Ako dostať 30-ročných synov z domu?
Prosím o radu. Mám dvoch synov, 30 ročných. Nechce sa im pracovať, na domácnosť neprispievajú. Neviem ako ich dostať z domu, čo urobiť aby sa im chcelo do práce a žiť si svoj život.
Ďakujem za rady.
Sorry autorka, ale bojim sa, ze uz tazko. Neriesila si diagnozu, synovia uz maju 30+ , toto len tak nedas. S takymi ludmi bolo treba pracovat od malicka. Teraz uz nic..
a prečo ste to neriešili ? veď mohli mať lepší plnohodnotnejší život... ty si podla mňa tiež nie uplne ok psychicky, ako bez urážky...
Treba ist na nich tvrdo - trvaj na tom, aby si nasli pracu. Kazdy den by som im s tym pilila usi.
Nevar im, neper - ak neprispeju.
@matabb73 Autorka doplnila, že majú mentálnu retardáciu, špeciálnu školu. To by bohužiaľ do toho Holandska asi ani nedorazili, lebo by nevedeli docestovať tam.
@marsmykkok Toto je vec, ktorá ma zarazila, že spolu sami dvaja boli týždeň mimo Európy. Myslím to úplne vážne, chápem, že je ťažké tomu všetkému veriť, ale je to tak. Sami si kúpili letenku, vybavili všetko okolo cesty..
a začo tam boli ???
@sasitimi17 Syn pracoval u môjho brata, tak mal našetrené.
Tak ak su trosku ini, potrebuju aj specialny pristup. Nieze natvrdo dat kufre pred dvere. Pytas sa neskoro, ale predsa! A nikdy nie je uplne neskoro, je fajn ze hladas rady.
Takze trosku konstruktivnych rad odomna ...
Co bolo bolo, teraz sa vratte do bodu akoby boli cerstvi absolventi. Pekne im vysvetli, ako funguje standardny zivot. Maju ucty? Su nahlaseni na upsvare? Platia si povinne zdravotne?
Sadnete si spolu za PC, a pozriete si profesiu. Pomozes im najst nieco adekvatne, pomozes im napisat zivotopis a motivacny list. Napisete na par inzeratov spolu. Ty budes chvalit, lubit, a podporovat. A pride ultimatum. Mas 3 mesiace na zamestnanie sa. Ci v lidli, alebo v IT korporate (su take, kam beru doslova kazdeho), to je jedno. Prosto 3 mesiace. Nie na cierno, pekne na zmluvu full time - nacase aby odvadzali i do soc.poi. Z prvej vyplaty ti zacnu davat 30% - to im budes tajne odkladat. Pride druhe ultimatum - 6 mesiacov maju na odstahovanie sa (a k tomu im pribalis tie usetrene peniazky). Su dvaja, pojdu spolu do prenajmu dvojizbaku. Trosku ich zauc financnej gramotnosti, hospodareniu, do domacich prac.
Uvidis, aj sa im sebavedomie dvihne. Pookreju.
A voila, dvaja schopni single chlapi na trhu.
Až teraz som si prečítala, že majú diagnózu. Tak potom len chránená dielňa. Nemôžeš ich brať ako zdravých ľudí. Ale aj oni by mali niečo robiť. Nielen sedieť doma.
@marsmykkok nečítala som pred tým všetky komentáre, už som zmenila názor.
@matabb73 Beriem ich tak , lebo sami odcestovali za oceán..kúpili si letenku, vybavili víza , odvoz z letiska atď..
tak ked vedel letenky kupovať, tak ti mohol aj na jedlo prispieť alebo všeobecne na domácnosť, čiže vedia pracovať... hladala by som im prácu kde nebudu v kontakte s ľuďmi a niečo jednoduché čo sa naučia.. čo robil u tvojho brata akú prácu ? hladaj niečo podobné ak ho on už zamestnať nechce
A mate aj ine deti?...
Oni by pasovali niekam za opatrovatelov, možno aj spolu, ked sú na seba fixovani, a napr. opatrit manželský pár v AT... Skusit aspon🍀
Rychlo, dokedy ešte nejaká nizkokvalifikovana práca je, nech si chalani zarobia.
@sasitimi17
Tak potom to s nimi nie je také zlé, keď dokázali sami cestovať. Potom by sa to Holandsko dalo zrealizovať. Môj syn bol minulý rok a chystá sa zas. Bol veľmi spokojný. Išiel cez agentúru a mali vybavené aj ubytovanie.
To ste žiadne terapie ani nič neriešili od 6 rokov? Len teraz zrazu by sa ti hodili peniaze? Sú registrovaní ako nezamestnaní alebo si platia zdravotné poistenie? Za čo sa vyučili? Ztp alebo invalidný dôchodok majú? Keď si vedia vybaviť víza, letenky, cestu a ubytovanie tak to nemôže byť také zlé len ich nikto netlačí.
@ahhola Mám ešte staršiu dcéru.
Nejak som nepochopila ten príspevok, kým ešte nejaká nekvalifikovaná práca je, to bolo adresované mne?
@sasitimi17 Brat je automechanik tak mu pomáhal v dielni..
Uff,no v 30ke nepracovat a žiť v mamahotely. No nebude to jednoduché s nimi. Určiť podmienky, pokiaľ nebudú prispievať, bohužiaľ, nebudú jesť, nebude nič a v najhoršom prípade,tam sú dvere, môžte si to vyskúšať samy. Môj syn má 18, tento rok končí ucnovku a veľmi už nechce študovať ďalej, avšak je šikovný a zarába si počas celej školy. Práve včera sme mali debatu, že keď už nebude pokračovať na maturitu, teda nebude už ďalej študovať,bude musieť začať prispievať na domácnosť.
@evamarek77 Boli na ÚP, ale sú leniví tam chodiť, tak syn z nasporených peňazí platí zp za oboch.
Božechran, pre nich. Napr. o par rokov sa už o starých ľudí budú starať roboty-v Japonsku už dnes. Škoda premrhanych rokov, jeden znichsa ešte zapracoval, druhý bez pracovných návykov, tazko im bude.
No ak boli schopní ísť na týždeň za oceán a vybaviť letenky,víza atď tak až takí retardovani nebudú. Podľa mňa sú skôr vychcaní
@ahhola Tak myslím si, že o starých ľudí sa nebudú starať roboty. To je zrovna práca, ktorú robot nenahradí.
Zacinam pochybovat o tom kto ma aku dg
Ale práve to tam opísali, ze som sa s tým stotožnila. Ten robot je v 1.rade silny,ci ma starček metrak, dva, žiadna výhodená platnička ako u človeka. Potom nejaké mentálne, duchovné, psychyck potreby a to si vie umelá inteligencia lepšie ošéfovať a neunavi sa nikdy ako človek, ktorý vyhori onedlho.. Atď...

Nič pre nich nerobiť. Navariť, neprať, nenakúpiť potraviny. Dať im ultimátum. Chyba je, že si to tolerovala doteraz. Mali byť už dávno v zahraničí ak si tu nevedia nájsť prácu. V Holandsku sa dá nájsť cez agentúru skoro hneď. Aj s ubytovaním.