icon

Ako dostať 30-ročných synov z domu?

7. apr 2023

Prosím o radu. Mám dvoch synov, 30 ročných. Nechce sa im pracovať, na domácnosť neprispievajú. Neviem ako ich dostať z domu, čo urobiť aby sa im chcelo do práce a žiť si svoj život.
Ďakujem za rady.

autor
7. apr 2023

@ahhola Nejake články som čítala, môžu nahradiť aj doktorov atď..

cairka
7. apr 2023

Chlapec robil pomocné práce u automechanika a zarobil tak, že mohli ísť na výlet a ešte aj po troch rokoch je schopný platiť ZP za dvoch. Hm, a ešte tú o Červenej Čiapočke .

autor
7. apr 2023

@cairka Presne tak. Pracoval u neho tri roky, plat mal minimálnu, všetko si do eura odkladal.

cairka
7. apr 2023

Takže vám vyhovovalo ho živiť. Tak potom nerozumiem, prečo zrazu zmena

svetlonos
7. apr 2023

@torrente
zlaty stred existuje len v minimalnych pripadoch. Pretoze v takychto zoskupeniach vzdy jeden na to doplaca. Mlady ma by byt po ruke? A to si rodicia vychovavaju buducich opatrovatelov? Je super ked dospele samostatne deti pridu na navstevu, aj do domu dochodcov dozriet aj samozrejme pozriet. Moja babka sa sama zapisala este ako plne mobilna do penzionu. Zila tam rada a vedela, ze tie deti maju svoje rodiny ona aku taku samostatnost. Mala kazdy den navarene, ranajky obed vecera v spolocnosti a nebola sama.
To o com ty pises je v skutocnosti v minimum pripadoch uspesna konbinacia. Zazila som chvilku a je potvrdili mi to aj moj otec. Tiez naskor vyhlasil, ze ved sa tak kedysi robilo. Ked som mu povedala, ze vtdy musel niekto tam drzat hubu a krok, porvrdil mi to. A to je dost hubaty a ziadny mamickar nesamostatny.

yukki
7. apr 2023

Možno by bolo riešením im dvom spolu fakt zabezpečiť nejaké nizkonakladove lacné bývanie a skúsiť sa poradiť na tom upsvar e, že či by nebola pre nich nejaká pomocná práca na polovičný úväzok.... Len toľko, aby si poplatili bývanie, stravu....

hylary
7. apr 2023

Ty si tu už raz pisala.. pamätám si túto tému... Alebo tu písala tá tvoja dcéra... Uplne presne si to pamätám 🙈 hrozna situácia, nemám čo iné dodat

mother221
7. apr 2023

A umiestnit ich niekam do DSS?

monuska112
7. apr 2023

necitam, ale poviem ti co zabera v inych rodinach. je to rychle, nenarocne, bezplatne. rodicia idu svojim detom na nervy a to poriadne. to znamena, stale sa musis pytat kde si bol? co si cely den robil? kam ides? kedy prides domov?, s kym sa stretavas? poznam ho ju? a dufam ze je to dobre dievca, chlapec...uz skusal aj alkohol? to si robil ty? neda sa to spravit lepsie? no a v nedelu poovinne do kostola pekne ako sa na slusnu rodinu patri! a nezabudni dat rec na temu antikoncepcia! no a k tomu musis zaviest aby odvadzali prispevok na domacnost aspon 200e na mesiac kazdy....a oni si to zrataju ci tam ostanu neboj nic!

zuzana76
7. apr 2023

aha, teraz som docitala, ak tam je mentalna retardacia, tak to je potom uplne ine, pracu by som im nasla, aby prispievali, nieco jednoduche, co dokazu robit, ale z domu by som ich nevyhanala.

letfenixa
7. apr 2023

@hylary aj ja si to pamätám, sestra chlapcov písala

svetlonos
7. apr 2023

Autorka,
mierna retardacia - ale vybavia sami dovcu za ocean. Dalsi dokaze platit zdravotku za oboch = vie co znamena zodpovednost.
Mozu mat poruchu ucenia, byt introverti a mat i nieco naviac ale neschpaci ocivdne nie su.
Preber sama ich dg s psychologom/ lekarom, ktori sa vyznaju. Nech ti povedia, co je realne, pripadne urcit dg nanovo.
A podla toho sa mozete zariadit. Ziadne pomaly postupne. Rychlo a efektivne. Znama to ma obdobne so synom, ma este len 11 rokov. Tiez ma nejake dg ale venuju sa mu aby samostatny bol. Tiez povedal, ze bude navtdy byvat s mamou a otcom. Ona ma z toho hruzu a podnika kroky, aby bol schopny existovat samostatne. A hlavne preto, keby sa im ako rodicom nieco stalo, aby vedel fungovat a nie potom aby plakala v jeho 30tke.
Vyskusajte im zohnat najom, nech si ho platia, predtym robotu a ozaj dat ultimatum. Hlavne pokial to dr odobry. A takto by som im to pivedala. Mili zlati obaja, k dr koli dg, coho ste schopny, kde skutocne treba dopomoct a co je uz lenivost a pohodlnost alebo vychcanost. A potom sup sup abmarš z mama hotela.

bloger
7. apr 2023

Treba im pomôcť nie ich vyhodiť. Možno by sa dal nejaký dôchodok vybaviť. Skús sa na to poinformovať. Držím palce.

marsmykkok
7. apr 2023

A teraz sú na úrade práce evidovaný alebo kto za nich platí ZP? Každopádne na upsvar by som s nimi išla (opísala situáciu, že je tam mentálne retardácia, nevedia sa zaradiť a tak), to nie je len platca odvodov, majú aj rôzne poradenstvá, vedeli by im urobiť napríklad osobnostné testy, aby zistili aké majú slabé a silné stránky, podľa povahy aká práca by pre nich bola. Alebo im dať aj urobiť nejaký rekvalifikačný kurz zadarmo. A potom im pomôcť niečo hľadať, také jednoduchšie práce nehľadaj cez profesiu, skôr napríklad bazos, stránky na FB a tak. Nemusí byť to práca na plný úväzok na začiatok, stačí na pol alebo dohodu, len nech získajú nejaké návyky, psychohygienu. Prispievať by som dala symbolickou čiastkou, nech vidia, že ak zarábam, mám na užívanie života peniaze, je to iný život ako bez peňazí. Bohužiaľ si myslím, že nemôžeš od nich čakať nikdy, že budú mať spokojné svoje rodiny, 3 deti, super platený džob a budú pomáhať finančne ešte tebe. Skôr vždy budú z nejakej časti odkázaný na tvoju pomoc. Ale treba aspoň nejaké kroky spraviť, aby sa aspoň trocha začlenili do života.

marsmykkok
7. apr 2023

@bloger No bohužiaľ, minimálne ten čo celý život nerobil nebude mať nárok na invalidný, dostal by iba ak by ho vybavovali hned po škole, ale to už zanedbala autorka. A teda ich v podstate pripravila aj o možnosť osamostatniť sa. Lebo s účňovkou a ešte jednoduchší si ťažko zaplatí napríklad keby aj majú prácu za minimálku nejaký podnájom a hypotéku im nedajú tiež. Keby zarobia minimálku napríklad a majú k tomu ešte napríklad 350-400 eur nejaký čiastočný dôchodok, bolo by to úplne o inom.

tenerifka
7. apr 2023

@ahhola prosimta, nez bude na celom svete k dispozicii pre kazdeho jedneho nevladneho cloveka jeden inteligentny robot za stotisice eur, najprv sa svet aspoñ trikrat skonci a znova nastartuje.....ty si myslis, ze vladu nejakej krajiny zaujimaju stari ludia? Kto by to platil?

ivangeline
7. apr 2023

A zrusit tp. :D

bloger
7. apr 2023

@marsmykkok Ja si myslím, že všetko závisí od sociálky. Musí mať aj taký človek aspoň nejaký príjem. Predsa niekto sa o neho stará. Ale potom ostane úplne bez príjmu akéhokoľvek. Ešte aj so zdravotným postihnutím.

som_realistka
7. apr 2023

Informácie si dala s odstupom. Ale prečo ste toto s mužom neriešili ešte keď chodili do školy, teraz to bude oveľa ťažšie. Moja neter je ťažký introvert, medzi ľuďmi bol úplne vystrašená a chytala paniku, ale rodičia s tym pracovali odkedy jej psychiater diagnostikoval agorafobiu. Mali problémy, bolo to o hubu ale teraz pracuje z domu, ma aj svoj okruh kamarátov chvalabohu za techniku. Kamarátka ma syna s viacerými dys, ma výučný list a pracuje. Vie ze sa pravdepodobne nikdy neodstahuje ale je zapojený do chodu domácnosti a ma svoju prácu.

katarinka89
7. apr 2023

Zavesiť za gule do prievanu a dúfať, že to pomôže

nikdenikto
7. apr 2023

Prepáč autorka, ale až je mi smutno ako si sa zachovala k svojim deťom. Akože chlapci maju diagnostikovanú mentálnu poruchu a ty všetko čo si pre nich urobila je dať ich na základke do špeciálnej triedy. Potom si ich celý život obsluhovala, po škole živila, nič od nich nechcela a teraz keď majú 30 rokov sa majú meniť. Akože jasné, zmena je viac ako potrebná ale ja naozaj nechápem. Moja mama keď som zmaturovala mi povedala že uži si posledné prázdny a od septembra hajde do roboty a mesačne 100€ na chod domácnosti. A aj keď som v prvej práci na čiastočný úväzok zarábala tuším 350€ aj tak som jej vždy peniaze dala.

ahhola
7. apr 2023

@tenerifka a co keď to bude lacnejšie, ako práca človeka???
Keď si mala v začiatkoch 90.rokov 2kg telefón ,
vedľea si, ze dnes tam budeš mat cely PC?

Aj mňa to desí, lebo co budu robiť ľudia?
A ty vidíš, co sa deje napr. v automobilka h?
S tým poondiatym greendealom a elektroautami stratí robotu tretina ľudí, možno polovica. Švihnu tam batériu, žiadny zložitý motor.
Naši mladí mali svadobnú cestu do Tokya.🚄🚄🚄
Tam sú humanoidy vlastne už bežná vec.
Ze je to drahé? Aj tie mobily stali 100 000 korún.

annamalaga
7. apr 2023

Minuly rok tu pisala tvoja dcera a už tu máš viac tém. Čiže asi tak

ahhola
7. apr 2023

@annamalaga asi ťažko, možno to píše ona v matkinom mene, to hej.

Mater s tatkom im posluhovali, nechali ich vyspinkavat, tam bola opica láska. Ta matka by sotva toto riešila. Vtedy písala segra, ze jej muž tam nechce na návštevu aa postupne vysvitlo, ze sú tam takýto dvaja, jeden za 18,druhy bez 2 za 20... 💤
A aj keby to bola ona, x krát sa tu rozoberajú ocikane testy, takže ona nemôže riešiť? 🙆‍♀️🙋‍♀️

maranco
7. apr 2023

Tu je ich sestra
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-nechce-kupovat-darceky-pre-mojich-surodencov/

Dať im rozpis úloh, sú doma tak jeden pôjde nakúpiť a navariť druhý uprace a operie, prestať im ráno chystať raňajky a obsluhovať ich.
Vybavte si kúpele, alebo dovolenku a nechajte ich bez plnej chladničky nech sa sami o seba starajú. Keď im vyhladne po PC hrách tak sa naučia si urobiť jesť.
Zrušiť TV, platbu za mobily nech si to hradia sami. U vás budú mať len bývanie a o ostatné sa musia sami postarať.
Diagnóza lenivosť sa s prázdnym žalúdkom rýchlejšie lieči.

ahhola
7. apr 2023

@maranco a keď podobnosť čisto náhodná???

andrejka1974
7. apr 2023

Jednoducho keď to nejde po dobrom jednoducho vymeniť zámky zobrať kľúče a vermi rýchlo si nájdu prácu aj podnajom

laura07
Autor odpoveď zmazal
laura07
7. apr 2023

@ahhola 🥱 škoda reči.

scorpionflower1
7. apr 2023

Jedna vec je ked s tebou byvaju a druha, ze ti neprispievaju. Ja som mame prispievala na domacnost uz ked som bola vysokoskolacka a dostala som par supov na brigade. Nerozumiem, preco to riesis az ked maju 30. Moja kolegyna mala tento isty problem so starsim synom. Neprala mu, nevarila mu a dala mu vecierku o 20.00 (mal 35) s tym, ze ho vymkne, on jej ale peniaze daval, mal dobre platenu robotu, bol celkom sikovny. Chcela, aby uz isiel byvat sam, byval s frajerkou, no ked sa rozisli nastahoval sa naspät k mame. No aj tak sa nepodarilo, chalan nechcel ist z domu, tak zacal chodit domov o 20.00 :D Mozno len nechcel byt sam. Nech si chlapci varia, peru sami a musia prispievat na najom. Inak vymenis zamok.