icon

Ako milo odmietnuť pomoc rodiny?

16. okt 2025

Len sa chcem vysťažovať. Som posledné dieťa v rodine , každému som pomáhala keď mali bábätka, kočikovala , bola som teenagerka , bavilo ma to. Upratala som , zobrala deti von, a často ma žiadali o pomoc, teraz mám dieťa a príbuzní sa hrnú pomôcť mne, lenže mna to znervózňuje. Ja si rada robím poriadok podľa seba, dieťa ma baví, nechcem ho dávať kočíkovať ani strážiť, ja si toto obdobie náramne užívam so všetkým čo k tomu patrí. Ako milo dať najavo že nechcem pomoc. Už som sa ohradila čiže netlačia na mňa, ale sú urazení že im nedovolím nič u mňa robiť. Ani kúpiť . Ja si užívam že môžem sama vyberať veci, manžel mi do toho nekeca že aké oblecenie a hračky kupujem tak si užívam že všetko môžem vybrať ja.

Strana
z3
ljzozv
17. okt 2025
@zana124

@anonym_cb442e ved ona nepise o babkach a dedoch, ved co neviete citat? Pise o tom, ze ona ako tinedzerka kocikovala deti v rodine a pomahala im a teraz oni chcu pomahat jej. Cize ktovie ake sesternice, alebo bratrancove zeny.

@zana124 ak komentujúce nevedia čítať, tak autorka nevie písať.
Už dostala x-krát otázky na lepšie vysvetlenie ako to myslí a ona neodpovedá. Dávali jej aj konkrétne otázky o babkach, ona odpovedala , tak ako odpovedala.
Tak sa ju kľudne zastávaj a urážaj ostatné prispievateľky.
Málo informácií a vyzerá, že autorka v podstate ani odpovedať nechce a žiadne odpovede od nás nechce.
Preto jej ani nič k tomu nepíšem, je to zbytočne.

anonym_f83654
17. okt 2025

@anonym_autor ja som si materstvo neskutočne užívala a užívam si ho stále, nakoľko tie deti neskutočne rýchlo rastu. Ale syna som neoberala od malička o kontakt s rodinou a s ľuďmi. Nevraviac o kontakt so starými rodičmi, nakoľko viem, ako sa na neho tešili a nikdy nevieme do kedy tu ti starí rodicia budú. Keďže syn, keď sa narodil mal už len staré mami. Svokru nejak extra nemusím, ale ani tomu som nebránila. Uvažovala som , tak, aby som neublížila synovi. Keď sme spali u mami, alebo svokry , nechala som ich, aby syna uspavali aj oni. Ja som bola vedla v izbe samozrejme! Robila som to preto, aby bol zvyknutý aj na iných pri uspavani a to z dôvodu toho, ak by sa mi dačo stalo, aby netrpel syn. Lebo ja by som chápala,preco niesom pri nom, ale , ako by to chápalo to dieťa, ze nieje pri nom mama? Nijako ....plakal by! A vieš čo sa stalo? Ochorela som. Verdikt lekárky, kým neprídu výsledky dieťa preč, nesmie byť s vami v kontakte! Čiže som skoro týždeň nemohla s nim byt o mňa sa starala mama a o syna svokra s mužom! A za toto som fakt vďačná, že som takto uvažovala od narodenia syna! Lebo to dieťa netrpelo, ze kde je mama, ale bolo zvyknyte aj na ine osoby. Hoci mne pukalo srdce, ale pri predstave , že dieťa nemá stresy a v kľude zaspi a vyspinka sa som bola určite pokojnejšie. Ale každý si robi podľa seba.....

petrao2
17. okt 2025
@anonym_autor

Načo? Aby ja som bola nervna? To nestojí za ich radosť 😅. Nechápem prečo nie sú radi že majú pokoj. Mali pomoc keď ju chceli a ja nechcem pomoc . Nemusia sa revanšovať . Ja by som im tiež nepomáhala keby oni nechceli a nežiadali o to

@anonym_autor opicia laska
Naštudovať povinne a aby si sa necudovala potom

gregik66
17. okt 2025

Ja ta uplne chapem. Syn nemal ani mesiac ked mi sestra povedala ze zoberie syna kocikovat. Sestra deti nema, naposledy na rukch drzala brata pred 23 rokmi. Mala som z toho blby pocit, tak hovorim ze pojdem s nou. Strasne plakal v kociku, tak hovorim ze ho vezmem na ruky. Na co mi ona povedala ze “noaco ved nech place, mne to nevadi” 😅 a odvtedy nekocikovala 😂😂 svokra to iste. Este som pomaly ani z porodnice neprisla, a uuuz bolo kedy kedy kedy kocikovat. Raz mi zahlasila ze ona ho tri hodiny bude kocikovat, donesie nakojit, a znova bude kocikovat. Tak som jej pekne povedala ze nie som dojna krava a u nas to takto nefunguje. Kocikovala asi raz aj to s muzom. Druhy krat isla, asi ked mal pol roka, a vratila sa po 5 minutach ze strasne place. Ja som to tiez nechcela, nemala som z toho dobry pocit, tak som ho nikomu nedavala.

bielasovicka
17. okt 2025

@anonym_autor vieš, toto sa ti raz môže vrátiť. Ale potom už bude neskoro plakať. Ja len toľko k tomu.

zana124
17. okt 2025
@ljzozv

@zana124 ak komentujúce nevedia čítať, tak autorka nevie písať.
Už dostala x-krát otázky na lepšie vysvetlenie ako to myslí a ona neodpovedá. Dávali jej aj konkrétne otázky o babkach, ona odpovedala , tak ako odpovedala.
Tak sa ju kľudne zastávaj a urážaj ostatné prispievateľky.
Málo informácií a vyzerá, že autorka v podstate ani odpovedať nechce a žiadne odpovede od nás nechce.
Preto jej ani nič k tomu nepíšem, je to zbytočne.

@ljzozv ja urazam prispievatelky? Kde??? Ony urazaju a zhadzuju autorku, ze je vadna, lebo neda sesternici z 10 kolena upratovat v dome a kocikovat bohvie kolko tyzdnove babatko 🤷‍♀️ a to najpodstatnejsie, ze nevedia komentovat k veci. Otazka bola jasna a zas len nevyziadane rady kto si co o nej mysli a ako zle robi. Ja si tiez robim po svojom a je mi uplne jedno, ci je s mojimi rozhodnutiami niekto ok.

danica2711
17. okt 2025

@anonym_autor jaaaaj, moja, ľahko sa ti vyskakuje, predvádza, aká si ty samostatná a schopná a ako kašleš na to, čo cítia iní (aj tvoji blízki), zakiaľ je všetko OK - ale raz môže nastať situácia (choroba, úraz, neprítomnosť manžela atď.), že ich budeš potrebovať a oni už nebudú mať záujem. Navyše sa správaš ako egoista až sociopat, trošku pribrzdi

galadriel90
17. okt 2025

@anonym_autor posli svoju rodinu ku mne, ❤️

autor
17. okt 2025

Dakujem za odpovede, pobavili

ljzozv
18. okt 2025
@zana124

@ljzozv ja urazam prispievatelky? Kde??? Ony urazaju a zhadzuju autorku, ze je vadna, lebo neda sesternici z 10 kolena upratovat v dome a kocikovat bohvie kolko tyzdnove babatko 🤷‍♀️ a to najpodstatnejsie, ze nevedia komentovat k veci. Otazka bola jasna a zas len nevyziadane rady kto si co o nej mysli a ako zle robi. Ja si tiez robim po svojom a je mi uplne jedno, ci je s mojimi rozhodnutiami niekto ok.

@zana124 autorka na nič neodpovedá, nič nevysvetlila.... Aj ty si len domýšľaš, čo myslela autorka pôvodným príspevkom, kľudne mohla byť najstaršia v rodine a starať sa o bratov alebo sestry...
Jej posledná reakcia je ako sa baví.
Takže je to zbytočná téma na rozprúdenie vášní.. 🤷‍♀️

anonym_a70e7d
18. okt 2025

Mám podobnú švagrinú. Tá sa dokonca na mňa vyvŕšila, že prečo dávam deti strážiť rodičom a svokrovcom. Že to dieťa sme si urobili my s mužom a je teda na nás, aby sme sa o neho starali a nejako si to zariadili. Potom ich dieťa nezvládlo nástup do škôlky, ona však musela pracovať. ...Ako myslíš, že to dopadlo? 🙃

anonym_905570
18. okt 2025

Odopierať starym rodicom a dalsej rodine vídať vaše dieťa je choré. Viac k tomu nie je co dodať. Dufaj ze ty svoje vnuca tak malo vídať nebudeš. 🤨

enmery
18. okt 2025
@ljzozv

@zana124 autorka na nič neodpovedá, nič nevysvetlila.... Aj ty si len domýšľaš, čo myslela autorka pôvodným príspevkom, kľudne mohla byť najstaršia v rodine a starať sa o bratov alebo sestry...

@ljzozv Píše, že bola najmladšia. Takže príspevok sa vzťahuje na bratov, sestry, starých rodičov a keďže neopovedala, z čoho by bola nervózna, dat dieťa pokocikovať polhodinu aspoň mame /ved môze ísť s ňou/, to hovorí všetko. O manželovi rodičoch ani nehovorím.

zana124
18. okt 2025
@ljzozv

@ljzozv druha veta: “Som posledné dieťa v rodine”…. Nic si nemusim domyslat, citam len s porozumenim. 🤷‍♀️

1sally12
19. okt 2025
@anonym_a70e7d

Mám podobnú švagrinú. Tá sa dokonca na mňa vyvŕšila, že prečo dávam deti strážiť rodičom a svokrovcom. Že to dieťa sme si urobili my s mužom a je teda na nás, aby sme sa o neho starali a nejako si to zariadili. Potom ich dieťa nezvládlo nástup do škôlky, ona však musela pracovať. ...Ako myslíš, že to dopadlo? 🙃

@anonym_a70e7d a nie je na vás aby ste sa starali? Presne tak, dieťa si si robila snáď lebo ste ho s mužom chceli a nie na to aby ste ho odkladali. Ja nechápem toto, to všetky babky sú také? Že zoberú dcére/neveste dieťa lebo ono ho chcú voziť? Oni už pred rokmi mali možnosť starať sa o svoje dieťa. Prečo si ho teraz silou mocou vynucuju od dcery/nevesty? Ja by som tiež nedala. Je to snáď moje dieťa a ja sa mám oňho starať. A nie aby kolovalo po celej rodine.

anonym_a70e7d
19. okt 2025
@1sally12

@anonym_a70e7d a nie je na vás aby ste sa starali? Presne tak, dieťa si si robila snáď lebo ste ho s mužom chceli a nie na to aby ste ho odkladali. Ja nechápem toto, to všetky babky sú také? Že zoberú dcére/neveste dieťa lebo ono ho chcú voziť? Oni už pred rokmi mali možnosť starať sa o svoje dieťa. Prečo si ho teraz silou mocou vynucuju od dcery/nevesty? Ja by som tiež nedala. Je to snáď moje dieťa a ja sa mám oňho starať. A nie aby kolovalo po celej rodine.

@1sally12 asi si nepochopila koniec môjho príspevku. V ňom je najväčšia irónia.

anonym_d1be27
20. okt 2025

Poznám z rodiny presne tento prípad , mamička sa išla s prepáčením "pokakať" zo svojho dieťaťa (dcéry ) ,nikto ho nemohol pokočíkovať , na ihrisku mu behala za riťou , ofukovala ho celý život , a kam tým dospela ? Z dieťaťa je 20 ročná žena , ktorá sa nevie zoznamovať s ľuďmi , na ZŠ ju utláčali lebo tam nemala mamičku ktorá by za ňu riešila . Teraz v dospelosti nevie ísť sama ani na úrad , ani k doktorovi , samozrejme nepracuje lebo by tam nemala maminku , je absolútne nesamostatná , partnera si nenájde nikdy predpokladám a nechcem vedieť čo nastane , ak jej mama umrie . Opičia láska ....

alex2018
20. okt 2025

@anonym_autor Ono je to taka prvotna euforia ked mas prve babatko- myslim ze vacsina z nas si to uzivala a je to uplne v poriadku ze si to chcete uzit sami. Da sa slusne komunikovat rodine, vysvetlit… ALE myslim ze by si mala brat ohlad aj na skutocnosti ze mozes otehotniet druhykrat ( aj ked beries HAK napriklad), mozes mat rizikove tehu kde uz si sama nepomozes tak lahko. Alebo mozes mat zdravotny problem ty, budes musiet ist do nemocnice alebo sa ti stane nebodaj nieco s druhym babatkom, budete musiet cvicit Vojtovku 4x denne- tiez skolky, choroby deti, kruzky- rozvazanie. Ti poviem ze pri 3 detoch si tu restiku uz tak neuzijes a budes vdacna ked ti niekto deti postrazi 😉 Alebo sa nieco moze stat aj tvojim rodicom a zrazu tu nebude nikto kto by ti pomohol. Jasne, musite to zvladnut sami ale kolkokrat ta potom napadne v duchu ze keby tu ta mama este bola a prisla mi pomoct? 🥲 Hovorim z vlastnych skusenosti…

Strana
z3