icon

Ako donútiť dcéru prispievať na bývanie?

lucann
25. apr 2025

Poradte mi prosim, akou cestou sa da donutit aby dcera prispievala na byvanie. Je problemova, nic neplati, stretava sa s priatelom, casty alkohol, hadky. Odust nechce. Ako sa dava takato ziadost aby to riesil sud. Pripadne kolko stoja tieto sluzby. Ja zijem z dochodku. Myslim ze ina cesta ako pravna tu uz nieje. Dakujem za kazdu radu.

Strana
z3
katkaseiner
25. apr 2025

uf, nepises kolko ma rokov...
zacala by som neoficialne... proste ti to nevychadza, bude treba prispievat...neprispeje?

sisska96
25. apr 2025

Nedaj jej vreckove. Nevar jej, neper jej veci, proste jej nedaj NIČ. Všetko skrývaj aj drogeriu aj jedlo. Vypni wifi, pre seba si kúp kreditku alebo paušal a ona nech si rieši sama

balerina2025
25. apr 2025

@lucann je mi luto, co prezivas. ak ma uz nad 18 rokov, tak ju mozes aj....lebo je uz dospela...

tramtada31
25. apr 2025

Ak zijes z dochodku, tak v zmysle zákona o rodine má povinnosť prispievať na teba, ak ti to finančne nevychadza… takze to mozes riesit súdnou cestou a na súde povies, že zije u teba a “vyziera” tá, sud jej stanoví na teba vyzivne, čo budeš mat kompenzáciu na financovanie bývania aj za nu.

tulipan43
25. apr 2025

No bude to drastické, ale odhlásiť z trvalého pobytu, vymeniť zámok a vyložiť oblečenie pred dvere. U kamošky zafungovalo len toto. Bohužiaľ niektoré deti si mýlia rodičov, so slúžkami a myslia si že ich musíme donekonečna strpieť. No nemusíme, je to kruté ale je to tak.

larisa
25. apr 2025

Koľko má rokov ? Ak má 30 rokov kľudne ju môžeš vyhodiť a zámok vymeniť. Pracuje niekde ?

lucann
autor
25. apr 2025

Ma 50 rokov. Ako sa poda takyto problem na sud?

januska12323
25. apr 2025

Načo na súd, stačí zrušiť pobyt, dať jej lehotu na vysťahovanie a ak nepôjde sama odprevadia ju policajti.

martul
25. apr 2025
@lucann

@lucann a prečo to až teraz riešite? Toto máte odjakživa, alebo len ,,teraz" pár mesiacov, rokov?

lucann
autor
25. apr 2025
@martul

@lucann a prečo to až teraz riešite? Toto máte odjakživa, alebo len ,,teraz" pár mesiacov, rokov?

@martul to ako toto vas zaujima ze preco to teraz riesim.? Dakujem za radu

0silvia0
25. apr 2025
@tulipan43

No bude to drastické, ale odhlásiť z trvalého pobytu, vymeniť zámok a vyložiť oblečenie pred dvere. U kamošky zafungovalo len toto. Bohužiaľ niektoré deti si mýlia rodičov, so slúžkami a myslia si že ich musíme donekonečna strpieť. No nemusíme, je to kruté ale je to tak.

@lucann a prečo to nechceš riešiť tak ako píše @tulipan43 ?

sissy27
25. apr 2025
@lucann

@lucann 50 rokov?? Zrusit trvaly pobyt, vymenit zamky, dovidenia. Ak sa tam nejakym sposobom dostane, tak volat policiu, nech ju vyprevadia.

vikiki29
25. apr 2025
@lucann

@lucann dcera pracuje? A toto sa deje len teraz, alebo už viac rokov? Neviem aké vzťahy máte, ale nejaky dohovor by nepomohol? Čo iní rodinný príslušníci? A ako financujete ostatné veci v domácnosti?

adreena
25. apr 2025

Vymeniť zámok a hotovo, vyzerá to, že je pekný kvietok, a takýto ľudia asi musia padnúť na úplné dno, aby sa zobudili. Predpokladám, že ťa celé roky vyciciava. Odstrihnúť a hotovo, a ver mi, je to od teba prejav lásky, ak ju budeš donekonečna dotovať, týmto jej lásku neprejavujes, musí sa postaviť na vlastné nohy.

balerina2025
25. apr 2025
@lucann

@lucann dcera ma 50 rokov? to je naozaj smutne, ze este byva s vami. skuste sa poradit s pravnikom. Verim ze dcera niekedy aj pracovala ci pracuje a ze ju snad nezivite :(

martul
25. apr 2025
@lucann

@lucann Preto ma to zaujíma, že keby ste to boli riešili skôr tak by to nedošlo až do takéhoto štádia, že má 50 a bez roboty. Keby ste ju vyhodili skôr tak by mala väčšiu šancu si dať život do poriadku, kto ju teraz už len zamestná? Ako bude vyzerať jej životopis, ak vôbec bude chcieť ísť pracovať?
Stačí takáto rada?

lucann
autor
25. apr 2025

Viete niesom najmladsia a takto s nou bojovat uz nevladzem. Myslela som keby jej sud vymeral pravidelne poplatky tak mozno si najde byvanie inde sama. Vam sa lahko hovori vylozit veci a cakat co bude

lensii
25. apr 2025

@lucann nepochopím ako môže 50 ročná žena bývať s mamou a neprispievat nič. Ja som chodila na brigády počas školy ešte dokonca aj počas základnej školy som šla k susedom atd atd pomôcť zarobiť si. A vždy vždy vždy som väčšiu polovicu dala mame ( ona vedela čo má kúpiť, zaplatiť) a z časti čo mi ostala som kupila sebe niečo, niečo pre brata . Keď som mala 16 pracovala som uz na dohodu a mala som na ten čas super príjem (500e) ale 300 šlo vždy mame na nákup a na zaplatenie) zo zvyšných šlo bratovi a niečo málo ostalo aj mne . Do práce som to mala ďaleko ale chodila som pešo nech bolo akékoľvek počasie len aby som zarobila a pomohla mame 😉 dnes už mám deti aj ja ale keď mama zavolá vždy pomôžeme

balerina2025
25. apr 2025
@lucann

Viete niesom najmladsia a takto s nou bojovat uz nevladzem. Myslela som keby jej sud vymeral pravidelne poplatky tak mozno si najde byvanie inde sama. Vam sa lahko hovori vylozit veci a cakat co bude

@lucann uz davno ste mala zakrocit. zjavne sa stale spoliehala na Vas. drzim palce. nech mate aspon na dochodku klud

lucann
autor
25. apr 2025
@lensii

@lucann nepochopím ako môže 50 ročná žena bývať s mamou a neprispievat nič. Ja som chodila na brigády počas školy ešte dokonca aj počas základnej školy som šla k susedom atd atd pomôcť zarobiť si. A vždy vždy vždy som väčšiu polovicu dala mame ( ona vedela čo má kúpiť, zaplatiť) a z časti čo mi ostala som kupila sebe niečo, niečo pre brata . Keď som mala 16 pracovala som uz na dohodu a mala som na ten čas super príjem (500e) ale 300 šlo vždy mame na nákup a na zaplatenie) zo zvyšných šlo bratovi a niečo málo ostalo aj mne . Do práce som to mala ďaleko ale chodila som pešo nech bolo akékoľvek počasie len aby som zarobila a pomohla mame 😉 dnes už mám deti aj ja ale keď mama zavolá vždy pomôžeme

@lensii zial nie kazda dcera je taka ako vy. Ani tu nechcem pisat vsetko co prezivam. Ona peniaze ma ale koncia v alkohole s priatelom a podobne.

0silvia0
25. apr 2025
@lucann

@lucann a myslis, ze ked jej to sud vymeria, ze ona bude poslusne prispievat?

lucann
autor
25. apr 2025
@0silvia0

@lucann a myslis, ze ked jej to sud vymeria, ze ona bude poslusne prispievat?

@0silvia0 len dufam ze sa potom zbali a odide. Mne platit nebude.

lensii
25. apr 2025
@lucann

@lensii zial nie kazda dcera je taka ako vy. Ani tu nechcem pisat vsetko co prezivam. Ona peniaze ma ale koncia v alkohole s priatelom a podobne.

@lucann Môžete žiadať, aby súd určil dcére povinnosť prispievať na úhradu potrieb rodiny konkrétnou sumou, pokiaľ bude s vami žiť v spoločnej domácnosti. Povinnosť prispievať na úhradu potrieb rodiny je však zároveň potrebné odlišovať od vyživovacej povinnosti detí k rodičom, keďže príspevky na úhradu potrieb rodiny slúžia nielen na uspokojovanie potrieb rodičov, ale rodiny ako celku a táto povinnosť vzniká aj v prípade, ak rodičia túto pomoc nepotrebujú

ivik4
25. apr 2025

No keby mi po niekolkych upozorneniach bez zmeny chodi ochlastana do bytu tak by som ju vyšmarila . Viem ze je to tazke lebo je to vlastne dieta ale nic ine neostava. Zrusit Trv. Pobyt a nech si najde ine byvanie, hoc aj ubytovnu. Mozno sa potom spamäta a raz sa vrati a bude pekne platit alebo sa nezmeni,no aspon budete mat po probleme a nebude Vas ani vyzierat z dochodku. Hanba take ,,decko"

lucann
autor
25. apr 2025
@lensii

@lucann Môžete žiadať, aby súd určil dcére povinnosť prispievať na úhradu potrieb rodiny konkrétnou sumou, pokiaľ bude s vami žiť v spoločnej domácnosti. Povinnosť prispievať na úhradu potrieb rodiny je však zároveň potrebné odlišovať od vyživovacej povinnosti detí k rodičom, keďže príspevky na úhradu potrieb rodiny slúžia nielen na uspokojovanie potrieb rodičov, ale rodiny ako celku a táto povinnosť vzniká aj v prípade, ak rodičia túto pomoc nepotrebujú

@lensii nechcen aby mi davala na stravu, aby aspon poplatky ako inkaso jej vymeral sud na polovicu so mnou. Len neviem ako a kde to poziadat.

lensii
25. apr 2025
@lucann

@lensii nechcen aby mi davala na stravu, aby aspon poplatky ako inkaso jej vymeral sud na polovicu so mnou. Len neviem ako a kde to poziadat.

@lucann napísať žiadosť na súd , a poslať to poštou na súd vo vašom meste . Pokiaľ potrebujete pomôcť kľudne napíšte správu poradím vám ako to spísať

sisska96
25. apr 2025

oooooooooo ja že mladá baba po škole. No 50 ročnú ženu by som vyhodila jak handru

lucann
autor
25. apr 2025
@lensii

@lucann napísať žiadosť na súd , a poslať to poštou na súd vo vašom meste . Pokiaľ potrebujete pomôcť kľudne napíšte správu poradím vám ako to spísať

@lensii nieco napisem. Dam len normalne adresu sudu v meste a oni to budu riesit?

lucann
autor
25. apr 2025
@lucann

@lensii nieco napisem. Dam len normalne adresu sudu v meste a oni to budu riesit?

@lucann ked som tam volala nejaka pani mi povedala ze treba pravnika a cez neho na sud. Volala som pravnikovi, on ze sak nech sa dohodnem s dcerou a dohovorim jej. No cisto nezaujem. Tak neviem.

stvura
25. apr 2025
@sisska96

oooooooooo ja že mladá baba po škole. No 50 ročnú ženu by som vyhodila jak handru

@sisska96 toto je najblbsi komentar co som si precitala...akoze ta pani co vedie diskusiu ma 70r cca, ma 50r neprisposobivu dceru evidentne s podobnou partiou kamaratov...ako to by som ta chcela vidiet ako 70tnicku ked ti do bytu nakraca particka potetovanych "vyzirek" s retazami na krku, pripadne viac opalenych chlapcov.

Strana
z3