icon

Ako by ste riešili zlú finančnú situáciu brata?

naty5510
16. aug 2019

V mojej prvej diskusii ma niektoré rozniesli na kopytách za brata, ale nikto mi nedal návrhy ako to poriešiť a keďže aj mňa to vie škrieť zaujímalo by ma akoby ste to riešili vy? Rada si vypočujem nestranné názory lebo sa o tom nemám s kým porozprávať.
Aby som sem dala kontext, bratovi platím hypotéku 250eur, jeho byt je ale písaný na mňa už teraz teda. On si pobral nejaké pôžičky z nebankoviek. Platím im aj 150 eur na rehabilitácie pre jeho syna, ktorý je na vozíčku. Brat zarobí okolo 700eur, ostatné do rodiny donesie jeho žena, dokopy je to asi 1000eur, problém sú tie nebankovky, lebo tam zahučí mesačne 550eur, takže žijú zo zvyšku v podstate.
Také že nechaj ho sám nech sa stará nepomáha, rok som nebola s nimi v kontakte a len čo skoro prišli o byt. Majú tri malé deti, s najmenším je mama ešte na materskej. Naši rodičia už nežijú, rodičia jeho manželky pomôžu, ale sami veľa nemajú.
Iná rodina teda na pomoc nie je, jeho manželka sa nemá ako zamestnať, lebo aj keď jej skončí materská bude sa treba starať o syna, jeho stav je menenný, dá sa v podstate len udržiavať aby nebol úplný ležiak.

naty5510
autor
16. aug 2019

A čo by pomohlo pár mesiacov? Takto som to chcela mať pod kontrolou a byt napísaný jednoducho na seba aby sa nestalo, že zrazu o neho prišli a nemajú kam ísť. A keďže ja bývam často v zahraničí isto by chceli ísť bývať ku mne, takto mám aspoň svoje súkromie a pokoj. Áno hypo na 20 rokov, ale fakt som nemala potrebu ju platiť 20 rokov...
Ani od nich celú tú sumu nechcem, ale polovicu by som požadovala.
Ako nikdy som sa na nich nechcela nahrabať, ale tie tri mesiace sa mi zdajú rozumné, nájom platí to mi musí každý mesiac posielať doklad, lebo o ďalšie dlžoby nestojím, ani jeho nebankovky platiť samozrejme nebduem.
A prečo som ho na seba nechala prepísať? Lebo až taká blbá aby som platila cudziu hypo nie som, brat mával kedysi vyšší príjem, ale teraz šialene zlenivel...
No toho detského domova, to by som tým deťom nechcela urobiť, ja ich mám rada a dosť ich ľutujem, ako ja ľutujem aj jeho ženu, lebo je taká uťapnutá puťka...

arabeska
16. aug 2019

@maciatkolulu ja na tom žiadny profit nevidím, napísala, že ak by jej aspoň polovicu zaplatili, prepíše ho nazad na nich. Okrem bytu ich ale podporuje finančne aj inak a myslím si, že to je ten hlavný problém.
Pomôcť je jedna vec, ale toto už je využívanie.

naty5510
autor
16. aug 2019

Ako ja na tom tiež nevidím profit, v tom byte bývajú, ja z neho žiadne peniaze nemám, ak sa dostane na nohy a polku zaplatí je jeho...
Ale asi by som mu mala proste prestať platiť tie rehabilitácie a prestať sa starať no, aj keď to nie je ľahké...

korunka1
16. aug 2019

@maciatkolulu to hej, ale brat ma daleko do roboty a hadaj na koho urobí psie oči aby kupil auto? Pokazí sa chladnicka, neter bude chciet ist do skoly v prirode..atď.
Neprivolavam, ale nedajboze zamarodi brat alebo naty a ide to dolu vodou.
Takuto charitu bez nejakych pravidiel a snahy som uz davno nevidela.

slnecnica82
16. aug 2019

@naty5510 dievča zlaté nechápem ta...podas pomocnú ruku a zožerú ti aj hlavu...tvoj brat presne vie čo robí a nebude na tej situácii ani nič meniť, kým ju nezmenis ty...a len ty... Pre neho si tou brigádou ty, tak načo ďalšiu...stopla by som to...zamysli sa, keď budeš ty v ťažkej situacii, pomôže ti alebo ta len prekročí??

korunka1
16. aug 2019

@naty5510 a sa mu divíš, ze zlenivel 😣😥

loginexistuje
16. aug 2019

@naty5510 to ze je bytna teba je ok brat nech prejde osobnym bankrotom a na chore dieta nech si vybavi manzelka opatrovatelsky plus kompenzacne prispevky

mogaa
16. aug 2019

Buď ide o vymyslenú tému alebo autorka čaká že sa nájde somár čo im pošle prachy....ak nie, tak je tým somárom ona že stále rieši dlhy svojho brata...V podstate zatiaľ na tom ni eje až tak zle - byt je v konečnom dôsledku jej, takže spláca svoj byt alebo ho už vyplatila....teraz len platí chlapcovi rehabilitácie(150?_????mesačne - to čo za rehabilitácie?)a posiela deťom keď nemajú čo jesť...opäť sprostá - ak chce pomôcť sadnem 2x do emsiaca do auta a prinesiem potraviny - strukoviny, múku, cukor, cestoviny, olej...a viem že deti nemajú byť mesiac čo hladn lebo majú zásoby potravín....

0silvia0
16. aug 2019

Fu, ako sa dobre radi, ked do toho nie sme citovo zaangazovane😶
Asi by som nemala gule ani srdce na nejaky radikalny rez, ale urobila by som jednu vec. Skusila mu zohnat pracu niekde v zahranici, robotnikov je stale malo. Po odpocitani jeho nakladov s ubytovanim a cestou by si urcite polepsili aspon o 500 e. Plus pridavky na deti napr. v DE su cca 180 e na jedno dieta, takze aj tu by boli nejake peniaze navyse. Pre neho dobre riesenie aspon na par rokov, kym by sa dostali z najhorsieho

naty5510
autor
16. aug 2019

Nikoho som o žiadnu finančnú pomoc nežiadala :D ja len tak aby bolo jasné a áno doplácam časť tých rehabilitácií, aj to vybrala jeho mama také tie ešte nie najdrahšie. A ani by som si nikdy nedovolila niekoho žiadať o finančnú pomoc, ak máte tento pocit viaceré asi radšej vymažem príspevok, lebo toto naozaj nechcem.

mogaa
16. aug 2019

@0silvia0 ale problém je že on nechce makať🙂jedinú múdru vec čo môže spraviť, povedať švagrinej aby cez neurológa vybavila chlapcovi kúpele do Kováčovej(ano chodia tam aj deti na vozíkoch , majú tam aj školu je o nich postarané aj vo volnom čase a má kvalitné rehabilitácie na 3týždne(denne 3procedúry, denne pol hodina cvičenia) poobede s deťmi chodia vychovávateľky von (chodia tam deti aj bez rodičov)alebo na tie 3týždne si cez poisťovňu švagriná vybaví pre seba doprovod) a to čo bude doplácať by som zaplatila - je to raz ročne + vždy keby som prišla domov prídem a urobím veľký nákup potravín aby mala švagriná z čoho variť...... a dovidenia....

airaw
16. aug 2019

takze vlastne ty platis len synovcovi 150 na rehabilitacie a ich nechavas zit v tvojom byte za energie.. to nie je az take zle 🙂 ak ny to mas a nechybaju ti tie peniaze, neriesila by som to nejak radikalne zatial, mozno neskor, ked budu deti starsie, alebo sa brat uvedomi a najde si inu pracu, ked splatia pozicky, tiez na tom budu lepsie..

0silvia0
16. aug 2019

@mogaa nechce makat navyse mimo zamestnania (druha praca, brigada) , som pochopila ja. Ak zmeni pracu, bude mat jeden pracovny pomer v zahranici za lepsie peniaze. Sice bude s rodinou menej, ale to by bol aj tak ak by bol donuteny vziat dve prace alebo brigadu k hl. prac. pomeru

mogaa
16. aug 2019

@naty5510 neposielaj im prachy, urob račej pár krát za rok nákup potravín(dlhotrvajúce potraviny ako strukoviny, cestoviny, múka, do mrazničky môžeš mäso....) čo sa týka rehabilitácii fakt miesto tých 150eur mesačne treba vybaviť chlapcovi kúpele ak pôjde matka ako doprovod naučí sa s ním cvičiť - také dieťa má cvičiť denne ak je na vozíku.....dieťa má na kúpele nárok a ak poisťovna schváli matke doprovod , tak tá dopláca len časť...ale môže tam dieťa ísť aj samo, sú tam sestričky pre deti, tie čo sú na vozíkoch berú ich na procedúry a poobede ich zapájajú do hier, či už sa tam idú s nimi prejsť alebo večer premietajú deťom film(je tam kino), poobede tam majú tie deti aktivity, program.....a tomu chlapcovi to pomôže viac ako nejaké rehabilitácie v podobných centrách(viem o čom hovorím).....Kúpele sú v Kováčovej - LD Marína- zavolaj si tam, pozri si ich stránku, návrh a kúpelnú liečbu sa vybavuje cez lekára a posiela do ZP.

maminuska
16. aug 2019

@naty5510 keď tak rozmýšľam , ráno sa rozídeš so snúbencom po 8 ročnom vzťahu , zrušíš svadbu , všetko obvoláš a teraz bez mihnutia oka riešiš brata . No ja som si myslela aká som ja tvrdá a odolná, čo teda aj som , ale keď to vidím ako to ide u teba, kde sa ja hrabem .

amelia000
16. aug 2019

@maminuska fakt zrusila svadbu? :-O :(

maminuska
16. aug 2019

@amelia000 áno .

saskia_98
16. aug 2019

@maminuska uz ked je od rana rozbehnuta ta naj porieši všetko v jeden deň a bude po problemoch ..

naty5510
autor
16. aug 2019

Asi tak, tento týždeň som ai vyhradila na upratanie všetkého čo mám a potom si proste zaplatím nejakú dovolenku a nebudem riešiť nikoho a nič, nerada sa utápam v smútku a čo sa stalo už nezmením...

evittam
16. aug 2019

@naty5510 Suhlas s
@vendulka80 a podobnymi názormi. Akoze na.ebat si 3deti a do toho este aj dlhy a cakat od inych nech sa starajú?! No budem zla-nedala by som im nic. A uz vobec nie bez nejakej zmluvy ze to nikdy neuvidím... A nie si zaslepena ale si sprosta. Prepac za uprimnost.

f333
16. aug 2019

ach jaj, mk ca casto stava utociskom nevyrovnanych osobnosti.... take treba tie pribehy ako aj tieto dva brat s rezervou.....😀

michelle567
16. aug 2019

@naty5510 hlavne bratovi nehovor že chces dať poslednú mimoriadnu splátku a úver bude splatený...nech si len myslí že ho stále splácaš. Lebo ako zistí že toto ti už odpadlo, bude zas pýtať na iné....

maminuska
16. aug 2019

@saskia_98 n ale človek nie je stroj , ak má normálne EQ , smútok zákonite prichádza , hlavne po 8 ročnom vzťahu ak som si toho partnera mala brať.

saskia_98
16. aug 2019

@maminuska ujo zažil rozchod po 10tich rokoch 3 mesiace pred svadbou a vyrovnal sa s tym tak že sa prvy den opil, druhy den kupil nove auto a potom uz bolo dobre. Kazdy sa vyrovnava s vecami po svojom a vidis ze autorka je karieristka takze sa zahrabe este viac v praci alebo bude cestovat a uzivat si. Napr ja som svoj rozchod musela vydriftovat s autom kym som nespalila gumy na aute a bolo mi dobre potom. Bez smutku, slz. U kazdeho to ide inac jednoducho.

maminuska
16. aug 2019

@saskia_98 tu neprišlo ani k opitiu ..proste k ničomu . Bum ráno rozchod, bum zrušenie svadby a teraz brat . Tak ako ja riešim veci s chladnou hlavou , racionálne a bez nejakých zbytočných citových výlevov , ale toto je aj na mňa silné kafe .
Karieristka som aj ja , tvrdá , nekompromisná a neriešim v práci hovadiny , idem priamo k veci ... ale 8 ročný vzťah rozchod by so mnou zakýval , minimálne tak že by som bola jeden deň rozhodená .

maminuska
16. aug 2019

Ďaľším paradoxom je tu niečo iné ... ide o humanitárnu pracovníčku , ktorá investuje svoj čas , vzdelanie a čiastočne aj peniaze do detí ,žien tretích krajín , tam pomáha a tam sa cíti byť naplnená a využitá . To že sa tam rodí xy detí , že ženy si ich tam akože ako niekto napísal naj.... u´, tak to je chválihodné , ale ak by poskytovala finančnú pomoc bratovi tak to je už vyciciavanie. Tam sa nemá každý starať sám o seba a makať. Pritom platí iba svoj byt , 150 eur synovcovi ako doplatok na rehabilitácie a teda nemôže ten byt prenajímať.

Takže na Slovensku postihnuté dieta do ústavu , deti do decáku .... v Afrike, Indiii oooooo to je úplne super že takto pomáhaš.

sweetlife001
16. aug 2019

Ako by sme to riešili? Ja osobne by som pomohla súrodencovi ale len ak by som videla, že si to váži a že sa snaží niečo spraviť aby sa dostal z takých sraciek.
Ale takému ako je tvoj brat by som sa... A čo že im hrozilo že im vezmú byt? Zobrala si to na seba tak načo by sa snažil, možno keby fakt spadol na hubu tak by začal niečo robiť.
Ale toto že ty im platis rôzne veci a on povie že manuálnu prácu nie, že o Tom NECHCE ANI POCUT? Že počuť o druhej práci? A nemá ani na tašku a veci do školy pre decko???? Taký si bude ešte vyberať? No ja len ziram.
Ruky nohy by ti mali bozkávať a nie že má na teba švagriná ťažké srdce, lebo keby nebolo teba tak by mohla so svojím ťažkým srdcom sedieť pod mostom aj s deťmi.
Nechápem, také osoby by odomna nedostali ani cent.
A teda keď už je situácia aká je a úver aj byť je na teba, tak to by som platila, tým pádom tam môžu bývať a nebudú na ulici ale to je všetko. Ak by mi zavolali že nemajú čo jesť alebo potreby pre deti do školy poslala by som ho do riti. Nemáš na prezuvky? Vypadni si nájsť ďalšiu prácu keď si vedel narobiť dlhý a budeš mat. Je to jedno že je to brat, je to dospely chlap zodpovedný za 3 deti, nepodporovala by som takého vypocitaveho lenivca ani náhodou. A ešte si dovolí žiadať o auto..to si snáď robis srandu. Po kanáloch by som chodila keby som bola lenivá pracovať a rodina a svokrovci by za mňa splácali moje dlhý. Otras.

mata1001
16. aug 2019

@sweetlife001 keby som mohla dam ti za prispevok 1000 like-ov... so vsetkych 100% suhlasim...

0silvia0
16. aug 2019

@maminuska dobry postreh👍

f333
16. aug 2019

@maminuska ved uz jej popisu udalosti, je slabych schopnosti riesit zakladne zivitne situacie,ako sa chova je zrejme,ze nejde o vzdelanu .lekarku...ale nevyrovnanu osobnost..
mozno si cely pribeh vymyslela,mozno naozaj ma takeho brata,mozno ma prblemy ineho druhu a takto to ventiluje....
je tu nemalo takych nickov a pribehov....
treba vsetky tie pribehy brat s rezervou....