Ako konečne začať žiť?
Ahojte, od malička ma rodicia učili šetriť a hospodáriť s peniazmi. Nikdy som rodičov neprosila kupovať zbytočne veci. Prvý mobil som si kúpila sama za svoje peniaze. Všetky peniaze co som v detstve dostala mi rodicia odkladali na vkladnú knižku. Moja mama je odo mňa o polovicu strašia. Rozumej 40r a 20r. A ona ako som sa odsťahovala z domu začala veľa nakupovať, ma plne všetky šatníky. Keď som s nou žila ja tak sme mali oblečenie len tak akurát a kým sme ho nezodreli tak sme v ňom chodili. Od 15 som si zarábala sama na brigáde popri skole. Lenže mne toto šetrenie až tak prerástlo do hlavy ze ja si nedokážem na seba kúpiť vec drahšíu ako 10€. A aj to max z bazáru. V obchode si pre seba nekupujem veci. Jednoducho to nedokážem takto míňať peniaze. Dieťaťu aj mužovi kúpim v pohode ale na seba neviem minút a hnevá ma to lebo veci mam staromódne. mam malú skrinku s oblečením ktoré nosím dookola. Aj muž mi už hovoril nech si nakúpim co potrebujem, s peniazmi totiž biedu nemáme. Ale ja to neviem, neviem peniaze minút na nové nevi pre seba a tak veľmi by som sa chcela pekne obliekať. Včera zrovna mama prišla ze bola s otcom na nákupy vo veľkom meste a znova si nakúpila hŕbu moderných veci. Fakt krásnych a tie veci ju omladina ešte o 10 rokov. Ja si nedokážem obliecť ani bundu ktorá nieje pod zadok lebo sa bojím ze mi na chladnú kríže. A taktiež keď už kúpim tak z bazáru. Ani topánky si nové nekupujem. Manželovi a dieťaťu kupujem každý mesiac niečo nové ale sebe to nedokážem, ako mam už premôcť toto že si neviem nakúpiť. Mne je hrozne ľúto peňazí vyhodenych na oblečenie. Mam len 20 ale chem byt pekná pe svojho manžela chcem sa vedieť pekne obliekať. Ako to robiť prosím vás. Inak áno, minule som si pár legíny nových kúpila ale ešte som ich ani nevytiahla lebo musím najprv zodrat staré. Chápete tie staré majú malé dierky na kolenách ale stále sa dajú nosiť po dome... No hotová choroba co vám poviem 😀
Ešte raz. Kabat alpaka, ktorý sa Ti páči *prvý ti padol do oka) koľko stojí?
@saraxyz nový okolo 35€
Tak zacni terapiu teraz hneď a objednaj si za 35eur. Ten, ktorý sa ti páči 😉
@dadis po 3 rokoch som sa minuly týždeň objednala ku kadernícke 😁
@saraxyz dneska som už kúpila par veci za 45€ myslím ze ďalšie peniaze minút už by som nezvládla
Tie nerieš. Kúp si ten kabat. A hlavne bez výčitiek. Podľa toho čo píšeš sa ti môže stať, že ťa život prefacka aby si si začala vážiť samu seba. Ja napr.ked začnem škrtit peniaze, tak o ne prichádzam. Neminam na sprostosti, ale keď si niekedy poviem "nemôžem si to dovolit" tak sa stane niečo kde mi vela peňazí odíde. Neviem, či rozumies
Autorka a uvedomujes si ze to co robíš napríklad s tým jedlom nieje v poriadku ?
Manžel vie ze keď si nakladá 2 x jedlo ze ty si ešte nič nemala a budeš jesť chlieb s natierkou?
@saraxyz áno rozumiem, ale v budúcnosti chceme s manželom postaviť svoj dom, teraz nie sme v našom vlastnom.. Je mi jasné že tak ci tak si hypotéku brat budeme ale ja som si odložila sama už 5000€ áno možno je to nič na taky dom ale aspoň niečo.. A preto sa mi to tak ťažko na niečo používa
To je trochu iné. Ak si povieš ze čiastku XY si odlozim na dom. Ale z toho ostatku by si nemala škrtiť
@lujza123 no nakladám ja jemu čiže on nevie koľko toho ešte zostalo.. Ale to nieje vždy to sa stane sem tam. Mne sú prvoradí oni, ja sa najem hocicoho. A tak to mam vo všetkom a neviem to nijak zmeniť. Ved myslím ze každá matka/žena by pre svoje dieťa urobila prvé posledné
Podla mna si skus kupit nieco kvalitne vo vypredaji, hoci len znackove ponozky. A uvidis, ako sa budes citit. Ja to mam totizto podobne, sebe sekac, bazar, ale viem si zasa kupit aj funkcnu vec za drahsie, napr. Za bundu dam 120e. Ale napr. Barefoot kupujem akoze nedokonale kusy za lacnejsie, ale nove. Da sa sklbit jedno s druhym, mozno budes musiet dlhsie googlit 🙂 ale detom a muzovi drahociny 😀
A tvoj muz tiez tak na sebe setri?
@dadis nie on si kúpi hocičo 😅
Zmazala som príspevok o jedle lebo vidím že to bohužiaľ nebola ironia ako som si najprv myslela 😥 Uvedomujes si, že žiješ ako v 19 storočí keď žena bola menej ako krava? Najprv sa najedli chlapi lebo však ti potrebujú, potom deti a žena sa najedla keď dačo ostalo. Keď krava ochorela tak volali veterinára lebo kravu potrebovali a nová stála peniaze. Ženu nechali skapat pri pôrode lebo na doktora nebolo a však chlap si našiel ďalšiu s venom.
Prepáč, že som to napísala tak drsne, nie je mojím úmyslom sa ťa dotknúť ale potešila by som sa keby si sem o 1-2 hodiny napísala, že dnes ste všetci večerali spoločne naraz ako rodina 🙏
Tvoj muž ti chce dopriať tak si dopraj aj ty či je to oblečenie alebo jedlo ❤️
@katka700 Presne, to mi napadlo, ze ako jedia ako rodina, ze jej sa neujde 🤦♀️. Ze ona im nalozi a caka pri stole, kym dojedia? A az potom, ked su nasyteni, odnesie im taniere a az tak si nalozi? Ta zena nema kusok sebaucty? Ved nech si dopraje rovnako ako muz a ked nic neusetria, nech potom skrtia rozpocet obaja. Ked su po veceri hladni, nech si daju chlieb s natierkou obaja. Ako si ma ten muz a deti tu zenu vazit a respektovat, ked ona si nevazi seba? 😔 Zena ma byt v rodine kralovna a nie sluzka.
@katka700 v nedele mame spoločný obed lebo len vtedy je manžel na obed doma, taktiež každé raňajky mame spolu.. 🙂
A kedy sa stava, ze tebe neostane jedlo?
@dadis niekedy na večeru ale ja si vždy nájdem nieco iné.. Ale o tomto som sa vôbec nechcela rozprávať v tejto diskusii
Toto poznám, moji rodičia tiež vždy šetrili a nič nekupovali na úver, všetko v hotovosti, lebo bolo našetrené a ja som taká istá, na štatnice som si kúpila kostým bez saka, len vestička, po čase k tomu predávali aj sako a ja som môjmu vtedy priateľovi, dnes manželovi volala, či si ho mám kúpiť, povedal, že ak ho chcem a zdá sa mi drahé, že mi ho kúpi, stalo 20€ a on nechápal, prečo vôbec premýšľam, že za tú cenu mi aj 2 kúpi, moja najdrahšia bunda bola za 48€, tiež od manžela, mám ju už roky a je tiež pod zadok, ale pekne tvarovaná a veľmi slušivá, takže dá sa to, tento rok som objednala kabát, ktorý sa mi páčil 2 roky, v zľave, ešte s extra zľavou, za 30€ (od manžela pod stromček 🙈)...ale inak tiež nekupujem oblečenie nad 10 eur, ale isto nie z bazáru, dajú sa pekné veci a lacno kúpiť aj v rôznych obchodoch s odevmi, nemusíš sa obliekať z druhej ruky 😉...a ja si myslím, že nie je na škodu vedieť šetriť (veľa ľudí to nevie a potom ich riešia exekútori, lebo si potrebovali nakúpiť zbytočnosti na úver) a keď potrebuješ fakt postrčiť k nejakému poriadnemu nákupu, popros o podporu svojho muža, mňa ten môj vždy postrčil, keď som váhala aj nad úplne lacnou vecou 😉
S tym jedlom je to divne. Ved ty varis, tak by si mala mat odhad, kolko jedla potrebujete uvarit pre svetkych na 1-2 dni. Ale urobit malo, pockat, kym sa najedia a potom ako Cenkovej deti hladat chlieb s maslom. Skus psychologa. Lebo ty sama seba utlacujes, nikto iny. Podla mna ani manzel, ani deti ti nechcu zjest obed. Ty sa tak tresces sama.
Co sa tyka toho oblecenia, zase pises, ze nemas problem dat do domu, ci do dovolenky. Tak to zase nie je take zle. Niekto ma 10 nohavic, druhy pojde radsej na dovolenku. Len nechod v deravych a nemodernych veciach, nech si o tebe nesuskaju susedia. A manzel sa tiez asi radsej obzrie za peknou dobre oblecenou zenou, ako za zaplatanou zobrackou. Tak vo vlastnom zaujme maj aspon par peknych kuskov (nemusia byt drahe), nech sa necudujes, ze si chlap nasiel inu, co sa vie do mesta obliect.
Ja, som opak teba, kupim si, doprajem, obdarujem rada a často.
Nemám problem kuoit si kabelku parfém deň po dni.
Žijem len raz, život je krátky aby som si odtrhala.. A nemám žiadne výčitky.
Žena si ma dopriať, nie je nič krajšie ako upravená, vkusne oblečená, štýlová ženská.. Vždy sa otočím.
Staci par kvalitných nadc kúskov, nejaká uni kvalitná kabelka.. Netreba plniť skrine..
Skus sa sem tam potešiť.. Kým si mlada🌺
🤚
Skús si pozrieť kapsulovy šatník. (Aj Mirka Dobiš ma taký videokurz) alebo na Pinterest sú také fotky čo si kúpiť aby si bola moderna a s pár vecami. Možno ťa to chytí. A nazad veľa investovať nemusíš. A staré oblecenie vyhoď alebo daruj
Tak si nakupuj mimo sezony, ja tiez tak kupujem, ked su vypredaje. Obsezonu. V januari az marci maju vypredaje a potom na jesen. A pekne oblecenie za par Eur kupis. Mna to tiez nebavi kupovat oblecenie za plnu cenu, da sa.
Byť tebou, tak začnem pomaly. Malé krôčky- napríklad si daj cieľ, že si každý mesiac kúpiš niečo nové napr. za 100€ (podľa tvojich možností). Ale radšej kvalitný kúsok, ktorý ti vydrží dlhšie. Napríklad ti to vyjde, že každý mesiac 1-2 nové veci. A nieje to taký strašný skok.
Mas traumu z detstva, ries to cez psychologa. A na zaciatok odporucam nejaku knizku od Luise Hayovej. Urcite nejaku najdes aj na ulozto.sk. Inak vo vela veciach sme velmi podobne, preto ti dobre radim, ries to.

Tvoj koment 15:43 celé zle. Ty si nedávaj nad seba nikoho. Ani dieťa. Odporucam nejakého terapeuta