Ako ďalej v živote?
Ahojte,
po dlhšej dobe som sa prihlásila sem na MK. Viem, že sa tu niekedy riešia celkom zaujímavé diskusie. Ja by som chcela počuť názor na môj problém, alebo životnú cestu, v ktorej som sa ocitla. Mám skoro 30tku na krku, manžela, byt. No môj problém je v práci, ktorá ma nielenže nenapĺňa, ale cítim, že ma frustruje čím ďalej tým viac. Podmienky v práci sú ťažké - zmluva vždy na jeden rok s tým, že sa mi zamestnávateľ nevie vyjadriť či mi ju predĺži. Pracujem za 4 ľudí čo ma frustruje, vyčerpáva a dlhodobo sa cítim na dne. Frustruje ma tá neperspektíva ak by sme sa rozhodli pre dieťaťko. Manžel zarába cca 600 eur - aj keď on stabilnú prácu má. Ale ešte sa vyjadrím k sebe. Pracujem v oblasti, v ktorej som zistila, že nechcem pracovať. Síce mám VŠ no nechcem skončiť niekde za pásom a neviem, či by som mohla pracovať v inom odbore bez VŠ. Ako som povedala, ocitla som sa v pavučine, z ktorej sa musím nejako dostať von a vychádzajú mi dve cesty: 1.) zahraničie 2.) vyštudovať inú VŠ.
Nezatracujem ani to zahraničie (Rakúsko, no viem iba po AJ - úroveň B2, nemecky som sa učila vyše 10 rokov, no neviem z nej dokopy nič).
Akékoľvek rady by mi veľmi pomohli a určite ich zvážim, lebo sama neviem môj problém rozuzliť a cítim, že moc času mi nezostáva do nejakého kolapsu ( v práci mám slzy na krajíčku, cítim sa vyčerpaná a prejavuje sa u mňa panika).
Pekný deň a ďakujem 🙂
@ladywitch26 keď si už bola v carcassonne, mala si vyskúšať turu na Montsegur, hrad kde boli upálení poslední katari. Skoro som zomrela kým som tam vyšla ale stálo to zato.... Inak súhlas so všetkým čo si napísala
@calais videa o zaujímavých miestach vo francuzsku, vyrobit sprievodcu v sk/ang/fr formou ebooku, ja by som povedzme takých 20 eur dala za to, kebyze idem na poznavacku do francuzska, predavat to cez spriatelene komunity, pripadne milovnikov francuzska...v tejto chvili tak lutujem, ze neviem francuzsky ani ni o nom 🙂 ved zacni pisat blog len tak pre zabavu, nieco co ta tesi a svojich priaznivcov si najde, bude ta to stat "len" tvoj cas
@calais my sme mali vela naplanovane, ale nestihali sme vsetko. boli sme na peyrepertuse, puilaurens, queribus a lastours. decka si chceli uzit aj trochu kupania v bazene. ja by som kaslala na bazen a kludne aj nonstop lozila po hradoch 😀 a tiez sme vyberali take schodnejsie hrady, kde nebolo treba az tak vela slapat, lebo decka su este male a toho najmladsieho musel muz vlacit na pleciach. tak zas aby som aj jeho neustvala, nerada by som bola vdovou v takom mladom veku 😀
a nerozmyslate, ze by ste sli zas do zahranicia? ono sa to da zvladnut aj s detmi
@laila22 po mojich len 7 rokoch podnikania, bez akejkolvek inej pomoci, bez partnerovho príjmu, som schopná zabezpečiť pre seba a svoju rodinu všetko to,čo chcem a čo potrebujeme, ..bývame v rod.dome, momentálne po velkej prerábke....pripomínam, že len z môjho príjmu...a ako si si aktuálne všimla, čakáme mimi, na čo sa už neuveritelne tešíme 🙂 dlho sa nám nedarilo otehotnieť, a ked sme sa už na snaženie vykašlali, prišlo to ako blesk z jasného neba 🙂 ..nových klientov si nepriberám už dobrý rok,takže tých, ktorých mometnálne mám, mi bohate stačia na všetky naše potreby...prichádza mimi, takže svoju robotu začínam trošku korigovať....samozrejme ale aj počas materskej budem normálne pracovať v rámci možností...ešte pripomínam, že partner tiež pracuje
@lenkald vdaka za gratulku 😅 😀
@laila22 u mna samozrejme podobne ako u mimka, kedze podnikam 15 rokov, tak som kvazi zabezpecena, ked to tak mozem povedat, ale samozrejme makala a robila som dost, urcite sa tazsie zacina, ked ma zena malicke dieta, ale pri takom 5 rocnom sa uz da v pohode, ja sice podnikam pocas celej doby, aj ked mam male dieta, ale robim este s niekym, manzel tiez ma svoju pracu kvazi na volnej nohe, cize sa tak striedame, kedze 20 mesacneho drobca este kojim a neplanujem ho dat do skolky a ani do klasickej skoly 🙂
Ja osobne si neviem predstaviť po 12 rokoch podnikania prácu na TPP. 🙂 A ani by sa to asi u mňa nedalo , lebo mám 4 deti , najstaršia j ked je dospelá vekom ,mentálne je tak na 7 .
@christine27 to zahranicie by som ti neodporucala....vyuzivat ta budu raz tak a s AJ v rakusku velmi nepochodis. okrem toho moze sa ti mierne zacat kazit vztah...aj ked ti vsetci, vacsina povie chod. Oni potom tvoj zivot zit nebudu.
studovat dalsiu VS mi pride neprespektivne. Aj ked tiez poznam ludi, ktory takto uvazuju ( takze sama nie si). Vies, mnoho ludi robi po skole to, co nevystudovali. Dalsia VS bude platena, cize tam pojde minimalne 1300 eur rocne a potom este vela casu a energie ( studovat popri praci) a kde je zarucene, ze s tou dalsou skolou sa hned zamestnas a budes zarabat pekne peniaze?
Ja by som ti poradila posielat, posielat a este raz posielat ziadosti do inych zamestnani. Aktivne si hladaj inu pracu, ak ta tato nenaplna. Kazda VS ma sirsie zameranie. Nemusis robit to co robis teraz a svoju skolu mozes aj v dalsom, inom zamestnani vyuzit. Taktiez ak nesplnas jedno, ci niekolko kriterii pri uchadzani sa o zamestnanie, to este stale neznamena, ze prave teba neprijmu. Mozno ich na pohovore zaujmes... Mozno tvoj motivacn list ich presvedci a budu sa chciet rozpravat prave s tebou. Popri praci si potom mozes podorabat nejake kurz, popripade vylepsit to co uz mas...
A potom hned sup sup na matersku.
Ak budes chciet, tu inu VS si aj tak potom urobis...Ja to pisem takto hlavne preto, ze ja sama mam vystudovane nieco, ale viem ze aj napr jazyky su atraktivne. To ale neznamena, ze teraz stravim 5 rokov ( vlastne externe sa predlzilo na 6?) v skole. Prihlasim sa na jazykovku. Zaplatim tak ci tak, venovat sa mi budu viac, kedy ja budem chciet. Za podstatne kratsi cas ma naucia to, co potrebujem a nebudem sa musiet bat, ze ma vhodia.
@christine27 ludia ochotni pracovat tak strasne vela ako ty, by mali zarabat minimalne 1000 mesacne. u teba vidim problem, ktory ma mnoho slovenskych zien. bojite sa riskovat a pytat viac, poukazat pred sefom na mnozstvo prace, ktoru robis, na svoje zasluhy. Ja som bola tiez vychovavana v duchu drzat hubu a krok. ale, kedze som dost tvrdohlava, isla som si za svojim aj za cenu rizika. 3-4 krat som skusala najst pracu v zahranici, az kym sa to fakt nepodarilo. momentalne som uz 5 rokov spat na svk a "robim karieru" tu, aj bez VS. A poviem ti, za 3 roky som dosiahla plat lepsi, ako vsetky moje kolegyne s VS. Preto, ze som lepsia? Uprimne, ani nie. To preto, lebo od zaciatku som pred sefom poukazovala a aj dokazala, ze tvrdo makam, ze vacsi plat si zasluzim. a boli chvile blizko vyhoretiu a vtedy som to riesila hladanim noveho miesta. ale vtedy sefka cuklo, odlahcil mi pracu, pridal plat...
Ty si momentalne v situacii, ked si mozes dovolit zacat "vyskakovat" pre sefom. nemas na krku dieta, ktore treba zivit, na urade prace mas narok na nezamestnanecke na pol roka, to mas ako poistku. Ty nemas velmi co stratit, iba ak tvoje nenavidene, malo platene zamestnanie. Na druhej strane, predstav si, kolko strati tvoj sef, ked odides. Lacneho pracoviteho cloveka, to bude tvoje pomsta 🙂. Na tvojom mieste, by som ihned zacala hladat novu docasnu pracu, akukolvek, aj ako predavacka napr. Hlavne aby si sa uz netrapila a dala sa do poriadku. A popri novej robote, si urobis plan, ako nastartovat novy smer kariery, ci uz to bude skola, kurz, hladanie vyhodujucej pozicie alebo aj babetko. Ked budes pozitivne mysliet a verit, ze to vide, tak to aj vide, uvidis. ja som uz vystriedala asi 15 zamestnavatelov (mam 35), a s odstupom casu nelutujem ani jednu zmenu 🙂 len sa netreba bat zmeny.
@christine27 inak uplne suhlasim s @madeline1, pokial chces zostat zit na svk v buducnosti, zahranicie by som vylucila. to je vhodne na skusy a zarobky pre tych 20tnikov.
Vidim, ze si z trnavy, urcite skus pracu v PSA a inych vacsich automotive firmach v okoli. Urcite by si vyuzila anglictinu, pripadne francuzstinu.
@bolavyzub
@womankc
@mimka11111
@calais tak dievčatá, dostala som hubovú polievku, že som sa zrútila, už nedokážem robiť nič...☹tak mi dnes vynadal ako svini do hrantu :( vlastne ma zmanipuloval tak, aby som si o sebe myslela, že ja som tá, ktorá to má v hlave popletené a najnovšie šéfko hucká mojich kolegov proti mne a obieha ich a rozpráva, že ja som labilná a že mi nemajú veriť, atď...☹ som z toho úplne hotová a bojím sa ...
@christine27 okamžite odíď odtiaľ , chceš skončiť na psychiatrii???? Inak toto ako právnička by si mala vedieť , žo toto je hádam už aj na žalobu - mobing????? neviem či som správny názov použila , toto nemá vôbec význam
No ja na tvojom mieste radikálne riešim , viem , že je to ťažké, ale však si môžeš uhnať závažné choroby, pankreas napríklad...............
@christine27 a ako reagujú kolegovia?????? zrejme sa takto milo nespráva len k tebe
@christine27 v momente by som sa na opätku otočila a už by tam po mne nikto ani len neštekol!...čo si ty nejaká špinavá handra?!!!! vzchop sa!!!! si človek, preboha!!!...labilný je jedine on!!! robotu si nájdeš, neboj sa...len sa, preboha, nenechaj ubiť do zeme od nejakého hajzla, ktorý má problém zjavne sám so sebou!
@christine27 Hoď sa na maródku a porozmýšľaj čo ďalej.
@natalym natalym, rozmýšľam nad tým...s nervov som celá zapuchla...mám problém s imunitou ...
@christine27 pardón z nervov 😀 už píšem aj blbosti 😀
@christine27 Si oddýchneš, zvážiš kroky, oni sa ,možno trošku spamätajú, že im aj chýbaš v robote a ja by si určite hľadala robotu a možno by zostala aj mesiac doma a už by som ani neprišla.
@natalym asi to je už na zváženie, tak mi je strašne smuutno...za tie roky, čo som si odžila...čo som všetko spravila pre nich, čo som obetovala a on ma takto šikanuje
@christine27 Lebo si na sebe nechala káľať. To je celé. Vyser sa už konečne na to, však to hádam nie je jediná robota vo Vašom meste.
Radšej skús robiť u seba kroky, aby sa to neopakovalo.
@christine27 ??????
@christine27 - a on je ten najvrchnejší šéf alebo tam je nad ním ešte nejaký riaditeľ? Ak je nad ním vyšší šéf, dohodla by som s ním stretnutie (už nemáš vôbec čo stratiť) a požiadala by som ho o pomoc (možno by som sa nešla sťažovať, ale vyslovene by som požiadala o pomoc) vo veci mobbingu (žiadala by som o preloženie k inému nadriadenému.. podľa toho, na akom type pracoviska pracuješ). A podľa toho by som sa zariadila. Ak toto neprichádza do úvahy, určite choď na PN. Dostaneš náhradu príjmu, nemocenské dávky. Pokiaľ dochádzaš do práce, tak možno tá suma, ktorú počas PN dostaneš, nebude až tak priepastne rozdielna oproti tej mzde, ktorú dostávaš. Na PN môžeš byť aj pol roka (zrejme keby ťa teraz uvidel nejaký MUDr., nemal by pochybnosť o tom, že je potrebná dlhšia PN), môžeš sa trošku pozbierať a hľadať niečo iné (hoc aj iné miesta v štátnej správe - mimo miesta právnika alebo v tej oblasti, po ktorej túžiš). Hádam neprídeš o zdravie kvôli takému tĺkovi. Však si mladá osôbka, ešte vystriedaš x zamestnaní. Odtiaľ sa pober čím skôr. Držím palce a verím, že už čoskoro sa dá všetko do poriadku 🙂
@christine27 Ak zrovna nutne dalsiu vysku pre tvoju buducu pracu nepotrebujes, tak by som si ju nerobila. Je to 5 rokov, co je sakra dlho a skusky a prednasky popri praci nie su nic moc. Ak sa da, skusila by som skor nejake kurzy alebo dobrovolnicenie v tejto oblasti - aby si nazbierala skusenosti. A podla prispevkov mam pocit, zr chces robit nieco kreativne - praca v PR, eventy - by ta nebavila? Na to nepotrebujes specialne vzdelanie, len teda nejake skusenosti. Ale kebysi par mesiacov robila pre nejaku neziskovku ako dobrovolnik, mozno by to aj slo. 🙂

@calais davam ti like za tych katarov. po francuzsky sice neviem ani zatat, kedze zijem v anglicky hovoriacej krajine, ale katari su moja srdcovka a tento rok som si konecne splnila sen a sli sme na dovolenku do carcassonne. decka sice frflali, ze museli slapat na hrady v 40st horucavach, ale nakoniec sa aj im pacilo 🙂
inak mam vela znamych, ktori sa vratili nazad na svk, kvoli rodine, ale nakoniec zistili, ze ked na to pride, tak rodina ich neuzivi. nikto im tie ucty platit nebude a nakoniec, po prvej euforii, ktora casom opadla, uz svoje rozhodnutie lutuju. a zhruba polovica z tych, co sa vratili, uz je aj nazad tu. s tym, ze druhykrat ich na svk uz ani rodina nedostane