icon

Ako konečne začať žiť?

3. mar 2023

Ahojte, od malička ma rodicia učili šetriť a hospodáriť s peniazmi. Nikdy som rodičov neprosila kupovať zbytočne veci. Prvý mobil som si kúpila sama za svoje peniaze. Všetky peniaze co som v detstve dostala mi rodicia odkladali na vkladnú knižku. Moja mama je odo mňa o polovicu strašia. Rozumej 40r a 20r. A ona ako som sa odsťahovala z domu začala veľa nakupovať, ma plne všetky šatníky. Keď som s nou žila ja tak sme mali oblečenie len tak akurát a kým sme ho nezodreli tak sme v ňom chodili. Od 15 som si zarábala sama na brigáde popri skole. Lenže mne toto šetrenie až tak prerástlo do hlavy ze ja si nedokážem na seba kúpiť vec drahšíu ako 10€. A aj to max z bazáru. V obchode si pre seba nekupujem veci. Jednoducho to nedokážem takto míňať peniaze. Dieťaťu aj mužovi kúpim v pohode ale na seba neviem minút a hnevá ma to lebo veci mam staromódne. mam malú skrinku s oblečením ktoré nosím dookola. Aj muž mi už hovoril nech si nakúpim co potrebujem, s peniazmi totiž biedu nemáme. Ale ja to neviem, neviem peniaze minút na nové nevi pre seba a tak veľmi by som sa chcela pekne obliekať. Včera zrovna mama prišla ze bola s otcom na nákupy vo veľkom meste a znova si nakúpila hŕbu moderných veci. Fakt krásnych a tie veci ju omladina ešte o 10 rokov. Ja si nedokážem obliecť ani bundu ktorá nieje pod zadok lebo sa bojím ze mi na chladnú kríže. A taktiež keď už kúpim tak z bazáru. Ani topánky si nové nekupujem. Manželovi a dieťaťu kupujem každý mesiac niečo nové ale sebe to nedokážem, ako mam už premôcť toto že si neviem nakúpiť. Mne je hrozne ľúto peňazí vyhodenych na oblečenie. Mam len 20 ale chem byt pekná pe svojho manžela chcem sa vedieť pekne obliekať. Ako to robiť prosím vás. Inak áno, minule som si pár legíny nových kúpila ale ešte som ich ani nevytiahla lebo musím najprv zodrat staré. Chápete tie staré majú malé dierky na kolenách ale stále sa dajú nosiť po dome... No hotová choroba co vám poviem 😀

lenka_aknel
Odpoveď bola odstránená
dadis
3. mar 2023

Myslim si, ze ten shein je prave chyba. Si dospela zena, kupuj si radsej drahsie a udrzatelne kusky, ktore ti vydrzia dlhsie. Tato fast fashion je velmi neekologicka. Moj najdrahsi kusok je kabat za 170 eur, ale je z primesou kasmiru. Mam ho asi 7 rokov. Asi tiez nebol vyrobeny za priaznivych podmienok, ale kupovala som ho s tym, ze ho na dalsiu zimu nevymenim. Niekto tu radil kapsulovy satnik. Suhlasim. Nepotrebujes mat vela veci, staci par kvalitnych. A nsjhorsie je kupovat lacne veci a po par vypraniach ich vyhodit, lebo uz nie su trendy

juliet86
3. mar 2023

aky priklad tymto davas svojej dcerke ?

zafir01
3. mar 2023

@dadis presne to som chcela napísať... Ja extra šetrná žena, keď chcem si niečo kúpiť, si dám bud ušiť, alebo kúpim hoc aj z bazára, ale niečo udržateľnej sie kvalitovo lepší materiál. Nosím tričká a topy doma, kture majú 15 rokov, a vôbec im to nikto netipuje... Nemám ich 30. Mam také asi 3. . Neviem ci veci zo shein by toto vydržali 🙈

katkine_terapie
3. mar 2023

Autorka: Tento vzorec sa vola "Nezasluzim si...". Takto to mas nastavene vo svojom podvedomi. Dalsia vec je, ze to moze suvisiet s chudobou, ale nie takou aku si predstavujes ty "ze nema clovek na jedlo", ide skor o taku generacnu chudobu, ked ti blizka rodina hovori, ze treba setrit (ty ako dieta netusis ci maju dost alebo malo penazi), ta blizka rodina to ma od svojej blizkej rodiny (rodicia, stari rodicia), ktorí si mozno prezili chudobu pocas vojny atd. Pre ten vzorec, ktory som ti napisala vyssie, by som vyhladala psychologa/psychoterapeuta, lebo treba sa mas rad/rada a obcas si dopriat nieco pekne ak je na to moznost.

dadis
3. mar 2023

@zafir01 Ja mam napr iba jedny jeansy modre, jedny cierne nohavice. Nevidim vyznam v tom ich mat 5 (ja nosim aj tak saty a sukne na 90% )A ked viem, ze mam takyto pristup k satniku, tak sa nebojim si tie veci kupit kvalitnejsie, lebo vsetky veci ozaj vyuzijem a vynosim. A tiez som minule vyhadzovala svetrik, co mal 15rokov 🤦‍♀️🤣 A nekupujem si toho ozaj vela. Teraz som si kupovala v Prahe novy trenckot, ten posledny mal 7rokov. A mam v tom hornom prispevku chybu (nie z primesou, ale s primesou)

ivangeline
3. mar 2023

A co tak sa zmierit sama so sebou? :D Lahsie pride zmena,ked pride prijatie. A to je akoze zle,ze si taka? Nie nie je. Su rozny ludia. S roznymi vlastnostami.. Niekto utraca menej,niekto viac,niekto dokonca nerozumne...

autor
3. mar 2023

Super tak objednala som niečo a hneď že zle som zrobila 😂 nevadí kašľať na to. Jednoducho neviem si kúpiť drahé kúsky, to tie peniaze dám radšej do domu alebo niekde na dovolenku. Inak neviem ci je rozumné kúpiť si dráhu vec ktorú akože budem nosiť dlho keď aj tak sa stále menia trendy a móda..

lenka_aknel
Odpoveď bola odstránená
zafir01
3. mar 2023

@dadis ja mam jedny tmavomodré skinny rifle z tesca, nosím ich cca 6 rokov. A teraz som si v butiku kúpila jedny tmavé skinny nohavice strecoveho materiálu, také elegantné. V lete volne šaty, či funkčné športové oblecenie nosím.. No ka som po 4 deťoch. Teda a keď som pomedzi nich pracovala, tak okrem jednej práce s dress code , som mala pracovné oblečenie z firmy. 🤷🏻‍♀️.
Skôr som v tom čase vedela viac minút na vizáž..
Áno, tu sa priznám, že teraz zanedbávam. Chcela som nech mi dorastu moje prírodné vlasy, pričom sa zjavili vo veľkom šediny. Vôbec ma nebaví sa farbiť raz za dva mesiace. Hľadám spôsob, ako to oklamať a tým sprejom na šediny to už nejde 🤦🏻‍♀️😠

zafir01
3. mar 2023

A práve preto, že trendy sa menia rýchlo, netreba kupovať fast fashion. Teda rýchlu módu... Ale slow fashion značky. Zamerať sa na kusy oblečenia z trvacnejsich materiálov, a voliť strih a farbu, ktora sa to paci bez ohľadu na to, čo je teraz v móde. Ja keď som šla pozrieť minulý rok do hm a gate... Úprimne som si nevedela ani vybrať. Tričká ideálne do pol pupka, nohavice ako plachty na jachtach v prístave široké, materiálovo na pocit, že možno 1 pranie to vydrží...

slavomira236
3. mar 2023

Ja si tiez nekupujem drahe veci skurat bundy na zimu trosku drahsie ale nosim ich niekolko sezon striedam mam ich teda dost teraz som si objednala 2 vo vypredani z mohita...casto kupujem v sekaci mam idtial kooec veci hlavne svetre na tie mam uchylku radsej nepisem kolko ich mam aj rifli pekny pocet...

loginexistuje
3. mar 2023

ja si kupujem drahsie topanky 100-150 eur ale nemam x paroc ale len to co nosim
proste nie je cielomnkupovat lacne handry ale kvalitne basic kusky a ladit skor doplnky

dadis
3. mar 2023

Su veci nadcasove. Jeansy su tu uz x rokov..ano boli moderne s nizkym pasom, skinny, s vysokym pasom, predtym boyfriend teraz mom. Ale dolezitjsie je, preto, aby si vyzerala chic vybrat si take, ktore sa hodia tvojmu stylu a postave. Netreba kazdu sezonu kupovat nove. A trenckot, ci parka? Alebo zimny kabat? Nemyslim, ze by tak zasadne podliehali trendom. Staci, ked mas na sebe jeden trendovu kusok a posobi to dobre. Napriklad teraz bezovy trenckot/parka. Je trendy, ale k tomu mam saty zpred 2 sezon, svetrik z tento sezony, kabelka crossbody s retiazkou uz tiez nie je najnovsi trend a conversy su tu tiez uz nejsky piatok (mohla by som ich vymenit za kozene nike tenisky). Ale celkovy dojem dobry. Nemusis mat vsetky veci trendy, ale vzdy si kupit nieco, co je trendy a zaroven fitne s tvojim stylom a nie menit kazdy sezonu cely satnik..minuly rok som mala tmavosivy trenckot, alebo tmavozelenu parku na jar/jesen - tiez tu boli niekolko sezon..na to aby si vyzerala trendy nemusis vela minat ani vela investovat do satnika.

lutam12
3. mar 2023

Milá autorka, som na tom podobne ako ty. S manželom hovoríme, že sme ideálna dvojica - ja nemám nároky a on mi dopraje 🙂 Rozumiem tvojmu uvažovaniu, ja keď nakupujem pre rodinu tak mi to nevadí - kvalitné veci. Ale pri sebe mám blok - neviem sa už nejak tešiť z nákupu pre seba. Ľutujem tie peniaze, čo som minula. Kúpim si veci, ale až keď si na nich zarobím- takú mám nejakú logiku. Našetrím a kúpim. Ale štve ma, keď vidím krásne oblečenú ženu a ja potom pozriem na seba, že netriem biedu a chodím oblečená akoby som si to nemohla dovoliť. Ale zlepšujem sa.

onedaynick
3. mar 2023

Shein ke velmi zla volba, tym by som sa nechvalila.

autor
3. mar 2023

@onedaynick no tak ma ukrizujte 😂

katka700
3. mar 2023

Keď odtiaľ raz objednáš svet sa nezruti. Baby ti chcú len naznačiť, že je to jedna z najhorších fast fashion. Ani iné značky nie sú bez viny, HM je zodpovedné za tragédiu v rana plazza a ľudia tam nakupujú ďalej.

otazka1
3. mar 2023

Popros manžela aby ti k sviatkom kupoval poukážky do obchodov.keď ratam narodineniy,meniny,MDŽ,Vianoce. Valentín tak myslim,ze by to mohlo fungovat 😃lepšie ako spotrebič,darmo ta bude hnať chod do obchodu,keď tebe je to ľúto.keď už bude poukážka kúpená,nemáš inu možnosť.teda ak za ňu nenakúpiš celej rodine 🧐

autor
3. mar 2023

Tak ale hádam musíte pochopiť ze si nikdy nebudem objednávať z About you alebo Next, zara, reserved. Podľa mňa sú to úplne škaredé a drahé veci. Milión krát som bola v tých obchodoch ale nikdy som nič nekúpila. Radšej Sinsay a pod

dadis
3. mar 2023

Sinsay, Shein, Primark su synonymom fast fashion. Next, Zara, Reserved, H&M su na tom podobne, ale aspon par kuskov tam kupis v lepsej kvalite.

viera27
Odpoveď bola odstránená
ariannazara
3. mar 2023

Bože keby mne tak chcelo aspoň na pol roka preskocit😅😅😅

slavomira236
3. mar 2023

Next ma najkrajsie veci pre deticky a este lindex...zara ma super rifle damske ja ich mam najradsej mam odtial zimne bundy aj deti...

lujza123
3. mar 2023

Je úplne v poriadku keď ma niekto iné hodnoty ako vlastniť najnovšiu módu, nakupovanie v sekáčoch je tiež super....

No to co robíš ty určite nieje v poriadku - ze si ochotná nakúpiť nové deťom, mužovi ale sebe nie.
Ako je to v ostatných častiach života, tiež máš tendencie myslieť skôr na druhých a seba mat na poslednom mieste?

Taketo správanie ma úzky súvis s tvojou sebelaskou, sebahodnotou, nie so šetrnými rodicmi.
V kútiku duše si moc neveris, nemáš sa rada a tým ze druhým dopraješ sa sama pred sebou považuješ za lepšieho človeka. Človek musí seba milovať rovnako ako druhých, nie viac lebo by bol sebcom a nie menej lebo by bol ako ty.

Vieš toto je veľmi nepríjemné aj pre tu druhu stranu, už keď ta aj muž nabáda nech si niečo kúpiš.
Ty by si prijala nové topánky od človeka ktorý chodí v roztrhanych? Dala by si si dve porcie masa a tvoj hostiteľ by sedel pri stole s miskou ryze, lebo ti chce dopriať? Véd by ti to zhorklo v ústach.

Toto ty robíš svojej rodine, prílisnou obetavostou dosiahneš akurát to ze sa druhy cítia mizerne.

Takže porozmýšľaj o sebe, kde toto pramení. A nabudúce keď pôjdeš mužovi niečo nove kúpiť kúpiš aj sebe v tom istom obchode.
Alebo bud verná svojim zásadám a kúp pre všetkých v tom sekači. Jednoducho bud spravodlivá

autor
3. mar 2023

@lujza123 ach máš úplnú pravdu, aj pri jedle to mame tak ze najprv dieta dostane to najlepšie a najkrajšie (kúsky mäsa a pod) potom manžel (čím najviac aby sa zasýtil) a až potom keď sú vsetci najedení a spokojní niekedy aj po 2och porciach idem na rad ja dojest to co ostalo a keď niekedy už neostalo nič tak hľadám inú alternatívu v podobe chlieb s nátierkou a pod...

mishka81
3. mar 2023

Autorka nemáš rada Reserved ale máš rada Sinsay. Veď to je jeden majiteľ, jeden koncept🙈 a Shein má oveľa nekvalitnejšie veci, ešte viac polyesteru ako značky ktoré si vymenovala. O kvalite topanok ani nehovorím, na nohy si treba kupovať nové, kožené, pohodlne, kvalitne podrážky a stielky a nie tvrdé čínske alebo nosene po niekom. Akurát čo si narobis problemy s chodidlami a skončíš s ostrhou…

autor
3. mar 2023

@mishka81 ale ja som nepísala ze majú nekvalitné veci ale drahé a škaredé

saraxyz
3. mar 2023

Máš nejakú vec, ktorá sa Ti veeelmi páči, ale hlava hovorí NIE?

autor
3. mar 2023

@saraxyz áno napríklad teraz kabát Alpaka hľadám kukám všetky bazáry alebo aj nové ale niesom ochotná dat zaň viac ako 20€ čiže je to dosť márne