icon

Ako motivovať brata k zodpovednosti a práci?

3. sep 2024

Ahojte, uz podla nazvu tu pojde o mojho brata.
Skusim to nejako skratit. Rodicia rozvedeny, otec sa od nas dost vzdialil, minimalna komunikacia. Ja byvam vo svojom. Mama vo svojom.
Bracho bol v zahranici so svojou priatelkou a teras sa vratil na SR. Byva u mamy, nevie co chce, nehlada si pracu, nepomaha financne mame, neupratuje, len riady po sebe nechava, mokre uteraky atd, a hra stale videohry...mama plati najom sama, vari, upratuje, dokonca aj po nom lebo to s nim nehne, chodi do prace. Co mu mama povie aby spravil, ked ona bude v praci, nespravi. Potom len po nom vrieska, nadava a on ju ma tazko vpi. Viem ze je z neho uz cela zufala, nevie co ma s nim robit, aby zapojil ruku do domacnosti a prispieval na najom. Lubi ho, nechce mu robit zle veci a davat ultimata. Ale vidim ze je z toho dost nestastna a uz to nezvlada.
Ked ja pred nim spomeniem cokolvek o praci, najme atd...tak ma zacne ignorovat. Teraz som mu posielala ponuky prace a ani spravu len neotvoril...
Ani ja, ani mama nevieme ako mu to mame povedat aby to pochopil, ze nic zadarmo nie je, a treba po sebe upratovat a prispievat na najom...
Ako ho mame namotivovat? Alebo co mu povedat aby toto pochopil? Stretli stesa s tym niektora?
Za kazdu radu dakujem.

Strana
z4
personality
4. sep 2024

A kde si v tom príbehu ty? Chceš byť aktivistka, reálne nemáš čo urobiť. Mama nič nechce riesit, resp.neporiesi. Brat je doma podľa len 2 mesiace, možno má ťažšie obdobie, a lôžko si aj pracu hľadá len o tom nehovorí.
Prečo to Teba trápi? Ako Tvoje "trápenie" pomôže? Máš čo urobit'?

alexanderkovacs
4. sep 2024

Tak pomoz mame ho vyhodit z bytu 😉 napriklad , ked mamu mas s priliz dobeou dosou

autor
4. sep 2024

@bonboniera ja som o tom ani nevedela, pretoze a nimi uz dlho nebyvam. A mama do poslednej chvile tak isto nic nevedela. Nepovedal nic.

autor
4. sep 2024

@alexanderkovacs bohuzial, ja pracujem a nebyvam s nimi uz dlho. Byvam daleko.

autor
4. sep 2024

@personality po pravde ani neviem aku ulohu by som v tom mala hrat ja. Pre to som si pytala radu. Co mozem spravit? Co povedat mame? Co povedat bratovi? Treba citat.

autor
4. sep 2024

@alexanderkovacs vy by ste svoju dceru vyhodili z domu/bytu?

hopsas
4. sep 2024

@autorka ako tu čítam diskusiu ešte by som chcela dodať že moja mama.mojho brata z bytu nevyhodiila... Len mu povedala že ako dôchodkyňa už nemá na to aby sa starala o dvoch ľudí a tak sa oňho budem starať ja. Čiže preto brácho prišiel ku mne a moja starostlivosť bola taká biedna že si radšej našiel prácu. Chápeš.

siminick
4. sep 2024

@teki1 teki1 ti dobre píše, dnešná rozmaznaná mládež, od dobroty nevedia co robiť

alexanderkovacs
Autor odpoveď zmazal
apolka77
12. sep 2024

Nevidím to tragicky .
Píšeš, akoby bol doma 2 roky. 🙈
Tragický skôr beriem, že nemáte žiadny vzťah s bratom. Nič o ňom nevieš !
Nevieš čo v zahraničí robil, z čoho tam žil, prečo sa rozišiel s babou, ako sa cíti teraz a či ho niečo netrápi.
To mi príde kameň úrazu.
Možno ti to príde odveci , ale ak chces zmeniť brata k lepšiemu vybuduj si s ním vzťah . Zdravý súrodenecky.
Aby ti veril a cítil že mu chces dobre poradiť.
Áno, iste si sa ho na hore uvedené otázky pýtala..
..lenže, ešte raz, ak k Tebe nemá vybudovanú dôveru a vie že ho nebudeš vedieť pochopiť nečakaj že sa ti zdôverí.
Najskôr sa s ním bav o úplne obyčajných veciach ..nespomínaj prácu, atď...skús sa zaujímať ako sa cíti...choďte spolu von..športovať ..keď prídeš na navstevu hrajte spolu karty ..skús sa uvoľnit, zasmiať. Aby hneď nemusel utekať k x boxu len čo ťa uvidí, lebo nechce počuť tu sprchu výčitiek.
Čím viac budeš vyvolávať napätu atmosféru aj u mamy nepohnete sa ďalej.
Ja sama mám takmer 48 a takmer 22 ročného ...momentálne v zahraničí. Vrati sa sa začiatkom roka. Tiež bude musieť hľadať robotu a okolo toho ..no my sa rozprávame už od jeho 15 že robiť brigádovať treba..vie to sám..zároveň keď ma problémy zaujímam sa ...snažím sa ho podporiť ...toto je vzťah keď potom syn , brat neuteká ale vyhľadáva staršiu sestru pre radu či len tak spoločnosť. Rozprávajte sa. Komunikácia je základ. Možno teraz nebude chcieť nič povedať ,,ale daj mu čas že si tu pre neho..možno sa cíti sám ako kol v plote.
Neverí si, porovnáva sa s rovesníkmi , cíti sa looser, že nič nevie...to je veľmi stresujúce...ty ho svojimi otázkami ešte viac tlačis do pocitu som niktoš.
Zmeň stratégiu ..keď stúpame má tie isté hrable a nejde to je čas zmeniť hru a pravidlá.
Veľmi sa mi páčila odpoveď
@0silvia0 ..zmena pravidiel môže byť aj tá, že mama prestane variť a nakupovať ..chlapec sa bude musieť zariadiť..môže byť otravná keď doteraz bola milá ....a ty zas milá keď si doteraz bola otravná.

simi8658
Autor odpoveď zmazal
Strana
z4