Ako ďalej?
Ani neviem ako zacat v poslednej dobe prezivam ,,horsie,, obdobie a rozmyslam ako dalej ...mam dve otazky ale nechcela som zakladat dve diskusie tak sa to pokusim napisat sem.
1. Som slobodna mamicka moja dcera ma 10 rokov ..roky sme boli same nakolko moja dovera k opacnemu pohlaviu bola na nule.... po rokoch som spoznala muza asi vysneneho uz sme spolu nejaky ten cas (neni ti niekolko tyzdnova alebo mesacna zalezitost) co je podstatne deli nas vyse 1000km ....ja uz v At pracujem niekolko rokov a tu som aj spoznala mojeho sucastneho partnera ...uz minuly rok sme rozmyslali aby sme boli co najviac spolu ze sem pridem aj s dcerou a bude sem chodit do skoly nakolko mala nastupit do stvrteho rocnika povedala som si ze ten prvy stupen ju este necham dochodit na SK...prisiel nastup do piatej triedy ale ona nechce ani pocut ze by tu mala zit....chodi sem bola tu cele leto (chodi sem rada) priatel ju ma velmi rad aj ona jeho ...viem ze teraz je v problematickom veku kedy nechce prist o kamaratov a boji sa takej velkej zmeny skola a v podstate vsetko...nechcem ju odvliect,,nasilne,, a nechcem aby trpela a prezivala zbytocne stresy.Nepomahaju ani argumenty ze bude mat svoju velku vlastnu izbu, moze mat psika ,ma tu omnoha viac moznosti, kamaratov najde je tu plna dedina deti, na SK moze ist hocikedy ked bude v skole viac volna...proste nic niekedy aj povie ze dobre skusi to ale ja mam strach ze po par dnoch mi pride zo skoly placom ze chce ist domov a co spravim ....ja uz jednoducho nechcem pendlovat hore dole je to narocne ....mohla by som sa jej tu naplno venovat pracu tu mam v podstate doma cize by sme mali na seba kopu casu ....opacna varianta odist na SK neni mozna partner tu ma svoje hospodarsto podnika atd....chcem ju mat pri sebe ako som spominala uz par rokov takto pracujem a som z toho naozaj unavena v podstate uz nepracujem nakolko moj zdravotny stav mi to v sucastnej dobe nedovoluje a mam strach co bude dalej ale odhliadnut od mojeho zdravia otom som nechcela...ako by ste to riesili vy?
2. S malou som uz cca. 8 rokov sama myslim bez jej biologickeho otca 4 roky po rozchode sa o nu vobec nezaujimal neplatil vyzivne nic...potom ho nejako osvietilo a spomenul si ze ma dceru co ja si myslim ze v tomto bola jeho nova partnerka ktora mu otvorila oci zacal sa zaujimat zo zaciatku dost casto kazdy mesiac samozrejme ako plynul cas coraz menej...tento rok tam bola mala naposledy mozno v maji ....odvtedy asi 2x pisal ze ju chce no ona odmieta vzdy sa pyta co ma napisat aby tam nemusela a vzdy ma prosi aby som nepovedala otcovi ze tam nechce ist ...dovod ? neviem 😒 ked som sa jej na to pytala tak odpoved bola neviem alebo tak..... nikdy som jej nebranila v styku s otcom a vzdy som jej vravela ze rozhodnutie je len na nej ak chce ist samozrejme pojde ak nehce nemusi ....nechapem co sa stalo a preco takato nahla zmena vzdy sa k otcovi tesila ...
tak to by bolo asi vsetko za vase nazory a rady dakujem
@mawka
@maminkasisa co sa tyka katarina pekna uz som ju zahliadla vo viacerych diskusiach a poznam jej komentare cize ju v podstate prehliadam ja viem ze mi vsetky radite spravne aj ja to tak citim ja len mam len moju jednu dcerku dalsie deti uz nebudu asi som na nu viac citlivejsia a samozrejme ako kazda jedna matka pozeram len na jej dobro a nechcem aby sa trapila no ako som uz pisala siesta trieda nastup sem bude to tazke pre obe nechame skusobnu dobu par mesiacov uvidime ako sa chyti
@88patka88 podla mna staci malej vysvetlit ako to vo svete chodi a ako sa veci maju. ja mam deti 7 a 13 a teraz riesime jednu dolezitu vec v zivote a normalne som si s nimi sadla. aj ked teda priebezne sa rozpravame, ale toto je narocna zivotna udalost, situacia a holt, musela som im vysvetlit. sice to bolo tazke - umerne ich veku, ale dali sme to. normalne som im povedala, ze v zivote sa deju take a take veci, iste veci sa udiali, ktore zasiahli do pritomnosti, ukazala som im, ake mame vydavky spojene s byvanim a zivotom, proste sme to rozobrali do detailu a poviem ti, bola som milo prekvapena. deti mi viac zacali pomahat, prestali drankat na hovadiny, proste ako keby sa zbadali, otvorili oci a tak. a ja si myslim, ze keby si malu vzala do cukrosky, do kina na babsku jazdu a hodili o tom rec, tak to pochopi aj ona. plusy aj minusy, ale viac tych plusov 😉 ved je to uz velka baba.
@atenna ved aj ja mam strach mala bude mat 20 ja este ani nie 40 a ostanem na SK sama ...s partnerom zijeme v jednom dome saozrejme vzdy ked som tu nakolko som aj na SK ked som tu fungujeme ako normalna domacnost neni to obcasne prespavanie a pod. riesime spolu vsetko a ja sa tu citim naozaj ako doma
@trdelnik234 ja som zrusila zivnost v maji tohoto roku nakolko ma cakala velka operacia +niekolko mesacne zotavovane uz som ju mala par krat pozastavenu tiez operacia zly zdrav. stav teraz som si povedala ze uz nema vyznam ju udrzovat ked tak ci tak som pod chvilou koli zdraviu mimo ...(operacia sa nakoniec nekonala nakolko tumor sa zmensil rozhodli sa pockat na vysledky genetiky) momentalne som na UP na SK...zivnost zaklad uz nebudem nakolko ked budem zdrava a budem uz tu aj smalou moj partner mi zalozi landwirtschafts a budeme pracovat spolu a takisto ubytovava turistov cize prace je tu az az ... a momentalne v AT na 2 tyzdne ale asi pojdem domov skor zdravie zacalo hapravovat a ja som k.o cely den spim prisli dalsie nove symptony mam absolvovat vyserenia ktore som odlozila na 2 tyzdne aby som este kym sa rozbehne kolotoc a ja mam strach ze tentokrat to bude na dlhsie odbehla sem ....co sa malej tyka a nemciny trochu som to zanedbala to je pravda aktivne som ju zacala ucit az tento rok a vzdy nieco nove pochyti ked je tu kupila som aj slovensko nemecku hru a rozmyslam nad nejakym intezivnym kurzom nemciny..moja nemcina je na komunikativnej urovni ale tiez mam strach ako zvladneme ucenie a pripravu do skoly predsa niesom rodeny rakusan ale toto nejak zvladneme ...
A co sa tyka bio otca pre mna nechcem pisat hnusne ale doslova ho len respektujem lebo musim ako otca svojej dcery pred nou sa samozrejme takto nevyjadrujem
On nema nejaky extra zaujem ani nikdy nemal este ked zil s nami mala vola oco starkeho a nie otca nakolko bol vzdy viac kade tade ako doma ...myslim ze problemy robit nebude a ked chce moze hocikedy prist aj na dovolenku ubytovanie mu poskytnem kludne aj s partnerkou ak bude ma zaujem ....v poslednej dobe to uz bolo viac menej tak ze raz za dva tri mesiace prisiel pre malu v sobotu do obeda a doniesol ju v nedelu vecer to bolo vsetko...vsak ja nechapem aky oni mozu mat spolu vztah vybudovany 4 roky sa nezaujimal vobec potom zacal samozrejme mala bola z neho hotova dietatu chyba hlavne to co nema no cim je strasia a rozumnejsia tymviac asi vidi a vnima ako to vlastne nechcem ju nutit ked sa s nim stretavat nechce ...len neviem preco prisiel takyto radikalny zlom neviem ci sa nieco nestalo naozaj netusim ..uz 2x po sebe tam odmitla ist na druhej strane ma strach aby oco nevedel ze tam nechce ist
@88patka88 dcérku zober do Rakúska, ani neuvažuj nad iným riešením. Raz sa ti poďakuje. Je myslím citlivejšia a bojazlivejšia, ak sa bojí, že nebude rozumieť a že si nebude vedieť poradiť, ak nebudeš nablízku. Nech chodí už teraz na hodiny nemčiny, bude sa cítiť sebavedomejšie, istejšie. Neviem, čo má rada, čo ju baví, ale išla by som na ňu cez krúžky. Ak ju baví tanec, tanečný, ak divadlo, dramatický, športový a pod. samozrejme v Rakúsku. Tam nie je až tak potrebná komunikácia, ako v škole a našla by tam nových kamarátov. Aj keď to nebude jednoduché, uvedom si, že takých rodín, ktoré pendlujú, sú tisíce a deti sú potom oveľa flexibilnejšie, ako tie, ktoré sedia doma a nemusia sa prispôsobovať. A že bude plač? No možno bude, vtedy povedz dcére, že ju chápeš, vieš, ako sa cíti, lebo aj ty si sa presne tak isto cítila, keď si začínala, ale tak ako si to zvládla ty, zvládne to aj ona, lebo je šikovná. Držím palce, aby všetko prebehlo hladko. Som rada, že príspevky istej zakomplexovanej osoby berieš s nadhľadom, nemá zmysel sa ňou zapodievať. Na tvojom mieste by som svoj život riešila presne tak isto, ako ty.
@88patka88 Ahoj. Ak si si ista vztahom, tak chod do toho. Dcera je este mala, zvykne si a cim bude vacsia, tym by to bolo horsie. A ver, ze ked bude starsia..dospela, podakuje sa ti za to. A mozno pozitivnu zmenu zbada uz ovela skor. Predsa len, deti su deti..daju sa lahko "kupit". Kazdopadne, rodic rozhoduje za dieta a robi pren to, co v danej chvili povazuje za najlepsie. Takze si nerob ziadne vycitky svedomia. Uz si si uzila dost zivota slobodnej matky.. mysli trosku aj na seba. Ono sa to casom vsetko utrasie a bude to fajn. 🙂
@88patka88 tvoja dcera je uz dost velka a tiez uz dost vnima, ako zivot bezi.
takze si myslim, ako ti uz aj zeny vyssie pisali, ze ked si s nou parkrat sadne a porozprávate sa o výhodách, nevýhodách, nechas ju vyrozpravat sa, vypocujes ju a nebudes na nu hned tlacit argumentami, preco sa nebat (budes respektovat aj jej obavy), tak ona moze svoj nazor prehodnotit aj sama.
Neviem, kde presne by ste byvali, ale nakoniec mozno nebude na skole jedina slovenka, kedze takto sa stahuje dost slovenských rodin za hranice.
dohodnite sa trebárs, ze kazdy druhy vikend (spociatku) by chodila domov na SVK za kamoskami (aj ked tie cesty budu nieco stat. ale podla mna to bude ako so studentom. spociatku je doma kazdy vikend a o tri mesiace sa mu domov uz ani nechce, lebo sa zzije s novými kamosmi na intraku. tak aj tvoja dcera, ked si najde priatelky tam, uz nebude mat potrebu ist vzdy domov.). a moze si s nimi pisat cez skype, alebo volat.
a tu slecnu "dam-kazdeho-dole" si nevsimaj. ona to inak ani nevie. aj ked, nesudme ju kruto, obcas sa jej podari aj pozitivna povzbudzujuca perla. bohvie, ci si potom tri dni nevyplachuje usta ricinovym olejom. 🙂
@moonlight1210 vies ide o toze mi sme na konci At pri hraniciach s Svajciarskom talianskom Nemeckom cez 1000km od naseho bydliska na SK mne sem trva cesta tromi vlakmi a autobusom 14 hodin cize vikendove vylety na SK niesu mozne to by len ten vikend precestovala hore dole a ty ze tu lisky davaju dobru noc moc pristahovalcov tu nieje cize na skole by bola jedina slovenska najblizsie vacsie mesto je od nas cca 30km ...ale za tu bozsku alpsku krasu by som nevymenila ziadne mesto ...
@mawka od dieťa by som nikdy neodisla! Zopakujem nikdy! A s vysokolskym diplomom a aj malým doktoratom,ktorý mám,by som sa kľudne zamestnala aj vo fabrike za pasom,to je úplne jedno kde! Život je otazka priorít,jak je komu libo. Píšem svoj názor do verejnej diskusie a napíšem ho vsade tam,kde ja uznam za vhodné . Btw dieťa nie je kabelka....
@katarinapekna sorry, ale píšeš to, ako keby matka od dieťaťa odišla na dva roky do USA...Myslím, že aj pre matku aj pre dcéru je lepšie, keď je pár dní v zahraničí a o dieťa sa starajú starí rodičia a pár dní doma a má more času a priestoru sa jej venovať a nestresuje sa z nedostatku financií, ako keby bola síce denne doma o 15,00, ale ešte letela upratovať na štyri hodiny kancelárie, aby jej mohla zaplatiť školský výlet a hodiny klavíra. Po príchode z druhej práce už padá matka na hubu a je z celej situácie pochopiteľne nervózna. To, čo píšeš,mi príde, ako keď sa tu super matky bijú do pŕs, že ny nikdy svoje dieťa nedali so škôlky, alebo opatrovateľke, že budú s ním do šesť rokov doma a sú presvedčené, že sú lepšie matky, ako tie, ktoré idú od pol roka dieťaťa do práce, ale po príchode z nej sa mu venujú, len jemu. Ja by som za ten pás až tak neletela, pretože ak mám zaplatiť zo 450 hrubého, ktoré mi tam dajú všetko, nebolo by mi veľmi do reči, najmä ak sa otec dieťaťa netrhá s výškou výživného....
@katarinapekna a si zamestnana vo fabrike? nie si. pretoze si nebola nutena sa tam zamestnat. a skus zarabat 400 e a zivit dieta aj strechu nad hlavou a vsetko ostatne. alebo deti dve. bud taka laskava a nebi sa do prs, nehraj sa tu na dokonalu zenu, lebo prd o tom vies.
alebo mi vyrataj, ked mas dve deti, zarobis tych 450 euro, pricom aj ten najlacnejsi podnajom stoji 250 euro a este ta nahanaju po exovi exekutori, nuz, rataj, sup sup, mudra zena.
a z vlastnej skusenosti ti mozem povedat, ze s detmi mam ovela lepsi vztah po tychto skusenostiach nez ked sme boli spolu nonstop v nevyhovujucich podmienkach.
ale to pani dolezita nepochopi 😉 😀
@88patka88 nechapem preco by sa nedalo ucit ju doma aby mohla dokoncit piaty rocnik? kto ti povedal ze sa to neda? da sa to uplne v pohode, dvakrat na SK pojdete na skusku do skoly a to je vsetko. Musis si najst len garanta, kto za vas bude rucit kvazi a je uplne jedno kde za tu dobu dieta bude a kde ju budes ucit. Kludne to moze byt v AT, za ten rok ju mozes ucit po nemecky, najst jej kamaratov...Ak chces vediet viac, je tu skupina domace vzdelavanie, ide to aj na druhom stupni, len je to trosku komplikovane ale ide to. A vyriesilo by to vase problemy...
Ahoj, napíšem Ti skúsenosť našich susedov. Je to už cez 10 rokov, ale veľmi obdobné. Ujo sa zamestnal v Rakúsku, doma nechal ženu a 3 deti, 2 už boli na VŠ, najmladšia bola na prvom stupni ZŠ. Po roku sa rozhodli, že tie víkendovky sú o ničom, že sa žena aj s najmladšou prisťahujú za ním. Tak aj urobili, teta dala výpoveď v práci a šli do AT. Dcérka tam nastúpila do 5. ročníka (na druhý stupeň), prvý rok bol ťažší, čo sa školy týka, to je jasné, ale komunikovať s deťmi sa naučila pomerne rýchlo. Nakoniec zmaturovala v AT na samé jednotky, a tiež na Slovensku (chodila na preskúšania každý rok) - proste zvládnuť sa to dá, priateľstvá zo SR jej vydržali, v dnešnej dobe internetu je to oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek predtým - ostať v kontakte 😉 Vždy sa tu potom s kamoškami stretla a bolo. Inak, na VŠ chodila potom do Prahy 😀
Byť Tebou zrejme neváham, pokiaľ nie je dcérka nejaká extrémne ťažká povaha, že má výnimočné problémy s bežnou adaptáciou a pod. Deti to obdivuhodne zvládajú takéto veci. Je to veľká devíza do života pre ne.

@trdelnik234 Ja mám 3 synov a 2 nevlastné dcéry, takže dokopy 5 kusov. 😉