Ako ďalej s bývaním
Ahojte, neviem ako ďalej s otcom s ktorým bývame spolu v jednej domácnosti, on ma síce samostatnú obývaciu jednotku, čiže ma vlastnú kuchyňu, kúpeľňu spálňu a aj vchod. Ide o to ze ja s manželom a 2 deťmi sme si prerobili jeho rodičovský dom po smrti mamičky.... Odvtedy v kuse na nás kyda kadiaľ chodí, vymýšľa si totálne nezmysly, všetko prekruca, aký sme k nemu zlý a pod. My mu nič nerobíme len to ze ja sa už nemám po toľkých rokoch s nim ani o com baviť a nemôžem už naňho ani pozerať co všetko na rozprával na nás.... Sém tam popíja, s kým telefonuje len na nás kyda a ohovára.... Do domu sme vrátili aj cez 80 tisíc je komplet prerobený. Je mi ťažko ho teraz predávať keď už aj mame detičky...... Ale ja ho už neznesiem, neznesiem vlastného otca,,,, čo všetko na mňa. Na nás hovorí,.... Peniaze nám dá akurát tak na elektriku vodu a plyn.... Stravuje sa sám, ja mu max vyperiem a ozehlim...... Prečo vlastný otec ma potrebu si vymýšľať a klamať na vlastné dieťa na jej rodinu keď mu nič nerobím? Aj keď sa sním bavím normálne tak aj tak hocikedy počujem KO niekomu vraví na nás samé klamstvá... Ako postupovať ďalej? Psychicky ma to už ničí, chcem aby zomrel aby nám dal svätý pokoj
@elcoro Ja by som sa do takej situacie nikdy nedostala, pretoze nie som odkazana sa nasackovat k rodicom ci ku svokrovcom, ani by som to nikdy neurobia. Zastavam nazor, ze treba byvat samostatne. Osobne ti neverim ani slovo, ono tie zle vztahy vacsinou byvaju vinou oboch stran. Ked bol taky strasny, ako pises, nerozumiem, preco si tam ostala byvat a investovala, takze tu nieco nesedi.
@anickaaa6aaa píše: sme si prerobili jeho rodičovský dom. To znamená daroval jej celý dom.
@elcoro mrzí ma tvoja situácia. Ale žiaľ, ženy ti zle píšu kvôli tvojej vete že chces aby zomrel.
Je to tvoj otec a ak je chorí žiaľ nepomôže si so svojím správaním sám. Tak isto mu nepomáha ani to, že s tebou a tvojou rodinou nevychádza dobre. Chápem, že vám robí len prieky a problémy, ale cestu k nemu si musíš nájsť ty ako dcéra. Ak nepomáha úprimný rozhovor a dohovor ( nie kazanie ako zlému žiakovi s výčitkami), tak treba jedine skúsiť to isté ale obrátené. Treba poza jeho chrbát keď vieš že to počuje akože telefonovať a hovoriť ako sa k vám správa a ako o vás klame.
Skús ešte zohnať nejakého lekára ktorý by za ním prišiel a prezrel jeho. Tiež by nebolo odveci keby si mu prehľadávala byť a vtlievala fľaše s alkoholom. Prípadne ten alkohol aspoň riedila.
@martina1201 na vianoce svojej sestre do tel povedal ze cele sviatky sedel sám a ze sme ho nezavolali ani na večeru a pritom bol cele Vianoce pri nás..... Aj keď sa k nemu správame milo a vkusne a dala by som mu aj posledné on také veci rozpráva..... Dá sa to prehltnúť raz dvakrát ale stále? Mne neveria, vraj otec nikdy nepil lebo mama sa nesťažoval, chudinka niko u o tom nehovorila a ja som teraz ta zla lebo vraj ja si naňho vymýšľam že on popíja a mama mu ešte aj ulievat musela lebo by ani dvor nepokosil
@elcoro je fakt problém urobiť na Vianoce pár fotografií a poslať sestre? Ty chceš byť krásna pred celou rodinou a nezaujíma ťa, aká si pred otcom.
Odporúčam autorke niečo naštudovať o stareckej demencii a odkonzultovať to s lekárom. Začína sa to prejavovať takýmito príznakmi.
@elizabet173 noo, možno si trafila klinec po hlavičke. Možno práve je problém urobiť fotku. Mňa to napadlo už na prvej strane, a tipujem, že ju tiež už dávno
@anickaaa6aaa má ešte sestru, takže žiadne rovným dielom by sa nekonalo. Okrem toho, ako vieš, že nevieme, čo taký človek dokáže v rodine spôsobiť?
@elcoro Ale ved nikto netvrdi, ze tvoj otec je prijemny. So starymi ludmi je to casto tazke. Moji rodicia sa velmi zmenili kvoli maminej chorobe, vobec som ich nespoznavala. My do toho nevidime, preco je taky. Vela starsich ludi je depresivnych, zatrkpnutnych, nasledne tresta svoje okolie. Spustac mohla byt smrt tvojej mamy. Mam pocit, ze mas pomerne pomylene priority, kedze ta najviac trapi, co o tebe rozprava. Podla toho co pises, tak ty o nom zrovna dobre nehovoris tiez, takze je to vzajomne. Stale si neopovedala na otazku, preco ked ho tak neznasas a povazujes ho za alkoholika si tam ostala byvat. To bola tvoja volba. Tvoj otec pravdepodobne potrebuje odbornu pomoc, takze by som zacala riesit toto. Ci radsej cakas, ze zomrie ako si pisala a problem sa vyriesi? Mam pocit, ze ano
Pytas sa, ze ci ho mas tak zhadzovat. Na jednej strane rozpravas, ze ti nikto neveri, ked im hovoris, ze pije, ale zrazu ti ide o zhadzovanie? Nejako sa nechytam na tuto pomylenu logiku
@elcoro povedz tete jeho sestre nech príde na týždeň k vam. Alebo nech si ho na týždeň zoberie k sebe. Žiaľ kto chce mu uverí. Nemáš fotky z vianoc? Žeby si jej ich poslala nech uverí?
@mircalla no neznas ho práve koli tomu lebo lame a si vymýšľa.. Ostali e tu preto lebo som ho ľutovala po smrti mamy aby nebol sám,, ale ze začne toto robiť a sa tak správať by ma v živote nenapadlo, popíja aj pri mame, neviem prečo som si myslela ze to prestane že sa zmení keď nebude mamy a ono to je ešte horšie ako bolo
@elcoro napadlo ťa, že takto isto sa môžeš v jeho veku alebo aj skôr začať správať aj ty? Bez toho, aby si to dokázala nejako ovplyvniť? A prečo by si ho zhadzovala? Veď neposielaj sestre foto prázdnych fliaš, pošli jej foto z Vianoc, nie ako dôkaz, iba tak - Vianoce u nás doma, alebo Moje narodeniny. Veď to sa bežne v rodinách robí, najmä teraz počas pandémie, keď sa nedalo chodiť po návštevách, mohla si to využiť.
Moj osobny vykrik do tmy: Pane Boze.. nedopust aby som sa takej "lasky" dozila od vlastnych deti...
@elcoro Ale ved ty o nom tiez nehovoris dobre, sama to pises. Je to vzajomne. Tiez asi neciti zrovna lasku ci zaujem. Evidentne viei, ze ho neznasas, preto sa tak vyjadruje, ze o neho nemas zaujem. Zaujem sa nemeria tym, ze operies. Tam skratka nie su tie vztahy, spravit sa to zrejmne neda, ale mna si tou hlaskou, ze si zelas jeho smrt odrovnala.
@elcoro skús si toto prečítať https://www.tena.sk/starostlivost-o-blizkeho/in.... Aj to, že nedodržiava hygienu môže byť prejavom demencie
@elcoro príliš sa viažeš na okolie. Urob fotky a ešte pred tým ako sa začne sťažovať pošli jeho sestre ako pekne sedíte za vianočným stolom .
Starí ľudia robia kopec hlúpych vecí a ani nevedia prečo . Mojej kamarátky otec 87 ročný tak žairlil na svoju 84 ročnú manželuk že nemohla ani do obchodu ísť sama lebo určite by si tam našla frajera, nemohla ani okopávatť zemiaky lebo tak vábi robotníkov ( 30 ročných ) k sebe pod sukňu . Úplne stratil prehľad o realite. Mojej švagrinej stará mama na nich volala policajtov že je ukradli dôchodok a dôchodok nebol ešte ani na pošte. Nevieme akí budeme
@elcoro úplne ťa chápem. Poznám tiež podobný prípad. Jedna známa má takúto, ešte horšiu svokru. Je z nej úplne psychicky zničená. Mali ju v domove dôchodcov, ale potom jej urobili samostatné bývanie vedľa ich domu. Veľmi to ľutuje, že ju zobrali z toho domova. Presne vyvoláva kade tade, ohovára a robí ešte aj iné schvalnosti. Skúste si zistiť či by ste ho nemohli niekde umiestniť. Keď je pohyblivý, nemali by ste mať s tým problém.
@martinajurkechova proti jeho vôli ? Len tak pohadzovať so starým človekom , lebo niekto nezvláda emócie a trepanice staršieho človeka.?
@martinajurkechova musí s tým súhlasiť a podpísať to, Nemôžeš len tak odpratať starého človeka, keď sa ti to hodí. Viem, že spolužitie s ním je nesmierne ťažké, ale je veľká pravdepodobnosť, že je to starecká demencia a on za to ani nemôže.
@elcoro fakt ťa najviac trápi, čo si o tebe myslí niekto cudzí? Akých má kamošov? Tiež podobných ako je on sám a to ťa fakt trápi čo si oni myslia? A myslíš, že ostatní nevidia ako na tom je?
U tvojho otca sa na 99% začína prejavovať starecká demencia, alkohol to zhoršuje. Ľahké to s ním nemáš, ale lepšie na tom nebude a je len otázka času, kedy jednoducho nebude môcť existovať sám. Tak či tak skončí starostlivosť na tebe. Bolo by fajn si uvedomiť, že jednak ťa vychoval (že mama s ním mala problémy je smutné, ale mala to riešiť ona vtedy a nie že ty mu to dáš teraz vyžrať keď je najslabší) a potom nechal ti dom. To nie je v dnešnej dobe málo. Keď bol taký hrozný otec, tak si sa mala u notárky na dedičskom slušne poďakovať a povedať, že ti úplne stačí tvoj podiel a viac nechceš, že sa zariadiš sama a v prípade potreby pošleš opatrovateľku nech sa postará.
@martinajurkechova Uf, to je blbe, ked sa vlastny rodic, ci svokor stane zbytocnou pritazou a treba ho niekam upratat proti jeho voli. Hadam sa toho raz nedockas. Niezeby som mala iluzie, zazila som vselico, stari ludia su ozaj rozni, casto protivni atd.....Ale to pomerne smutne, ked sa tu celkom racioalne a chladnokrvne riesi, co so zbytocnymi rodicmi (nielen v tejto teme), ako sa zbavit svokry a pod. Nejako mi potom ani vyznam rodiny a vztahov rodic-dieta. Predpokladam, ze vacsina z nas ma i ked nie idealny, aspon normalny vztah s rodicmi
@martinajurkechova umiestniť kam? 😃 do úschovne batožín na stanici?
DSS sú plné takých, o ktorých sa nemá kto starať a ktorí sú na tom zle. Pre (papierovo) zdravého človeka s rodinou miesta nie sú a súkromné zariadenia sú tak drahé, že dcérenka bude ešte s úsmevom na tvári tancovať čardáš okolo otca doma v obývačke len aby to nemusela platiť.
Fakt, že vzhľadom k tomu, že nemá papiere o odkázanosti na takúto službu a musel by si teda o umiestnenie požiadať sám a čakacie lehoty sú v rokoch, ani nespomínam.
Moju prababku doopatrovala moja babka a bolo to teda meganáročné , hlavne ku koncu lebo už si vymýšľala také kraviny ako že Nemci sú v stodole , počula ich tam . Zemiaky sme jej vykopali a ukradli , naschvál sme dali zajacom zaparenú trávu a tých zdulo . Dodnes ju vidím po tej ulici ako ide s palicou , vykrikuje po nás ako deťoch že vy zmrdi zasraní , skapte vy hajzli , bola stará a dementná a nikto ju už nebral vážne. Moju babku bila po rukách keď jej dala podľa nej málo teplú polievku , málo slanú . A ty t umáš len nejaké ohováračky , na to sa treba vykašľať.
@21oktober tiež by som mohla pripísať do zoznamu...ale na čo, neviem ako ja dopadnem.
@mircalla kiežby si tak nezažila ako sa dokáže človek vekom a alkoholom zmeniť. Niektorí zostanú veľmi zlí, ale aj tak sa o nich deti starajú. Keď to však trvá roky je to neznesiteľné. Tá moja známa sa o ňu snaží starať najlepšie ako vie. Babka je vyslovene zlá. Keď jej robí hygienu, schválne ju kopne, hnusne jej nadáva,.... Ľahko sa súdi tomu, kto to nezažil.
@elizabet173 áno ja si to tiež hovorím . Bohvie čo ja budem stvárať, možno aj po ulici behať holá ak im ujdem .
@martinajurkechova vieš my sme to zažili a je to naozaj náročné , to nikto netvrdí že je to len taká prechádzka ružovou záhradou , ale fakt nikto tu nie je večne a málokto zomiera pri plnom zdraví a hej často budeme zlí a nervní, budeme si vymýšľať a dožadovať sa pozornosti . Tá babka ktorá nám tak hnusne nadávala , keď bola ešte pri zmysloch nám varila skvelú fazuľovú polievku , opekala rýdziky na plotni , utierala ako deckám sople a čítala rozprávky a potom zrazu bola dementná ako hrom .
@martinajurkechova zažila som, teda zažili sme, dokonca dva krát, aj skrývanie kľúčov a liekov, aj obviňovanie z ukradnutia peňazí, ktoré mal vo vrecku nohavíc, aj sme mohli vyhorieť, aj som spávala dve, tri hodiny....je to nesmierne náročné, ale aby som písala, že chcem, aby otec zomrel? Preboha, to kde sme sa dostali? Načo sa mu tam nakvartýrovala? Že jej ho bolo ľúto? To určite! Pamätám si tú predošlú tému, otec žil s priateľkou, myslela si, že tam ostane navždy, ale on sa vrátil, čo ej pre ňu maximálne nepohodlné.

Zeny vy ste niektore riadme hnusne. Ani neviete ako takyto clovek dokaze narobit v rodine problemy. Autorka investovala nemalé peniaze do domu..to ze sa vzdal bolo z jeho vlastnej vypocitavosti.. Keby isli rovnym dielom musel by dcéru vyplatiť... Urcite to bude nejaká diagnóza.. Mal by ist k lekarovi ak sa vam to podarí.. Podla toho co pises ste nemali nikdy nejaký vrucny vzťah. To ale vies ty sama. Drzim palce a tu niektoré komentáre si nevšímaj.