Ako často sa stretávate s rodičmi?
Včera som bola u nás v rodine svedkom veľkej hádky, nebudem konkretizovať, ale v zásade išlo o to, že jeden člen rodiny vyčítal druhému, že býva v zahraničí a domov chodí len dva krát ročne a on musí k rodičom každý víkend chodiť pomáhať atď. Z môjho pohľadu je to predsa každého osobná vec, ako sa zariadi v živote a nevidím dôvod prečo by mal dotyčný zostávať na SK kvôli rodičom? Nie sú ani chorí, ani nesvojprávni. Príde mi strašne sebecké ako sa od niektorých detí doslova očakáva, že budú behať rodičom okolo zadku celý život. Podotýkam, že obaja majú po 30tke! Čo si o tom myslíte? Aké vzťahy máte vy? Podľa mňa úplne stačí zájsť pár krát do roka na návštevu, predsa keď si človek vytvorí vlastnú rodinu, od rána do večera je v práci, tak je bežné, že víkend trávi s manželkou a deťmi a nie u rodičov? Ak nerátame sviatky, Vianoce, sem tam návšteva. A už vôbec nie ak žije v zahraničí, letenky sú predsa tiež nehorázne drahé?
a este sa pochvalim, my sme mali tento rok plny od oktobra 2013: oktober sestra s 1 dietatkom tu, vianoce my vsetci u sestry, marec sestra s celou rodinou tu, jun sestra s detmi tu, august ja s malou tam, oktober nasi u sestry a teraz vianoce sestra tu 🙂
My sa stretavame s rodicmi dost casto na to, ako su daleko, lebo ich mame radi aj oni nas 🙂 to plati pre manzelovych, ako aj pre mojich rodicov... Dost casto, t.j. cca raz mesacne navstivime oboch. Ide to uz trochu na ukor nasho volneho casu a aktivit, ktore chceme spolu prezit iba my, ako naozaj najuzsia rodina, t.j. iba manzel, ja a dieta. No nevadi mi to, ked vidim tu radost v ociach starych rodicov, ked nam otvoria dvere...
Absolutne vsak neodsudzujem, ked si dieta stastie buduje v cudzine, aj keby som ho vidala menej casto. Ved dieta nie je povinne zostavat doma na zadku, len aby rodicom pomohlo, by som si potom pripadala, ze ho brzdim, zvlast dnes, ked su take moznosti objavovat a dobyjat svet 🙂
Take hadky, ako spomina zakladatelka temy, je to ozaj smutne. Ak je aj jeden surodenec doma a viac pomaha rodicom, teda viac rodicom dava (casu, pozornosti, pomoci), tak sa na oplatku od nich aj viac dostane (v zmysle, ze stari rodicia napr. postrazia vnucata a pod.). Nie?
Ja žijem V zahraničí na slovensko chodim 2x do roka. Manžel raz za rok.
S mamou / sestrou skypujeme. .
Ja jezdim k rodicum 1x za mesic kdyz to jde mam to 210km.. drahy chodi k rodicum minimalne 1x tydne...ale nikdo nevyzaduje po nikom pomahani..chodime ke svym rodicum radi..ja bych jezdila i casteji kdyby byli blize..
@caoli Bolo by rozumnejšie reagovať na príspevok zakladateľky, pretože jednoznačne nie si v obraze a vložila si energiu do zbytočného dotazu. Asi by si si musela prečítať ešte jednu diskusiu, ktorú založila tá istá zakladateľka a moja veta bola adresovaná konkrétne jej a to čo tam je medzi riadkami, tomu rozumie najlepšie ona.
A nehnevaj sa nezaujíma ako často a koho ctíš, ja fungujem podľa svojho svedomia a vedomia. 😉 😉 😉
@marianne1 bola si u mojich svk?my máme to isté
"Príde mi strašne sebecké ako sa od niektorých detí doslova očakáva, že budú behať rodičom okolo zadku celý život. Podotýkam, že obaja majú po 30tke!"
Podľa mňa je sebecké keď si deti myslia, že im rodiť má skákať okolo zadku aj po 18tke... keby sa takto rodičia postavili k výchove, veľa terajších 20-30tnikov by bolo s holým zadkom (alebo aj nie, iba by boli rozumnejší a samostatnejší...). Podľa mňa rodina si má pomáhať, neviem si ale predstaviť s čím by som svojej mame mohla každý týždeň pomáhať... čiže všetko s mierou a je jasne, že ak niekto býva v zahraničí tak nebude kvôli napr. vyloženiu dreva utekať domov. Rodičia starnú, aj keď nie sú chorí, zaslúžia si pomoc... podľa potreby.
Osobne mám 30+, rodčov mám mladých viac menej (50-51r) a teda v kontakte sme, stretnúť sa stretneme, pomáhať netreba.. sem tak 1-2x do roka niečo sa stane a treba ísť na brigádu, ale tiež za to niečo dostaneme späť....
V prípade mojich starých rodičov... bývali ďaleko, chodilo sa tam 2-3x do roka, ale v lete synovia napr vymaľovali, porobili čo bolo treba, v zime tiež dačo.. vyriadili sme a pod. Tam sa chodilo podľa potreby, teraz je už babka veľmi stará a otec ju navštevuje o veľa častejšie (aj možnosti sú iné, cesta už netrvá 2,5hodiny a pod.), cca raz za mesiac chodí upratať... rodina čo býva ďaleko je v kontakte telefonicky stále.
Nie je to "čo stačí".. rodina je rodina a má byť v kontakte.. a keď treba pomôcť.. je to podľa mňa normálne. Keď jeden nemôže, dohodne sa s iným a ten vybaví... je to len o ohľaduplnosti a tolerantnosti...
@marianne1 s maminou som sa stretávala málo. Ach kebyže to len môžem vrátiť späť. Strašne mi chýba. Neurobím túto chybu druhý krát a preto sa s tatinom stretávame každý piatok na kávičke. Sú to proste naše kávičkové piatky.
@marianne1 nuz necitala som diskusiu, reagujem len na uvodny prispevok, ale mne to pride cudne...moji rodicia ziju v zahranici a snazime sa k nim cestovat min 2x rocne, tento rok nam vyslo 2x, po 6tyzdnov...k svokre chodim niekolkokrat mesacne, manzel k svojim rodicom nerad chodi. ale neviem si predstavit ze zijem s rodicmi v jednom meste pripadne do 100km a vidim ich par x do roka?? zvlastne...akoze kazdy ma svoj zivot a skakat okolo zadku to teda nie, ale take normalne navstevy, kavicka, nech travia cas s vnucatami. preco nie aj kazdy tyzden?
@standu Hej chapem ale trebars my sme obaja dost pracovne vytazeni sme radi ze aspon vikend mame pre seba aj to malokedy cely, pretoze neraz pracujeme aj sobotu tak nechapem kde ti ludia beru tolko casu na kazdovikendove navstevy a podobne ved v dnesnej dobe sa to ani neda islo mi hlavne o tie vycitky
@romana19 co je rozumne a co nie, na co budem reagovat a na co nie, to laskavo ponechaj na mojom usudku. toto je verejne forum, nikto nie je povinny citat vsetky prispevky a ani citat medzi riadkami.
ak usudim, ze mi stoji za to z kontextu vytrhnut len jednu ocividnu - ako to povedat - nelogickost povedzme, tak to urobim. kedykolvek a kdekolvek.
@caoli Nechytaj ma potom za slovíčka, pretože v duchu si môžeš rodiča ctiť nepretržite, ale fyzicky sa dá rodiča ctiť tak, že mu helfneme a to sa žiaľ veľakrát nedá nepretržite, ale zopár krát do roka.
Dá sa čítať medzi riadkami aj bez prečítania celej diskusie ................. 🙂
Necitala som komenty 😀 je ich vela ..
Osobne mozem povedat ze sestra zije v amerike... a jedine co mi vadi ...ze sa hra pomali na celebritu 😀
A muzov brat v anglicku.... a to mi vobec nevadi.... tu skor pomahame este starym rodicom...teraz ram muz je kazdy vikend,,,stierkoval... maloval...brusil.... a teraz tam.ide zas... vrtat cosi .... :-I no ani ma nenapadlo rozmyslat ze oni maju "pokoj" ... my radi pomozeme .... a oni by tiez urcite pomohli keby sa dalo....
A zas oni v zahranici ked nieco potrebuju...tak maju tiez smolu...nik im nema ist pomoct....
Je to obojstranne ..
@sunshineka vies co je to zit kdesi kde ti nikto nepomoze? kde si sama na vsetko lebo tvoja rodina je tisice km vzdialena? kde ti nikto nic neda zadarmo, na vsetko si musis tvrdo zarobit? kde tvoje deti nevedia co je to ist na navstevu k starym rodicom ci k tete alebo ujovi? ked nepoznaju svojich bratrancov a sesternice? ked nevedia co je to mat lasku inych ludi ako len od vlastnych rodicov? ked pocuvaju od kamaratov ze nemozu sa spolu hrat lebo idu k starym rodicom na vikend alebo na prazdniny? srdce ti bude trhat pri tom.
bola to mozno nasa volba ze sme isli zit prec ale urcite to neznamena ze sa stali bohacmi alebo ze sme tu len na "vylete". a ze nemozeme byt tiez smutni ze sa nemozeme stretnut so svojimi blizkymi hocikedy. lebo hold aby som len tak 2-3x do roka vyhodila 6.000 euro, tak na to teda nemam. ani na ten jeden krat do roka.
@sunshineka
"tak ti poviem,vyskusaj si to a potom hovor.nie je prijemne byt stale rodicom naporudzi,aj ked ich samozrejme mas rada,ale predsa ta obcas nastve,ze ty musis vsetko,nemas ziadny zivot,lebo ked potrebuju pomoct,musis ist a druhe dieta si uziva niekde daleko.ma cas na seba,svoje konicky,vylety,rodinu... nie je to o nevrlosti voci tomu druhemu,ale malokto to pochopi,ked nezazije. "
Ty ziarlis... ?! 🙂)))))) MOZNO SU IBA SIKOVNEJSI AKO TY/VY/ONi (neviem koho sa to tyka) A VEDIA SI TO ZARIADIT, tka aby na toto vsetko mali cas.. alebo je to len tvoja "vidina" blahobytu a o realite nevies... A ked treba p omoct MUSIS ist? nemusis chodit kazdy tyzden.. moze si to rodina dohodnut inak... urobi sa vsetko naraz napr... kto chce vie sa zariadit.. kto chce cas si najde na vsetko.
2x rocne osobne, kazdy den skype🙂
pravidelne 3-4x za tyzden, telefonicky denne, so svokrovcami byvame - stretavame sa spolu radi, vyhovuje nam to vsetkym.
@simca06022011 preco by som mala ziarlit?vidim len realitu ako rodiny funguju.ked treba v zahrade trhat burinu,bude mama cakat,kym pride sestra na Vianoce domov ? :-O asi nie.u nas to funguje a rada pomozem,nehnevam sa na sestru,ze je malo doma.len vidim na mnohych rodinach,ze ti,co su v zahranici alebo daleko od domova si nevazia to,co robia ti,co su blizko.vzdy je to o dvoch stranach
@marianne1 preco vzdy musime zachadzat do extremov?zila som aj daleko od domova aj blizsie.a rozhodne nechodim o 15 domov.ja nepisem o sebe,ale vo vseobecnosti.preco by mal byt sikovny len ten,kto je v zahranici?takisto doma musis makat a vonku aspon vies za co robis.spytam sa ta jednu vec.aj o vlastnych rodicoch by si takto hovorila?
@sunshineka No nehnevaj sa ale áno hovorila, mňa moji rodičia nenútia sedieť im pri zadku každý víkend. Ale neviem o čom hovoríš? Pokiaľ som si vedomá tak hádku vyvolal dotyčný čo žije na SK, kým druhý posiela peniaze tak je dobre, ale to tak býva za dobrotu na žobrotu
@marianne1 vsak prave,ze ten,co zije blizko rodicov je dotknuty.nevidim do ich problemu,akych maju rodicov a ake maju celkovo vztahy.poznam to u detstva,ked my sme byvali blizko babky a nasi stale museli driet na poli a starat sa,pomahat.zatial co ostatni surodenci nikdy neprisli pomoct,aj ked neboli az tak daleko.ono rodicia si vzdy z jedneho spravia takeho Benjaminka,ktory musi posluhovat.toto su velmi komplikovane vztahy.pokial mame mladych vitalnych rodicov,neriesime.no ja osobne sa desim toho,ked nsi rodicia aj svokrovci budu nevladni a budem musiet pomahat a nebudem mat cas na svoj zivot a konicky.ine,ked si to surodenci rozdelia medzi seba.ale ak je na to len jeden clen rodiny...tym nenarazam na to,ze sa maju vratit zo zahranicia.skor by si mali v rodine poriesit vztahy a rozumne si vysvetlit
nečítala som diskusiu, ja nechápem, prečo na SK mnohí rodičia automaticky očakávajú, že ich dospelé deti, žijúce poblízku nebudú mať iný program každý víkend, ako drieť u nich v záhrade. Nechápem, očakávania, že sa o nich najmladšie z detí postará. Tiež nechápem, prečo dcéry, nevesty automaticky očakávajú, že sa im babky budú starať o vnúčatá, prípadne o domácnosť. K mojim rodičom som chodila tak často, ako to bolo možné, niekedy preto, aby som im pomohla, niekedy preto, aby sme si len pokecali pri grile, pri kávičke. Nikdy odo mňa neočakávali, že tam budem každý víkend drieť. Ani ja som neočakávala, že po narodení dieťaťa moja mama ku mne automaticky nastúpi do služby, alebo že budeme každú nedeľu u nich na obede. Nám len spolu bolo fajn, či už pri maľovaní kuchyne, alebo na dovolenke pri mori. Píšem bolo a je mi z toho nanič ☹ , lebo maminu už bohužiaľ nemám a s otcom teraz žijem. Nie preto, lebo by to on automaticky očakával, ale preto, lebo chcem a je mi s ním fajn. Nikdy som od neho nepočula, že ja sa musím o neho postarať, je samostatný a zvládne všetko okolo seba vrátane varenia. Len je takto pre nás život ľahší a krajší.
pre úplnosť ešte dodávam, že môj brat žije roky v zahraničí, príde raz, maximálne dva krát do roka (4000km/ a nikdy by ma nenapadlo riešiť, že ja som rodičom pomáhala viac a viac som sa o nich starala, ako on. A to mala moja mamička rakovinu a otec dve ťažké operácie, po ktorých som sa o neho starala a ošetrovala ho. Brala som to ako úplne samozrejmé, že sa o neho postarám ja, lebo keď som kedykolvek v mojom živote niečo potrebovala ja, boli nablízku a ochotní pomôcť. Brat v zahraničí túto možnosť nemal, lebo rodičia boli ďaleko. Samozrejme, že pomáha iným spôsobom, nikdy medzi nami neboli nejaké škriepky a verím, že ani nebudú. Možno som mala šťastie, že moji rodičia neočakávali, že mi budú robiť program, aj keď už s nimi nebudem žiť. To isté sa týka svokrovcov, mám fantastickú svokru, ktorú som navštevovala a navštevujem veľmi rada, či už jej treba pomôcť, alebo si len ideme poklábosiť. Ťažko by som sa tam trhala, keby sa mi snažila riadiť život, lašovala mi po skriniach a kritizovala nepretržite každý môj krok. Je to obojstranné, koľko lásky do nás vložili, toľko im teraz vraciame, nie preto, lebo sa to má, preto, lebo to tak cítime a chceme to. Každý takou formou, akou môže. Keď žil brat na SK, tak sme na dovolenku chodili všetci spolu, aj s rodinami, Hujerovci.....
tak ak žiju v zahraniči kto by si mohol dovoliť cestovať tak často? ved ak rodičom nič nie je nemôžu chcieť od deti aby pri nich stvrdli, šak každý už za prácou ide preč, nepoviem keby im niečo bolo tak ich podľa možnosti vezmem k sebe postarám sa ale inak na čo? moja matka je skvela žena chce aby som sa mala dobre a je jej jedno kde pôjdem bývať a ako často ju budem navštevovať ona ma svoj život a ja svoj a nikdy sme sa pre toto nehádali, priatelová sestra býva daleko a príde raz za tri mesiace a tiež nikto jej to nevyčíta ma tam prácu a rodinu tak nebude každý víkend behať domov

@marianne1 ozaj, aby to bolo zaujimavejsie v nasej rodine, tak moj brat (syn z otcovho prveho manzelstva) je namorny kapitan. Otcova prva manzelka mala chore srdce a zomrela, ked mala 42 rokov. Myslim si,ze to nebolo ani pre jedneho jednoduche. lebo brat je 6mesiacov, prip. viac na mori a zvysok roka doma. Pocas toho pobytu doma otcovi pomahal, dokonca umyval okna. Samozrejme, ze sa to trochu zmenilo, ked sa otec 2x ozenil a pribudla manzel a jej 2 deti z prveho manzelstva a neskor ja. 😉 Ale taky je zivot. niekto zostane pri rodicoch a niekto nie...