icon

Ako by ste riešili zlú finančnú situáciu brata?

naty5510
16. aug 2019

V mojej prvej diskusii ma niektoré rozniesli na kopytách za brata, ale nikto mi nedal návrhy ako to poriešiť a keďže aj mňa to vie škrieť zaujímalo by ma akoby ste to riešili vy? Rada si vypočujem nestranné názory lebo sa o tom nemám s kým porozprávať.
Aby som sem dala kontext, bratovi platím hypotéku 250eur, jeho byt je ale písaný na mňa už teraz teda. On si pobral nejaké pôžičky z nebankoviek. Platím im aj 150 eur na rehabilitácie pre jeho syna, ktorý je na vozíčku. Brat zarobí okolo 700eur, ostatné do rodiny donesie jeho žena, dokopy je to asi 1000eur, problém sú tie nebankovky, lebo tam zahučí mesačne 550eur, takže žijú zo zvyšku v podstate.
Také že nechaj ho sám nech sa stará nepomáha, rok som nebola s nimi v kontakte a len čo skoro prišli o byt. Majú tri malé deti, s najmenším je mama ešte na materskej. Naši rodičia už nežijú, rodičia jeho manželky pomôžu, ale sami veľa nemajú.
Iná rodina teda na pomoc nie je, jeho manželka sa nemá ako zamestnať, lebo aj keď jej skončí materská bude sa treba starať o syna, jeho stav je menenný, dá sa v podstate len udržiavať aby nebol úplný ležiak.

oliva276
16. aug 2019

@naty5510 - rodina tvojho brata je akosi mimo systému? Pretože máme v príbuzenstve ťažko chorého a viem, čo všetko UPSVaR a ZP hradia - vozík, zdvíhacie zariadenie, úprava kúpeľne, bezbariérovosť bytu, komp. príplatok na špeciálnu stravu, hygienu, opatrovací príspevok je od júla 370 € - mne z kontextu toho, čo si napísala, pripadá, že nič nemajú vybavené. Koľko rokov má postihnutý synovec?

anita6666
16. aug 2019

@naty5510 byt tvojim bratom,tak by som sa hanbila zobrat od teba co i len euro!!!! Je hanba,ak chlap nevie zabezpecit svoju rodinu nech je akokolvek velka ci akokolvek inak postihnuta!!! A je jedno ci ty mas milion eur mesacne a oni len 1000! Ja som zena,no hanba mi ma fackovala a nieto este byt muz!

karolinakr
16. aug 2019

Murar Rakusko 15€/hodina.To ze ma postihnute dieta je mi luto ale jeho vztah k praci- lenivost, nerozvazne pozicky z nebankovky( v banke je nizsi urok) hovori o blaznostve- nezodpovednosti.Takto sa nikdy nepostavi na vlastne nohy.Ty si musis s nim sadnut a nastavit mu zrkadlo a naucit ho zodpovednosti.Co ked splatis pozicky a on si vezme dalsie? Co v jeho pripade sa stane na 90%.
Namiesto pchania penazi by som mu zaplatila skolu a financne vzdelanie aby dostal rozum.Vsetci mu pomahaju moze si tie lapsusy dovolit.Lenze on je za 3 deti zodpovedny a privedie na mizinu aj ich.Niekto sa nsuci na vlastnych chybach niekto nie.On sa musii naucit discipline.A moze aj tu dobre zarabat len by si skolu musel dorobit a nevyzera byt ambiciozny na to

aandrea9
16. aug 2019

@oliva276
zakladateľka tu o tom písala, naštuduj si aj ty, aby si nebola mimo obraz
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

sissy27
16. aug 2019

@naty5510 včera tvoj brat robil maliara, dnes v automobilke za pásom - a nechce robiť manuálne 😀 nehovoriac o tom, že ani jedna zo spomínaných profesií nezodpovedá platu 700€ v BA (keďže byt je v BA, tak asi nedochádza za prácou na východ, že)
Zaujímavé, mám si spraviť popcorn alebo budú obe diskusie o chvíľu zmazané? 🤔

majah212
16. aug 2019

@naty5510 nieco podobne mame aj my v rodine. Uplne ta chapem preco to chces platit a platis a zaroven aj chapem ze pridu pocity ze preco to robis. Avsak co mozem poradit je skontroluj si ci skutocne brat plati vsetky rezijne naklady na byt (vlastna skusenost). Rady typu kalsi na neho nie su radami, preroze je to brat a ma rodinu a deti (mozno keby bol sam bolo by to jednoduchsie). Avsak i napriek tomu ze mas financie, nemas povinnost starat sa o nich. Brat ma zdrave ruky a ma deti tak nech sa nauci obracat sa. Neviem ci ma manzelka vybavene vsetky pprispevky na deti vratane napr.opatrovatelskeho. rovnako stari rodicia ti nemaju co vyvolavat ze nemaju co jest. Ak mas silu a priestor skus stanovit nejake hranice a pravidla napr. Dam tolko a tolko (lebo je to moja dobra vola) ale viac nie. Ak chcete auto treba si nan zarobit, brat nech wi v3zme dalsiu pracu a setria. Casto sa stava ze ludia sa tvaria ze nemaju peniaze pretoze vedia ze ved nam daju (a minu ich na kraviny).
Je to tazke rozhodovanie ale treba najst stred ktory nebude narusat tvoj zivot a v buducnosti aj rodinny zivot 🙂

marsmykkok
16. aug 2019

tak plať hypo a dalej im nepomáhaj, je kopa neziskoviek ktoré pomáhajú takým deťom, ľudialudom atd, tak nech to riešia tak. a neviem načo si robili dalšie decko ked na to nemajú, nakoniec budú mať 10 detí a ty budeš na suchom chlebe aby oni mali všetko, však sú tam deti. O deti sa majú postarať tí čo ich splodia nie ty

maciatkolulu
16. aug 2019

@maminuska 😂😂😂😂👏👍

namornicka
16. aug 2019

@maminuska s tým paradoxom máš síce pravdu, ale iný uhol pohľadu hovorí, že tie ženy tretieho sveta iný spôsob života nepoznajú, od malička videli iba toto čo žijú, nemajú na výber či pôjdu študovať alebo si narobia deti. Vďaka systému aký je v tých krajinách je ten jednotlivec v podstate chudák a odsúdený na humanitárnu pomoc. Naopak brat, predpokladám že dostal rovnakú výchovu a možnosti ako sestra (ešte aj viac peňazí z dedičstva mu išlo) a on na to proste z vysoka s...erie. Keby tu baba písala, že napr. bratovi vyhorel byt, je teraz PN a ona ich prichýlila vo svojom a platí im zatiaľ život kým sa pozviechajú, tak tu žiadna diskutujúce nepovie ani mäkké f. Tam ja vidím ten rozdiel. Aj keď faktom je, že tie deti, či už bratove, alebo tie z tretieho sveta, trpia vinou dospelých a nevyhrabú sa z toho samé.

maminuska
16. aug 2019

@namornicka ale to že nepoznajú iný spôsob života nie je chyba moja, tvoja , ani suseda a ani brata zakladateľky. Je to chyba systému v ktorom žijú a systém tvoria ľudia , ktorý ho vytvorili ( korupcia , tradície , zadubenosť atď , africká mentalita , skorý sex, kriminalita ) . Jediná pomoc Afrike je aby si pomohli najprv samy , prudko obmedzili pôrodnosť atď , lebo počet Afričanov narastá geometrickým radom a jediné čo z toho je migrácia do Európy pre dávky , vojny v Afrike, hladomory atď.
Takže tam naša " biela " spoločnosť považuje za ušľachtilé pomáhať , investovať čas a peniaze , vyvážať našich lekárov ktorí študujú za peniaze našich daňovníkov poplatníkov a doma pomaly nemáme pediatrov, chirurgov , obvodných lekárov ... . nad tým slzíme a chválime kto takto ušľachtilo pomáha , polovica Slovenska prispieva na MAGNE chudobných deťom na vzdelanie , pričom mnohé majú rodičov ( ja prispievam tiež ) , to je v poriadku lebo to je ušľachtilé , prispievame roky cudzím deťom a v iných krajinách ale doma rodina s postihnutým dieťaťom tak takých častujeme titulom vyciciavač, neschopák a nevieme čo . No tak si tí ľudia z tretích krajín nemali robiť deti podľa tejto teórie aká sa tu razí , nemali si ich jednoducho naj.... .

miui
16. aug 2019

@naty5510 a brat uz nie je maliar ale robi v automobilke zrazu?

miui
16. aug 2019

@sissy27 presne to som sa ja pytala, vcera naliar a zrazu automobilka 🙂

miui
16. aug 2019

@sissy27 mas rada maslovy?

namornicka
16. aug 2019

@maminuska Ale my ľudí z krajín tretieho sveta musíme naučiť ako sa postarať o krajinu a o seba. Pretože ich systém im to neumožňuje. A treba riešiť hlavne deti, dať im vzdelanie aby tú krajinu v budúcnosti postupne mohli meniť. Treba vychovať dievčatá tak, aby si nenarobili deti a nenatŕčali potom ruky. V tom spočíva tá pomoc. Robíme to koniec koncov aj pre seba, lebo keď sa budú mať v svojej krajine dobre nebudú musieť utekať sem k nám. Pán "brat“ už toto dostal a zahodil to, vidí, ako sestra zúročila výchovu a vzdelanie a dá sa to. On proste nechce. Kdežto žena v Afrike nemá ani sestru ani sesternicu ani spolužiačku u ktorej by videla že išla študovať a učiť sa jazyky a počkala s deťmi. V tom ja vidím ten rozdiel. Ale to sme trochu odbočili od témy.

maminuska
16. aug 2019

@namornicka my nemusíme nič . Nie je to naša povinnosť. Je to ich povinnost.

Aj dospelí Afričania sú niekedy ako deti. Chcú každú hračku. Zoberú si všetko. Preto je tá veľká medzinárodná charita často negatívom a jej výsledkom je korupcia (všetko ide vlastnému kmeňu), nespravodlivosť a ničnerobenie. My máme v banke úspory. Afričan keď má peniaze, tak nerobí. Robí, až keď nemá nič.

https://bubo.sk/blog/pomahat-afrike

oliva276
16. aug 2019

Ďalší vyfabulovaný príbeh.
Autorka, nedokážeš si zapamätať ani to, čo si si vymyslela predošlý deň?

sissy27
16. aug 2019

@miui môže byť 😂

vilma7
16. aug 2019

@maciatkolulu a dieťa na vozíku nemá na Svk nárok alebo možnosť ísť do škôlky? Info " je na vozíku" je nedostačujúce, je aj psychicky postihnuté? Nie sú na svk denné zariadenia pre osoby, deti s postihnutím?

Moja zlatá veľmi sa mýliš, viac ako 10 rokov pracujem s osobami takmer len na vozíčku, s veľmi ťažkými postihnutiami a v tejto práci plánujem ostať do dôchodku. Takže ešte ďalších 25 rokov asi aj budem.

Ono je pekné si pomáhať, pokiaľ má človek ozaj núdzu o prežitie. Tú jej brat nemá, teda by nemal, keby sa do tej situácii zrejme nedostal sám. Neviem prečo je v dlhoch po uši, hlavne v neziskových organizáciách, ale dôvod to zrejme má- kde ale určite nekupoval jedlo deťom a prišiel k dlhom.
A kde je na druhej strane jej život? Ak má rodinu, kto bude tú živiť? Prečo ochudobnovat vlastné deti pre hlúposť druhých? Tu nejde o malú pomoc, alebo jednorazovú..ale preboha niekomu splácať hypo? Mesačne... píšem mesačne prospievať na dieťa..ako a dokedy? Ďalších 10-20-30 rokov? Tak klobúk dolu ak to dotyčná osoba dá...ale asi nie, keď tu hľadá rady a zrejme to ani nemá v pláne, keďže tu prosí o rady.

maminuska
17. aug 2019

@vilma7 ty si to zrejme vôbec nečítala.

vilma7
17. aug 2019

@maminuska až teraz v noci.

maminuska
17. aug 2019

@vilma7 tak si to prečítala nedostatočne.

mirro
17. aug 2019

@naty5510 tvoj brat si splodil 3deti so svojou ženou. Tak je ich psou povinnosťou postarať sa o ne. Ale-má teba, keď mu horí za zadkom. Vieš,pomôcť je pekné, ale ty nemáš mieru. Medvediu službu mu robíš. Sponzoring. On sa nerozhýbe, keď potrebuje decko tašku, hups,nemám,veď ona ti to zaplatí. Takto to pôjde,kým nezavrieš kohútik. A ani sa ti nečudujem,keď fakt toto máš a vidíš, že nechápeš,čo by ti dalo vlastné dieťa. Brat sa musí rozhýbať a riešiť si svoje sračky sám. Až to nestopneš,bude mať stále postoj,že nejako bolo nejako bude a urobí si ďaľšie dieťa...

maciatkolulu
17. aug 2019

@vilma7 počkaj ja ti nerozumiem *moja zlata* o com píšeš? Ja viem až veľmi dobre co existuje a co nie na svk😂😂😂a reagovala som na príspevok, že dat dieťa do ústavu.... Takže kľud, káva a sup do prirody👍

vilma7
17. aug 2019

@maciatkolulu a kde som ja čo len jedným písmenkom spomenula, že dať dieťa do "ústavu"?
Sociálne zariadenie ako škola, škôlka ja nepovažujem za ústav.

eva8
17. aug 2019

@naty5510 základ pri osobnom bankrote je nemať žiadny majetok. Mimobankové inštitúcie sú úžerníci.
Písala si, že je aj maliar. Ak ste z BA, v Rakúsku by ako maliar mal asi vyší zárobok ako v tej automobilke.
Klobúk dole, že pomáhaš bratovej rodine.

maciatkolulu
17. aug 2019

@vilma7 a kde som ja len čo jedným písmenkom spomínala, že by nemohla dat dieťa do denného stacionáru, špeciálnej škôlky atď? Resp., že na svk nie sú takéto zariadenia? Takže "moja zlata" predtým ako začneš niekomu niečo písať, precitaj si poriadne co kto a komu píše a načo ten dotyčný reaguje a potom sa zapájaj, resp. Reaguj na konkrétne príspevky a konkrétne osoby😉

mpg
17. aug 2019

Tu by bolo treba vedieť koľko rokov má postihnuté dieťa a či majú vybavené záležitosti naň, na niektoré pomôcky je nárok, na niektoré sa dopláca. Na čo majú nárok by najlepšie povedali na úrade práce a soc.vecí (na základe zdrav.stavu), keď takéto dieťa treba dávať do nejakého zariadenia (škôlky,školy) je nárok aj na príspevok na auto.
Toto je poriadne komplikovaná záležitosť.

vilma7
17. aug 2019

@maciatkolulu a podľa teba nemá osobacs postihnutím nárok na škôlku, školu, denný stacionár? Všetko sú podľa teba "ustavy"? Tak zbohom rodina, všetci sme potom boli v ústavoch...amen.

maciatkolulu
17. aug 2019

@vilma7 pocuvaj ma osoba😂😂😂😂😂😂😂 , precitaj si este raz co som pisala, na co som reagovala a ako to bolo mslene, podla mna ti robi problem asi trochu naozaj citat s porozumenim, ako sa to tu casto spomina.....nestrapnuj sa prosim ta viac uz😂😂😂

janaochi
18. aug 2019

Zakladateľka je lekárka...nezdá sa mi jedna vec a to, že sa absolútne nevyzná v tom, na čo všetko rodina s postihnutým dieťaťom má nárok. Ani v základných veciach.