icon

Ako deťom vysvetliť, že kamaráti sú u babky?

12. aug 2024

V okolí kamošky celé leto majú deti u babky.Viem kto si ako zariadi tak má.Nikomu nič nezavidim.Ja bohužiaľ babky nemám.Moje deti sú cez leto doma s nami,chodíme spolu na výlety a boli aj v dvoch táboroch.Nenudia sa doma,o to nejde.Len pýtajú sa na kamarátov kedy sa stretnú kedy sa spolu zahrajú veď je leto.V meste nikoho není vonku všetci sú preč u babky na prázdninách.Viem to veď si voláme píšeme si s kamarátkami.Pytam sa ich kedy budú deti doma,že až 31 augusta idú pre ne.Ze si to užívajú bez deti a sú radi keď nie sú doma.Nemusia variť ani vymýšľať programy pre ne.Moja otázka,ako vysvetliť deťom že nemôžu cez leto stretnúť sa s kamarátmi lebo nie sú doma?Ešte sú malé nechápu že niekto má babku a strávi celé leto tam a ony nemajú nikoho.

jerrz
15. aug 2024

@danieli Súhlasím a hlavne ak je doma to znamená ze je na dôchodku a ma už aj vyšší vek , viac chorôb a viac nevládze ako vládze. Nechápem to vôbec.

14petulka88
15. aug 2024

Aj ja som chodila ako mala na cele leto k babke. A to su moje najkrajsie spomienky na detstvo 😊

autor
15. aug 2024

@jerrz Áno väčšina je už na dôchodku tak strážia deti aj celé leto a niektoré babky si berú dovolenku aby mohli byť s vnúčatami.

autor
15. aug 2024

Moje deti majú 4 a 5 rokov,si to škôlkari a bohužiaľ nechápu to prečo sa cez leto nemôžu stretávať sa s kamarátmi.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
11bodka11
15. aug 2024

To su taki zavisli na kamaratoch? To si nevystacite aj sami?

11bodka11
15. aug 2024

@walentina7 a co tie zeny robia?

walentina7
Odpoveď bola odstránená
lodkadiz
15. aug 2024

Ja mám svokru 4r doma a nevezme môjho syna ani omylom, celé dni je doma. 🤷🏻‍♀️ pritom je mladšia 55r. Za 3,5 roka čo mám malého v živote s ním nebola ani len na prechádzke

jajavm
15. aug 2024

Ked bol syn skolkar, aj v juli chodil do skolky, lebo bola otvorena. Ale piatky zostal u babky a niektore dni bol iba do obeda. Obcas si na to spomenie, ze to nemal rad. Teraz je uz aj radsej, ked aj nema ziadny program okrem vyletov a predlzenych vikendov. K moru nechodime. A pri tychto nekonecnych horucavach sa niet co cudovat, ze cez den je lepsie nebyt v meste.

nene05
15. aug 2024

Ja nechapem takuto zavislost na kamaratoch v tomto veku. Neviem, ale pochybujem, ze dieta nepochopi, ze su ine deti prec, a ze by z toho boli hned smutni. Akoze poznam aj ja take deti, ze sa hned zavesia na niekoho ineho, kazdy bozi den a na cely den...ja uz sa niekedy bojim aj z domu vyjst s nasimi detmi...a ked nahodou nepovolim starsej, lebo chceme byt my s nou alebo mame iny plan, tak sa hned susedia urazia a sme zas nejaku dobu na ciernej listine. Uzivaj si ich, kym chcu byt s tebou, pride cas, ked sa na teba vyprdnu. Nevravim, ze s rovesnikmi nemaju byt vobec, ale pride mi trosku pritiahnute za vlasy, ze by take male dieta pomaly depky chytalo, lebo ine deti nie su po ruke hned a zaraz a kazdy den. Je pravda, ze mna malokto chape, ked poviem, ze si ich chcem uzit, kym mozem, aj keby sme len lezat pri sebe mali alebo doma karty hrali a pod. ...no zavislost na neustalych aktivitach, kamaratoch, vyletoch, detskych kutikoch, ... vytvarame detom my, niekedy staci len tak byt... Viem, ze nepisem uplne to, co si chcela citat, ale pride mi to trosku prehnane.

autor
16. aug 2024

@nene05 Mne to príde prehnane čo píšeš ty.Neviem odkiaľ berieš že moje deti chcú sa zavesiť na kamarátov každý deň a otravovať ich.Lenze nežijeme na samote a majú radi spoločnosť iných detí.Dajme tomu 2-3 krát do mesiaca sa stretnúť by z nikoho neubudlo podľa mňa.Doma sa hrám s deťmi vseliake hry,často sa hráme aj na škôlku že ja som učiteľka a ony deti.A majú spomienky na škôlku rozprávame sa o tom čo tam prežili a áno príde im smutno že teraz neuvidia kamarátov celé leto.A neviem možno som aj ja divná no myslela som že cez leto sa budú stretávať raz za čas.Ja som tak vyrastala s deťmi sme sa stretávali mimo škôlky školy a bolo nám spolu dobre.Kamaratstvo sa dá pestovať už odmalička.

inaemre
16. aug 2024

Tak u nas sa tiez malo stretli s kamosmi. Na zaciatku leta, prvy tyzden u nas boli ich kamosky, ale potom uz tazko zosuladit dovolenky. Raz sme boli prec my, raz oni.
Ale to neznamena ze sa nehraju s detmi. Na dovolenke si pri bazene okamzite nasli "kamosov" na 10 dni 😀 Dokonca ked sme mali len jednodmovy vylet do jedneho mesta tak na ihrisku okamzite nova kamoska, detom vobec nevadi ze hovoria rozdielnymi jazykmi, oni si aj tak rozumeju.
Teraz sme na Slovensku, vcera v kaviarni starsia zapocula ze sa dievcatko pri vedlajsom stole rovnako vola ako ona....o 5 minut uz spolu boli v detskom kutiku 🤷‍♀️
Jasne ze jej chybaju jej najlepsie kamosky, ale 2 tyzdne to este prezije. Proste leto take je.

dzejny656
16. aug 2024

Naša malá je jedináčik a tiež má veľmi rada deti aj škôlku. Ona je ale typ, že sa zahrá absolútne s hocijakými detmi čo práve vidí keď sme na ihrisku, na výlete, v detskom kútiku.

jerrz
16. aug 2024

No neviem aké máš deti , môj ma 6 rokov a veru ako 5 ročný by to chápal už. Normálne by som .ú povedala ze deti sú u babky a hotovo. Pochopene.

3petka
16. aug 2024

Ale aj u nás je to tak. Syn sa už odváži ísť dole do dediny na ihrisko a nikde nikto. Tak zrejme sú všetci u starých rodicov alebo na tábore. Aj nás starší bol ale len 2 týždne. Aj to nie v kuse.

11bodka11
16. aug 2024

@nene05 presne. Moj syn ma taku spoluziacku, nonstop mu vyvolava, alebo vyzvana pri brane. Uz jej ani nezdvihol predvcerom. Chcel byt doma. Vonku 35 stupnov. A jej ked povie ze nejdw von tak dokola a preco, a pod... Aj my sme pre mnohych divni ze nam je dobre aj samym doma. Len tato spoluziacka to ma doma nanic, nikto sa jej nevenuje. Tak len beha po dedine a na kazdeho sa nalepi.

nene05
16. aug 2024

Ano, kamaratsva sa pestovat maju, ani som nikde nenapisala, ze nie, ale stale su to len malinke deti, ktorym staci vacsinu casu pozornost najblizsich . ...A zakladat tu temu, ako to vysvetlit detom, ... naozaj? taku obycajnu vec, prirodzenu, to na tom nechapem. Nikto im tych kamaratov neukradol na cely rok. Kamaratsvo tym nekonci. Ja rozumiem, ze to nepochopis, lebo to mas nastavene inak, len z toho nerob nieco divne, lebo potom tvoje deti naozaj nebudu schopne byt obcas len sami so sebou a budu stale cakat, ze nejaky kamos bude vzdy po ruke a ked nahodou nebude, tak bude sediet doma smutne, pripadne kamosom vycitat ako to, ze nie su doma... Mame v okoli podobny pripad a to sa vazne niekedy uz neda. Nasu starsiu maju vsetci radi a niekedy si chuda musi vybrat, s kym pojde von, vzdy ostane niekto urazeni a potom tie vycitky od tych deti, co pocuva, niekedy aj rodicov. Fakt sa obavam, co to bude neskor, ked uz budu tie kamaratstva take pevnejsie, ozajsnejsie, co bude zazivat, ked uz teraz jej vytknu, ze s nimi nie je vonku, ked sa proste neda a ostanu urazeni. Preto ti pisem, su to este male deti a neziv v nich, ze je to nieco nie normalne, ked ine deti nie su dlhsie po ruke. Je leto, ludia su rozlietani kade tade, tak to proste byva. Niektori maju konecne cas si viac uzit svoje deti a inych nepotrebuju. A rozumiem, ze to tak asi este nemate, ako pisem, pre teba divne, kedze su este malinky, ale ste na "dobrej" ceste, ze to tak bude.

nene05
16. aug 2024

@11bodka11 my len otvorime dvere na dome a uz vyleti, moj muz to uz nechape, ako je to mozne, ze ci cely den stoji za dverami a caka, ci co... A ked nahodou nevyjdeme v case, ako ke zvykom, tak dostanem spravu...Akoze ja ho mam rada, aj mi nevadi, ked sa pohraju, vsak je to super, ked maju kamaratsva, ale nie kazdy den a na cely den a bojis sa uz povedat, ze dnes nie, lebo ta potom jeho rodicia obchadzaju a nezdravia. Su tam sice aj ine veci, kvoli ktorym to limitujeme, to nejdem rozoberat takto verejne... Oni ani nechapu, ze niekedy chceme byt len my, ako rodina. Casto, ked blbneme na dvore, nieco hrame, chce sa pridat, ale jemu sa nechce to, co prave hrame. Potom mi povie, ze naco som tu teda prisiel. A tym konci moj cas s mojim dietatom.

jerrz
16. aug 2024

Ako píšeš ze deťom je smutno a my áno my sme vyrastali tak , teraz je iná doba . Každý má to svoje . Ja to tiež vidím, že pokým my neinicializujeme stretko tak nič. Ľudia ako keby sa už nechcú stretávať každý má svoje starosti dnes a malo času žiaľ. Chvála Bohu môj syn nepotrebuje deti , on je spoločenský, rad je keď je s nimi ale aj keď ich nevidí celé leto , nevadí mu to , má svoje záujmy a tým sa venuje.
Napr. zas mam kamošku co žije vo veľkom dome , deti z ulice sú u nej každý deň a sama sa jej čudujem ako to dava , vecne je zaneprázdnená lebo varuje susedove deti ale zas jej deti sú kamaráti tak pre nich to robí, ale je to starost.
Tvoje deti sú už dosť veľké aby to pochopili si myslím.

kate_cs
16. aug 2024

Moji chlapci majú 3 a 5, aj ten mladší chápe, čo to znamená, keď mu poviem, že niektoré z detí je choré/u babky alebo čokoľvek iné.
Ale napríklad u nás na dedine je to tak, že väčšina detí má svoj program, keď aj ideme na ihrisko, von, tak stretneme málokoho. A ani raz som nezažila, že by sa chlapci sťažovali, alebo im to bolo ľúto. Zabavia sa spolu, som s nimi celé leto doma. Keď idu na tréning, stretnú všetkých kamarátov, ale ani raz sa nestalo, že by sa vypytovali prečo nie sú s tým, alebo tým. Do škôlky sa netešia, stále mi rozprávajú, ako im je doma najlepšie a ako ma nepustia do práce.
Skus deťom vysvetlit, že ich aktivity a program nemusia závisieť od druhých ľudí. Pochopia to, keď to chápu iné deti v ich veku.

jerrz
16. aug 2024

62 až 64 rokov a Mat deti na celé leto , fu tak tým babkam nezávidím teda. Podľa mňa je to extrém toto. Ved taka stara žena má už aj zdravotné problémy teda aj moja mama aj svokra majú po 61 rokov svokra po výmene bedrového kĺbu ledva chodí a mama vsetky choroby sveta má. To už ani energia není nič. No musia to byť veľmi vitálne babky ze to dávajú.
Aj keď sa priznám, že si myslím ze zvelicujes možno naozaj pár babiek je takých a ty to chceš tiež tak mat . Ale ver ze väčšina už nevládze sa starať o deti. Moji rpdicia si berú dovolenku aby šli na výlet, do kúpeľov chcú ešte nieco zažiť pokým môžu a nie mat deti zakvacene na krku , ja to chápem. Tiež by som to takto chcela. Nevravím pomôžu keď vedia aj finančne aj postrazia aj na týždeň tam môže ísť, ale na celé leto halooo akože, oni nemajú mat svoj zaslúžený odpočinok? Veď celý zivot dreli. Pozrite sa na nemeckých dochodcov, vyvážajú sa na vlacikoch po hlavných mestách, cestujú....len len slovenské babky sú takto na tom. Cest výnimkám, niektoré si pýtajú vnucence doslova . Ale veľa z nich stráži a nepovie nič, lebo však vlastne dieťa aj keď by sa určite radšej videli inde.

11bodka11
16. aug 2024

@kate_cs moje deti su tiez nestastne ze uz zacne skola, skolka praca. Netesia sa. Je nam super doma.

11bodka11
16. aug 2024

@jerrz moja svokra ma 65 a neni jej nic. Energiu ma, chodi kade tade, na turistiky, vylety, kupat... Ale vnucata nezoberie.

kate_cs
16. aug 2024

@11bodka11 u nás to môže byť tým, že odmalička sú hlavne spolu. Majú kamarátov v škôlke, v dedine, keď sa stretnú na ihrisku/treningu, hrajú sa, ale nikdy som to nejako neorganizovala, nedohadovala sa. Náš program som ani na materskej neplánovala v závislosti na iných.
Ale napríklad si neviem predstaviť, že by na celé leto išli k babke. Chodia k nim na víkend, na pár dní a vždy sa veľmi tešia, ale už viac ako týždeň by mi prišiel veľa.

vespertine
16. aug 2024

A prečo sa hráte cez leto na škôlku?🙂 Veď si dajte chvíľu pokoj od toho. Inak škôlky zvyčajne bývajú otvorené aj v lete aspoň jeden mesiac, resp. majú náhradnú zbernú škôlku, tak si ich tam mohla dať ku rovesníkom. Osobne si z tvojho popisu skôr myslím, že to chýba viac tebe, než im. Už len to, že "ty si si myslela", a "ty si tak v detstve vyrastala"...myslím si, že deťom nie je problém povedať, že iné deti sú preč, skôr ty sa musíš zmieriť s tým, že veci nemusia byť vždy tak, ako si predstavuješ. Možno aj tebe chýba spoločnosť?

11bodka11
16. aug 2024

@vespertine u nas je skolka max prve 2 tyzdne. A zberne na dedine nie su.

11bodka11
16. aug 2024

@kate_cs jasne ved aj moj sa rad hra v skole v druzine. A na ulici ma jedneho super kamosa s ktorym sa par krat stretne v lete. Kazdy je po dovolenkach, ten kamos vela u babky lebo jeho mama pracuje. A staci nam to. Dcera ma 3,5. Tej je jedno. Kde stretne deti tam sa zahra a hotovo. To este nie su priatelstva na cely zivot. Staci im najma pozornost rodicov, starkych... Minule sme tu mali cely den synovca, vecer este prisla kamoska so synom. Na druhy den synov kamos tu bol od 13 do 19. Do toho suseda volala ze tu ma vnuka a ci sa nejde moj syn hrat. Ja som mala dost. Cely den striehnut na nich, vsade bordel. Kazdu chvilu pit, jest. Sme s muzom hovorili ze uz sa zamkneme a neotvarame 😀

autor
16. aug 2024

My nemame letnú školku,bývame na dedine.Do táborov som ich nosila do mesta do denného tábora.Teraz v auguste som si vybavila HO aby som mohla byť s nimi doma ja.Chodime na ihrisko vselikade a nikde nikoho,všetky deti sú zalezeny buď vnútri alebo u starých rodičov.Ked si píšeme/voláme s kamarátkami deti sú u babky,takže tak.A predstavte si moje deti nechápu čo je to mať babku k dispozícii lebo my ich nemáme.Tak nevedia si predstaviť ani pochopit aké to je keď iné deti majú.

katka700
16. aug 2024

Ale sú tie babky hrozné že neberú vnúčatá na celé leto 😂 a deti majú psychickú traumu že iní sú u babky a oni nie. Toto je tak vážna téma 🤔 že by s tým štát mal dačo robiť - prijať zákon že teda všetky babky povinne 2 mesiace s vnúčatami. 😂Kto babku nemá tomu ju pridelia!
Ako vážne toto dakto rieši? 1000 a 1 variant na tému že susedova tráva je zelensia.