nech ide robiť do výroby, s mužom sa budú striedať na smeny a svokrovci pomôžu s deťmi....prepáč ale ty si sprostá a nijako týmto bratovi nepomáhaš .....
@amelia000 do ordele to fakt s tým ústavom????
@naty5510 dobry napad na predoslej strane - vybavit im socialny byt. alebo mestsky, alebo ... ako rodina s vozickarom by mohli mat narok na nejaky mestsky bezbarierovy .... byt by som prenajala - a tie peniaze im mozno aj urcity cas nechavala (aby sa im akoze "vratili" aj tie splatky, ktore zaplatili na hypo .... lebo asi nemal cely byt hodnotu 60 000, co si zaplatila ty. alebo by som si ten najom delila na polku, polku im a polku si nechala, ... )
pozhovarat sa s nimi na rovinu, ze ta stoja vela penazi, obmedzuje tat o v zivote. ze ak chcu pomoc od teba, musia prijat nejake podmienky. keby boli € z podnajmu, bolo by to dobre prilepsenie.
inac, neviem, kolko sa zaraba v automobilkach, no zda sa mi, ze bracho zarobi malo, ved ak robi na smeny a ma nocne/vikendove priplatky ja si myslim, ze aj robotnik vie dnes zarobit viac v tomto segmente. aj u nas na dedine sikovny robotnik zarobi dobre nad 1000 aj viac - ale to su aj fusky atd. takze bracho by mal viac makat/alebo ozaj zahranicie.
@naty5510 byť po mame ste predali a on si kúpil kde byť v akom meste? Koľko si bral úver? Tiež sa mi nezdá, že sa počas hypo dá len tak prepisovať byť, to je celý proces schvaľovania odznova. A ten mamin byť ste si rozdelili ako? 60000sibzaplatila co?
@naty5510 ty rodis v septembri???? Ved si písala, že deti nechceš a partner áno a to už máš za chvíľu, ten pôrod, tak ako teda?
@maciatkolulu a co ona im ma vsetko platit a pomahat? Ano mozu ho dat na chvilku do ustavu a chodit za nim..ved keby nemali naty5510 jak by skoncili?? Ustav na chvilku kym sa nevyhrabu s dlhov je celkom fajn riesenie. Naty im nemusi platit nic a deti skoncia v detskom domove alebo nech riesia co s nimi a ako bude a nie spoliehat sa na oslika zatras sa.
@maciatkolulu prečo myslíš ze je tehotná?
@amelia000 ako???? Ty si sa niekde dočítala, že to dieta je úplne mentálne retardovane? Lebo ja iba, že je na vozíčku. Tzn, že sup dieťa do ústavu??? Pomoc. Kebyže sa tvojmu dieťaťu niečo stane, muž taboousti, nemáš zrazu co, tak by si si dala dieťa do ústavu???? Fuha.
Oni dostali príspevok, ale len čiastočný, čiže bolo treba doplatiť okolo 200eur, rovnako na auto by bolo treba doplatiť a na všetko ostatné. Nič nedostanú tak celkom zadarmo bohužiaľ, ani tieto terapie neprepláca štát pretože o nich rozhodli ako o nadštanadrte hoci chlapocovi veĺmi pomáhajú. Jediné čo im ponúkol štát je ústav kde by aj tak bolo treba doplácať a oni ho od seba nechcú dať preč ako som už raz vravela.
Z bytu po mame on dostal väčšiu časť dokonca lebo mne nebolo treba taký veĺký základ, takže on dostal okolo 60 000 a ja nejakých 30, on si kúpil byt v Ba, na takej okrajovej časti, je to 4 izbový byt... ďalších 60 000 bola hypotéka plus spotrebný úver na prerobenie, takže asi toĺko k tomu, celým tým procesom prepisovania sme si prešli a áno nebolo to jednoduché a bolo to veľmi zdĺhavé, ale za tým som si stála. Spotrebný úver doteraz platia rodičia jeho manželky, tam neviem koĺko je, ale byt nie je prerobený a tie prachy sa prehajdákali čiže.
Už do prvej diskusie som písala, že účet mám požičaný od známej, ja som si ho tu nechcrla zakladať, ani sa nevolám Natália.
Vždy sa v diskusiách čudujem, ako tu musí človek všetko do detailov rozpísať. Nehnevajte sa tu na mňa, ale na základe čoho to má ešte viac rozpisovať? Napísala to dosť jasne.
@naty5510 určite majú na dosť vecí nárok, aj na príspevok na auto, aj na zdvíhacie zariadenia atď. Neviem z akého mesta sú, ale v BA je internátna škola pre takéto deti, každý víkend sú doma, možno to by bola cesta. Najmladšie dieťa do jaslí / na to je príspevok od štátu / a žiaľ, švagriná do práce. Oni si zvykli, že im vždy pomôžeš a preto nemá tvoj brat potrebu zarábať viac
@luliu tak je v skupine augustový 2019
@naty5510 60000 po 250eur mesačne a už to bude vyplatene?
Prepáč, ale máš nevydareného brata. Si dobrá sestra, pomáhaš mu veľa, ale to je len medvedia služba. Ty si jeho "zadné dvierka". On nič neurobí pre svoju rodinu navyše, lebo už teraz sa spolieha na teba a tak to bude stále. Podala si mu prst... A bude ešte horšie, ako budú deti rásť. Možno si narobia kvôli peniazom aj ďalšie deti. Mala by si to zastaviť a povedať mu na rozum. Prestať ho finančne podporovať, možno sa na čas doslova od neho odstrihnúť a pozorovať ho z diaľky, čo urobí, aby zlepšil svoju situáciu. Prestať ho podporovať radami, aj financiami. Či by ho to nenaštartovalo.
@maciatkolulu pozri...stale je to lepsie ako skoncit na ulici. Naty prestane im platit vsetky tie veci a co? Ostanu na ulici...ja tu nebudem rozoberat s tebou co by bolo keby a uplne nezmyselne debaty. Do takych sraciek sa ja nedostanem.
@maciatkolulu písala že dala niekoľko mimoriadnych splátok....
Neviem ty asi nečítaš, píšem, že som využila možnosť tých mimoriadnych splátok a to nie raz, vždy keď som mala viacej peňazí tak som vyplatila naraz väčšie sumy, ešte aj teraz to chcem využiť ideálne posledný raz... a už sa mi to fakt nechce vysvetľovať...
@naty5510 ale ved ta to nikto nenúti robiť! Mala si predsa pomôcť, keď si mala záujem zaplatiť pár mesiacov a nie zaplatiť cele😉ved to bola hypo najmenej na 20rokov všakže
@maciatkolulu chcela to mať rýchlo splatene, normálna vec, však? Písala, že ak by jej brat polovicu splatil, byť napíše na nich. Skvelá ponuka... Keby im nepomohla, deti sú v domove a oni boh vie kde... Ale už stačí, nemyslíš?
@naty5510 na tvojom mieste si zistí či platí nájom a energie alebo ti robí ďaľšie dlhy keďže je to teraz tvoj byt...prepáč ale si sprostá že financuješ jeho rodinu...ja viem že kde je postihnuté dieťa je ťažká situácia ale vyskakujem len do výšky svojho platu - takže žiadne dlhy...im vybaviť nájomný alebo sociálny byt a nech si platia nájomné sami, tvoj byt do prenájmu....ak deti nemajú čo jesť - tak sama uznaj že v domove im bude lepšie ako u rodičov ktorí sa o nich nevedia postarať...Prestaň brata podporovať - je otázka času kedy bude mať z niektorej nebankovky exekúciu alebo súd o splatenie pôžičky....opäť to budeš potom platiť ty? zase budú deti hladné? Ty si sprostá a brat, jeho žena a aj svokrovci to len využívvajú - zavolajú a ty sprostá pošleš peniaze...Nie ej sprostota niekomu pomôcť a už vôbec nie rodine, ale sprostota je nechať sa využívať. Prepáč ale je to tak.
Myslim,ze je nacase,aby si "uzavrela kohutik" a prestala ich financovat.Brat je dospely,svojpravny a mal by sa tak aj zacat spravat...Mali by ste sa porozpravat a dat mu nejaky cas ,napr 3 mes.nech sa postavi na nohy a aby zacal splacat nebankovky a postaral sa o rodinu.
Inak sa budu musiet vystahovat a najdes si podnajomnikov.
O deti by som sa financne nestarala az tak,na to maju rodicov...
Ked nestiha platit,nech si najde brigadu-to uz nech sa stara sam...
@arabeska a kto ju nútil splácať mimoriadne splátky???? Jaaaj, ved to vlastne dala na svoje😉Predsa keď niekto chce pomôcť, pomôže a nezaoberá sa nad tým a tobôž na fórach. Ja si myslím, že je ôk, keď pomoze bezdetnansestra, ak ma z čoho a ma záujem bratovi, zaplatí pár splátok, pomôže s deťmi a hotovo a nie hneď vyplácať celý byt, ktorý dá prepísať na seba a navyše, kto dal hypo pri nízkom prijme 60000?ale ôk, podľa mňa je fér pomôcť blízkemu, do určitého štádia a beprofitovat na tom a nezaoberá sa s tým keď platím mimoriadne splátky a ani ne rozmýšľam všakže, že čo. Vlastne robím, lebo ma to rozculi😉😉😉
@korunka1 a prečo by to nemdooadlo dobre, byt je jej😉
@naty5510 ale čo chceš riešiť ? byt je tvoj , splácaš svoju hypotéku . Nie ich .
Ak máš na to žalúdok tak ich vysťahuj a je pokoj . Postihnutému synovcovi prestaň platiť rehabilitácie a nech sa starajú . Je to jedna z ciest.
@amelia000 ono vidieť že nemáš postihnuté dieťa, ver že keby si mala tak to nejde len tak šup šup a do ústavu .

Svokrovci sa o vnuka par hodín denne postarať nemozu? Aspon na nejaky part time by mohla ist švagriná robit