Ako donútiť dcéru prispievať na bývanie?
Poradte mi prosim, akou cestou sa da donutit aby dcera prispievala na byvanie. Je problemova, nic neplati, stretava sa s priatelom, casty alkohol, hadky. Odust nechce. Ako sa dava takato ziadost aby to riesil sud. Pripadne kolko stoja tieto sluzby. Ja zijem z dochodku. Myslim ze ina cesta ako pravna tu uz nieje. Dakujem za kazdu radu.
@lucann ked som tam volala nejaka pani mi povedala ze treba pravnika a cez neho na sud. Volala som pravnikovi, on ze sak nech sa dohodnem s dcerou a dohovorim jej. No cisto nezaujem. Tak neviem.
@lucann, to, čo chces, nie je priechodné. Aj keby súd na netuším akom právnom princípe rozhodol, že ti dcéra musí platiť polovicu nákladov za byt, tak potom čo? Budeš sa súdiť a posielať ju do exekucie? Plus bonus rýchleho slovenského súdnictva, proste si si vzala do hlavy niečo úplne mimo reality. Súd ti nepomôže. Ten právnik bol len zdvorilý a nepovedal ti to na plnú hubu. Skutočne možnosti máš celkom dve: alebo vyhodiť z bytu dcéru alebo odísť. Všetko ostatné je riešenie nesmrteľnosti chrusta.
Tu pomôže len vyhodiť z bytu. Sama dobrovoľne neodíde. Treba ju odhlasit z trvalého pobytu . No neviem či súdom niečo vyriešite.
@lucann ked som tam volala nejaka pani mi povedala ze treba pravnika a cez neho na sud. Volala som pravnikovi, on ze sak nech sa dohodnem s dcerou a dohovorim jej. No cisto nezaujem. Tak neviem.
@lucann myslíš, že keď súd povie bude zrazu poslušne platiť? Ešte ti začne nadávať čo si to dovoľuješ.
@lucann áno napíšete Žiadosť- povinnosť prispievať na úhradu potrieb rodiny konkrétnou sumou
A ďalej dopísať vaše meno jej meno dátum narodenia atd atd a pod to napíšte elektrina a suma ktorú platíte, pod to voda , plyn, daň atd atd a na konci vám vyjde suma napríklad 300€ tak napíšte že žiadate sumu 200€ ( píšem 200 nie 150 pretože súd to ešte bude znižovať alebo zvyšovať podľa situácie) netreba sa báť. Netreba ani právnik. Jednoducho ručne napíšte modrým perom na papier a odoslať na adresu súdu. Odtiaľ vám potom príde papier kedy máte pojednávanie. Tak isto aj dcére. ( je dobre mať inkaso,seky a tak po ruke
@lensii dakujem, skusim to takto. Neviete? asi su tam aj nejake poplatky?
@lensii dakujem, skusim to takto. Neviete? asi su tam aj nejake poplatky?
@lucann, môj ty boh, odišli kolkovanu žiadosť na lamparen. Bude to mať rovnaký efekt. Súd nie je úrad u zlatej rybky, kde si ty pošleš žiadosť a oni ti ju kladne vybavia. Súd môže schváliť len niečo, co je zákonom upravené. Povinnost platiť časť inkasa v matkinom byte ukotvena v zákone nie je. Môžeš maximálne požiadať o výživné na seba, ale tam tiež musia byť splnené nejaké podmienky. Keď už máš nutkavu potrebu takúto žiadosť písať a podať, obrat sa, skôr na miestny/mestský úrad, oni skôr majú možnosť dohovoru dcére. A tam je to aj bez poplatku.
Poznal som takého 50+ ročného čo nepracoval, len vyžieral svoju matku na dôchodku. Občas ho opitého nepustila tak spal na schodoch na chodbe pred bytom. Jej peniaze z dôchodku míňal na chlast, cigarety a kamarátov bezdomovcov. Keď sa opil tak mlátil mamu, tá ukazovala modriny, plakala ale mala opičiu lásku k synovi tak odmietala riešiť násilie.
@lucann áno napíšete Žiadosť- povinnosť prispievať na úhradu potrieb rodiny konkrétnou sumou
A ďalej dopísať vaše meno jej meno dátum narodenia atd atd a pod to napíšte elektrina a suma ktorú platíte, pod to voda , plyn, daň atd atd a na konci vám vyjde suma napríklad 300€ tak napíšte že žiadate sumu 200€ ( píšem 200 nie 150 pretože súd to ešte bude znižovať alebo zvyšovať podľa situácie) netreba sa báť. Netreba ani právnik. Jednoducho ručne napíšte modrým perom na papier a odoslať na adresu súdu. Odtiaľ vám potom príde papier kedy máte pojednávanie. Tak isto aj dcére. ( je dobre mať inkaso,seky a tak po ruke
@lensii ja teda nechcem rýpať, ale súd môže byť aj o pol roka, o rok, a keď aj súd vydá rozhodnutie, nemyslím si, že tá dcéra začne prispievať. Zvykla si na bezplatný mama hotel a bodka. To chce hrubú čiaru.
@lensii ja teda nechcem rýpať, ale súd môže byť aj o pol roka, o rok, a keď aj súd vydá rozhodnutie, nemyslím si, že tá dcéra začne prispievať. Zvykla si na bezplatný mama hotel a bodka. To chce hrubú čiaru.
@tulipan43 pani sa pýtala ako to môže riešiť cez súd kedze po dobrom to už nejde . Tak som poradila
Tak dobre, pojdem zrusit trvaly pobyt a potom co? Odide? asi nie. No necham si poradit a potom uz asi budem volat policiu.
Potom zbaliť jej veci a dať pred byt. A hlavne vymeniť zámok od bytu. Ak to nepôjde tak zavolať policajtov.
Trvaly pobyt odhlasim na policii?
@vroni to fakt? na polícii? A co s tým má policia? Véd aj žiadosti o zrušenie trvaleho pobytu majú mestá na weboch.
@zojazoja, register obyvateľstva je v správe ministerstva vnútra a nie miest a obcí, takže tá polícia od veci nie je. Ale priznávam, že som trvalý pobyt nemenila už hádam 15 rokov, možno sa to menilo 🤷🏼♀️
@zojazoja, register obyvateľstva je v správe ministerstva vnútra a nie miest a obcí, takže tá polícia od veci nie je. Ale priznávam, že som trvalý pobyt nemenila už hádam 15 rokov, možno sa to menilo 🤷🏼♀️
@vroni my sme to práveže riešili nedavno a všetko len mestskom a obecnom úrade. Polícia robí len občianske Preukazy.
@vroni my sme to práveže riešili nedavno a všetko len mestskom a obecnom úrade. Polícia robí len občianske Preukazy.
@maranco áno, áno, viem...mam veľmi veľa kamošov v CZ, rozprávali mi o tom, ze žiadne také ze ísť na políciu vybavovať..pekne na úrad.
@lucann nepochopím ako môže 50 ročná žena bývať s mamou a neprispievat nič. Ja som chodila na brigády počas školy ešte dokonca aj počas základnej školy som šla k susedom atd atd pomôcť zarobiť si. A vždy vždy vždy som väčšiu polovicu dala mame ( ona vedela čo má kúpiť, zaplatiť) a z časti čo mi ostala som kupila sebe niečo, niečo pre brata . Keď som mala 16 pracovala som uz na dohodu a mala som na ten čas super príjem (500e) ale 300 šlo vždy mame na nákup a na zaplatenie) zo zvyšných šlo bratovi a niečo málo ostalo aj mne . Do práce som to mala ďaleko ale chodila som pešo nech bolo akékoľvek počasie len aby som zarobila a pomohla mame 😉 dnes už mám deti aj ja ale keď mama zavolá vždy pomôžeme
@lensii veľmi pekné od teba 😊
Ak ste jedina majitelka bytu mozete ziatat zrusenie trvaleho bydliska. No ak ma podiel na byte nemozete ju len tak vyhodit. Na sut treba dat zisdost o vysporiadanie bytu- bud vy vyplatite je- alebo ona vas( niekedy to urci sud). Rada od pravnika nebol nezaujem ale fibre mienena rada- dohodnut sa. Lebo pravnik nestoji 5€. Sudne pojednavanie sa moze predlxit pre obstrukcie ci chorobu......a moze to trvat aj dva roky a mize sa to poriadne predrazit. Kolko izbovy mate byt? Mozno by bolo fajn byt predat a kupit garzonky( ak je dcera spolumajitelka. Alebo na drzovku ju zbalit. Ma vam kto pomoct? Suridenec ci ina rodjna? Vie to byt velmi psychicky narocne.

@lensii nieco napisem. Dam len normalne adresu sudu v meste a oni to budu riesit?