icon

Ako deti alkoholikov vnímajú svoje detstvo a otcovstvo?

25. jún 2025

Ahojte. Ak ste vyrastali s alkoholikom urcite to nebolo najruzovejsie. Cisto teoreticky.
Bolo by pre vas lepsie, ak by alkoholik v rodine nebol?
Ak napriklad pil otec, radsej by ste boli bez neho a mali pokoj? Alebo mal svetle chvile a boli ste radi, ze mate aspon nejakeho otca?
Aky vztah mate v dospelosti?
Ako sa pozerate na matku, ak ste zili s alkoholikom?
Ako sa pozerate na matku, ak alkoholika opustila?

Prosim o radu.

Muza som opustila pre dovod vyssie pred par rokmi. Samozrejme najprv som mu pomahala, kryla ho, bol asi 5x na psychiatrii, chvilu nepil, napriklad pol roka a potom 3mesiace v kuse az do nemoty. Chcela som od toho syna “uchranit”. Zo mna sa vytratilo vsetko pochopenie, lutost, laska, hnev aj bezmocnost. Bolo mi jedno co robi, ci zije, uprimne vydychla som si, ze ho nemam na krku.
Teraz je syn vacsi, otec chodi za nim len v triezvej faze, k alkoholu sa vzdy po case vrati. Syn samozrejme nechape, preco otec niekedy pride a niekedy nie. Casom to snad pochopi. Mozno som sebecka ale nechcela som znicit zivot sebe ani synovi.
Tak ma len zaujima pohlad deti, ak tu nejake su.
Momentalne som druhykrat vydata, manzel syna berie za svojho, on ho aj vola tatik, niekedy mu dava viac nez bioalkootec. Nehovorim vsak ze sa bio otec nesnazi, ale len v tej triezvej faze. Ako by ste synovi vysvetlili, ked otec “pije” a nevie o svete a nepride za synom aj 2-3mesiace?

Strana
z2
rybkoava
26. jún 2025

Urobila si dobrú vec.♥️ Moja mama to znášala 10 rokov, v tej dobe to bola hanba rozviesť sa. Bitky a strach boli na dennom poriadku. Vždy, keď buchli výťahove dvere som tŕpla, že to je on. Nechodili sme k nemu, len sme ho občas stretli. V podstate sme s ním nemali žiadny vzťah. Ani ja, ani brat nepijeme. Našla som si muža, ktorý nepije. Otec už zomrel. Po úraze, bol v kóme. Mohol umrieť kedykoľvek a ja som veľmi váhala, či ísť za ním. Bola to práve mama, ktorá mi povedala, aby som išla. Až vtedy som mu odpustila, aj keď človek nikdy nezabudne... Vysvetli synovi, ako to naozaj je.
Máme nič nevyčítam, bola proste taká doba. Ja som však bola pri výbere partnera veľmi opatrná. Bola, aj som v živote veľmi nedôverčivá. Myslím, že to je z toho, že otec stále sľuboval, že prestane piť.

autor
26. jún 2025

Dakujem vam 🙂
som rada, ze nemusim zazivat co vy a hlavne, ze moj syn nie je svedkom vecnych hadok. nechcela som mojmu dietatu robit stres, chcela som aby sme mali pokojny domov. Je mi luto co ste museli zazivat, ze vztahy nie su dobre ani v dospelosti. Aspon som sa utvrdila v tom, ze alkoholik sa nezmeni, ak sam nechce. A ze nemam co lutovat.

majlo1234
26. jún 2025
@jamka1322

Nasla som sa v každom pribehu. U nas tak isto. Otec pil. Ked nepil nikto nevedel ani ze je doma a ked pil tak hadky kriky utoky. Najskor na mamu neskor na nas ked sme uz boli starsi a mamu sme branili. Nikdy od neho neodisla ze kam pojde. Mala sa kam vratit vsetci sme to chceli a jej to vraveli ale ona a aj my sme trpeli. Boli sme styria. Sestra sa rychlo vydala aby odisla z domu. Brat zacal pit tiez a alkohol mu robi problemi cely zivot. Otec zomrel ked som mala 17. Najprv to bol sok lebo si vzal zivot sam ale potom to bola ulava a pokoj doma co nebol nikdy. Ja som bola z detstva tak poznacena tuzbou aby ma niekto "lubil a zachranil" ze som sa dala do kopy hned s prvym. Prislo dieta. Potom svadba. Bol tam velky vekovy rozdiel. Hladala som v tom vztahu otca. Aj muz pil. Nerobil fyzicke utoky ale psychicke. Vydrzala som dlho ale ked uz vylieval po nas pivo povedala som dost. Odisla som od neho aj s detmi a pretlkali sa tazko ale zvladli a zvladame to. Nedovolim aby moje deti zili s alkoholikom a ovplyvnilo ich to ako kedysi mna. Teraz mam priatela ktory nepije vobec a ja pre neho znamenam vsetko. Nasla som v nom vsetko co mi kedy chybalo po com som len tuzila a poznala len z rozpravania.. svojmu synovi povedz pravdu tak ako to je uz nie je taky maly aby to nepochopil. Moze sa stat ze raz uvidi otca opiteho a bude to pre neho sok. Tak radsej nech je na to pripraveny od teba. Drzim palce

@jamka1322 inak ja mam tiez starsieho manzela a myslim, ze je to zcasti sposobene mojim vztahom s otcom

sova7
28. jún 2025

Moj otec alkoholik zomrel. Predtým sme roky neboli v kontakte. Nechýba mi dokonca si ani dátum jeho smrti presne nepamätám. Nemali sme žiadny vzťah. Nebola som na pohrebe. Nie je nič čo by dom mu potrebovala povedat. Brala som ho keď som bola decko ako niekoho kto doma robí cirkus a vzťah sme nikdy nemali. Až v dospelosti som si začala študovať veci okolo spoluzavysloti o traume čo robí s človekom neustály stres a došlo mi čo sa to so mnou deje. Dieťa nemá na výber. Žije vo vzťahu rodicov v rodine a podmienkach aké mu vytvoria. Cíti napetie stres ale nevie porovnať iny život nepozná. Ak rodina žije izolovane nevie že ľudia žijú aj inak funguje ako niekto komu ide denne o prežitie krik dusno strach všetko berie ako bežnu súčasť vzťahu. Vyrastie v úplne chorom svete a považuje ho za normálny svet. Potom prídu problémy s ľuďmi vo vzťahoch s mamou sme si ťažko budovali vzťah lebo predtým na niečo také nebol priestor. Každý sa snažil prezit na iné aktivity nebola energia. Poznala som ženu ktorá sa rozviedla kým boli deti maličké tie si v dospelosti našli cestu aj k otcovi založili si vlastne rodiny. Čím dlhšie deti vyrastaju v chorom vzťahu tym horšie vyhliadky majú do budúcnosti. Deti by nemali žiť s niekým s neriesenou aktívnou zavyslostou ani s niekým kto má poruchu osobnosti. A tie svetle chvíľky. Áno boli. Deň dva medzi záchvatmi agresivity. Občas dlhšie. Naučili sme sa to vnímať tak že pokoj znamená prúser. Že po kľude a svetlých dňoch sa všetko určite pokasle..dva dni kľudu a boli sme vystrašený čo zasa príde. Kedy vybuchne. Aké to bude. To neboli pohodove dní. Žiť v takomto cykle nasilia čo sa nepredvídateľné mení s kľudu na katastrofu v neustálom očakávaní čo zasa bude musím si dávať pozor čo poviem sledovať niekoho nálady a snažiť sa pripraviť na útok to by žiadne dieťa nemalo zazivat. A niekedy kľud nebol. Skús si predstavit že niekto dva mesiace s vami nehovorí nevies co sa mu deje v hlave a celý čas sleduješ situáciu kedy to zasa príde. Pamätám si situáciu ako malá. Pobalila som si obľúbené hračky svoje veci a nemohla sa dočkať až odídeme mama nám sľúbila že od otca odídeme. Potom nám povedala že ostávame. Bola som na ňu nahnevaná. Veľmi. Ešte pár dní som mala veci nachystané na kope a čakala som že predsa len pôjdeme. Bolo to strašné sklamanie vtedy. A aj keď píšem otec nič sa mi k tomu slovu neviaze. Bezne ak ho už musím spomenúť používam jeho priezvisko alebo slovo autor

sova7
28. jún 2025

Autorka alkoholik ak sam nechce sa nezmení a treba ho nechať nech si život znici sam nie je nutné ho nechat ničiť život aj tebe a deťom urobila si dobre a ľutovať nemáš čo. Od alkoholika treba odísť čím skôr kým sú deti malé najlepšie s takým vôbec nemať deti. Vôbec sa ním nezaoberaj tvoju povinnosť ako mamy si splnila ochránila si dieťa pred stresom cirkusmi a zlým vzorcom vzťahu do buducnosti. Ako mama si sa zachovala úžasne a alkoholik ťa zaujímať už nemusí jeho lutovat netreba vybral si čo chcel

sova7
28. jún 2025
@mikitilik29

Normálne mu to povedz ze otec je alkoholik. Prečo ho krijes pred otcom. Povedz mu pravdu

@mikitilik29 presne tak. Jožko mrzi ma to tvoj otec je alkoholik preto som s ním uz nechcela žiť a keď sa o teba nezaujíma 2,3 mesiace tak preto že vtedy je opitý a nezaujíma ho nič. Aspoň keď je triezvy tak príde vie o tebe zaujíma sa. Bohužiaľ viac toho nedokáže urobiť. Nie je to tym že by si ho nahneval alebo niečo zle urobil ale niekedy si otec nevie pomôcť a keď je opitý ani by sa ti nedokázal venovat. Deti potrebujú veci vysvetliť

Strana
z2