Ako jednať s matkou, ktorá na mne iba hľadá chyby?
Prosím Vás, ako jednať s matkou ktorá ma sklony nemiestne rýpať a neustále sa dožaduje vysvetlení? Prípadne zhadzuje pred rodinou a známymi? Neviem ako by som to bližšie opísala aby ste mi rozumeli, dám nejaké príklady.
príklad č. 1 Dala som výpoveď v práci, bola dobre platená, ale pracovné prostredie bolo už dlhodobo neznesiteľné, tak som si našla inú prácu, málo platenú navyše je to práca so zvieratami, ale našla som prácu, ktorú milujem. Matka to nevie pochopiť, neustále som počúvala aká som hlúpa, že som nechala tak dobrú prácu. Nezabudne ma zhodiť aj pred rodinou a pred rodinou to aj pitvá.
príklad č. 2 Našla som si priateľa, nesúhlasila s ním, vraj nie je dosť dobrý, lebo nemá peniaze, nemá vlastný byt a ani auto. Čo na tom, že sa máme radi, to ju nezaujíma. Ani z mojej svadby sa netešila. Otázky ako: Prečo si ho berieš, Je neschopný, To nemáš na viac? - a iné boli na dennom poriadku.
príklad č. 3 Moje tehotenstvo bolo pre ňu katastrofou. Veľmi ma ranilo, že sa vôbec netešila, všetci ostatní mi gratulovali k bábätku, len moja matka bedákala aké je dieťa drahé, že už budem len doma sedieť, lebo s tým mojím - rozumej manželom, sa na nič nezmôžeme, dieťa je záťaž a vymýšľala katastrofické scenáre.
....
Mohla by som pokračovať. Čokoľvek urobím, na všetkom nájde chyby. Akýkoľvek môj krok chce mať zdokumetovaný a vysvetlený, vysvetlenie: Som dospelá mami a viem čo robím - u nej neobstojí. Rýpe a vŕta sa tak dlho, až ma dostáva do stresu.
Manžel stojí na mojej strane, ale zároveň jedným dychom dodá, že je to moja matka. Neviem čo s tým, nechcem k nej byť zlá, zároveň jej ale nedovolím, aby ma takto trápila.
Ako to vyriešiť? Trestami? Ak bude zase vŕtať, tak ju ignorovať, nedvíhať telefón? Metóda cukor a bič?
@evkano1402 To áno, to by bola spokojná. Roky ma obletoval jeden bohatý muž, už vtedy mal veľký majetok a myslím, že matka mi nikdy neodpustila, že som si ho nevzala. Dodnes mi to vyčíta, že som bola tak hlúpa a mohla som sa mať dobre. Čo je narcistická porucha? Akože sa ten človek má ráda alebo ako to mám chápať?
@eliska13 Nie, ani ja som nemala, máme hypotéku na byt a už aj auto, ale keď sme sa zoznámili, tak nemal nič 🙂
@eliska13 Ináč babka je rovnaká sekera ako moja mama, takže asi to tak naozaj bude, je to rodové.
Ani môj muž nemal nič, všetko sme nadobudli až v manželstve spolu! Niekedy mi to tak príde omnoho lepšie, lebo keď dôjde k hádkam, často sa vyčíta, že ty si nemala nič, ja som mal byt aj auto aj úspory, ty si prišla s holým zadkom atd
My sme si auto kúpili po svadbe a byt asi rok a pol po svadbe! Nikdy mi nevycitali výber partnera, ved predsa ja s nim budem žiť, nie oni!
A to ze sa naozaj stará do všetkého, ja by som si to nenechala, ale ja som zas taka povaha, že hneď poviem co mi vadí a hotovo
A je od nej nepekne, keď vás vlaci po celej rodine, myslím rečami
A ako vie, že akú kupuješ avivaz? Kontroluje tašky, alebo kúpeľňu? Ci chladničku? Bývate spolu? Lebo neviem si predstaviť, že by mi mama, alebo svokra hovorili do toho, čo nakupujem.
@jaskolka Nebývame spolu, ale chodí k nám na návštevy tak vidí čo doma máme, čo kupujeme.
ako tak citam, matka-nematka, prepnuta panii, dovi, dopo, na takych ludi mam vyslovene alergiu
S tou NPO (narcistickou poruchou osobnosti) to je velmi zlozite, aspon pre mna to bolo tazke pochopit. Tebe to mozno pojde lahsie 😉
pozri tie linky, chronologicky od prveho videa, tam je to jednotlivo vysvetlene, vsetky tie taktiky, sposoby ovladania druheho, manipulacia, vycitky, ...
pripadne postuduj...
https://www.facebook.com/groups/989123221454489...
kludne napis IP, ak potrebujes konkretnejsie info
Da sa z toho dostat von...❤
No tak vidíš to dcéry odpozerali taký model komunikácie, života od mamy.Vyzera, že ty si výnimka😂
@eliska13 Vďakabohu, mne to na nej vadilo už od mala to jej večné škriekanie o šetrení a sporení a o peniazoch 😀
Tak ako píšu viaceré dievčatá, skrátka pretni kontakt, hotovo, matka, či nie, toto vôbec nie je jej vec. Ja by som už dávno tak urobila, mam kamošku, čo podobne ma, ale ona je slobodná a matka, hoci má svoj byt, je takmer vždy u nej. Už to nechápem, že toleruje, lebo matka s nou aj na rande chcela chodiť,😅😅. Takže tu len rázny krok6
Ako keby som čítala o mne a o mojej matke 🙈. Lenže moja mamka je v prítomnosti iných najláskavajšia a bez blbých komentárov. Akonáhle sme sa samé,tak čistá katastrofa. Aj cez sms-ku sa dokážeme pohádať, bez toho aby sme spolu volali.
Naučila som sa s ňou komunikovať asi takto,že súhlasím s jej narážkami a komentármi.
Kritizuje ma akého mám muža? Tak jej hneď poviem: áno,máš pravdu no blbšieho zaťa som ti nikde nenašla. Kritizuje ma za jedlo,ktoré navarím mužovi? Moja odpoveď: áno, máš pravdu,nejedol by to ani bačov pes,ale môj mužík nepreberá v jedle. A s tou prácou ako u nás: odišla som z dobre platenej práce pre psychický nátlak od šéfky. No to už moja mama nevidí. V momente, keď začne rýpať,že akú mám teraz prácu a najmä málo platenú,tak jej odpoviem: áno,máš pravdu,ale je to lepšie ako byť na úrade práce... Momentálne som tehu a na PN- zo začiatku ten jej slovný útok by stál za napísanie knihy. Ale už stíchla. Táto komunikácia má zatiaľ účinok. Už čoraz menej rýpe do mňa. Som zvedavá dokedy.
Mozno krute, ale vzala by som ju poprechadzat po dakom starsom cintorine. Ze co si mysli, co zo svojich statkov si dotycni zobrali so sebou. Peniaze su dolezite pre zivot ale nemaju byt prvorade. Pripadne jej na rovinu povedat, ze taky styl zivota, zamerany na paniaze uz si vyskusala za tie roky co si vyrastala a rozhodla si sa inak.
Na vsetky ostatne preco? Odpovedaj lebo takto to nam (mne, manzelovi, dcere) vyhovuje. Bodka. Nic nevysvetluj. Pokiaľ nemate lahtikarsky pristup typu dneska hojno, zajtra.... co nevyzera z tvojich komentarov, voobec by som neriesila. Pripadne dopln mamtke oznam. Toto tvoje konanie, vycitky mi velmi ublizuje, nerob to viac.
Presne tak, nemáš jej čo vysvetľovať, je to tvoj život, ona nech sa nejak stará o ten svoj a hlavne tak, aby sa mala s kým porozprávať a aby sa mal aj kto o ňu postarať v prípade potreby
stále som hľadala v komentároch, že si si ju s manželom posadila na gauč a spýtala sa jej, nech vysvetlí pred mužom čo jej prekáža a či má pocit, že musí za vás dýchať. ďalej by som jej vysvetlila, že tak ako ty jej neprezeráš poštu, tak by si očakávala, že to tiež nebude robiť. Alebo potom ju jednoducho k vám nepozývať. Pri návštevách, keď začne ohovárať, tak sa dôrazne ohradiť a spýtať sa pred všetkými či je to všetko o čom chcela zvyšok rodiny informovať, alebo či máš prispieť aj nejakými inými informáciami napr. z vašej spálne. A ver, že nabudúce si rozmyslí, či bude niečo hovoriť, alebo nie.
zbytocne hladas odpovede ...tvoja mama to ma v povahe a este aj v rodine ...bud to budes cely zivot pocuvat alebo prerusis kontakt .. ine riesenie nieje ...ajked je to tvoja mama ...
Dve slová....narcistická matka, to je diagnóza a ty s tým nič nespravíš. Najlepšie takých ľudí odstrihnúť.
@tanalyn Povedala som jej, že mi to vadí, ale to je ako hovoriť do dubu. Chvíľu je kľud a zase začne. Ešte sa ona tvári urazene 🙂
@acrobaleno Jedna užívateľka to tu už spomenula, čo to vlastne je? Ako sa to prejavuje?
https://www.psychologytoday.com/us/blog/communi...
Skús si prečítať ak vieš po eng.
Prerušiť kontakt, lebo ťa tak psychicky zdeptá, že skončíš na psychiatrii, pod silnými antidepresívami ☹
@acrobaleno Prečítala som to, ale nie som o nič múdrejšia 🙂 To by musel posúdiť asi odborník, či je to problém mojej mamy alebo nie.

Tak to býva, že to je také rodinné prekliatie tieto povahy možno aj ich mama bola taká sekera a všetko riadila.Mna zaujalo, že partner nemá byt, auto a ty si mala?😀toto už nikdy nezmenis ona nerozumie, že Ti tým ubližuje ona to robí z lásky môže aj manipulovať a ešte ty dostaneš vynadane, že nie si vďačná.Mam podobný prípad v blízkosti