Ako motivovať brata k zodpovednosti a práci?
Ahojte, uz podla nazvu tu pojde o mojho brata.
Skusim to nejako skratit. Rodicia rozvedeny, otec sa od nas dost vzdialil, minimalna komunikacia. Ja byvam vo svojom. Mama vo svojom.
Bracho bol v zahranici so svojou priatelkou a teras sa vratil na SR. Byva u mamy, nevie co chce, nehlada si pracu, nepomaha financne mame, neupratuje, len riady po sebe nechava, mokre uteraky atd, a hra stale videohry...mama plati najom sama, vari, upratuje, dokonca aj po nom lebo to s nim nehne, chodi do prace. Co mu mama povie aby spravil, ked ona bude v praci, nespravi. Potom len po nom vrieska, nadava a on ju ma tazko vpi. Viem ze je z neho uz cela zufala, nevie co ma s nim robit, aby zapojil ruku do domacnosti a prispieval na najom. Lubi ho, nechce mu robit zle veci a davat ultimata. Ale vidim ze je z toho dost nestastna a uz to nezvlada.
Ked ja pred nim spomeniem cokolvek o praci, najme atd...tak ma zacne ignorovat. Teraz som mu posielala ponuky prace a ani spravu len neotvoril...
Ani ja, ani mama nevieme ako mu to mame povedat aby to pochopil, ze nic zadarmo nie je, a treba po sebe upratovat a prispievat na najom...
Ako ho mame namotivovat? Alebo co mu povedat aby toto pochopil? Stretli stesa s tym niektora?
Za kazdu radu dakujem.
Prečo mu jednoducho nezbalí veci a nevyhodí ho z bytu ? Aj, keď je jeho matka, nie je predsa povinná živiť svojho dospelého syna a robiť mu doslova slúžku.
Áno urobila! Pre jeho dobro. To čo robí Tvoja mama je opičia láska a je spoluzávislá.
Jeden z mojich bratov tiež bol taký. Až raz mame praskli nervy zbalila mu kufor a posadila ho na vlak ku mne. Vedela že ja ho nebudem tak obskakovať ako ona a budem aj nájom.pytat ak si nenájde čo najskôr robotu. A našiel si robotu do týždňa lebo asi bol hladný alebo čo. Skrátka nebol to full servis ako mal doma u maminky. Už ma aj vlastné bývanie teraz...niekedy skrátka pri niektorých ľuďoch musíš veci riešiť razne.
Slaby si aj ty😉 U nas ked bol problem s bratom , skoro podobne. Dosiel som domov chytil som brata a "vyprevadil " pred bytovku a chod kam chces. Nedalnsom mu sancu. Ked nechce spolupracovat moze ist. Je dospeli, kedze robil mal by mat nasetrene aby vedel fungovat. Ked ma taky pristup tak dovidenia 🙃
Ja chcem povedať,len svoj pripad...Pred par rokmi som tahala dve roboty.Jedno stale zamestanie na tyzdnove smeny a brigadu popri tom pocas tyzdna a vikendov.Dopadlo to tak,ze som rok vydrzala chodit z jednej robity do druhej a spat maxilamne len 4 hodiny.A volny den som mala len 1 za celý týždeň.Po roku som brigadu nechala a ostala som len v HPP.A cely mesiac po tom co som odisla z brigady som bola len doma psychicky a fyzicky tak unavena,ze som chodila len do HPP a potom bola iba doma zavreta a venovala sa svojim konickom,svojim kniham a filmom a nikam som nechodila.Po par mesiacoch to preslo.Nemoze to byt podibny pripad po tom co sa on vratil domov
@zuzanka.zuzu uz skorej mal nabeh na toto, od puberty sa to v nom nejako zlomilo. Preto ma mrzi, ze je este horsi. A za tie 2 mesiace katastrofa.
@janickacrazy presne tohto sa bojim. Tak to riesim, zakial to je cerstve. Lebo by to mohlo trvat roky. A Bracho by sa mohol dostat do väcsich problemov.
@vakatko suhlasim, pre to to riesim.
Kto ho zivil vobec netusim, o tomto mi nikdy nerozpraval.
@bonboniera neviem, bohuzial
@hopsas ako teraz brat vnima tvoju mamu? Rozpravaju sa? Je na nu za to nahnevany?
@alexanderkovacs ja? Preco ja? Ja jeho rodic nie som. U mna nebyva. Ja mu mozem tak max dohovorit. A so mnou sa tak ci tak nebavi 😉
@madielilly on mal nabeh uz skorej na takyto pristup k veciam. Vtedy ked chodil do skoly. Je to flegmatik. Ja sama som uz vtedy tusila ze sa bude mat on aj ludia okolo neho zle. Preto som sa odstahovala na vlastne. Aby som toto nemusela riesit. Ale predsa k tomu prislo, pretoze ma to mrzi. Aj kvoli mame ma to dost trapi.
Podľa mňa prišiel po rozchode zničený a to ako funguje (nefunguje) je nesprávne, ale dostali ste sa do začarovaného kruhu. Tak ako tebe vadí jeho aktuálne rozpoloženie, aj jemu musíš strašne liezť na nervy ty aj s mamou, keď doňho hustíte, mama vrieska. To vyvoláva u neho protireakciu, sama to vidíš. Ja by som poradila inak, do konca septembra ho neriešte, nič mu nehovorte, nech mama obmedzí starostlivosť a potom sa s ním ONA rozumne a s kľudom porozpráva, čo ďalej, aké sú jeho predstavy. Tam može prísť už priestor aj na ultimáta, s normálnym časovým plánom a po dohode ho zase nechať, nech sa aktivizuje sám, nie dozerať, či už hľadá a pod. Pri nesplnení dohody ziaľ trvať na dôsledkoch. Riešiť to ale musí takto mama.Ty si sestra, nebývaš s ním, nemáš mu čo dávať nevyžiadané komentáre. Možno sa dovtedy zobudí v ideálnom prípade aj sám. Veď je u mamy dva mesiace a je leto, trh práce stagnuje. A je to mladý chalan. Z prvotného opisu som si stratený prípad predstavila ako starého mládenca, ktorý takto žije roky.
Ja poznám tiež taký prípad, mama mäkká na syna...prišiel brat, nevedel sa na to dívať ako sa zle správa k ich mame, pekne ho zbalil a chalan išiel ku kamošovi.
S tým trhom práce je to pravda. Ak bol doma cez prázdniny, to je v poriadku. Ľudia dovolenkujú a trh práce sa prebúdza koncom augusta a začiatkom septembra. Teraz by mal ale chlapec zabrať, začnú pohovory.
Ja súhlasím s vāčšinou odpovedí, syn sa musí zmobilizovať, nájsť prácu a podieľať sa aspoň finančne na chode domácnosti. A som prekvapená, lebo minule v debate o prispievaní do domácnosti veľa žien písalo, že ony od dospelých detí nechcú finančný príspevok kým u nich bývajú.
@anonym nie je na mamu nahnevaný a ani nikdy nebol ...bral to ako fakt že sa už oňho nebude starať a musí sa sám o seba postarať
Tak že milemu zbalí kufre a páči sa, si samostatný a zodpovedný a hlavne dospelí človek.
@ina2405 tak ale tie dospelé deti pracujú, podieľajú sa na upratovaní domácnosti, šetria si peniaze na hypotéku , možno preto rodičia nechcú aby prispievali, lenže toto je úplne iný prípad
@janickacrazy toto je extrém, ale stále si neviem predstaviť, že by sme tri dospelé deti (2 muži a 1 žena)bývali u rodičov a nedali nič. A to v jednom období aj bolo, že sme bývali ešte všetci u rodičov.
@ina2405 tak samozrejme záleží na dohode deti a rodičov, pokiaľ rodičia sú s tým v pohode, tak to problém nie je, my sme tiež tak bývali nejaký čas a naši peniaze nechceli, lebo sme stavali dom a vedeli, že čím skôr nasetrime, tým rýchlejšie sa odstahujeme, čiže brali to ako pomoc pre nás
Príde mi dosť bizarne ze na jednej strane ofukujes neschopného brata a riešiš ako mas ty namotivovat dospelého človeka aby sa choval ako dospelý a na druhej strane ani nevieš ČI pracoval a to je to tvoj brat 🤷♀️
Ale aby som aj písala k veci, súhlasím s ostatnými co hovoria ze keď to matka toleruje, nezmení sa nic.
@teki1 nakoniec skončí ako moja krstná. V čase kovidu ona pracovala v zahraničí aby živila dve svoje plnolete deti a aj jedného nádejného zaťka. Z DE, kde robila upratovačku im posielala na nájom, nákupy atd.... S mladými to ani nehlo. Vrátila sa domov, našla si prácu tu, za minimálnu, niekde pri páse, a až do júna tohto roku tam pracovala aj s jedným svojim dieťaťom. Druhé sa zamestnalo ako nejaký krupier či také čosi. Samozrejme ani jeden jej z výplaty nič nedával. To dieťa čo pracovalo s ňou posiela 1/3 výplaty pre útulky so psami, ďalšiu časť dáva na dlhý lebo šak načo sa evidovať na upsvare keď nepracujem a poslednú časť tíska do kozmetiky a internetových nákupov oblečenia . Druhé si lieta po dovolenkách, kúpil si jazdenku Audi a kopec "vymoženosti k PS5 aby sa mohol hrajkat. A ona zo 700€ platí inkaso a všetky poplatky, plus stravu a drogériu a ešte aj veterinára a lieky pre psov, ktoré domov natiahlo prvé dieťa... "Deti" majú 33 a 30
Jeho treba vypakovať aj keď si prácu nájde, s prácou sa nič nezmení, len to že do práce prestane chodiť..
Milá autorka,chápem že ťa to trápi, ale ty na Tom celom nič nezmeníš, len to , že toto správanie tvojej mamy a brata ťa zničí, vycicia energiu z Teba a aj tak bude všetko na rovnako. Komu niet rady tomu niet pomoci. Prístup tvojej mamy je povedala by som nezrelý a naivný. Nepomozes jej. Keď ona sama nechce dodržať ultimáta, dožadovať sa dodržiavania nejakých pravidiel pre svojho syna...ty jej nepomozes. Tvoj brat potrebuje padnúť na dno, ale maminka mu to nedovolí....žiaľ. ja by som to na tvojom mieste už neriešila, lebo na to nemáš páky, a len ťa to bude vnútorne trápiť. Určite by som takému synovi nevarila, neživila ho, neprala mu, a nedala mu ani cent. Ignorovala by som ho, pokiaľ by sa nespamätal a keď by to bolo už neúnosné, žiaľ vymeniť zámky. Inej cesty niet.
@bonboniera nie, neviem ci tam pracoval. Ako ho mam podla vas donutit aby mu to povedal? Ocividne sa o tom rozpravat nechce, ked mi to nepovie.
Ano, aj ja suhlasim s ostatnymi. Ale ako by moja mama povedala, nerozumiem tomu, lebo nemam deti.
@majusik1304 dakujem pekne, suhlasim
@majulino a presne takto nechcem aby dopadla moja mama
A to ste sa ho pred odchodom ani ty ani matka nepýtali co tam bude robiť? Neviem, mne toto dôjde cele divne 🤷♀️ každopádne držím palce, nech sa mama uvedomí a narobí s nim poriadky, v inaksom prípade kto chce kam …

Ty nevieš či v tom zahraničí pracoval ?