Ako čeliť kontrolujúcej osobe v rodine?
Ahojte, neviem, či sa jedna o kontrolujucu alebo uz taku narcisticki manipulativnu. Kazdopadne mam v okoli cloveka, bohuzial z rodiny, blizkeho, ktory je tymto velmi neprijemny. Vlastne kazdeho sa pyta 100x ci nieco nehce urobit nieco inak ako robi, pyta sa stale preco robi to co robi, dava nu stale navrhy, aby nieco co robi, robil inak - priklady: preco drzis tu lyzicku takto, nechces sediet radsej tu, to takto ty skladas veci a podobne. Kazdopadne je to stale a na vsetko. Realne sa pri tej osobe clovek citi ako nesvojpravny. Ked mu to po dlhsom case poviete, ze je to neprijemne, ze vam to pride ze si o sebe mysli ze je dokonaly, najlepsi, najuzasnejsi a len on vie co je spravne. Ze nerespektuje druhych, ako veci robia druhi. Tak vam ta osoba odpovie vzdy rovnako frazu, ako chce dobre, mysli to len dobre a podobne. Čo s takym clovekom? Mne to pride fakt choroba uz a je mi fakt neprijemne. Uz ked ma prist, dva dni mam nervy, kolko otazok a poznamok si zasa vypocujem aj s detmi. Robi ti všetkym.
@anonym_b1c857 len horsie ze to robi aj mojim detom ta osoba, 6 rocnehi dietata sa stale pytat, prečo robi, čo robi a ako
@anonym_autor to je obsedantno kompulzivne správanie, alebo je neurotik.Vsetko chce mat pod kontrolou a podľa seba, aby mala istotu.Vo vnútri to je klbko nešťastia a neistý človek.Moja sestra je takto pripecena jej deti už majú tiky v oku
@anonym_autor to je obsedantno kompulzivne správanie, alebo je neurotik.Vsetko chce mat pod kontrolou a podľa seba, aby mala istotu.Vo vnútri to je klbko nešťastia a neistý človek.Moja sestra je takto pripecena jej deti už majú tiky v oku
@anonym_d99369 ano, ona je podla mna presne toto, ze musi mat vsetko pod kontrolou, lebo je neista, ja to chapem vsetko, ale ona si neprizna ani ze ma problem to je to, ked jej to aj niekto povie, tak ona povie, ze to mysli dobre a narozdiel od inych robi veci spravne a dobre, tak co je na tom, že chce dobre a poradiť
@anonym_d99369 ano, ona je podla mna presne toto, ze musi mat vsetko pod kontrolou, lebo je neista, ja to chapem vsetko, ale ona si neprizna ani ze ma problem to je to, ked jej to aj niekto povie, tak ona povie, ze to mysli dobre a narozdiel od inych robi veci spravne a dobre, tak co je na tom, že chce dobre a poradiť
@anonym_autor ešte robí zo seba aj obeť ktorej krivdite.Maloktory psychicky chory človek si prizna problém.Vypocut a zabudnúť.Kazdy máme niečo🤣babka dajte xy pokoj prestaňte ho stále dirigovať.Nie, my to robíme takto....Ved to je akcia reakcia aj ty sa už bojíš čo bude a či robíš veci správne.Lutujem jej manžela.
@anonym_autor ešte robí zo seba aj obeť ktorej krivdite.Maloktory psychicky chory človek si prizna problém.Vypocut a zabudnúť.Kazdy máme niečo🤣babka dajte xy pokoj prestaňte ho stále dirigovať.Nie, my to robíme takto....Ved to je akcia reakcia aj ty sa už bojíš čo bude a či robíš veci správne.Lutujem jej manžela.
@anonym_d99369 ano, ja som to X krat povedala, ze ja som z nej zneistena a uz sa citim ako nesvojpravna …. Manzel sa s nou nebavi uz
@anonym_d99369 ano, ja som to X krat povedala, ze ja som z nej zneistena a uz sa citim ako nesvojpravna …. Manzel sa s nou nebavi uz
@anonym_autor môže to robiť nevedome nie naschvál je to jej povahova črta, diagnoza
@anonym_autor môže to robiť nevedome nie naschvál je to jej povahova črta, diagnoza
@anonym_d99369 no kazdopadne ked uz ju clovek na to upozorni, tak sa nezamysli; ide este do utoku, ako ona chce dobre a alebo ked ironizujem ze je pani dokonala tak povie nadrzo, te ano, ze ona robi veci spravne
Prerušili sme úplne kontakt s takou osobou, v mojom prípade švagriná.Este som jej na rozlúčku povedala nech sa k mojim detom uz v zivote nepriblizuje
@anonym_autor Urob tri veci:
1. Daj jej hranice
2. Daj jej hranice s dôsledkami
3. Daj jej tvrdé hranice.
Aj keď ti je to nepríjemné treba s ňou ísť do konfrontácie alebo aj konfliktu . Pripraviť sa na to, že ťa ako vždy urobí vinnou a ona sa bude tváriť ako obeť.Pevne si stoj za svojím.Ked to nepôjde po dobrom - čo nepôjde, narob krik, ukáž jej dvere." Zabudni" na chvíľu na dobrú výchovu a že tá osoba je staršia a pod.Miluj ju maximálne ako seba, NIE VIAC!!!!!!!
Ja som to skúšal po dobrom aj s ľuďmi aj s rodinou a ....vyhorel som ( dva roky ma bolela hlava,mal som apatiu, nechcelo sa mi žiť,len preto, že som chcel byť ku každému milý, slušný láskavý, prejaviť druhému úctu)
Aj ma to " počkalo" . Pokiaľ som na svokru nenarobil krik a nevynadal jej na plné ústa na ulici,nech sa do nás nestará, pokoj som nemal.
Bolo to nepríjemné,ale maximálne účinné, odvtedy máme pokoj a rešpekt.
Buď odvážna ( to znamená chod do toho aj napriek strachu,) urob, čo máš urobiť ,vybuduj si rešpekt a hranice.( Aj keby ti tam dotyčná osoba týždeň ronila krokodílie slzy)
@anonym_autor toto nieje narcista ja viem ze to je teraz popularne vsetci su toxicki a narcisti a psychopati
Nie, toto mi na to nesedi
Bud ma nejaku uchylku alebo ocd a vsetko potrebuje napravovat na svoj obraz alebo je to len hlupe neprijemne strvorenie

Skús reakciu: mám 40 rokov, viem ako mám držať lyžicu...