Ako by ste sa zachovali ohľadom dedičstva?
Ahojte, prosim názory ako by ste sa zachovali.
Strýko vám odkaze byt, uz za života sem ta prehodil ze detom nenechá nic za to ako sa k nemu správali. Ze radsej to odkaze nejakému útulku pre zvieratá (nikdy zviera nemal, zvieratá nemal rad). Zle správanie bolo z oboch strán, strýko sa rozviedol pred cca 35r, deti boli male, s manželkou sa vkuse hádali a bili (obojstranne - výbušné povahy). Manželka deti odstrihla, ohovárali sa, nevedeli si prísť na meno, žili v jednom meste, ked ho stretli ani ho nepozdravili, strýko im tiez robil prieky. Každopádne rodina sa rozpadla a nasledovali ďalšie udalosti ktoré manželku a deti poznačili (choroby, úmrtia, zlý výber partnera, rozvod…). Strýko žil plus-mínus v pohode, stabilne, o kontakt s detmi sa snažil, čiastočne uspel u jedného dieťaťa ktoré ale krátko po dosiahnutí dospelosti zomrelo. Tomu aj dával peniaze navyše, staral sa počas choroby.
Po smrti mojich rodičov som so strýkom mala minimálny kontakt (pohľadnica, SMSka na sviatky, telefonát ak sa nieco významne v rodine udeje). Predtým rodinne návštevy cca 4x do roka.
No a teraz reálne zistite ze vám ten byt odkázal, v podstate na truc rodine. Co urobíte? Necháte si ho a neriešite celú históriu, je to jeho vola. Alebo zohľadnite to ze detom sa od neho nic nedostalo, nikdy nic naviac okrem výživného. A dedičstvo odmietnete. Byt ma hodnotu cca 40-50tis. (dedicske este neprebehlo). Nie je to horibilná suma ale nie je ani zanedbateľná. Ked som v širšej rodine nadhodila ze to asi odmietnem nech deti aspon nieco po otcovi dostanú tak ze som hlúpa, ze to mam nechať tak ako to strýko chcel. Ze nikto by sa len tak nevzdal toľkých peňazí.
S detmi neudržiavam žiadny kontakt. Nevideli sme sa cca od strýkovho rozvodu, jeho ex prerušila kontakt s našou rodinou. Neviem ako teraz žijú.
Keď ťa v tom muž podporuje, odmietla by som. Tiež ma manzel podporuje používať istý majetok nie na osobný zisk ale pre dobro iných. A to by som ani nepovedala, že máme dosť, na sporiacom účte máme 600€ :D Takže v tvojom prípade by som odmietla. Zvlášť, keď píšeš, že to bolo skôr z nenávisti k nim než z lásky k tebe. Pokoj jeho duši.
@rikarika ja sa pýtam len preto lebo tiez sme to riešili teraz, zomrel mi strýko bezdetny platili sme náklady na pohreb a zrovna včera sme dali spraviť aj pomník,dedicske este neprebehlo,vedela som ze naklady za pohreb sa dávajú len som nevedela ci notár akceptuje,alebo teda zahŕňa do výdajov aj pomník.
Treba rešpektovať vôľu zosnulého. Bola to jeho posledná vôla. Byt si nechaj. Poraď sa s právnikom , ako radili vyššie, či nie sú dlhy...- ťarcha na byt
Ak peniažky nepotrebujete a máš vnútorný pocit že jeho deti by mali mat nárok , byt by som predala , časť peňazí si nechala a zvyšok rozdelila medzi nich .
Nerieš nič a nestaraj sa. Nevzdávaj sa ničoho a ani o to nebojuj. Oni budú na teba zazerať tak či tak. Nechaj to na notára a právnikov. Ak sa ťa spýtajú či dedičstvo chceš tak ano. Ak však zákon hovorí že deti nemôže vydediť tak nemôže. Nerieš.
Bolo to jeho rozhodnutie..a zasa tvoje ako sa rozhodneš..ty sama musíš vedieť, či im niečo chceš dať alebo nie..dedenie je najväčšie zlo v rodine a to môžu byť tie rodinne vzťahy hociaké 😞 peniaze menia ľudí a veľmi 🤷🏼♀️
Nechaj tak ako to strýko spravil. Ak sa deti ozvú, tak im povedz, že si ho doopatrovala (aj keď to nie je pravda) a čo spravili oni? Nech si trhnú. Je to smutné, ale vyzerá to, že napriek mizernému kontaktu bol s tebou v najčastejšom kontakte a asi si sa k nemu aj správala najlepšie. Keby si bola s jeho deťmi v kontakte, že by si pri každej oslave si to ústne "zlizla", tak okej. Ale keď v podstate sa nevidíte ako je rok dlhý, ale keď ide o prachy, tak sa vedia ozvať, no nech si trhnú. Mamka im bránila v kontakte, tak tu má mamka svoju odmenu, nech idú za mamkou.
Ved rodina sa od neho odstrihla, tak si to kludne nechaj, nech sa chudak neobracia v hrobe, ze to dostali ti, ktory ho odvrhli...
Aka velka skoda ze mali taketo zivoty, hlavne pre tie deti. Vobec sa ti necudujem ze nechces byt zatiahnuta do ich zabomysich vojen. Stryko este aj po smrti robi rozbroje a prieky. Ak by som mala nadstandartne vztahy so strykom, ze by sme za zivota boli ako rodic a dieta, tak vtedy by som si ho nechala ale kedze je to len preto aby urobil prieky, tak nie. Aj ked neviem ako by som sa skutocne zachovala ked by doslo k tomu.
Tlieskam ti ze vobec uvazujes nad tym ze sa dedicstva vzdas.👏
uplne ta chapem, ze uvazujes o odmietnuti. tiez by som sa citila zle privlastnit si nieco na co nemam moralne pravo. ja by som mozno rozmyslala darovat ho nejakemu utulku pre tyrane zeny, aby mohli zacat novy zivot.
Tie okolnosti ohladne darovania, ak si niekedy pocula o narcistickej poruche osobnosti, tak ludia s touto poruchou takto reaguju. Ze aj po svojej smrti sa snazia sposobovat bolest svojim rodinnym prislusnikom, detom, ex-kam a podobne.
Mas pravdu, tam vobec nejde o to, ze by ta stryko mal rad, alebo by ti chcel nieco zanechat, alebo cosi take. Vobec nie, tam ide len a jedine o to, aby aj po svojej smrti, sposobil nejaky konflikt napr. medzi tebou a sesternicami/bratrancami, pripadne zavist medzi pribuznymi a aby este aj takto dodatocne ranil svojich najblizsich. A ty si len nastroj v tomto vsetkom. Zatiahol ta do svojej hry na nenavist.
Neviem, aky maju postoj jeho deti. Mozno fakt o nic nestoja a nepotrebuju alebo nechcu, aj keby potrebovali.
Mas moznost sa s nimi skontaktovat? Povedat im, co si o tom dedictve myslis.
Nech ti aj oni povedia svoj postoj. Myslim, ze spolu by ste vedeli najst riesenie a hlavne pretat a nezivit dalej tu nenavist, ak ked stryka uz niet.
Mozno podelit si to medzi seba, mozno niekto v rodine tie peniaze potrebuje viac a vam na opatku ostanu dobre vztahy, co do buducna moze byt viac ako tie konkretne peniaze.
Tak v tom pripade by som to prijala a ked tie peniaze ozaj nechcete, rozvazne by som ich darovala tym, ktori ich potrebuju- utulok, konkretnym pribehom z ludialudom atd. A tak by som to aj predniesla tym detom a aj dolozila vypisom z uctu- kolko kam odislo.
Ja osobne by som dedicstvo, ak to bude pravoplatny zavet, nechala. Ale podla toho ako by sa deti stryka zachovali na dedicskom, bud by som im nic nedala, alebo nieco vyplatila z toho. Dnes mozes mat dost, zajtra uz nemusis, choroba, uraz, smrt. Neviem ci mas deti, ale treba mysliet aj na ne, mozes odlozit im, investovat do bytu na prenajom atd
@sparrows nehovorím, že je to nemorálne. Teda že je zlé nechať si to. Ale úplne chápem autorku, že keďže, ako sama hovorí, jej to neodkázal z lásky k nej ale z nenávisti voči deťom, a že jej vadí, že ju takýmto spôsobom zneužil a ona to nechce podporovat - nepríde mi vôbec ako hlúposť v takomto kontexte byť neprijať. Práve naopak, klobúk dole...
@any_soj keby tie deti mali s ním dobrý vzťah alebo sa oň aspoň snažili, tak by som úplne súhlasila. Ale nenávideli sa, takže už len za to by som to tak veľmi neriešila. Prinajhoršom im dá, čo im patrí a zvyšok dá na účty svojim deťom alebo nejakej charite a zároveň tým urobí dobrú vec
Ak by som na tie peniaze nebola odkazana, urcite by som ho nechcela. Mala by som pocit, ze by tym klesol moj moralny kredit. Navyse jeho deti si vytrpeli dost vztahom svojich rodicov, nech maju aspon nejaku kompenzaciu. Navyse nechcem byt poverciva, ale z celeho toho "rodinneho" prostredia ziari tolka toxicita a negativna energia, ze by som nechcela, aby sa mna alebo mojej rodiny nejak dotkla. Stranila by som sa toho ako nuklearneho odpadu🙂. Pripadne by som ho venovala charite, to je take win-win riesenie.
Boze ludia co to tu niektori trepete. Notar nemal povinnost ju na ziadne dedicske volat, a ak ju zavolal urcite je v zavete. Pokial je rodina na dedicske sa volaju len deti a manzelia a to vravim z vlastnej skusenosti. Ak manzelka a deti niesu vola sa najblizsia rodina teda surodenci, rodicia. To znamena ze podla mna jej urcite mozno nie cely byt ale aspon podiel nechal. Autorka nevidim dovod na odmietnutie dedicstva, sprav s nim mudro. Vela stastia

@sasa1310 nemusí im nechať nič. Aleze nič. Aj môjho otca babka vydedila. Dedila som ja. Ale kľudne mohla aj mňa. Zákon to umožňuje.