Ako donútiť dcéru prispievať na bývanie?
Poradte mi prosim, akou cestou sa da donutit aby dcera prispievala na byvanie. Je problemova, nic neplati, stretava sa s priatelom, casty alkohol, hadky. Odust nechce. Ako sa dava takato ziadost aby to riesil sud. Pripadne kolko stoja tieto sluzby. Ja zijem z dochodku. Myslim ze ina cesta ako pravna tu uz nieje. Dakujem za kazdu radu.
@lucann ked som tam volala nejaka pani mi povedala ze treba pravnika a cez neho na sud. Volala som pravnikovi, on ze sak nech sa dohodnem s dcerou a dohovorim jej. No cisto nezaujem. Tak neviem.
@lucann, to, čo chces, nie je priechodné. Aj keby súd na netuším akom právnom princípe rozhodol, že ti dcéra musí platiť polovicu nákladov za byt, tak potom čo? Budeš sa súdiť a posielať ju do exekucie? Plus bonus rýchleho slovenského súdnictva, proste si si vzala do hlavy niečo úplne mimo reality. Súd ti nepomôže. Ten právnik bol len zdvorilý a nepovedal ti to na plnú hubu. Skutočne možnosti máš celkom dve: alebo vyhodiť z bytu dcéru alebo odísť. Všetko ostatné je riešenie nesmrteľnosti chrusta.
Tu pomôže len vyhodiť z bytu. Sama dobrovoľne neodíde. Treba ju odhlasit z trvalého pobytu . No neviem či súdom niečo vyriešite.
@lucann ked som tam volala nejaka pani mi povedala ze treba pravnika a cez neho na sud. Volala som pravnikovi, on ze sak nech sa dohodnem s dcerou a dohovorim jej. No cisto nezaujem. Tak neviem.
@lucann myslíš, že keď súd povie bude zrazu poslušne platiť? Ešte ti začne nadávať čo si to dovoľuješ.
@lucann áno napíšete Žiadosť- povinnosť prispievať na úhradu potrieb rodiny konkrétnou sumou
A ďalej dopísať vaše meno jej meno dátum narodenia atd atd a pod to napíšte elektrina a suma ktorú platíte, pod to voda , plyn, daň atd atd a na konci vám vyjde suma napríklad 300€ tak napíšte že žiadate sumu 200€ ( píšem 200 nie 150 pretože súd to ešte bude znižovať alebo zvyšovať podľa situácie) netreba sa báť. Netreba ani právnik. Jednoducho ručne napíšte modrým perom na papier a odoslať na adresu súdu. Odtiaľ vám potom príde papier kedy máte pojednávanie. Tak isto aj dcére. ( je dobre mať inkaso,seky a tak po ruke
@lensii dakujem, skusim to takto. Neviete? asi su tam aj nejake poplatky?
@lensii dakujem, skusim to takto. Neviete? asi su tam aj nejake poplatky?
@lucann, môj ty boh, odišli kolkovanu žiadosť na lamparen. Bude to mať rovnaký efekt. Súd nie je úrad u zlatej rybky, kde si ty pošleš žiadosť a oni ti ju kladne vybavia. Súd môže schváliť len niečo, co je zákonom upravené. Povinnost platiť časť inkasa v matkinom byte ukotvena v zákone nie je. Môžeš maximálne požiadať o výživné na seba, ale tam tiež musia byť splnené nejaké podmienky. Keď už máš nutkavu potrebu takúto žiadosť písať a podať, obrat sa, skôr na miestny/mestský úrad, oni skôr majú možnosť dohovoru dcére. A tam je to aj bez poplatku.
Poznal som takého 50+ ročného čo nepracoval, len vyžieral svoju matku na dôchodku. Občas ho opitého nepustila tak spal na schodoch na chodbe pred bytom. Jej peniaze z dôchodku míňal na chlast, cigarety a kamarátov bezdomovcov. Keď sa opil tak mlátil mamu, tá ukazovala modriny, plakala ale mala opičiu lásku k synovi tak odmietala riešiť násilie.
@lucann áno napíšete Žiadosť- povinnosť prispievať na úhradu potrieb rodiny konkrétnou sumou
A ďalej dopísať vaše meno jej meno dátum narodenia atd atd a pod to napíšte elektrina a suma ktorú platíte, pod to voda , plyn, daň atd atd a na konci vám vyjde suma napríklad 300€ tak napíšte že žiadate sumu 200€ ( píšem 200 nie 150 pretože súd to ešte bude znižovať alebo zvyšovať podľa situácie) netreba sa báť. Netreba ani právnik. Jednoducho ručne napíšte modrým perom na papier a odoslať na adresu súdu. Odtiaľ vám potom príde papier kedy máte pojednávanie. Tak isto aj dcére. ( je dobre mať inkaso,seky a tak po ruke
@lensii ja teda nechcem rýpať, ale súd môže byť aj o pol roka, o rok, a keď aj súd vydá rozhodnutie, nemyslím si, že tá dcéra začne prispievať. Zvykla si na bezplatný mama hotel a bodka. To chce hrubú čiaru.
@lensii ja teda nechcem rýpať, ale súd môže byť aj o pol roka, o rok, a keď aj súd vydá rozhodnutie, nemyslím si, že tá dcéra začne prispievať. Zvykla si na bezplatný mama hotel a bodka. To chce hrubú čiaru.
@tulipan43 pani sa pýtala ako to môže riešiť cez súd kedze po dobrom to už nejde . Tak som poradila
Tak dobre, pojdem zrusit trvaly pobyt a potom co? Odide? asi nie. No necham si poradit a potom uz asi budem volat policiu.
Potom zbaliť jej veci a dať pred byt. A hlavne vymeniť zámok od bytu. Ak to nepôjde tak zavolať policajtov.
Trvaly pobyt odhlasim na policii?
Trvaly pobyt odhlasim na policii?
Zrušiť trvalý pobyt, ak je to tvoje bývanie? Polícia. Atd..
@vroni to fakt? na polícii? A co s tým má policia? Véd aj žiadosti o zrušenie trvaleho pobytu majú mestá na weboch.
@zojazoja, register obyvateľstva je v správe ministerstva vnútra a nie miest a obcí, takže tá polícia od veci nie je. Ale priznávam, že som trvalý pobyt nemenila už hádam 15 rokov, možno sa to menilo 🤷🏼♀️
@zojazoja, register obyvateľstva je v správe ministerstva vnútra a nie miest a obcí, takže tá polícia od veci nie je. Ale priznávam, že som trvalý pobyt nemenila už hádam 15 rokov, možno sa to menilo 🤷🏼♀️
@vroni my sme to práveže riešili nedavno a všetko len mestskom a obecnom úrade. Polícia robí len občianske Preukazy.
@vroni my sme to práveže riešili nedavno a všetko len mestskom a obecnom úrade. Polícia robí len občianske Preukazy.
@maranco áno, áno, viem...mam veľmi veľa kamošov v CZ, rozprávali mi o tom, ze žiadne také ze ísť na políciu vybavovať..pekne na úrad.
@lucann nepochopím ako môže 50 ročná žena bývať s mamou a neprispievat nič. Ja som chodila na brigády počas školy ešte dokonca aj počas základnej školy som šla k susedom atd atd pomôcť zarobiť si. A vždy vždy vždy som väčšiu polovicu dala mame ( ona vedela čo má kúpiť, zaplatiť) a z časti čo mi ostala som kupila sebe niečo, niečo pre brata . Keď som mala 16 pracovala som uz na dohodu a mala som na ten čas super príjem (500e) ale 300 šlo vždy mame na nákup a na zaplatenie) zo zvyšných šlo bratovi a niečo málo ostalo aj mne . Do práce som to mala ďaleko ale chodila som pešo nech bolo akékoľvek počasie len aby som zarobila a pomohla mame 😉 dnes už mám deti aj ja ale keď mama zavolá vždy pomôžeme
@lensii veľmi pekné od teba 😊
Ak ste jedina majitelka bytu mozete ziatat zrusenie trvaleho bydliska. No ak ma podiel na byte nemozete ju len tak vyhodit. Na sut treba dat zisdost o vysporiadanie bytu- bud vy vyplatite je- alebo ona vas( niekedy to urci sud). Rada od pravnika nebol nezaujem ale fibre mienena rada- dohodnut sa. Lebo pravnik nestoji 5€. Sudne pojednavanie sa moze predlxit pre obstrukcie ci chorobu......a moze to trvat aj dva roky a mize sa to poriadne predrazit. Kolko izbovy mate byt? Mozno by bolo fajn byt predat a kupit garzonky( ak je dcera spolumajitelka. Alebo na drzovku ju zbalit. Ma vam kto pomoct? Suridenec ci ina rodjna? Vie to byt velmi psychicky narocne.

@lensii nieco napisem. Dam len normalne adresu sudu v meste a oni to budu riesit?