Ako citlivo riešiť rozdiely v daroch pre vnúča?
Ahojte, bývame v zahraničí a máme 9.mesačného chlapčeka. Boli sme teraz doma s malým druhý krát. Keď sa narodil dostal peniaze od svokrovcov, známych, prastarých rodičov atď okrem mojich rodičov. Mame som naznačila, že sme podostávali peniaze pre malého, ktoré dáme na sporiaci účet ako aj vedela,že jej mama nám chce dať na malého vyšší obnos penazí lebo to bude prvé a pravdepodobne posledné pravnúča ktorého sa dožijú.Mama povedala, že keď budeme mať účet mám jej ho dať a bude tam posielať peniaze. Teraz sme boli doma zas a malý dostal od rodiny peniaze na Vianoce. Prastarí rodičia, sestra môjho otca a od svokrovcov. Od našich nič. Mamina len poznamenala ,že nestihla nič kúpiť a spolu sme ísť nestihli.
Svokrovci sú opačný extrém. Keď sa malý narodil dali nám spolu vyše €700 a malému neustále niečo kupujú. Na Vianoce nám dali spolu €500, ktoré sme samozrejme odmietli ale jednoducho nám ich nanútili tak väčšinu dáme malému na sporenie a kúpime mu niečo na Vianoce.
Účet nemáme lebo sa rozhodujeme či sa presťahovať na SR a nechceme tu teda zakladať sporiaci účet a všetky peniaze sú zatiaľ odložené.
Vôbec nejde o to , že by sme peniaze potrebovali. Máme dobrú prácu a úspory. Ide o ten nepomer mojich rodičov vs svokrovcov. Ich príjmy sú podobné ale naši zarábajú o trochu viac. Nemajú hypotéky ani iné vnúčatá alebo iné finančné záväzky.
Ako poznám našich, iba im to proste nedošlo/nenapadlo kedže sa nepohybujú moc v kruhoch kde sú deti a malý je ich prvé vnúča a vkuse niečo robia tak ich to zrejme nenapadlo. Nie sú žgrloši alebo že by malému nič nechceli dať.
Nechcela som to moc riešiť keď sa narodil ale situácia sa opakuje.
Ako našim citlivo povedať aby malému niečo na sviatky dali? A svokrovcom aby to nepreháňali?
A
A čo na tom nie je fér ? Voči komu akože 😆 my od našich dostávame na sviatky 20-50€ a od svokrovcov flašku , čokoládu alebo deti hračku .. kde sa mám stazovat že to nie je fér aby dávali peniaze 😆
@anonym_autor svokrovcov nechaj, je to ich rozhodnutie.. ak ta to skrie s rodicmi, normalne im povedz, ze je ti to zvlastne, ze malemu nedaju nic... a je to
No tak ja mam na toto uplne iny nazor,ako tu väcsina v komentoch.
Samozrejme,ze nie su povinni mu nic davat.
A samozrejme,autorka si nema nic pytat,to by bol iny trapas...
Ale pride vam to normalne????
Prve vnucatko,este k tomu ho vidia raz za cas...a ich ani nenapadne mu kupit hracku,dupacky ,hrkalku....hocico.
Vsak je to radost.
Nie este povie,ze nestiha nic kupit-takze vie,ze by sa patrilo.....ved urcite vedela dopredu,ze pridu.
Hracku moze mat doma schovanu aj rok.
Alebo nejake kapsicky pre babätko.
Nie,za mna toto normalne nie je....
Vsetci ostatni vedeli,co sa patri.a ako citam,tak aj vzdialenejsi pribuzni....
A vlastnej matke nedojde,ze sa patri cosi podat?
Vlastne,malo by to byt uplne spontanne z jej hlavy....
Vobec to nemusia byt peniaze...
Mne to pride ako lakomost...
Vypocitavost..
@osky este nebolo 24.12. odkial vies ze nic dieta od babky nedostane?
No tak ja mam na toto uplne iny nazor,ako tu väcsina v komentoch.
Samozrejme,ze nie su povinni mu nic davat.
A samozrejme,autorka si nema nic pytat,to by bol iny trapas...
Ale pride vam to normalne????
Prve vnucatko,este k tomu ho vidia raz za cas...a ich ani nenapadne mu kupit hracku,dupacky ,hrkalku....hocico.
Vsak je to radost.
Nie este povie,ze nestiha nic kupit-takze vie,ze by sa patrilo.....ved urcite vedela dopredu,ze pridu.
Hracku moze mat doma schovanu aj rok.
Alebo nejake kapsicky pre babätko.
Nie,za mna toto normalne nie je....
Vsetci ostatni vedeli,co sa patri.a ako citam,tak aj vzdialenejsi pribuzni....
A vlastnej matke nedojde,ze sa patri cosi podat?
Vlastne,malo by to byt uplne spontanne z jej hlavy....
Vobec to nemusia byt peniaze...
Mne to pride ako lakomost...
Vypocitavost..
@osky Akurat si mi tymto tvojim komentom nieco pripomenula. Mojej najblizsej kamaratke sa v lete narodilo dieta a predstav si, tiez som mu nic nekupila. Ju som ale pozvala na veceru a aj ked sa pravidelne stretavame, vobec mi ani nenapadlo, ze by som malej nieco mala kupit 😀 Ludia, ktori okolo seba nemaju deti toto proste neriesia a nenapadne im to. A nejake kapsicky hrkalky hluposti kupovat to uz vobec.
@anonym_autor prepac, ale tak mi pride, ze si pripadnete ako pupok sveta, plus este to, ze mate male. To nieje od vas pekne, ze ocakavate peniaze, ked dojdete za starkymi. Vy byste vobec nemali nic ocakavat, ba naopak - vy byste mali doniest darceky a dopriat starkym naj si male uziju. Laska sa peniazmi nekupuje, mozno si tvoja mama pripadne, ze je tvoja mama len pre to, aby dala peniaze, ze inac babka pre male nebude. A este ju prirovnavas ku ostatnym, ako keby sa laska peniazmi vazila. Davas mame velku bolest a len zbytocne robis priepast mezi vami. Mozno keby si jej daco pekne kupila, pripravila pekny vylet s vnucatkom a mamou, citila by sa inac. Mozno sa citi byt cudzia, kedze ma platit miesto toho, aby jej laska ku vnucatku bola brana inac. Smutne, jak materialne vase vztahy beries. Keby si bola na strane tvojej mamy, ako by si sa citila ty? To je jedno kolko ma ona penazi, vasa rodina vseobecne nemusi davat ani korunu, ty dakuj Bohu za to, ze sa ma dobre a ze mozes spat v kludu v zahranici, ze sa nemusis o nu bat. Ty kokos. Nechapem.
Nechápem toľko hejtu. Slušne som sa spýtala. Vôbec mi o peniaze nejde a nepotrebujem od nikoho nič. Mám ich dosť a už vôbec som si dieťa za tým účelom nerobila. Ale okej nebudem to teda vôbec riešiť a nechám to tak. 🤷♀️ len mi to nepríde fér, že svokrovci malému dávajú o toľko peňazí viac ako moji rodičia. Od nikoho nič nechcem a nepotrebujem.
@anonym_autor a čo si mala dieťa ako zárobkovú činnosť? Keby som bola tvoja mama a prídeš s tým koľko ste už dostali asi by som si poklepala po čele keď chceš ešte aj odomňa.
Pre mna by to bola posledna vec ktoru by som musela v zivote urobit-pytat si peniaze. Obzvlast ak ich nepotrebujem.
Ja by som sa viac ako za to, že moji rodičia nedali, hanbila za to, koľko dali svokrovci a že v tom pokračujú. 700 eur? Pre pana jána, začo, načo? Povedz mi, akú hodnotu bude mať 700 eur na tom sporiacom účte o 20 rokov. Čo si za to chalan kúpi. Inak, ja mám 4 deti. Pri prvom každý dával priehrštiami a exponenciálne to šlo dole, vrátane času venovaného hrám, kočíkovaniu a pod.
@anonym_autor svokrovcov nechaj, je to ich rozhodnutie.. ak ta to skrie s rodicmi, normalne im povedz, ze je ti to zvlastne, ze malemu nedaju nic... a je to
@krasneleto druha taka ista 🤦♀️
Nechápem toľko hejtu. Slušne som sa spýtala. Vôbec mi o peniaze nejde a nepotrebujem od nikoho nič. Mám ich dosť a už vôbec som si dieťa za tým účelom nerobila. Ale okej nebudem to teda vôbec riešiť a nechám to tak. 🤷♀️ len mi to nepríde fér, že svokrovci malému dávajú o toľko peňazí viac ako moji rodičia. Od nikoho nič nechcem a nepotrebujem.
@anonym_autor ved keď nič nechces a nepotrebuješ, tak to neries.
Kto chce da, kto nie nedá.
Svokrovci dávajú, fajn, mama nie, jej rozhodnutie.
Toto ta vážne skrie? Ze ako mame naznačiť?? Mama sa rozhodla, ze nedá.
@osky Akurat si mi tymto tvojim komentom nieco pripomenula. Mojej najblizsej kamaratke sa v lete narodilo dieta a predstav si, tiez som mu nic nekupila. Ju som ale pozvala na veceru a aj ked sa pravidelne stretavame, vobec mi ani nenapadlo, ze by som malej nieco mala kupit 😀 Ludia, ktori okolo seba nemaju deti toto proste neriesia a nenapadne im to. A nejake kapsicky hrkalky hluposti kupovat to uz vobec.
@anonym_03b8dc No len ide o to, že tie babky deti mali a ich to napadnúť zvyklo :D
Autorka, tebe je asi blbo pred mužom, že jeho dávajú a koľko, a tvoji nič, aj keď by mohli a je ti čudné, že neprišla z maminej strany nejaká reakcia aj v podobe darov... aká bola predtým? Moje dve babky boli úplne rozdielne: jedna typická, taká dedinská babka v zástere, varila, piekla, drhla, aj chodila do práce, ale taká BABKA podľa definície. Druhá bola síce tiež z dediny, ale úplne iný level - varila presne 2 jedlá a piekla 1 druh koláča - aj ten na sviatok. Keď sme prišli ku nim, prejavila radosť, ale na zadok nepadala. Nebola chladná, len taká iná. Mala som rada obe. Rovnako, aj chýbajú rovnako. AK tvoja mama bola ja predtým taká chladnejšia, alebo ako to nazvať, tak sa nečuduj. Možno ti nedá "na malého" teraz, ale keby si potrebovala peniaze v núdzi, bez špekulácii by pomohla - aj finančne.
Svokrovcov nechaj tak... majú, chcú dať, dajú. Poďakuj sa, prijmi. Teš sa.
Nevravela by som nikomu nič kvôli darom, ani mameani svokre ani nikomu ohľadom darov, a žeby mali niečo dávať/dať lebo aj od druhých dostal
Peniaze by som neriesila, je pravda, ze nie su povinni dat ani euro ale ako dcere by mi prislo luto, ze jedinemu vnucatu nekupia na Vianoce ani len malicku hracku za par eur, nejakeho plysaka ci hrkalku. A nie je podstatne, ze ma len 9 mesiacov. Ze si proste ani nespomenie alebo nenajde cas, tak to by mi bolo luto. Nemusi obiehat hrackarstva, ved aj v takom Lidli ked ide bezne nakupit, po ceste ku pokladni vie hocico pre dieta hodit do kosika. Ja ako babka aj keby som mala velmi malo, snazila by som sa aspon na tie sviatky aj ked len nejaku malickost podarovat.
@natalka13 predsa nehovorime o vianociach
Autorka spomina navstevy...
@anonym_7685d8 Autorka pise, ze byvaju v zahranici a ze teraz boli doma s malym, tak ja to chapem tak, ze prisli domov na Slovensko k jej mame a ze do Vianoc uz s mamou nebudu
áno patrí sa niečo dat ,ale určite netreba horibilné sumy ,načo k čomu je to dobré? Mohla niečo malému kúpit, mozno ked ste boli u vašich tak ste mali všetko grátis -raňajky, obedy, večere, pohostenie, poupratované, navarené ,obriadené tak im na darček neostalo, toto si nikto neuvedomí čo to stojí a koľko práce je okolo návštevy, a hlavne ked ste boli dlhšie ako jeden den
@basska_b veru. Dieťa nepozná hodnotu prnazi. Chaoem ze chcu dat. Hadam ked podrastie budu mu davat tolko casu. Hier. Výletov. Zazitkov.
Ja neviem ci som niekedy od starych rodicov v detstve dostala peniaze. Ku sviatku to bola vzdy cokolada.
No pamatam si ale na najlepsie buchty na svete. Medovniky. Ako sme krmili zajace. Ovečky. Dojili kravu.... chapem ze toto uz dnes mozne nie je. Ale je kopa inych moznosti 🤩
@anonym_autor riešiš len peniaze a nič iné, nedochádza ti to?
Kto chce dať dá, kto nechce nedá, ani keď mu to 5x pripomenies. Co je na tom nepochopiteľné. Jednoducho mu dat nechcu
Kto zaplati moze vidiet ditko 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️
@anonym_autor a v čom je problém? Podľa toho čo píšeš, 500, 700 možno ani 1000€ nezmení ich ani vašu finančnú situáciu. Keby teraz vaši dali 10.000 tak budeš naznačovať svokrovcom aby doplatili? Nechala by som tak. Vy tie peniaze nepotrebujete, rodičia nedávajú lebo si tiež myslia, že nepotrebujete. Píšeš, že svokrovci vám dali 500 ktoré ste odmietli ale aj tak vám ich nanútili. Načo je dobré toto pchanie peňazí? Veď sporte synovi podľa vašich možností a nekalkulujte kto mal koľko dať.
Juj, ja som tak rada, že moji rodičia nám nedávali peniaze, ale kúpili si chatu o ktorej roky snívali. Teraz na staré kolená sa tam na leto presťahujú na pár mesiacov a vnúčatá tam majú krásne detstvo keď ich s láskou varujú. To mi robí väčšiu radosť ako pár stoviek ktoré nám nikdy nedávali. Načo? Veď sme produktívni mladí ľudia. A ja som len rada, že peniaze vložili do nehnuteľnosti, ktorá nikdy na cene neklesne, len stúpa.
Kto zaplati moze vidiet ditko 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️
@prasiatko30 to je na ten princíp ako peep show , hadzeš mince a chvíľu môžes vidieť niečo zaujímavé
Nehnevaj sa ale ty si strasne zatazena na peniaze aj ked tvrdis ze nie.
@anonym_autor buďte radi nie všetci sú taký starostlivy.
Naša stará mať dá Max na Vianoce kozmeticku sadu a dovidenia a na narodeniny vôbec nic
Ja ťa napríklad chápem. Tiež to tak máme v rodine, že jedna strana sa išla od začiatku zodrať a druhá dá ledva darček na Vianoce. Ale už to neriešim. Trápilo ma to, aj som to musela veľa krát predýchavať, ale je to ich rozhodnutie… s ktorým ja nič neurobím.
U nas to bolo naopak nasi davali peniaze a svokrovci nie, ja som to vobec neriesila, ani manzel sa necitil blbo. Proste kazdy ako uzna za vhodne, a tiez som nehovorila kolko dali nasi nikomu
Ja viem ako na to. Neber ani od svokry. Keď nanutia, pri odchode poloz na stôl a choď. Že ďakujeme ale ozaj netreba. A potom nebudeš potrebovať excelovsku tabuľku s dátumami a sumami 🥰
Peniaze by som neriesila, je pravda, ze nie su povinni dat ani euro ale ako dcere by mi prislo luto, ze jedinemu vnucatu nekupia na Vianoce ani len malicku hracku za par eur, nejakeho plysaka ci hrkalku. A nie je podstatne, ze ma len 9 mesiacov. Ze si proste ani nespomenie alebo nenajde cas, tak to by mi bolo luto. Nemusi obiehat hrackarstva, ved aj v takom Lidli ked ide bezne nakupit, po ceste ku pokladni vie hocico pre dieta hodit do kosika. Ja ako babka aj keby som mala velmi malo, snazila by som sa aspon na tie sviatky aj ked len nejaku malickost podarovat.
@anonym_38dadc ale to by zas bolo jedna babka dala pár sto eur a druhá len vec z Lidla ....takých tém je tu neúrekom

@anonym_autor ako fakt tu ides riesit ferovost? ty alebo svokra hlasite tvojej namine datum a sumu ktoru prave malemu dali?
este raz sinten nezmysel po sebe precitaj a mozno sa zahanbis.
snad si mozu tvoji rodicia robit s peniazmi co uznaju za vhodne. co ak malemu kupili niekde akcie ktore mu slusne zarabaju? co ty vies? a svokrovci figu borovu? len tebe daju eura a ty das na ucet