icon

Ako ďalej v živote?

christine27
23. aug 2016

Ahojte,
po dlhšej dobe som sa prihlásila sem na MK. Viem, že sa tu niekedy riešia celkom zaujímavé diskusie. Ja by som chcela počuť názor na môj problém, alebo životnú cestu, v ktorej som sa ocitla. Mám skoro 30tku na krku, manžela, byt. No môj problém je v práci, ktorá ma nielenže nenapĺňa, ale cítim, že ma frustruje čím ďalej tým viac. Podmienky v práci sú ťažké - zmluva vždy na jeden rok s tým, že sa mi zamestnávateľ nevie vyjadriť či mi ju predĺži. Pracujem za 4 ľudí čo ma frustruje, vyčerpáva a dlhodobo sa cítim na dne. Frustruje ma tá neperspektíva ak by sme sa rozhodli pre dieťaťko. Manžel zarába cca 600 eur - aj keď on stabilnú prácu má. Ale ešte sa vyjadrím k sebe. Pracujem v oblasti, v ktorej som zistila, že nechcem pracovať. Síce mám VŠ no nechcem skončiť niekde za pásom a neviem, či by som mohla pracovať v inom odbore bez VŠ. Ako som povedala, ocitla som sa v pavučine, z ktorej sa musím nejako dostať von a vychádzajú mi dve cesty: 1.) zahraničie 2.) vyštudovať inú VŠ.
Nezatracujem ani to zahraničie (Rakúsko, no viem iba po AJ - úroveň B2, nemecky som sa učila vyše 10 rokov, no neviem z nej dokopy nič).
Akékoľvek rady by mi veľmi pomohli a určite ich zvážim, lebo sama neviem môj problém rozuzliť a cítim, že moc času mi nezostáva do nejakého kolapsu ( v práci mám slzy na krajíčku, cítim sa vyčerpaná a prejavuje sa u mňa panika).

Pekný deň a ďakujem 🙂

natalym
24. aug 2016

Choď normálne do roboty a začni robiť záhrady. Kamarátom, známym atď. Daj si inzerát, neskôr fotky a rob.
Pracuj na tom, nesnívaj.
Inak podľa mňa je to skoro to isté čo robíš teraz. Skús si to predstaviť. Dnes už každý blbec sa tvári, že rozumie a vie čo je dizajn. Každý Slovák si robí záhradu sám metódou pokus omyl, skús si nájsť prvého a reálneho zákazníka. Potom bude vymýšľať, Tvoje návrhy do nemoty meniť, keď to bude hotové, tak sa bude jednať s cenou a na konci si povieš, že si sa nemala vzdať a dorobiť si doktorát alebo čo Ti ešte treba...............
Potom nechceš robiť prácu za pásom....... Ak by si bola spokojná a šťastná? Prídeš, odrobíš, robota ťa čaká nachystaná, zavrieš dvere a venuješ sa rodine, hm?
Každá práca má svoje pre aj proti, Tvoja nespokojnosť asi nie len v práci................ 😉
Ja robím tú istú robotu cez 20 rokov, milujem ju, nenávidím ju, niekedy sa ulievam, potom ma pochytí strach a makám a niekedy sa tvárim, že ma to fakt baví a niekedy ma to aj baví. Dôležitý je výsledok a kam ťa to dovedie. Ak máš malý plat, nebaví ťa to + neprinesie ti to nejaký progres, tak to treba skončiť.

womankc
24. aug 2016

@christine27 presne v tvojom veku som prvý raz uvažovala o radikálnej zmene práce, chcela som sa pustiť do súkromného podnikania záhradníctvo- môj otec bol uznávaný záhradník - mal svoju firmu robil parky a údržby a tak ,. naša záhrada vyzerala ako botanická , ja som celá po ňom, ale nedovolil mi študovať záhradníctvo so slovami, že by som sa narobila moc.... no tak som vyštudovala ekonomickú školu . síce veľmi dobre som skončila ale tiež účtovníctvo by som robila len ak by už umierala moja rodina od hladu ... stalo sa aj , že mi ešte na strednej ťažko ochorela mama a nejako ma otec odhovoril od vysokej, bolo sa treba starať o mamu.... tak som sa upichla v samospráve v kancelárii - mala som toho dosť obaja rodičia ťažko ochoreli starala som sa robotu som neriešila , bola som rada, že mám nejakú korunu a že mi tolerujú večné PN a behačky s našimi po lekároch..... potom okolo tej tridsiatky ma to tak ťahalo na zmenu veľmi preveľmi --- to som už mala dve detičky a bola som na materskej , lenže nejak okolnosti zariadili ,že som si to rozmyslela , nešla som do toho i napriek tomu , že som už mala v nitre pozisťované štúdium záhradníckeho smeru a plán na vybudovanie v hlave. vieš čo???? nejako som nenabrala odvahu , i keď ma muž všemožne podporoval...... doteraz to ľutujem , úplne som sa zbytočne zľakla ... spravila som si teda Bc . v inej oblasti s tým , že prejdem na tento smer / špec . pedagóg / čo ma tiež bavilo, lebo pôvodne som chcela ísť študovať psychológiu ..... lenže som neplánovane otehotnela a teda som stihla len Bc. , že ako na materskej dorobím celú školu. No figu drevenú .... nemala som čas ani písknuť .... vykašľala som sa na to a nechala unášať ....
teraz mám štyridsať a poviem ti , že som maximálne vyhorená, môja práca / vymenili mi niekoľkokrát agendu , po každej materskej ---- zakaždým som musela začať od piky úplne odlišné nové veci / ma absolútne nenapĺňa, nebaví, nechcem ju robiť a som tak zacyklovaná, som z toho frustrovaná a keď si spomeniem, že som už mohla mať začiatky ťažké prekonané v novej práci , čo by ma aj bavila, tak je mi do plaču. Momentálne pracujem na úplnej zmene, kancelársku prácu už nechcem vidieť a potrebujem byť po tých rokoch neustáleho slúženia a stresu a poslúchania a rešpektovania , konečne sama sebe pani....... Ale čím vyšší vek, tým horší začiatok ... Ja už som rozhodnutá , idem do toho chcem to zmeniť a viem, že to bude pre mňa hrozne ťažké, lebo okrem ostatného som býk a neznášam z duše radikálne zmeny ..... Keď si spomeniem na všetky ponuky, či životné možnosti čo som z rôznych príčin nevyužila, je mi na hovno 😝

Takže čo som týmto celým chcela povedať??????? Neváhaj dlho , ty to máš ešte horšie ako ja , celá tá tvoja robota je úplne ,ž e zle ..... Zmeň zamestnávateľa, aj keď dočasne aj v tom tvojom obore, ale zmeň zamestnávateľa a pomaly sa rozkukávaj po iných možnostiach,,, čím skôr začneš , tým skôr prekonáš ťažší začiatok a potom to už bude šľapať tak ako má a možno potom sa rozhýbe aj tvoj manžel

christine27
autor
24. aug 2016

@lalinko2010 uverila som jednému debilovi, ktorý mi zrážal sebavedomie 10 rokov, že nemám na to, aby som išla na VŠ...☹ môj sen bol niečo iné...a ten sen bol od detstva...no na ten nemám...
@terezka1947 ventilujem sa, ale nestačí mi to, vzťahovo, finančne, morálne ma to nenapĺňa. žijem v strachu kedy ma prepustia, stále im dokazujem, že na to mám, no už mi došli sily
@natalym ako to myslíš, že je problém v inom?

natalym
24. aug 2016

@christine27 V tvojej hlave. 😉

christine27
autor
24. aug 2016

@womankc ďakujeeem veľmi pekne za príspevok...neviem prečo, ale akoby si písala o mne..ja mám totiž strach to zmeniť (vždy som ho mala). vlastne od mala som chcela študovať prírodné vedy (ťahala ma chémia, biológia, lekárstvo) no naši ma odhovárali, že je to neuplatniteľné...Lenže to nie je o uplatniteľnosti, ale o tom, že ma to baví...a právo je niečo strašné, kebyže vidíte tie vzťahy medzi ľuďmi...nič pre skromného a poctivého človeka (česť výnimkám) permanentne sa mi chce zvracať a už mám pocit, že sa nevládzem pozerať do zrkadla...ak rozumiete čo píšem...je to ťažké, no nemám na to žalúdok...uvažujem nad tým, a to ja nie som vôbec hlúpa, práveže naopak, som veľmi šikovnáá, milá, empatická, kreatívna, komunikatívna - len dosť NESMELÁ A NEPRIEBOJNÁ

christine27
autor
24. aug 2016

@natalym asi som fakt posunutá, ale ako to myslíš, že v mojej hlave? myslíš to tak, že mám robiť stále čo ma nebaví? 😀
prepáč, to je tým ránom 🙂

natalym
24. aug 2016

@christine27
Hm nebaví............... Máš na to vzdelanie? Zarábaš peniaze? Máš možnosť postupu, alebo nejakej zmeny k lepšiemu?

Vzťahy medzi ľudmi sú všeobecne na hovno v každej oblasti.

lalinko2010
24. aug 2016

@christine27 aby si dokázala že máš na VŠ, tak si šla na právo???? ako si ju mohla vyštudovať keď ťa nebavila? čo ma nebaví neštudujem.
a @natalym ti napísala pravdu.
aj ja robím robotu 12 rokov, robím s ľuďmi a poviem ti je to na slučku ale mám obdobie keď ma tá robota baví a potom nebaví, idem na dovolenku, vypnúť ale potom zase prídem do štádia že do roboty si idem oddýchnuť.
nemyslili že dizajn, prestavba záhrad a podobne je med lízať. práca s ľuďmi je náročná a hlavne pri tomto, kde môžu s tebou mávať ako s opicou na motúzy.
máš 30 rokov, život pred sebou.
moja ja mám 38 rokov, 12 rokov robím tam kde robím, 6 ročného syna a dva roky rakovinu.život je sviňa ale neriešim, nestresujem a stále si hovorím - výplatu mám každý mesiac pravidelne, nehladujeme ....
ak máš možnosť zmeň svôj život, ale najprv zmeň všetko vo svojej hlave, lebo tam je problém.

christine27
autor
24. aug 2016

@natalym ale to ja veľmi dobre viem 🙂 ja som už spomínala, že som jednou nohou vyhodená...(trvá to nie mesiac) a posun tam nevidím...v mojej brandži nemám ani kde prestúpiť, jedine do zahraničia...no ide o to, že volakedy som sa držala kvôli financiám ale niekedy cez leto ma opustila motivácia už úplne...skrátka sa vo mne niečo zlomilo a to mi nedovolí sa posúvať v tej oblasti...skrátka moja psychika ale hlavne telo vypovedalo službu..neviem, či mi rozumieš

christine27
autor
24. aug 2016

@lalinko2010 ale tu je ten rozdiel...ja v práci nevidím perspektívu...neviem ako to napísať. asi máš zrejme na dobu neurčitú...lenže ja mám na dobu určitú a je to psychicky ťažké prijať tú nestabilitu...

lalinko2010
24. aug 2016

@christine27 daj si prihlášku na VŠ kde čo chceš robiť, študovať a rieš! a nepíš ako sa čo nedá!

lalinko2010
24. aug 2016

@christine27 a ja som na jednom mieste 12 rokov, ja nemám kam postúpiť, len byť na tej jednej pozícii a po pravde nie som vodcovský typ človeka, takže nie som ochotná niekoho usmerňovať, riešiť a podobne. toto neni môj svet.
ty si ujasni priority, čo chceš a nechceš robiť!

christine27
autor
24. aug 2016

@lalinko2010 prepáč, ale asi si nerozumieme...zle si to pochopila..ja nechcem vodcovskú stoličku, ale normálnu stabilnú prácu, ktorá by ma aspoň ako tak napĺňala 🙂

marcelatje
24. aug 2016

@christine27 otec mojej profesorky na VS bol pravnik. Na sklonku kariery sa na to vykaslal a robi autobusara. Vraj najlepsie rozhodnutie ake kedy urobil 😉

Ono je lepsi kuchar ktory varenie miluje ako vysoko postaveny uradnik ktory svoju pracu neznasa.

natalym
24. aug 2016

@christine27 Veľmi dobre. Nájdi si inú robotu, na začiatok akúkoľvek na liečenie hlavy je to dobré.

Ja som upratovala a to podnikám....... Len tak potrebovala som niečo iné.

christine27
autor
24. aug 2016

@marcelatje 🙂 to ma pobavilo 🙂 mne aj viacerí hovoria, že ten autobusár zarobí viac ako ja 🙂 človek si to neuvedomuje, ale tá frustrácia je prítomná - 8hodín 5 dni v týždni...po x rokov, veď v práci trávim viac času ako s mojim partnerom 🙂

womankc
24. aug 2016

@christine27 no presne viem ako sa cítiš , ja tiež som považovaná za múdru , inteligentnú , šikovnú , kreatívnu, lenže nič z toho neviem využiť vo svoj prospech a momentálne mi aj dochádzajú sily....

Ono štatistiky je dokázané, že ľudia čo študujú právo sú zväčša egocentrický psychopati 😀 niečo na tom bude, lebo osobne som ešte nikdy nestretla prívetivého právnika hehehh podľa mňa je to oblasť , kde keď chceš byť úspešný nemôžeš hľadieť doľava doprava a nejaká submisívnosť či zmysel pre pochopenie tu nemá miesto..... ty si očividne povolaním úplne mimo misu , neviem , čo ťa viedlo si vybrať právo, ale nebola to dobrá voľba ... Čo keby si skúsila nájsť ponuku niekam do nejakých reklamných spoločností , alebo marketingových ...... možno to by bolo pre teba proste hocičo vymeniť a potom pomaly sa pripravovať na želanú zmenu. Trebárs sa pustiť na štúdium a tou výskumnou cestou . V prvom rade sa musíš upratať psychicky , to sa ty sama potápaš a tvoj šéf tvoju slabosť len využíva.... Presne ako natalym píše je to len v tvojej hlave.....AK si dokázala vyštudovať právo, tak si schopná akejkoľvek zmeny.
Píšem ti to pre to , lebo ja mám tiež bordel v hlave takže dobre poznám tie pocity neschopnosti a viem aké ťažké to je meniť myslenie , niekedy mám pocit, že keby ma niekto majzol panvicou po hlave , tak mi len službu urobí a asi by mi to výrazne pomohlo heheheh.

Radím ti spraviť tú zmenu čím skôr zbytočne to neanalyzovať , nenaťahovať, však takto si len uženieš choroby.... aj tu viem o čom hovorím .........nečakaj , muža nechaj teraz na pokoji , porieš seba a keď budeš ty ok a spokojná potom môžeš nabádať jeho ....... a čo sa rodiny týka, neviem koľko máte rokov, ale tu to tiež príliš nenaťahujte , lebo potom môže byť neskoro, alebo budú komplikácie. Osobne si myslím, že dieťa vychováte vždy a ono to vnesie úplne iný pohľad na život . Možno práve materská by bolo to čo by ťa dostatočne zregenerovalo a posunulo iným smerom dopredu

womankc
24. aug 2016

@marcelatje presne si to vystihla

lalinko2010
24. aug 2016

@christine27 ale ja som tebe nenapísala aby si brala vedcu funkciu, ja som písala o sebe, že ja nemám kam postúpiť vo svojej práci.
tebe som písala aby si si to poriešila v hlave, tam si urči priority, čo chceš a čo nechceš.
ak je možnosť zmeň prácu, sú ponuky ale pokiaľ ty máš v sebe len to čo CHCEŠ robiť tak tam ťažko nájdeš uplatnenie nakoľko nemáš školu, ktorá sa na to vyžaduje - zatiaľ. preto som ti písala - skús VŠ, začni študovať TO ČO ŤA BAVÍ!
chceš podnikať v dizajne, chceš pracovať v tej firme ale pod vedením ktoré ťa bude usmerňovať?

christine27
autor
24. aug 2016

@womankc úplne mi píšeš z duše...len ešte je tam jeden problém..bojím sa, že sa mi šéf bude vyhrážať...už sa mi vyhrážal, že mi zničí kariéru...a že či som si vedomá, že idem zlou cestou a že si to o mne nemyslel (povedala som mu čo mi reálne vadí)...a ja mám z neho strach

christine27
autor
24. aug 2016

@lalinko2010 podľa mňa by som mala najprv hneď zmeniť prácu na akúkoľvek...a do februára sa podávajú prihlášky...si to premyslieť - škola/zahraničie...možno keď ju zmením na istý čas...že sa mi uľaví a oddýchnem si..doma nemôžem zostať a ani nechcem zostať 🙂

natalym
24. aug 2016

@christine27 Však normálne daj výpoveď. Na čo si to právo preboha študovala, keď ho nevieš slušne poslať do riti?

A nie je to tak, že ťa len skúša koľko vydržíš? Alebo sám vidí, že na to nemáš, tak Ti to ukazuje?
Je Tvoj šéf vysoko cenený, je odborník?

christine27
autor
24. aug 2016

@natalym nie je, on len zistil, že iný debil by mu tú robotu, čo robím ja, nerobil...ale toto myslím vážne...je tak trochu v úzkych...

natalym
24. aug 2016

@christine27 Tak si pýtaj zvýšenie platu.
To na Teba skúša, tomu ja hovorím, že k....t. čím viac sa budeš tváriť, že Ti to vadí, tým viac to bude skúšať.
Pýtaj si prachy, alebo daj výpoveď a nájdi si trefnú odpoveď na jeho drísty a možno sa to aj zmení.

christine27
autor
24. aug 2016

@natalym vravím ja sa nerada hádam a keď na mňa niekto kričí stiahnem sa neviem komunikovať...môj manžel to radšej ani neskúša...raz sme sa nejako pochytili, kričal a potom som s ním nekomunikovala...skrátka sa zatnem a konec...neviem povedať ani jedno písmeno

christine27
autor
24. aug 2016

@natalym nedá mi, ja som asi 6 rokov nemala ani na Vianoce odmenu...☹ nič...stále ten istý plat ..začínala som so 450 eurami

natalym
24. aug 2016

@christine27 Tak to si veru to právo nemala študovať. A čo tak na tom popracovať?

natalym
24. aug 2016

@christine27 Takto Ti to poviem: je to Tvoja chyba. Jasné, že Ti sám od seba nedá, si si nepýtala. 😉

lalinko2010
24. aug 2016

@christine27 preto začni DNES, nie zajtra a v zásade daj výpoveď až keď si nájdeš prácu. držím palce!

natalym
24. aug 2016

Vypni prsa a bojuj. 😀