icon

Ako donútiť dcéru prispievať na bývanie?

lucann
25. apr 2025

Poradte mi prosim, akou cestou sa da donutit aby dcera prispievala na byvanie. Je problemova, nic neplati, stretava sa s priatelom, casty alkohol, hadky. Odust nechce. Ako sa dava takato ziadost aby to riesil sud. Pripadne kolko stoja tieto sluzby. Ja zijem z dochodku. Myslim ze ina cesta ako pravna tu uz nieje. Dakujem za kazdu radu.

lensii
25. apr 2025
@lucann

@lensii nieco napisem. Dam len normalne adresu sudu v meste a oni to budu riesit?

@lucann áno napíšete Žiadosť- povinnosť prispievať na úhradu potrieb rodiny konkrétnou sumou
A ďalej dopísať vaše meno jej meno dátum narodenia atd atd a pod to napíšte elektrina a suma ktorú platíte, pod to voda , plyn, daň atd atd a na konci vám vyjde suma napríklad 300€ tak napíšte že žiadate sumu 200€ ( píšem 200 nie 150 pretože súd to ešte bude znižovať alebo zvyšovať podľa situácie) netreba sa báť. Netreba ani právnik. Jednoducho ručne napíšte modrým perom na papier a odoslať na adresu súdu. Odtiaľ vám potom príde papier kedy máte pojednávanie. Tak isto aj dcére. ( je dobre mať inkaso,seky a tak po ruke

vroni
25. apr 2025
@lucann

@lucann ked som tam volala nejaka pani mi povedala ze treba pravnika a cez neho na sud. Volala som pravnikovi, on ze sak nech sa dohodnem s dcerou a dohovorim jej. No cisto nezaujem. Tak neviem.

@lucann, to, čo chces, nie je priechodné. Aj keby súd na netuším akom právnom princípe rozhodol, že ti dcéra musí platiť polovicu nákladov za byt, tak potom čo? Budeš sa súdiť a posielať ju do exekucie? Plus bonus rýchleho slovenského súdnictva, proste si si vzala do hlavy niečo úplne mimo reality. Súd ti nepomôže. Ten právnik bol len zdvorilý a nepovedal ti to na plnú hubu. Skutočne možnosti máš celkom dve: alebo vyhodiť z bytu dcéru alebo odísť. Všetko ostatné je riešenie nesmrteľnosti chrusta.

larisa
25. apr 2025

Tu pomôže len vyhodiť z bytu. Sama dobrovoľne neodíde. Treba ju odhlasit z trvalého pobytu . No neviem či súdom niečo vyriešite.

januska12323
25. apr 2025
@lucann

@lucann ked som tam volala nejaka pani mi povedala ze treba pravnika a cez neho na sud. Volala som pravnikovi, on ze sak nech sa dohodnem s dcerou a dohovorim jej. No cisto nezaujem. Tak neviem.

@lucann myslíš, že keď súd povie bude zrazu poslušne platiť? Ešte ti začne nadávať čo si to dovoľuješ.

lucann
autor
25. apr 2025
@lensii

@lucann áno napíšete Žiadosť- povinnosť prispievať na úhradu potrieb rodiny konkrétnou sumou
A ďalej dopísať vaše meno jej meno dátum narodenia atd atd a pod to napíšte elektrina a suma ktorú platíte, pod to voda , plyn, daň atd atd a na konci vám vyjde suma napríklad 300€ tak napíšte že žiadate sumu 200€ ( píšem 200 nie 150 pretože súd to ešte bude znižovať alebo zvyšovať podľa situácie) netreba sa báť. Netreba ani právnik. Jednoducho ručne napíšte modrým perom na papier a odoslať na adresu súdu. Odtiaľ vám potom príde papier kedy máte pojednávanie. Tak isto aj dcére. ( je dobre mať inkaso,seky a tak po ruke

@lensii dakujem, skusim to takto. Neviete? asi su tam aj nejake poplatky?

vroni
25. apr 2025
@lucann

@lucann, môj ty boh, odišli kolkovanu žiadosť na lamparen. Bude to mať rovnaký efekt. Súd nie je úrad u zlatej rybky, kde si ty pošleš žiadosť a oni ti ju kladne vybavia. Súd môže schváliť len niečo, co je zákonom upravené. Povinnost platiť časť inkasa v matkinom byte ukotvena v zákone nie je. Môžeš maximálne požiadať o výživné na seba, ale tam tiež musia byť splnené nejaké podmienky. Keď už máš nutkavu potrebu takúto žiadosť písať a podať, obrat sa, skôr na miestny/mestský úrad, oni skôr majú možnosť dohovoru dcére. A tam je to aj bez poplatku.

lensii
25. apr 2025
@lucann

@lucann 33€ alebo 66€ platiť ho ale bude dcéra

zojazoja
25. apr 2025

@lucann zabudni na súd. Na to nemáš ani prachy a ani toľko času kým vybavia tvoju žiadosť. A nemusia ju ani " vybaviť" v prospech teba. Prečo sa nedvihnes a nejdeš na úrad jej zrušiť trvalý pobyt u teba? Prečo? Nič rýchlejšie neexistuje.

maranco
25. apr 2025

Poznal som takého 50+ ročného čo nepracoval, len vyžieral svoju matku na dôchodku. Občas ho opitého nepustila tak spal na schodoch na chodbe pred bytom. Jej peniaze z dôchodku míňal na chlast, cigarety a kamarátov bezdomovcov. Keď sa opil tak mlátil mamu, tá ukazovala modriny, plakala ale mala opičiu lásku k synovi tak odmietala riešiť násilie.

tulipan43
25. apr 2025
@lensii

@lensii ja teda nechcem rýpať, ale súd môže byť aj o pol roka, o rok, a keď aj súd vydá rozhodnutie, nemyslím si, že tá dcéra začne prispievať. Zvykla si na bezplatný mama hotel a bodka. To chce hrubú čiaru.

tulipan43
25. apr 2025
@lensii

@lucann 33€ alebo 66€ platiť ho ale bude dcéra

@lensii ale najprv ho musí zaplatiť navrhovateľka, a potom ak vyhrá súd tak až potom dcére dajú uhradiť poplatok v prospech matky. Ja by som touto cestou nešla.

lensii
25. apr 2025
@tulipan43

@lensii ja teda nechcem rýpať, ale súd môže byť aj o pol roka, o rok, a keď aj súd vydá rozhodnutie, nemyslím si, že tá dcéra začne prispievať. Zvykla si na bezplatný mama hotel a bodka. To chce hrubú čiaru.

@tulipan43 pani sa pýtala ako to môže riešiť cez súd kedze po dobrom to už nejde . Tak som poradila

lucann
autor
25. apr 2025

Tak dobre, pojdem zrusit trvaly pobyt a potom co? Odide? asi nie. No necham si poradit a potom uz asi budem volat policiu.

larisa
25. apr 2025

Potom zbaliť jej veci a dať pred byt. A hlavne vymeniť zámok od bytu. Ak to nepôjde tak zavolať policajtov.

lucann
autor
25. apr 2025

Trvaly pobyt odhlasim na policii?

zojazoja
25. apr 2025
@lucann

@lucann nie. Na mestskom alebo obecnom úrade.

maranco
25. apr 2025
@lucann

vroni
25. apr 2025
@zojazoja

@lucann nie. Na mestskom alebo obecnom úrade.

@zojazoja, ako kde. Vo väčších mestách na polícii, v menších na obci

pbra40
25. apr 2025
@lucann

@lucann vlastnik bytu ste len vy?

zojazoja
25. apr 2025
@vroni

@zojazoja, ako kde. Vo väčších mestách na polícii, v menších na obci

@vroni to fakt? na polícii? A co s tým má policia? Véd aj žiadosti o zrušenie trvaleho pobytu majú mestá na weboch.

ivangeline
25. apr 2025

Zrušiť trvalý pobyt, ak je to tvoje bývanie? Polícia. Atd..

vroni
25. apr 2025
@zojazoja

@vroni to fakt? na polícii? A co s tým má policia? Véd aj žiadosti o zrušenie trvaleho pobytu majú mestá na weboch.

@zojazoja, register obyvateľstva je v správe ministerstva vnútra a nie miest a obcí, takže tá polícia od veci nie je. Ale priznávam, že som trvalý pobyt nemenila už hádam 15 rokov, možno sa to menilo 🤷🏼‍♀️

zojazoja
25. apr 2025
@vroni

@zojazoja, register obyvateľstva je v správe ministerstva vnútra a nie miest a obcí, takže tá polícia od veci nie je. Ale priznávam, že som trvalý pobyt nemenila už hádam 15 rokov, možno sa to menilo 🤷🏼‍♀️

@vroni my sme to práveže riešili nedavno a všetko len mestskom a obecnom úrade. Polícia robí len občianske Preukazy.

maranco
25. apr 2025
@zojazoja

@vroni my sme to práveže riešili nedavno a všetko len mestskom a obecnom úrade. Polícia robí len občianske Preukazy.

@vroni Návrh môže byť podaný osobne v ohlasovni pobytu príslušného mesta alebo obce, v ktorej sa nachádza nehnuteľnosť.

@zojazoja v Česku si môžeš občianky preukaz vybaviť na mestskom úrade

zojazoja
25. apr 2025
@maranco

@vroni Návrh môže byť podaný osobne v ohlasovni pobytu príslušného mesta alebo obce, v ktorej sa nachádza nehnuteľnosť.

@zojazoja v Česku si môžeš občianky preukaz vybaviť na mestskom úrade

@maranco áno, áno, viem...mam veľmi veľa kamošov v CZ, rozprávali mi o tom, ze žiadne také ze ísť na políciu vybavovať..pekne na úrad.

lucimichi
25. apr 2025
@lensii

@lucann nepochopím ako môže 50 ročná žena bývať s mamou a neprispievat nič. Ja som chodila na brigády počas školy ešte dokonca aj počas základnej školy som šla k susedom atd atd pomôcť zarobiť si. A vždy vždy vždy som väčšiu polovicu dala mame ( ona vedela čo má kúpiť, zaplatiť) a z časti čo mi ostala som kupila sebe niečo, niečo pre brata . Keď som mala 16 pracovala som uz na dohodu a mala som na ten čas super príjem (500e) ale 300 šlo vždy mame na nákup a na zaplatenie) zo zvyšných šlo bratovi a niečo málo ostalo aj mne . Do práce som to mala ďaleko ale chodila som pešo nech bolo akékoľvek počasie len aby som zarobila a pomohla mame 😉 dnes už mám deti aj ja ale keď mama zavolá vždy pomôžeme

@lensii veľmi pekné od teba 😊

cukroska
25. apr 2025

@lucann Predpokladám, že je už veľmi davno dospelá a problémová. S tým sa naozaj veľa toho nespraví..nemôžu detnské rady.

larisa
25. apr 2025
@cukroska

@lucann Predpokladám, že je už veľmi davno dospelá a problémová. S tým sa naozaj veľa toho nespraví..nemôžu detnské rady.

@cukroska veď písala má 50 rokov jej dcéra

zuzinka888
25. apr 2025

Ak ste jedina majitelka bytu mozete ziatat zrusenie trvaleho bydliska. No ak ma podiel na byte nemozete ju len tak vyhodit. Na sut treba dat zisdost o vysporiadanie bytu- bud vy vyplatite je- alebo ona vas( niekedy to urci sud). Rada od pravnika nebol nezaujem ale fibre mienena rada- dohodnut sa. Lebo pravnik nestoji 5€. Sudne pojednavanie sa moze predlxit pre obstrukcie ci chorobu......a moze to trvat aj dva roky a mize sa to poriadne predrazit. Kolko izbovy mate byt? Mozno by bolo fajn byt predat a kupit garzonky( ak je dcera spolumajitelka. Alebo na drzovku ju zbalit. Ma vam kto pomoct? Suridenec ci ina rodjna? Vie to byt velmi psychicky narocne.

cukroska
25. apr 2025
@larisa

@cukroska veď písala má 50 rokov jej dcéra

@larisa Aj som tipovala,že viac .Nečítala som..to je už blbé.