icon

Ako fungujete, keď nemáte žiadnu pomoc od rodiny?

30. mar 2023

Ahojte zienky, zaujimalo by ma ako doma fungujete tie rodiny ktoré nemáte ziadnu pomoc k deťom ? Náš pripad je teda taký, že bývame vyše 600km od rodiny, radi by nám pomohli ale kvôli vzdialenosti to nie je možné a preto ma zaujímajú situácie ako napríklad keď mi dieta už nastúpi do škôlky/školy- ja aj manžel budeme v práci a taka detska klasika prídu časté choroby, ja mam prácu pri ktorej si nemozem dovoliť len tak rano nahlásiť že neprídem, u mojho manžela je to tak isto dosť ťažké a tak malé dieta nemozme nechať doma same. Ak ste podobný pripad ako ste tieto situácie riešili ? Sú tu mamicky ktoré aj po skončení rodicaku ešte ostali doma po dohodne s manželom? Lebo teda nevidím veľmi iné riešenie.

rivini
Autor odpoveď zmazal
rivini
Autor odpoveď zmazal
mondolina
30. mar 2023

@rivini
presne a ešte plus ti vzniká riziko prepustenia.

scila
30. mar 2023

@rivini tak ale veď nepíše, že dieťa ostane doma. Dieťa pôjde do škôlky a ona zisťuje, aké má možnosti keď bude dieťa choré. Ja som tiež rozmýšľala či do roboty nastúpiť alebo ostať doma, dohodla som sa so šéfom že nastúpim, chýbali mu vtedy ľudia a nemal na moje miesto nikoho. Ale keď bolo ľudí dosť a prepúšťalo sa, tak som letela, kedže som jediná mala také malé deti a OČR.
Ale tak inak by som sa na to pozerala, keby som sa napr. vracala ako sestrička k lekárovi a on mal zatiaľ za mňa náhradu, ktorá by po mojom návrate odišla. Tam by som sa asi tiež radšej dohodla, že počkám ako bude reagovať dieťa na školku, prípadne by som musela mať v zálohe niekoho na opatrovanie. Nieje jedno kam človek nastupuje po materskej. Ty hneď napíšeš, že je lenivá. Môže byť proste zodpovedná, to ťa nenapadlo?

ariannazara
30. mar 2023

@kallanchoe ako mne to nepríde tiež ničím výnimočné. Keď sa manžel dokáže postarať a žena nieje nútená ísť. Tak prečo sa ospravedlňovať pred cudzími ľuďmi? Mojej kamošky mama nerobí 30 rokov jej muž podniká ma na seba písané nejaké veci a nič nerobí roky. Tiež nechápem ze jej to nelezie na mozog byť toľko doma😅. Ja už budúci rok by som určite chcela ísť do práce. Dúfam ze sa mi podarí 🥲

scila
30. mar 2023

@rivini ako si môže študentka privyrábať a strážiť dieťa cez pracovnú dobu počas školského roka? Toto ma vždy zaujímalo. Ja keď som bola študentka tak som kupodivu študovala t.j. bola som v škole na cvikách a prednáškach 🤔

denkatn
30. mar 2023

@scila niektori maju cvika a prednasku 2 dni v tyzdni, napriklad u nas to tak bolo, bolo to sice od 7 hod rano do 19 hod vecer, ani som nestihla kupit veceru (este neboli obchody tak dlho) ale zvysok tyzdna sa dalo. okrem toho strazit sa da chodit aj poobede.

floki1994
30. mar 2023

@scila ja som mala napriklad skolu len raz-max dvakrat do tyzdna..kazda skola to ma inak..ta co strazila segre mala nejaky individualny plan porieseny..detaily neviem ale da sa to pri niektorych skolach 🙂

grammarking
Odpoveď bola odstránená
abbey1
30. mar 2023

Maminka mi zomrela 2 mesiace po svadbe, môj otec mal 73, keď sa narodila staršia dcéra a 83 rokov, keď mladšia. Popri staršej dcérke som si vybudovala super biznis, mala som výborne platené dohody v štátnych inštitúciách, vlastnú dlhoročnú klientelu, zárobok vysoko nadštandardný. Po narodení mladšej som si utriasla priority, mnohých výborných klientov som pustila a pracujem tak tretinu pôvodného času.
Práca má človeka uživiť a napĺňať. Človek by jej nemal slúžiť. Len niekedy v sebe zbytočne vypestujeme pocit, že to inak nejde a veď všetci to tak majú.

mimi3008
30. mar 2023

Ja to este neriesim, som este na RD, ale tiez nemam v plane nechavat z konkretnych dovodov deti starym rodicom, hoc svokrovci byvaju od nas asi 3 min pesi a rodicia 5 min autom...uz sme sa ale o tom s muzom viackrat bavili, manzel je SZCO, takze jeho pracovna doba je flexibilna, samozrejme akakolvek absencia (dovolenka, PN, OCR a pod.) ho stale dobehne po veceroch, nociach, vikendoch a sviatkoch. U mna homeoffice nepripada do uvahy, som lekarka, takze tiez len budeme lepit moje ocr a jeho posuny pracovneho casu...taky je zatial plan

lujza123
30. mar 2023

Ja som našťastie robila len polku tyzdna a dcéra bola v jasliach a súkromnej škôlke, takže tu prvú najhoršiu zimu som si mohla dovoliť byť s ňou doma v 3 rokoch už bola zvyknutá na kolektív aj co sa týka imunity.

Keby je nejaká extra chorá riešila by som to s otcom dieťaťa a opatrovateľkou.
Doma by som nebola v žiadnom prípade, milujem svoje dieťa ale nepotrebujem byt s nim nonstop 24/7, pre mňa bol svet a starosti dospelakov dôležitý aj keď bola malička. Obdivujem ženy co sú 2 - 3 materské za sebou doma, to by som ja nedala toto.
Ani nemám takú obetavu povahu ze by som preberala povinnosti ohľadom dieťaťa aj za chlapa, takže keď už bola staršia a robila som full time tak sme sa striedali na OCR.
Je tak isto rodič, nech sa stará, moja práca, kariéra, koníčky su rovnako dôležité ako tie jeho

scila
30. mar 2023

@denkatn @floki1994 ja to chápem, ja som mala tiež vyskladaný rozvrh na 4 dni a v piatok som chodila do práce, ale kde je napísané, že dieťa ochorie práve vtedy, keď má tá študentka voľno? To by bol veľmi ideálny stav. Už toľkým ženám tu poradili na stráženie študentky a čiperné dôchodkyne, že to by muselo byť sakramentsky veľa študentiek s individuálnym plánom, aby stíhali strážiť všetkým mamám z MK 🤔
A plus tie čiperné dôchodkyne, ktoré ak sú čiperné tak ešte pracujú (aspoň v mojom okolí všetky) tiež neviem kde hladať. Čiperné boli možno voľakedy keď sa išlo do dôchodku po 50 tke.

floki1994
30. mar 2023

@scila kto chce hlada moznosti a kto nie no budis...da sa ked sa chce..ja som to robila dva roky popri Vs..vtedy som mala cvika (prednasky neboli povinne) len vo strtky..vtedy ta rodina vedela ze sa mi neda lebo mam skolu a ostal doma muz alebo ona..ostatne dni som bola u nich bez problemov...

danieladeley
30. mar 2023

V klasickom zamestnani s klasickou pracovnou dobou to nedate, ani ked sa rozkrajate. Ja som po retazovej materskej menila pracu uplne, zacala som hladat cca pol roka pred skoncenim rodicaku. Trvalo to cca rok dokym som sa dopracovala tam, kde som teraz, flexibilna pracovna doba, 100% home office, zavriem pocitac a idem po deti, ked treba, robotu dokoncim aj vecer, ale ked su doma chori, je to masaker. Na manzela sa spoliehat nemozem, on ma pracovnu dobu uplny opak flexibilnej. Mohla by som kludne ostat aj doma bez prace (z financneho hladiska), ale nechcem. Mam tu okolo seba kopec rodicov, ktori to tak maju, vacsina ma bud polovicny uvazok alebo pani na obcasne postrazenie.

denkatn
30. mar 2023

@scila no, musis mat 2 studenty alebo viacere, jedna pride vo stvrtok ina v iny den. to je prave ta kreativita, co ziskas. mas zoznama vies koho mozes kedy zavolat..

lusyc
30. mar 2023

Plánujem sa striedať na OCR s manželom. Očakávam za to peklo v práci, bez nároku na odmeny, aj keď si to odmakam a dúfam, že si zvyknem. Keby niečo, diskriminácia nie je...
Ina praca je dosť nereálna, musela by som cestovať, a to by som nestihala už vôbec. Máme 3 deti, najstaršia je chorá furt, ale že furt, od septembra bola v škôlke dokopy 5 týždňov, a to je predškolská. Stredná všetko od nej chytí, aj keď s lepším priebehom. Najmladší sa ešte "vyvíja " do práce sa chystám o rok.

scila
30. mar 2023

@denkatn 😂😂😂 díky, po takejto kreativite netúžim.

denkatn
30. mar 2023

@scila ty nie, ale ale ine ju nadobudnu obvolavanim, ak nemaju inu moznost. prekonavat prekazky netuzi nikto, ale da sa z toho vyjst silnejsi.

rivini
Autor odpoveď zmazal
rivini
Autor odpoveď zmazal
mircalla
30. mar 2023

Nemam rodicov, ani mi nik iny nepomaha. Do prace som sla skor ako mali deti 3 roky

floki1994
30. mar 2023

@rivini jasne ze sa to da..ja som dokonca s tou rodinou kde som sa starala o decka doteraz v kontakte...teraz som tehu, darovala mi kopec veci, navstevujeme sa 🙂 ma to vela pozitiv ked to clovek chce vidiet 🙂

mane01
30. mar 2023

Netreba vidiet hned vsetko cierne. Moje deti napriklad nikdy nebyvali velmi chore… ako skolkari mali max raz za zimu sopliky, vynimocne boli fakt chori, ze bolo treba riesit teplotu. Raz za rok nebol problem ostat s nimi doma. Ale bol to stres… pri skolkarovi moze rano tiect noštek a uz ho treba nechat doma. Nikdy som nevedela, ako bude. No a na vyberanie zo skolky a skolskeho klubu som mala opatrovatelku. Ale zas ja som nemala pomoc ani len od muza…

rivini
Autor odpoveď zmazal
denkatn
30. mar 2023

@mane01 je to rozne, ja som napriklad s dcerou kym bola v skolke chytila covidove obmedzenia a bez toho aby som bola szco by som to podla mna nedala, lebo oni stale otvorili a zatvorili tie skolky a potom zas a znova. takze zalezi aj aka krajina, ake mesto, aka doba. aka je ustretova spolocnost prave. odo mna chceli potvrdenie, ze som potrebna pre spololocnot (skolky boli asi mesiac len pre deti hasicov a sestricky) ked som take nemala, ostala som s dcerou doma celkovo 4 mesiace. klientov som vymenila, lebo nikto na mna necakal.takze asi vseobecne sa to neda zhodnotit ci hladat pracu alebo ostat doma, asi len pokus a omyl, kedze nevieme co pride.

denkatn
30. mar 2023

@rivini ja poznam v mojom okoli vela zien ktore robi koli detom len na polovicny uvazok a muz robi na plny, lebo nemaju tu rodinu a chcu to nejak zvladnut bez psychickej ujmy. uz sa mi to zda aj normalne, ze jeden z rodicov pracuje naplno a druhy len v ramci moznosti.

tululu
30. mar 2023

Vsetko sa da,samozrejme,akurat ze niekedy po tom za nami ostavaju nalomene vztahy,sfusovana praca, more stresu a napatia a roky,ktore prefrcia okolo teba v takej hektike,ze ich evidujes len ako pozorovatel.Kazda rodina by si to mala zariadit podla svojich moznosti a situacie.Preco nie? Vies,toto tu su take teorie,mne sa ani nesnivalo,ako casto moze byt dieta po nastupe do skolky chore a ja fakt netusim,ci sme vsetci z jednej planety,ale napr. kamoska je sestricka a ta si teda fakt nemoze hadzat kazdy druhy tyzden ocrku a to je ich frekvencia chorob uz po vystriedani s muzom.Ak mozes ostat doma,ak musis do prace,tak opatrovatelka.Hlavne sa riad podla seba a dynamiky svojej rodiny,lebo tu je to fakt obcas nazorove scifi 😀

vilma7
30. mar 2023

My sme s manželom od rodiny 1200km,, na deti len sami. Hľadali sme prácu, aby sme sa mohli pri deťoch striedať. A takto fungujeme už 6 rokov.

nelili1978
30. mar 2023

Známa platila opatrovateľku a k obidvom deťom. Nosila aj brala ich zo školy a strážila počas chorôb. Vyšlo ich to dosť, nemali inú možnosť