Ako byť asertívna k drzej švagrinej?
Ahojte žienky,
nie som typ, ktorý by si nechal skákať po hlave, ale zároveň sa snažím na svoje okolie pôsobiť príjemne, nevyvolávať zbytočné hádky a intrigy.
Moja švagriná je však človek, ktorý sa dokáže rozprávať iba o iných a na všetko má svoj komentár, čo robia zle a len jej názor je správny. Naše stretnutia prebiehali v duchu, že ohovárala predo mnou rodinu a spoločných známych, ja som sa však necítila príjemne a odhodlala som sa jej povedať, že nemám rada ohováranie a bola by som rada, keby ma už nezapájala do podobných tém. Myslela som si podľa jej reakcie, že to pochopila, ale neskôr som usúdila, že jej to asi ublížilo alebo ju to urazilo, pretože namiesto druhých začala riešiť mňa. Ako sa nestarám o naše deti, lebo chodím do práce a dorábam si školu, že ani nepoznajú vlastnú mamu, že muž nemá 5krát do týždňa sviečkovú a rezeň ako mával doma presne o 12:00 na stole, že nemáme taký a taký dom. Snaží sa to však zaobaliť do milých rečí a zásadne to nerobí pred mužom a svokrovcami, aby ju nemohli konfrontovať. Ja som to však uz nevydržala a zverila som sa mu, že mi to ubližuje, ale on má na takéto reči hrošiu kožu z práce a jeho reakcia bola, že to mám ignorovať alebo jej to vrátiť, ale budem za zlú tiež. Normálne som sa vrátila pri jej správaní do stredoškolských čias a cítim sa, ako keby ma šikanovala. Návštevy som obmedzila na nutné minimum, bývame však neďaleko a ona je schopná ma takto strápniť aj pred poštárkou alebo v obchode, rečami typu že či nemáme na topánky, keď ma v nich vidí už druhú sezónu alebo že mám v tých nohaviciach zadok ako hrošica, samozrejme s umelým smiechom, že ona v dobrom ako kamoška. Som ja tá precitlivelá, čo rieši malichernosti? Na mojom mieste by ste sa radšej tvárili, že ste nič nepočuli alebo by ste jej to vrátili? Ach veľmi rada by som s ňou normálne vychádzala, trápi ma, že ma takto ponižuje a celý čas tŕpnem, čo hnusné mi povie. Neviem či som nemala radšej byť cez tie ohováračky ďalej ticho, lebo vtedy so mnou problém nemala.
Ďakujem za vypočutie a želám pekný deň
Nič nevraciam v podobných podpichovaniach, robím to tak - keď ma niekto kritizuje aj zaobalene, tak vždy poznamenam napr.nieco takto "hej, hej som hrozna že? Ani sviečkovú nerobím chudacikovi, ani deti má nevidia, tak ako teba vidavaju tie tvoje.. no bohuzial nie každý je tak super ako napríklad ty.. všetko.zvladas, nič sa ti vytknúť nedá, ani nikdy nikoho nekritizujes.. snáď raz budem ako ty.. "
Neviem či to je asertivne, ale môj pohár trpezlivosti nie je bezodny, keď ho preleju, viem byť ironická a vtedy to ľuďom docvakne.. nevravím že mi to nie je neskôr ľúto, ale proste prečo namna môže niekto útočiť a ja si to mám nechať? Som snáď menej ako iní?
presne ako pisu ostatni, pani zlata ma problem sama so sebou. urcite by som jej to nevracala, to nema zmysel, a ked je este premudrela , ze ona vie vsetko najlepsie atd. tak to je len hadzanie hrachu o stenu. Asi by som ju vsak konfrontovala, ze ci by sa jej pacilo, keby tyo nej tak hovoris za chrbtom pripadne, ked ti povie ,ze mas "zadok ako hrosica" ci nieco podobne, tak jej povedat tiez, ze ti to vtipne nepride, a ci by sa jej pacilo, keby mas na nu taketo "vtipne" poznamky. Aj ked to pravdepodobne vobec nepomoze, aspon jej trosku nadstavit zrkadlo . A inak sa nad to len preniest a ignorovat to , je to fakt len jej problem , je zatrpknuta, zakomplexovana a kompenzuje si svoju menejcennost .
Ďakujem pekne za všetky vaše pohľady na situáciu, pozorne som si ich prečítala a objavuje sa tu ignorácia, ktorú praktizujem odkedy toto celé začalo (a niekedy musím zhlboka dýchať a počítať v duchu) alebo konfrontácia, ktorú na vaše odporúčanie asi vyskúšam, keď už to presiahne hranicu mojej trpezlivosti.
Ešte by som sa chcela vyjadriť k názoru, že nemám čo iné na práci, tak riešim. Myslím, že by nikomu dobre nepadlo, keby ho časť rodiny takto šikanovala bez nejakého dôvodu niekoľko rokov, preto že sa jednoducho nechce zapájať do očierňovania cudzích ľudí.
A ja švagrinej nič nezávidím, nemám potrebu závidieť človeku, ktorého hobby je porovnávanie sa s inými a šíri okolo seba toxicitu, skôr ju ľutujem, lebo my sme boli doma vychovávaní tak, že ak nemáme povedať niečo pekné, tak nech radšej mlčíme. Ak by si moja sestra toto dovoľovala k môjmu mužovi, tak by jej to zrátala celá rodina, že sa nevie správať a ľudia sa kvôli nej cítia zle, veď toto učíme už aj malé deti v škôlke, že sa nemajú vedome vysmievať a ubližovať.
@jana_eyre_2 áno toto sa vola Metoda otvorených dverí. Dotyčný očakáva odpor a urazenost keď chce vyraziť dvere ale ty v poslednej chvíli otvoris dvere a on preletí izbou a spadne na zem.
Rozumiem že sa ťa to veľmi dotýka, žiaľ rodina vie ublížiť najviac, no skús terapiu šokom, citát z biblie:
Milujte svojich nepriateľov, robte dobre tým, čo vás nenávidia, žehnajte tým, čo vás preklínajú, a modlite sa za tých, čo vás potupujú! ♥️
To kde vy na takych ludi chodíte? Mňa takí blbečkovia našťastie obchadzaju..
@karolinakr ja mám takú známu jednu.. nestretávam ju často, ale vždy keď sme spolu dlhšie ako 10minut niečo nájde.. najlepšie že sa vždy sama pochvali a ostatných vždy skritizuje...
Ale nehnevaj sa toto neni ani vtipne, že máš zadok ako hrošica, alebo si socka, lebo nosíš jedny topanky, može sa smiať, ako chce, ale ta zhadzuje pod čiernu zem, toto si teda ku mne ešte nikto nedovolil, som prekvapena, že až tak lahko to prehliadaš. to je chore, však ona ta musi mať za uplnehp blbečka.., ked si toto dovoli, a to je jedno, že jej pri smiechu chrup vidíš...akože laškovať a byt ironicky sa da aj inak, toto sa mi vhodne na ignoráciu teda nezdá
Cukrik by som jej zakazdym ponukla so slovami "na, cmulaj, ked nemas co mudre povedat a nedokazes mat tu hubu zavretu".
Ja chcem dodat este jednu vec co tu asi nebola spomenuta,svagrinu sice nemam nakolko je moj muz jedinacik,ale podobne konflikty mam zazite z primarnej rodinu. Konkretne moji rodicia vs. ocovi surodenci. Teta bola klebetnica co na nikom nenechala nitku suchu,mama ju tolerovala ale v istej faze sa konfliktu vyostrili a obe rodiny zostali nadobro pohadane. Islo o to ze moja mama ju potom pred nami rozoberala,hoci chapem ju ,velmi jej teta ublizila,ale pred tinedzermi take hovorit?? Urcite ma to neovplyvnilo pozitivne do zivota,kedy sa stavalo ze som sama naskocila na vlnu ohovarania a porovnavania v skole (vplyv kolektivu atd). Chcem tym povedat to,ze davajme si pozor co hovorime pred detmi,ako sa spravame ku ostatnym rodinnym prislusnikom,oni to velmi dobre vidia a kopiruju. Najlepsie to vyriesil asi moj oco:odpustil im,ale viac ich zbytocne nekontaktuje,napise na sviatok a vyriesene.
Tá musí mať riadne nudný život. Je zakomplexovana az po usi, chudera.
Da sa podpichovať bez urážania a robiť si srandy z druhych, tak moj švagor je v tomto jednička, ale toto sa mi nezda vhodne a ani byť ťicho, lebo toto je povyšovanie sa a zhadzovanie druheho..že ťa ohovara a mysli si o tebeje jedna vec, ale že ti to takto do tvare povie...podla mna robiš chybu, že si ticho, no ja by som určite nebola, toto už je cez...
Tiez myslim ze drzis a ona sa odbavuje. Ja by som ju poslala odkial vysla za 3sec, aj verejne. Ja mam taky nejapnu svokru. Normalne na oslave zadre daku kktinu hahaah hihihihi tak som sa naucila normalne na rovinu: no tak sme sa zasmiali , ako kto na trapnej poznamke, nezelam si aby ste sa viac takto o mna/mojej dcere takto vyjadrivali. Na to zvycajne jooj sak to sranda, tak to este jej dopoviem ze skor vas trapas, no a ked kuka jak pina tak sa nadychnrm usmejem a otocim sa na svagrinu mohla by si mi podat salat/kolac vynikajuce to je. A zvysok rodiny sa tvari ze sa nechumeli. Milu rodinku som vyvydala.
Treba roky cviku ale naposledy perlila pred 2r, snazi sa 🤣
Hmmmm je dosť možné, že je nespokojná sama so sebou a preto má za potreby riešiť niekoho iného. No ja by som jej to veľmi rýchlo vrátila a tak ako ona, tak verejne, aby vedela, že si nenecháš po hlave skákať
Tu nejde o to, ze muz sa za teba nepostavi. Jednoducho ho to obera o energiu. Zrejme vie, aka je jeho sestra a vue, ze ju nezmeni. Proste ju vypusta. Pisala si, ze je z roboty vycviceny... U nas je to tak, ze moja svagrina je ticho predo mnou, maju sa fajn, nemaju nove nic... Ked volaju s muzom, tak to je z 20 min hovoru hodina stazovanie sa aky maju v robote stres, ako ich nikto nerespektuje a dalsiu hodinu preberaju choroby... Vypinam ich po ahoj ahoj...
joj, nezávidím ti, poznám takých ľudí a jedinou možnosťou bolo ich odstrániť čo najďalej od seba. Pokiaľ to nebolo možné, pomohla mi rada jedného povedzme psychologického spisovateľa- v danej chvíli vedome znížiť dôležitosť situácie. Niekedy je však dosť ťažko, lebo človek na seba obvykle zabudne a okamžite mu takýto človek berie energiu, ale precvičovaním sa to dá a nebude sa ťa to nejako dotýkať. Proste keď si prázdny niet ťa za čo zachytiť a ten druhý to podvedome vycíti a začne sa cítiť blbo on a nie ty.
boze, tieto rodinne vztahy, ako vobec ti nezavidim a je jasne, kto ma aky problem. najlepsie sa takej vyhybat ako to len pojde a zbytocne neprichadzat do debaty.

ja si myslim, ze tvoj muz ma pravdu. ono sa to vlastne, co vypusta, obracia proti nej a kazdy normalny clovek vidi, kto ma v skutocnosti problem.