icon

Ako ďalej s manželom?

18. aug 2022

Ahojte, chcela by som sa vyrozpravat, pocut nazor viacerych zien, aby sa mi mozno otvorili oci...aby som mozno nabrala silu.
Ide o to, ze manzel bol vzdy tazka povaha, mal svoj svet, malokoho počúval a takmer nikdy si nedal od nikoho poradit. Istymi okolnostami sme sa dostali do obrovskych dlhov, musel odist z dobre platenej prace, ostal nezamestnany a ja s nasim prvym dietatom na rodicaku. Z prace a z rodiny mu ostali dlhy, ktore musel splacat. Kedze sme vsak zili len z mojho rodicaku a zo stedrosti mojej mamy, ktora nas prichylila k sebe, tak sme postupne prestali splacat splatky na cas, lebo sme nemali z coho. Isiel aj do zahranicia,aby co to zarobil, ale to vydrzal len 4 mesiace... a peniaze sa hned minuli... do toho som otehotnela s druhym dietatom, a on si nasiel po case pracu...vydrzal rok, potom ho prepustili kvoli covidu, do toho som vsak otehotnela s tretim. Narodila sa nam chora dcerka ktora kvoli roznym tazkym diagnozam iba lezi, je priputana na tracheo... problem mame s peniazmi. Manzel za tych 6-7 rokov ako vznikla tato situacia, takmer nerobil. Vzdy si nasiel nejaku zamienku a vyhovorku, aby robit nemusel. A ked uz...tak vydrzal velmi kratko. Zivila nas moja mama, on sa spoliehal aj na ostatnych ludi, dobrych znamych, ktori nam z lutosti davali peniaze, lebo videli ze nemam co dat detom do ust. Moja mama sa najprv snazila, ale ked videla, ze moj muz sa nehrnie do roboty aj napriek 3 detom a dlhom, tak nas zial prestala z casti podporovat. Chcela dosiahnut, aby ho to nakoplo. No nepomohlo. Ja do prace nemozem ist kvoli malej, starsia ide do predskolskej, mladsiu mi nevzali kvoli miestu.
Doma mame dusnu atmosferu. manzel sice na tento cas robi, no viac precestuje ako zarobi, absolutne nemal snahu si najst pracu co najblizsie k domu, aby neminal tolko benzinu. Nevadi mu, ze nas zivia ostatni, vsetko co zarobi, davame na splatky.
Doma sa len pred detmi hadame, zivorime, nemame co do ust. Ked sa peniaze minu na jedlo, benzin, lieky a splatky, neostane nam nic. Premyslam, ze mu pobalim veci, nech ide kade lahsie, ale bojim sa, ze beriem otca detom. O deti sa sem tam postara, berie ich von. Ja uz neviem ako mu mam vysvetliť, aby si nasiel normalnu pracu, aby tam chodil poctivo. Rad totiz Pnkuje, dovolenkuje...viac tam nechodi ako chodi. Ja sa potom hanbim po susedoch a známych, ktori nam musia pomahat. Jeho mama aj sestra sa mu to snazili vysvetlit, ale absolutne ich nepocuval. Co by ste robili vy?

salsa26
21. aug 2022

Och dievča, naložené ti tu už bolo dosť. Myslím si, že si sama uvedomujes vážnosť situácie. Urobila si prvý krok... Prečítala si si o sebe a svojej rodine, čo si myslí aj tvoje okolie... A teraz dvihni hlavu a urob ďalší krok vpred! Nie vzad... Lebo to môže mať ešte horšie následky v budúcnosti, ale to isto vieš...posli muža preč a začni konať.... Ak budeš mat prácu, zvládneš to.. mamina ti isto pomôže, keď uvidí, že sa snažíš a začala si odznova, koli svojim deťom a sebe. Možno tvojmu mužovi dôjde časom akú chybu robil... A ak nie, jeho chyba... Ty si matka! A matky sú vždy silné! Tak smelo vykroc vpred! Držím palce.... 🍀🙏

tianna
21. aug 2022

@dididudu no to už len je zodpovedné chodiť do práce chorý.. 🙄 muž má tiež takých zodpovedných kolegov a vďaka nim nechávame v priemere každý 2. mesiac v lekárni značnú sumu. Nehovoriac o tom že nie každý má takú super imunitu a potom skončí na PN a OCR človek ktorému to najviac finančne uškodí 🙄 to sa ozaj nemáš s čím chváliť.

martinamel
21. aug 2022

Ahoj, skus zavolať na IP-cko, poradiť sa s nejakym odborníkom, ktorý bude ochotný načúvať, vžiť sa do tvojej situácie a hľadat s tebou novú perspektívu….Skusit ti pomôcť zorientovať sa v sebe, aby si vedela, čo sú tvoje motívy, strachy a podobne.
Ja keď si sem tam otvorím tieto diskusie a normálne žasnem nad krutosťou ostatných žien. Každý mame svoj príbeh a problémy - rovnako ako tieto “múdre” ženy, ktoré súdia teba a tvoju rodinu bez toho, aby niečo o tebe vedeli. Ponižovanie nikdy nikomu nepomohlo ani ho nenakopne. Držím palce.

iwesska
21. aug 2022

@tianna Suhlasim a hlavne si ludia myslia,ze je to hrdinstvo prechodit choroby. V konecnom dosledku okrem inych,skodia aj sami sebe. Postupne im kazda choroba zanecha nasledky na srdci a zrazu "z plneho zdravia" umrie mlady 40-45r. chlap 🤷‍♀️. To je potom uz ina strata pre rodinu,nez tyzden PN. Ale tak kto by uz pocuval odbornikov,ze?

sulejmanka
21. aug 2022

Tvoj muž je príživnícky zmrd, ktorý nielen že nepozerá na svoje deti, aké neštíti sa dlhodobo prijímať pomoc od tvojej mamy. Zbalila by som mu veci do igelitiek a vyšmarila preč. Neviem aké diagnózy a vek má tvoje dieťa, ale nemôžeš si vybaviť opatrovateľský?

tinka48
21. aug 2022

ja by som vyhladala v tvojom okoli nejake obcianske zdruzenie, neziskovku, charitu, ktora sa venuje socialne slabim rodinam a poziadala ich o pomoc. Spolu so socialnou pracovnickou najdete najväcsi problem v rodine a ten zacnete riesit

zemiakovysalat
21. aug 2022

Ah ženy ženy, ako sa Modrykonik zmenil za tie roky, pred 10 rokmi by ste tu polamali nohy a robili zbierku 🙈

chillibubble
21. aug 2022

@zemiakovysalat zbierku na co, na zivot? zbierky sa robia na operaciu, drahy liek, na auto, na vyhoreny dom atd. nie na chlapa co nechce chodit do prace a zenu, co si s nim spravila deti ktore nedokaze uzivit. podme sa zbierat ludom v osadach...
na operaciu/rehabilitaciu alebo lepsi zivot toho postihnuteho dietata by som prispela, ak by som mala zaruku, ze peniaze neskoncia u chlapa ktoremu sa nechce robit.

pribinak
21. aug 2022

@zemiakovysalat nemyslím si, že zbierka by niečo v jej prípade vyriesila. To by bolo zas len chvíľkové riešenie

Ona potrebuje systémovú zmení, zmenu myslenia a celého žitia
Zbierka by len podporila ich žitie z ruky do ust, pripadne iné zlozvyky

veronicka88
21. aug 2022

Načo ti je taký chlap????? dieťatko mladšie do zariadenia ostatné dve do inštitúcií(škola škôlka)manžel do prdele bez zľutovania a ty aspoň n spol úväzku do práce....ak sa nepostara on musíš sa postaviť na nohy TY!Bohužiaľ. Ale asi už nemáte čas na vyplakavanie.nech nenaberie ešte viac úverov alebo pôžičiek. Chod predbežné požiadať o výživne a myslím že sa dá aj to že už čo by zobral nespadne do BSM(baby má možno opravia)...držím palce. Musíš sa postaviť na nohy!si predsa žena,matka....musíš dať príklad svojim deťom že si silná a zvládnete to....držím ti silno palce...btw možno odporúčam Lidl,tam viem že sa slda dohodnúť pracovná doba....❤️

roxy2015
21. aug 2022

@autorka
Vieš co, lutujem tvoje deti a tvoju matku....
Nemaznaj sa s takym darmožráčom. Odíď od neho,surovo bez akýchkoľvek slov. Mysli na svoje deti a popros matku o odpustenie a pomoc.

nyusika
21. aug 2022

@autorka
Nečakane otehotnie iba naivná a neskúsená maturantka...alebo vypočítavá žena, ktorej sa nechce robiť

Toľko k tomu ospravedlňovaniu sa

evica17
21. aug 2022

@chillibubble presne súhlasím s tebou,že treba v prvom rade robiť vzdelávanie v tejto oblasti u mladých na školách, taktiež finančnú gramotnosť učiť a iné. Len je to v prdeli, keď napr veľa katolíkov je proti tomu, lebo sexuálna výchova je ten nich zlo zo západu od diabla, a aj antikoncepcia,potraty, sterilizacia , a vo vláde tiež sedia taký pravoverni katolíci čo schvaľujú iba pro life veci a nenechávajú to na rozhodnutí daného jedinca

sidicek
21. aug 2022

Mne je z vás zle, mama ma 2 zamestnania a vy doma šunky valate a súložite.

michellevendero
21. aug 2022

@autorka

Tvoja mama má zlaté srdce a úžasnú trpezlivosť 🙏🏻

Manželova rodina je k Vám tiež taká štedrá ?

drahomirrra
21. aug 2022

Toto nemôže byť real. Normálny človek s normálnym vzdelaním predsa nemôže byť tak sprostý, ako si ty. Tri deti do takej chudoby??? A ešte jedno za druhým?? Ľudia preboha, ste normálni?

dididudu
21. aug 2022

@tianna moj muz je kamionista cely cas je v kamióne nema koho nakaziť ;)

dididudu
21. aug 2022

@tianna určite by sme neskodili druhým... Toto tak milujem na tomto koňovi ze usudzujete a trt viete ach boze skoda sa tu aj zapájať do niecoho... Autorkyn muž je lemrak lemravy co aj s kazdym soplikom ide na PN

autor
21. aug 2022

Dakujeme zeny za prispevky, ano, aj za tie kriticke. Pisem ja - kamoska. Chcela by som len upresnit jednu vec...nemyslite si, ze take veci sa stavaju len v socialne slabsich rodinach alebo v rodinach na okraji spolocnosti alebo romskych... Kamoska a jej muz maju vystudovanu vysoku skolu, su to vzdelani ludia, mali rozne zaujmy z roznych oblasti, pred detmi zili v Bratislave, kde sa im este darilo, kedze v praci makala aj kamoska. Potom sa to postupne zacalo menit...prisli dlhy... muz ju manipuloval...prisli deti.. a zvysok pribehu uz poznate. Ze je na chybe aj ona? Ano je, lebo nebola dostatocne silna na to, aby s tym sekla a nechala ho tak. No otvorili sa jej oci. Hladala tu pomoc a nakopnutie od inych zien. Chcela som tym len upresnit, ze aj ked mozno niekto navonok vyzera ako dokonala rodina, v skutočnosti to tak nemusi byt. :-/

veronicka88
21. aug 2022

Je jedno čo bolo .. ako toto pomôže že budeme pozerať späť?treba pozerať dopredu,nie dozadu.. .a konať teraz aby o chvíľu nebolo už veľmi veľmi neskoro

euka210
21. aug 2022

Preco s takym mas 3 deti, uz pri prvom si to mala stopnut, najprv praca, splatit dlhy a ked budu peniaze, tak az potom dalsie dieta. Je to nezodpovedne a on je evidentne lenivy a maximalne nezodpovedny.
Myslim ze lepsie by bolo zariadit si zivot dalej bez neho, mozno s pomocou mamy.

tianna
21. aug 2022

@dididudu len na to tiež pozor, nemyslím to v zlom.. no môj muž takto za volantom chorý raz skoro odpadol..

veronika1754
21. aug 2022

Ja som si prežila podobné, no trošku inak my sme sa mali nadštandardne a potom prišli okolností že sme zo dňa na deň prišli prakticky o všetko a nemohli sme to ovplyvniť. Tiež máme viac detí. No podstata je to že môj teraz už exmanžel začal byť presne tak isto, do práce nikam, a ak niekam tak mesiac, dva. Len spal, pil kávu a sedel na telefóne. Vydržala som to 2 roky dohovarania po dobrom aj po zlom nič nepomáhalo. A keďže som nechcela aby z mojích chlapcov vyrástli lenivý chlapi tak som to uťala. V prvom rade som ho vyhodila keďže byt bol písaní na mamu tak stačilo aby policajtom povedala že si neželá aby bol v jej byte, potom som podala na súd žiadosť na výživné detí ešte počas trvania manželstva. A potom som čakala ešte rok či sa spamätá alebo nie, keď už som definitívne vedela že sa ani nesnaží podala som žiadosť o rozvod. Keď ho vyhodíš a budeš vidieť že robí že vám zarobí na byt, že sa stará, prispieva na deti peniaze tak sa môžeš predsa k nemu vrátiť. Môj sa nepamätal som sama, šťastne rozvedená už to bude 6 rokov, deti čím sú staršie tým je to ľahšie.

sidicek
21. aug 2022

@euka210 už fakt tej mame treba ďalej nakladať, k 2 prácam ešte 3 deti, no comment, žeby sa panička zacala starať sama?

kikusahoj
21. aug 2022

Chlap o nicom,on co ma zivit rodinu,tak rodina zivi jeho. Zbalit kufre a nech ide svinskym krokom. Naco je taky je zene taky srac?

dididudu
21. aug 2022

@tianna nehajte to prosim vas tak, niesme debilní samozrejme ze so 40tkami nechodí ale ked ma daky trápny soplik a kaslik a podobne tak to nerieši PNkou

lenkaminka
22. aug 2022

Tu asi ani jeden z vás dvoch neni úplne bez viny. Urobiť si deti keď vieš že manžel nemá stálu prácu a žijete na úkor druhých roky rokuce bola už tvoja nezodpovednosť.
Sa vyhovárať na deti ale že je muz doma ty si mala do roboty ísť makať. Nie z rodicaku žiť. To že dostávaš RP neznamená že musis doma sedieť s mužom.
Keby bol môj muz nezamenstatny tak je doma s deťmi a ja v práci. Tak láskavo ked si si ho uviazala na krk a množila sa ako králik tak chod pracovať a panko nech sa stará o deti.

1234lubka
22. aug 2022

Ach všetky ženy su tu dokonalé, s tou najlepšou sebareflexiou a najlepšími reakciami na všetky životné situácie. Málokto si vsak uvedomuje, že každá jedna sa vie dostať na dno. Snívala si o rodine, nasla chlapa... Urcite si veľa "signálov" vedome ci nevedome ignorovala. Az postupom casu sa ti začala skladať skladacka. Tie reci ze si si "narobila" deti... Ach ženy...všetky chceme dobre, všetky čakáme ze raz bude dobre ze sa to zlé zmení a povedzme si pravdu aj si začneme namyslat, že sa to mení.... Ale opak je pravdou... K tomu ked je chlap manipulator číslo jedna... Kolke sa uz takto dali namotat... A vy všetky dokonale co ste mali stastie na mužov si radsej hryznite do jazyka alebo v tomto pripadne klepnite po prstoch. Co sa stalo sa neodstane, situáciu treba riešiť a pani ju aj riešiť chce! Deti su tu, s tym sa nic neda robiť, ani výčitky niesú na mieste. Nieje hamba spadnút, ale ostat ležať. Najdôležitejšie je, že si si uvedomila čo sa deje, že uz asi ťažko čakať zmenu. Taký človek ta len bude ťahať ku dnu. Také klamstvá su neosplavedlnitelné, že si dement predĺži celozavodnu dovolenku? A povie to čo povie a ty sa dozvieš od známych? Ach... Len sa pozbierať. Nabrať odvahy kolko sa da a ukončiť tento vstah... Hamba nehamba, ak môže mamka, určite radšej pomôže ked pomoc bude adresovana dcere a vnúčatám ako ked musela živit aj niekoho, kto sa na to začal spoliehať... Prajem veľa síl, určite daj vedeť ako to celé dopadlo....

autor
22. aug 2022

@1234lubka dakujeme Lubka za mily a povzbudivy komentar 🌷

alaska28
22. aug 2022

Ak to je VW ta celozavodna je 2t plus 1 t za 75 percent platu.. takze nemusel klamat..