icon

Ako citlivo riešiť rozdiely v daroch pre vnúča?

25. nov 2025

Ahojte, bývame v zahraničí a máme 9.mesačného chlapčeka. Boli sme teraz doma s malým druhý krát. Keď sa narodil dostal peniaze od svokrovcov, známych, prastarých rodičov atď okrem mojich rodičov. Mame som naznačila, že sme podostávali peniaze pre malého, ktoré dáme na sporiaci účet ako aj vedela,že jej mama nám chce dať na malého vyšší obnos penazí lebo to bude prvé a pravdepodobne posledné pravnúča ktorého sa dožijú.Mama povedala, že keď budeme mať účet mám jej ho dať a bude tam posielať peniaze. Teraz sme boli doma zas a malý dostal od rodiny peniaze na Vianoce. Prastarí rodičia, sestra môjho otca a od svokrovcov. Od našich nič. Mamina len poznamenala ,že nestihla nič kúpiť a spolu sme ísť nestihli.

Svokrovci sú opačný extrém. Keď sa malý narodil dali nám spolu vyše €700 a malému neustále niečo kupujú. Na Vianoce nám dali spolu €500, ktoré sme samozrejme odmietli ale jednoducho nám ich nanútili tak väčšinu dáme malému na sporenie a kúpime mu niečo na Vianoce.

Účet nemáme lebo sa rozhodujeme či sa presťahovať na SR a nechceme tu teda zakladať sporiaci účet a všetky peniaze sú zatiaľ odložené.

Vôbec nejde o to , že by sme peniaze potrebovali. Máme dobrú prácu a úspory. Ide o ten nepomer mojich rodičov vs svokrovcov. Ich príjmy sú podobné ale naši zarábajú o trochu viac. Nemajú hypotéky ani iné vnúčatá alebo iné finančné záväzky.

Ako poznám našich, iba im to proste nedošlo/nenapadlo kedže sa nepohybujú moc v kruhoch kde sú deti a malý je ich prvé vnúča a vkuse niečo robia tak ich to zrejme nenapadlo. Nie sú žgrloši alebo že by malému nič nechceli dať.

Nechcela som to moc riešiť keď sa narodil ale situácia sa opakuje.

Ako našim citlivo povedať aby malému niečo na sviatky dali? A svokrovcom aby to nepreháňali?

A

Strana
z4
mam1na
29. nov 2025

Smutné, svet peňazí, očakávania, všetko postavené na financiách, aj dobre "fungujúce" vzťahy v rodine, pre dobro veci... Veľmi z toho cítiť, peniaze.....
Dajte mi, dotujte dieťa, potomka, vnúčatá...

gerrwie_girl
29. nov 2025

To by mi ani nenapadlo toto. Moja svokra to preháňa, kupuje malému drahe darčeky a mne to od začiatku vadi. Ci uz preto lebo nechcem aby bol rozmaznany, alebo aj preto, ze ako k tomu potom pride moj ocino? Nechcem aby vela míňal na svojho vnuka. Ja praveze chcem aby si on setril peniaze a malemu len nejake obycajne lego staci. Ja som ovela radsej ked ho niekam vezme a trávia spolu cas.

anonym_c6d339
29. nov 2025

to dieta nevie od koho ma kolko takze mu je to jedno ... ked povyrastie mozno prave tvoji rodicia mu daju viac zazitkov a spomienok ako druhy starky co len daju peniaze a dovidenia... v zivote nejde len o dary .... si nenazrana .. stve to len a len teba a vobec ti nejde o dieta ...

dalyn
29. nov 2025

Pride mi divne, aby take male dieta dostavalo peniaze- ma 9m vobec ich nepotrebuje, este k tomu ak sa vy s manzelom viete o neho postarat. Takze ak sa budu svokrovci/tvoji rodicia pytat co malemu na sviatok/ Vianoce povedz im konkretnu vec- hracku/ oblecko nieco co vyuzije teraz. Ak mu chcu svokrovci davat peniaze- mozu si zriadit ucet a setrit mu peniazky tam- teba tym nemusia vobec zatazovat kolko a ako casto mu tam prispievaju. Moji stari rodicia mi takto setrili a po ukonceni VS som dostala od nich peniazky. Momentalne mam 2 deti a pred sviatkom/ Vianocami sa ma nasi/ svokrovci pytaju co im kupit. Dohodnuti sme tak, ze ja kupim co potrebuju na seba, co ich potesi z hraciek a oni mi potom daju za to peniaze. Vzdy to rozdelim tak, aby od vsetkych dostali cca podobne mnozstvo (aj cenovo). Ziadne peniaze od nich nedostavaju- su vacsi ako tvoj, ale vobec ich nepotrebuju a ani by som ich neprijala 🙂

anonym_46a76c
29. nov 2025

Ja som ako Alenka v risi zazrakov.Moje deti dostavaju symbolicke sumy od starych rodicov k sviatkom,ziadne dary za 100 nieto 500 eur.Max 50 aj to vynimocne,od mamy drobnosti.Zato travia s nimi vela casu,strazia vzdy,pomahaju,su tu ked su chori.Ja nechapem ako moze niekto cakat ze maju stari rodicia financne podporovat deti a vnucata a davat take obrovske sumy.Davat peniaze na kocik???Ved je to nase dieta nie ich preboha!Automaticky.Este ti to bude aj vadit.

anonym_46a76c
29. nov 2025
@anonym_autor

Neviem ci som to blbo napisala ale mne o peniaze fakt nejde. Vdaka za par dobrych nekritickych rad. Ani jedna strana rodiny za nami nikdy nebola, chodime len my aby maleho videli, cize o ziadnej pomoci a zazitkoch sa hovorit neda. Nepotrebujem peniaze ale myslim si, ze aspon nieco hracku alebo symbolickych 10 eur by nikomu neublizilo kupit jedinemu vnucatu k narodeniu a na Vianoce. Ok nebudem nasim hovorit nic a poviem priatelovi aby sme peniaze od svokrovcov nechali doma alebo zaplatili im vylet alebo nieco podobne.🙂 vdaka tym co mi odpovedali na moje otazky

@anonym_autor A najtrapnejsie je ako pises ze tebe nejde o peniaze ale od ubodneho prispevku cez vsetky vsetky komentare pises kolko penazi v konkretnych sumach davaju ini a tvoja rodina nic.Podla mna fakt nemozes byt normalna.

magdusaaa
29. nov 2025
@anonym_autor

Nechápem toľko hejtu. Slušne som sa spýtala. Vôbec mi o peniaze nejde a nepotrebujem od nikoho nič. Mám ich dosť a už vôbec som si dieťa za tým účelom nerobila. Ale okej nebudem to teda vôbec riešiť a nechám to tak. 🤷‍♀️ len mi to nepríde fér, že svokrovci malému dávajú o toľko peňazí viac ako moji rodičia. Od nikoho nič nechcem a nepotrebujem.

@anonym_autor mozno mu daju ked bude mat ucet a das ho rodicom...Ved ma len 9 mes...urcite mu nieco daju neskor . Vobec by som to neriesila... Laska k malemu je viac ako peniaze...

13uzivatelka11
29. nov 2025

Nejde ti o peniaze ale mame si "naznacila" koľko ti svokrovci dali... Svokrovci v živote nedali peniaze na malého, moja mama na syna určite minula o dosť viac peňazí ako svokrovci, ale v živote by mi to nenapadlo riešiť.. prejavujú mu lásku inak.. veď tvoje dieťa ešte nemalo ani žiadny sviatok, má len 9 mesiacov, zrejme im príde zbytočne mu niečo dávať keď sama jej prízvukujes koľko toho mate, keď dieťa to ešte vôbec nevníma či dostalo niečo od babky.. a nehraj sa fakt na to že ti nejde o peniaze, keď niekoľkokrát si to omielala..

anonym_5ee9ee
29. nov 2025
@anonym_autor

Neviem ci som to blbo napisala ale mne o peniaze fakt nejde. Vdaka za par dobrych nekritickych rad. Ani jedna strana rodiny za nami nikdy nebola, chodime len my aby maleho videli, cize o ziadnej pomoci a zazitkoch sa hovorit neda. Nepotrebujem peniaze ale myslim si, ze aspon nieco hracku alebo symbolickych 10 eur by nikomu neublizilo kupit jedinemu vnucatu k narodeniu a na Vianoce. Ok nebudem nasim hovorit nic a poviem priatelovi aby sme peniaze od svokrovcov nechali doma alebo zaplatili im vylet alebo nieco podobne.🙂 vdaka tym co mi odpovedali na moje otazky

@anonym_autor Napísala si to úplne zrozumiteľne, len si sa asi spýtala na nesprávnom mieste. Ja som si už veľakrát povedala, že tieto diskusie čítať nebudem, lebo sa len nahnevám ... ako keby tu bola súťaž, kto napíše najarogantnejšiu odpoveď...

anonym_7bce7b
29. nov 2025

@anonym_autor to sú zas odpovede mimo bežný zivot. áno nie sú povinní nič dať, ale kto keď môže a ma nedá? iba ten čo nechce.. je to ich prvé vnúča tak je prinajmenšom zvláštne že nedajú peniaze/veci..veď si to naznačila a nedošlo. tak ak to nevieš povedať priamo do oči skús jej to napísať a uvidis..
my to máme v rodine podobne, naši dali staršej na narodky v priemere 20€, 2 roky nedostala ani blahoželanie, tento rok dostala 50€ (ale to aj s meninami) a svokor len na meniny jej dal 150€ (hračky+peniaze) a svokra hračky za 20-30€.. a si myslím že finančne sú cca rovnako na tom (možno naši majú o nieco malo viac) len naši míňajú prachy na svoj zivot (značkové nové oblečenie, drahá kozmetika, stále nova elektronika, nové autá atd)… no je to ich voľba ale jasne že to občas zamrzí ale čo uz

mofa
29. nov 2025

🫣🫣🫣ja normalne nechapem co za ludia existuju.toto moze niekto riesit?

tmavovlaskakatka
30. nov 2025
@osky

No tak ja mam na toto uplne iny nazor,ako tu väcsina v komentoch.
Samozrejme,ze nie su povinni mu nic davat.
A samozrejme,autorka si nema nic pytat,to by bol iny trapas...
Ale pride vam to normalne????

Prve vnucatko,este k tomu ho vidia raz za cas...a ich ani nenapadne mu kupit hracku,dupacky ,hrkalku....hocico.
Vsak je to radost.
Nie este povie,ze nestiha nic kupit-takze vie,ze by sa patrilo.....ved urcite vedela dopredu,ze pridu.
Hracku moze mat doma schovanu aj rok.
Alebo nejake kapsicky pre babätko.
Nie,za mna toto normalne nie je....
Vsetci ostatni vedeli,co sa patri.a ako citam,tak aj vzdialenejsi pribuzni....
A vlastnej matke nedojde,ze sa patri cosi podat?
Vlastne,malo by to byt uplne spontanne z jej hlavy....
Vobec to nemusia byt peniaze...
Mne to pride ako lakomost...
Vypocitavost..

@osky presne si to vystihla. Ide o to, že babka na nich myslí, keď ide a kúpi hoci maličkosť. Je to zvláštne.

jamazu
30. nov 2025
@anonym_autor

Nechápem toľko hejtu. Slušne som sa spýtala. Vôbec mi o peniaze nejde a nepotrebujem od nikoho nič. Mám ich dosť a už vôbec som si dieťa za tým účelom nerobila. Ale okej nebudem to teda vôbec riešiť a nechám to tak. 🤷‍♀️ len mi to nepríde fér, že svokrovci malému dávajú o toľko peňazí viac ako moji rodičia. Od nikoho nič nechcem a nepotrebujem.

@anonym_autor my máme oboch starý rodičov na skok.... a podobnú situáciu.... z mojej strany ked nieco treba kúpiť,pomôcť stále su pri nas. Z muzovej ani deti nepostrazia a všetko čo kupujem detom je zbytočné míňanie.
Ked sme mali finančné problémy tak nam povedali,aby sme sa naučili žiť tak aby sme ich nemali.
K tvojmu ,,problemu'' uvidíš časom. Možno mu tvoja rodina spori.
Možno nabudúce ked prídete tak to bude ine.

magdalienka11
30. nov 2025

@anonym_autor že sa nehanbis...fuj. Sa zamyslí nad sebou. Prepáč,ale si taká jednoduchšia. Vieš vôbec o čom je život?

hortenziaj
30. nov 2025

Však neporovnavaj ,hlavne nie kvôli peniazom. Pozri ,nám dava svokra vela penazi, ja to nechcem ,ale muž to vezme ,ale inak sa deťom nevenuje , iba ich upozorňuje , a buzeruje,takže deti s ňou nemajú nejaký vzťah,len sú otrávené že zas príde. Proste deťom záleží na iných hodnotách ako tebe , a peniaze nič nezaručia. Ja som mala.tiez takých starých rodičov , že jedny mi nedali peniaze ale svoj čas, spomienky,radosť, a druhý dedo a babka len peniaze a sladkosti a teda ako dieťa som tie sladkosti brala ale teraz keď spomínam ,tak žiaľ nemám na nich nejaké extra spomienky iné .
Ale buď rada,dostanes peniae od svokry, od iných členov rodiny, tak to máš peniaze zadarmomrpe teba a nerieš čo si nedostala od tvojich. Radšej uč dieťa iné hodnoty ako dary a peniaze , hodnoty ako si spoločný čas,radosť, vypočutie ,prítomnosť ,príroda a pod. To s a viac oplatí , ver.mi.

hortenziaj
30. nov 2025
@jamazu

@anonym_autor my máme oboch starý rodičov na skok.... a podobnú situáciu.... z mojej strany ked nieco treba kúpiť,pomôcť stále su pri nas. Z muzovej ani deti nepostrazia a všetko čo kupujem detom je zbytočné míňanie.
Ked sme mali finančné problémy tak nam povedali,aby sme sa naučili žiť tak aby sme ich nemali.
K tvojmu ,,problemu'' uvidíš časom. Možno mu tvoja rodina spori.
Možno nabudúce ked prídete tak to bude ine.

@jamazu a čo ťa mali dotovať pri finančných problémoch ? Však ti dobre epoevdali. Môj otec má oveľa viac peňazí ako my a menej výdavkov,ale keby mám finančné problémy,v živote by ma nenapadlo.od neho pýtať že však má dotuj lebo nezarobim toľko koľko míňame. Ale našťastie máme.financnu gramotnosť na dobrej úrovni, nasetrenu rezervu pre prípad núdze ,a výdavky sme optimalizovali na naše zarobky

radacak
30. nov 2025

@anonym_autor píšeš že to neriešiš a predsa to riešiš 🤷
Ja by som neriešila ..keď budú chcieť dať tak dajú
Od nikoho by som nepýtala a ešte také ,, veľké,, darčeky
U nás v rodine sa dávajú maličkosti a ani by ma nenapadlo si ,, pýtať,,

anonym_879b2b
30. nov 2025

Vôbec by som neriešila peniaze a darčeky. Dieťa máte malé, nevníma či a čo dostalo.

nika185
30. nov 2025

žienky, chcem sa vám poďakovať za vaše príspevky aj autorke za otázky, otvorili ste mi totižto oči, stanem sa zachviločku babkou, malinká sa narodí v decembri, nakúpili sme malej už teraz kadečo na štart do života, popravde aj mne v hlave víri, čo dajú nevestiny rodičia malej, alebo koľko, aby som sa zle necítila a hlúpe mi je opýtať sa aj vlastného syna, vďaka vašim názorom ako to beriete sa pozerám na to inak, malinkú už teraz milujem a aj keď bývajú mladí od nás ďalej pochopila som, že mňa nemá zaujímať, čo kto dá malej a koľko, dôležité bude to, ako sa my s manželom k tomu postavíme, áno ako ju budeme milovať a venovat sa jej, mám pripravených sice 1000€ ku krstu s darčekom, ale pochopila som, že to čo ja cítim tak urobim a vôbec ma nemusi zaujímať čo dajú malej, alebo mladým ini, je to o nás, môj syn ako ho poznáme, sa poteší každej maličkosti, no viac si váži ked sa stretneme, bude šťastní, že o malinkú budeme mať záujem, váži si to a a verím, že bude aj moja nevesta, lebo je taká istá, poteší sa aj maličkosti, ešte raz ďakujem, lebo naozaj mi to vrtalo v hlave, že bože čo ak daju viac ako sa budem cítiť , teraz viem, že podstata je niekde inde, toto nieje súťaž ktorí dajú viac a čo, toto je o iných hodnotách a ja dúfam, že budem skvelá babka, čo nie je o peniazoch a drahych darčekoch, i keď jej vždy niečo prinesiem, no ako sa hovorí s mierou nakoľko sa aj takto vychováva malý človiečik a učí sa vážiť si všetko, neviem to až tak od srdca vyjadriť, ale naozaj vďaka týmto príspevkom som veľa pochopila 🥰

nika185
30. nov 2025

a ešte dodám svoju skúsenosť, keď moje deti boli malé, moja svokra dávala, moji rodičia nie, trápila som sa preto a viete prečo? Ano sčasti aj preto, že moji rodičia vnúčatám nedávali nič ani sa im nevenovali, ale preto, že moji svokrovci mi to vyhadzovali na oči, že akých mám rodičov, že nám nedajú ako oni, boli ku mne zlí a dnes sú ex, ale moje deti som vychovala, že si vážia jeden druhého a majú sa radi a nikdy nezáleží, čo dostanú aleže to, že sme spolu a nikdy na seba nezabudneme nech bývame akokolvek od seba ďaleko, že toto sú hodnoty, ktoré sa darom a peniazom nevyrovnajú, mojou skúsennosťou som ich učila, aky postoj majú mať, ja som na svojich rodičov nezanevrela, lebo deti nepoznali, viac ma hneval postoj ex svokrovcov, akokeby som ja mohla zato, že oni dávajú a moji nie, kúpili nam napr tv, roky som to počúvala, že kedy čo kúpia moji rodičia a trapila som sa , takže nikdy sa autorka netráp, je to ich rozhodnutie, možno jej sporia zvlášť a v dospelosti dostane pekne a keby aj nie, nieje to povinné, deti predsa nemáte kôli starým rodičom, ale priviedla si ich na svet, aby boli milované a vážili si všetko bez ohľadu kto im čo dá, len takto z nich vychovaš dobrých ľudí

13uzivatelka11
30. nov 2025
@nika185

žienky, chcem sa vám poďakovať za vaše príspevky aj autorke za otázky, otvorili ste mi totižto oči, stanem sa zachviločku babkou, malinká sa narodí v decembri, nakúpili sme malej už teraz kadečo na štart do života, popravde aj mne v hlave víri, čo dajú nevestiny rodičia malej, alebo koľko, aby som sa zle necítila a hlúpe mi je opýtať sa aj vlastného syna, vďaka vašim názorom ako to beriete sa pozerám na to inak, malinkú už teraz milujem a aj keď bývajú mladí od nás ďalej pochopila som, že mňa nemá zaujímať, čo kto dá malej a koľko, dôležité bude to, ako sa my s manželom k tomu postavíme, áno ako ju budeme milovať a venovat sa jej, mám pripravených sice 1000€ ku krstu s darčekom, ale pochopila som, že to čo ja cítim tak urobim a vôbec ma nemusi zaujímať čo dajú malej, alebo mladým ini, je to o nás, môj syn ako ho poznáme, sa poteší každej maličkosti, no viac si váži ked sa stretneme, bude šťastní, že o malinkú budeme mať záujem, váži si to a a verím, že bude aj moja nevesta, lebo je taká istá, poteší sa aj maličkosti, ešte raz ďakujem, lebo naozaj mi to vrtalo v hlave, že bože čo ak daju viac ako sa budem cítiť , teraz viem, že podstata je niekde inde, toto nieje súťaž ktorí dajú viac a čo, toto je o iných hodnotách a ja dúfam, že budem skvelá babka, čo nie je o peniazoch a drahych darčekoch, i keď jej vždy niečo prinesiem, no ako sa hovorí s mierou nakoľko sa aj takto vychováva malý človiečik a učí sa vážiť si všetko, neviem to až tak od srdca vyjadriť, ale naozaj vďaka týmto príspevkom som veľa pochopila 🥰

@nika185 pisa som to už vyššie, svokrovci nejako extra veľa peňazí na syna neminaju, lebo ani nemajú, darčeky drahé nedostáva, ale mne to vôbec netrápi, lebo viem že syna zbožňujú, venujú sa mu ako sa dá a ja som za to najviac vďačná. 🙂 Moja mama vie na syna minút viac, ale aj keď mu už prestala nosiť hračky zakaždým keď príde, lebo syn už má všetkého dosť a proste už ani nevie čo mu doniesť a tiež som jej veľakrát hovorila že nech nenosí.. syn ju neprestal mať rád😀 sú nerozlučna dvojica keď je na víkend u nás. ☺️ Viem že sa môžem spoľahnúť či už na svokrovcov alebo moju mamu, keď bude treba a dali by pre syna aj prve a posledné keby bolo treba a nezaujíma ma či dal niekto viacej alebo menej peňazí...

akvi
30. nov 2025

Takéto blbé pocity máš preto, lebo máš nejaké očakávania. Takže aj do budúcnosti - budeš sa cítiť oveľa lepšie, ak prestanes mať akékoľvek očakávania od kohokoľvek. Nik totiž nevníma realitu presne tak, ako ty. Ja som tiež mala očakávania, keď sa narodil syn, tiež som nechápala, prečo od svokrovcov nič nedostal ani na Vianoce ani na narodeniny. Ale pochopila som, že proste nie sú povinní nikomu nič dávať, je to len moje očakávanie, kvôli ktorému som sa cítila blbo. Dnes už to vôbec neriešim, vychádzame normálne a teraz napríklad vždy, keď sa stretneme, tak nám dávajú peniaze "len tak". Beriem, ako to príde, nesudim, vôbec o tom nepremýšľam a už vôbec sa ma to nijako nedotýka. A samozrejme, mám to tak aj v iných veciach, nielen čo sa týka nejakých darov a peňazí a pod.

anonym_395465
30. nov 2025

Ďalšia nenažraná ktorá chodí po rodine s natrčenou rukou.
Tvoje dieťa ,tak sa staraj a nečakaj že ťa bude rodina dotovať!

anonym_46dc71
30. nov 2025
@michaela412

Ja by som to nechala tak. Keď založíte účet pošli číslo účtu mame, ostatné peniaze vlož a daj si poznámku svokrovci a tam presne budeš vidieť koľko poslali vaši a koľko svokrovci. A keď bude synček veľký spraví si na to názor sám

@michaela412 prosím ťa to čo píšeš za nezmysly? Aký názor si to dieťa má akože spraviť? Ja resp. všetky vnúčatá dostávali od babky jednu zelenú ( 100 KČS) cca 4 x do roka, u druhej som dostala dvacku na Veľkú noc. Nerobila som si nijaký názor. Proste som to brala tak ako to je. Vôbec nie negativne, zeby ti druhí boli lakomí alebo ma nemali radi.Lebo to je blbosť. Podobne ako to má napr. niektorá rodina s oslavami - niekde oslavujú každý prd a inde ani okrúhliny nie. Niekde je prirodzené dotovať dospelé deti a vnúčatá, niekde to majú proste inak.

jamazu
30. nov 2025
@hortenziaj

@jamazu a čo ťa mali dotovať pri finančných problémoch ? Však ti dobre epoevdali. Môj otec má oveľa viac peňazí ako my a menej výdavkov,ale keby mám finančné problémy,v živote by ma nenapadlo.od neho pýtať že však má dotuj lebo nezarobim toľko koľko míňame. Ale našťastie máme.financnu gramotnosť na dobrej úrovni, nasetrenu rezervu pre prípad núdze ,a výdavky sme optimalizovali na naše zarobky

@hortenziaj ked ony potrebovali pomôcť tak ja som im nepovedala,ze ked ste robili mali ste si našetriť... my mame jeden príjem tak moc toho nemáme na šetrene

bielasovicka
30. nov 2025

@anonym_autor no ja som to cele dočítala, a je mi z toho zle 🤮. Hanbi sa.

hortenziaj
30. nov 2025
@jamazu

@hortenziaj ked ony potrebovali pomôcť tak ja som im nepovedala,ze ked ste robili mali ste si našetriť... my mame jeden príjem tak moc toho nemáme na šetrene

@jamazu no hej,ale prečo máte jeden príjem ? Ak nevychádza ,treba niečo robiť s tým asi ....vies, ste mladí a treba s a obracať, aby si ani ty nemusela na dôchodku plakať že nemáš nič našetrené...ale nechcem súdiť,keď neviem vašu situáciu, ale ani,z jedného platu sa ťažko žije a nie ešte len šetrí a častokrát ak dvaja robia za minimálny plat ,a sú tam deti,tak to tiež nie je bohvieco na šetrenie..

michaela412
1. dec 2025
@anonym_46dc71

@michaela412 prosím ťa to čo píšeš za nezmysly? Aký názor si to dieťa má akože spraviť? Ja resp. všetky vnúčatá dostávali od babky jednu zelenú ( 100 KČS) cca 4 x do roka, u druhej som dostala dvacku na Veľkú noc. Nerobila som si nijaký názor. Proste som to brala tak ako to je. Vôbec nie negativne, zeby ti druhí boli lakomí alebo ma nemali radi.Lebo to je blbosť. Podobne ako to má napr. niektorá rodina s oslavami - niekde oslavujú každý prd a inde ani okrúhliny nie. Niekde je prirodzené dotovať dospelé deti a vnúčatá, niekde to majú proste inak.

@anonym_46dc71 aký nezmysli? sa zamysli trošku najskôr a potom napíš reakciu. Autorka má s tým očividne problém, iba som napísala nejaké riešenie. Ako s tým ona naloží je jej vec. Ja nepíšem, že ja to takto robím doma. U nás tiež jedna starká dala viac, druhá menej a aký som si ja na to sama urobila názor je, že obe mám rada a je mi jedno čo koľko mi dal. Autorka to rieši ako nejakú rozdielnosť, tak nech si to podelí ako chce. Toto bol len môj nápad, tak si to neber až tak k srdcu. Či tu treba všetko do detailov vysvetľovať?

Strana
z4