Ako motivovať deti, aby pomáhali v domácnosti?
Práve som si poplakala. Není to po prvý raz.Urcite je chýba vo mne.Moje deti nerobia v domácnosti absolútne nič a ak konečne niečo začnú robiť, vydrží im to 5 - 10 minút a sadnú si.Ex bol taký istý.Doma nikdy nič.Zacinam si myslieť že je chyba vo mne.Akym spôsobom mám toto vyriešiť? Skúšala som už všetko možné.Dokonca aj keď mám nejaký zdravotný problém tak nepomôžu.Od malička som ich viedla ku práci, pokým boli malí tak s radosťou pomáhali.Upratali si hračky, dávali oblečenie do pračky, miešali cesto alebo umývali stôl a podobne.Prisla puberta a koniec.Po príchode domov sa nepreoblečú, oblečenie hádžu rovno na podlahu.Nedopiju mlieko a nechajú ho skysnuť, kópia sa odpadky a riady v ich izbách.Čokolvek vyberú, nevrátia naspäť.Vzdy keď prídem z práce len si vzdychnem aký je opäť bordel v obývačke, kuchyni, kúpeľni.Mam zamestnanie kde pracujem manuálne, celú smenu stojím a pracujem.Vela razy v preplnenom autobuse stojím.Pridem domov a opäť robota.A ak to neurobím, tak iba trpnem kto príde do bordelu a budem v hanbe.
Jasné, že tvoja chyba. Netreba plakať, ale konečne začať riešiť veci. Koľko že to majú rokov?
Preco by si ,,bola v hanbe"? Daj im to do izby a zavri dvere.
Dostavaju vreckove, kupujes im oblecenie, platis mobil a pod? No tak uz by nedostali nic z toho, kym neprispeju do domacnosti tiez
začni tým že im tie veci na oblečenie necháš, uvidíme či si špinave smradlave obleču
neupratovala by som
pripadne by som napisala rozpis na dvere kto kedy čo bude robit ak nie prestavam nakupovat, varit ,prat
bud pomôžete alebo ...
stále to môžeš napravit, oni vedia že si povzdychneš a urobíš
puberta je tažká ale da sa s nou pracovat, myslim že poznamky ake ma veci na sebe od inych môže zabrat
no, ako z toho von… len výchovou. dôslednosťou. a hanba, nehanba, nerob im slúžku. pekne si ich zavolaj, trvaj na tom aby to urobili, alebo nech to zoberú k sebe do izby 🤷♀️ žiaden servis, bez pomoci sa nenajedia, nebudú mať veci vyprané a vyžehlené…🧐
@anonym_autor ja by som po nich neupratovala. Vydrz tyzden-dva neupratovat po nich. Prid domov, lahni do postele a oddychuj. To bude sok.
Tak musia mat hranice. Robia len to co im tolerujes.
Su to sice deti ale domacnost je spolocna. A dat im "pracu" ktora by mala byt viac menej automaticka tak.... vziat mobil alebo vypnut wifi.
jednoducho ich zavolat do kychyne, postavit sa d dveri a pockat kym za sebou upracu. To iste kupena, obyvacka. V ich izbach nech maju bordel aky len chcu. Co sa nedostavi do kosa na spinave pradlo, to sa neoperie. To co neodnesu do kuchyne a neumyju, to nech tam ostane. Ked nebudu mat z coho jest, tak sa spamataju. Chybu si spravila na zaciatku, ked prestali robit to co robili. To aby to zas zacali robit je len o tvojej doslednosti.
Ozaj a ich otec? Tiez ta ma za sluzku?
Nič by som im nenavarila, neoprala.... Neboj sa. Spamätali by sa. Viem, že je jednoduchšie to spraviť za nich. Lebo je to hneď . Ale ako vidíš, nevypláca sa to. Takže neplač a pritvrď
Aké následky pocítia v dôsledku svojho konania/nekonania?
Keď sa nič nedeje lebo ty za nich všetko "vyriešiš" nemajú dôvod niečo na sebe meniť.
Čo na to tvoj manžel dohovorí im, priloží ruku k dielu alebo je rovnaký ako deti?
Prestala by som platiť za mobil a internet ani žiadne vreckové by nedostali, kým by nepohli zadkom. Oprala by som iba sebe a aj navarila iba sebe atd
To čo mi tu píšete už som všetko za tie roky vyskúšala a nič s nimi nepohlo.Maju 14 a 17 a pol roka.Momentalne im už niekoľko mesiacov nedávam vreckové a dnes som im povedala že na Mikuláša dostanú 1 sladkosť a nič viac.
@anonym_autor spytala si sa narovinu preco? s kazdym osamote? neargumentuj, nechaj ich rozpravat. Az ked povedia, ako to vnimaju, potom povedz,
ze zial, neporiadok je nedzravy, hrozia aj bakterie, atd.
Ak neupraces, nebude mobil. Beriem ti mobil. Ak nechas skysnut mlieko, nebude videohra, nepojdes nikam von, budes za trest doma.
Mam ta velmi rada a fakt chcem aby si bol zdravy ale tiez aby si bol pripraveny, ked pojdes na vysoku skolu, a do prace, sam sa o svoj byt starat.
A potrebujem,
aby si mi ozaj pomahal, toto je nas domov, nenic ho zanedbavanim.
Normálne, vyprať iba to, čo nájdeš v koši na prádlo, riady umyvaj len tie, ktoré sú v kuchyni, Izby by som im neupratala, nech smrdí, kysne tam, čo chce. Nemusíš vrieskať, prosiť, žobrať, len buď dôsledná, im to dôjde. Myslíš, že mesiac nevydržiš?
Vypínam im aj wifi, nič si z toho nerobia.Idu ku kamarátom.S mužom už nežijeme spolu, on tiež nikdy nič nerobil.Asi je chyba vo mne.Bolo to asi dôslednosťou, neviem.Ale časom som aj vydržala neupratat po nich ale nič sa nezmenilo.Bolo u nás už aj tak že nebolo z čoho ani sa najesť, napiť.Začalo to po pár dňoch zapachat a plesnivieť, nakoniec som to umyla.Ked som im prestala prať, pokazili pračku, lebo pravidelne nevyberali z vreciek veci.
@anonym_autor spytala si sa narovinu preco? s kazdym osamote? neargumentuj, nechaj ich rozpravat. Az ked povedia, ako to vnimaju, potom povedz,
ze zial, neporiadok je nedzravy, hrozia aj bakterie, atd.
Ak neupraces, nebude mobil. Beriem ti mobil. Ak nechas skysnut mlieko, nebude videohra, nepojdes nikam von, budes za trest doma.
Mam ta velmi rada a fakt chcem aby si bol zdravy ale tiez aby si bol pripraveny, ked pojdes na vysoku skolu, a do prace, sam sa o svoj byt starat.
A potrebujem,
aby si mi ozaj pomahal, toto je nas domov, nenic ho zanedbavanim.
@anonym_76d3ed Takýmto veľkým deťom už mobil nezoberieš.
@anonym_autor vypnut wifi a zrusit ineternet na mobiloch. Zapne sa kazdy den, az ked bude upratane. Kludne si tu wifi budem nosit v kabelke do prace 🤣🤣🤣. Mobil vies ovladat maj family link android a iphone ma vlastnu uz v mobile. Ked ma naseru vypnem im ho na dialku 😜 mame vsetci iphone. Inak si to neviem predstavit, ze nic nespravia. Ja prave cakam, kedy pridu z vonku, lebo je bordel v kuchyni, mycka skoncila. A nebudem ju upratovat aj ked ma uz hodinu vola kuchyna, ze Ved to uprac. A ja sa branim. Inak ich nic nenaucim a potom mi budu nevesty hundrat 🤣🤣🤣.
A ta jedna sladkost im je načo?Nic by som im nedala a spravila presne to co ti tu radia.Budu jest zo špinavých tanierov a nosiť smradlave veci
To čo mi tu píšete už som všetko za tie roky vyskúšala a nič s nimi nepohlo.Maju 14 a 17 a pol roka.Momentalne im už niekoľko mesiacov nedávam vreckové a dnes som im povedala že na Mikuláša dostanú 1 sladkosť a nič viac.
@anonym_autor a ako dlho si to vydrzala, po kolkych dnoch si to vzdala a spravila to za nich? Nasa mama to vydrzala mozno mesiac, kym mi docvaklo, ze preto si nemam co obliect, lebo vsetko je na kope v mojej izbe. Zasluzi si medailu za svatu trpezlivost ale zabralo. A zrazu som zistila aj to kde je pracka a ako sa obsluhuje.
Aké následky pocítia v dôsledku svojho konania/nekonania?
Keď sa nič nedeje lebo ty za nich všetko "vyriešiš" nemajú dôvod niečo na sebe meniť.
Čo na to tvoj manžel dohovorí im, priloží ruku k dielu alebo je rovnaký ako deti?
@anonym_21bd81 Ver, že som vyskúšala hovičo. Vypnutá wifi, nedávam vreckové, dokonca som nezaplatila školský výlet za vulgárny prejav a silné trieskanie dvermi. Nič nepomáha.Asi si aj vydýchnem keď budú dospelí a budú bývať inde.Takto si ani cez víkendy neoddýchnem
Vypínam im aj wifi, nič si z toho nerobia.Idu ku kamarátom.S mužom už nežijeme spolu, on tiež nikdy nič nerobil.Asi je chyba vo mne.Bolo to asi dôslednosťou, neviem.Ale časom som aj vydržala neupratat po nich ale nič sa nezmenilo.Bolo u nás už aj tak že nebolo z čoho ani sa najesť, napiť.Začalo to po pár dňoch zapachat a plesnivieť, nakoniec som to umyla.Ked som im prestala prať, pokazili pračku, lebo pravidelne nevyberali z vreciek veci.
@anonym_autor Tomu nerozumiem, prečo ich učíš dávať veci do práčky? To tam nahádžu čokoľvek a veselo sa perie? To je blbosť nejaká nie? A to mali všetky riady v izbe? To už je tiež nejaká blbosť však. A áno aj u muža si bola na vine ty, asi si slúžkovsky typ.
A ta jedna sladkost im je načo?Nic by som im nedala a spravila presne to co ti tu radia.Budu jest zo špinavých tanierov a nosiť smradlave veci
@anonym_32531f Asi aby sa chúdence necítili nemilované.
@anonym_autor a ako dlho si to vydrzala, po kolkych dnoch si to vzdala a spravila to za nich? Nasa mama to vydrzala mozno mesiac, kym mi docvaklo, ze preto si nemam co obliect, lebo vsetko je na kope v mojej izbe. Zasluzi si medailu za svatu trpezlivost ale zabralo. A zrazu som zistila aj to kde je pracka a ako sa obsluhuje.
@viestta 6 dní som nechala neumyte riady. Boli horučavy, už sa robila plieseň a zapachalo to, musela som všetko ručne umyť a potom som to ešte dala na vysokú teplotu do umyvačky.
@anonym_autor veľmi ma mrzí ako vám je z toho. Nie vždy je to úplne o výchove. Puberta je mavadlo samé o sebe a jednoducho musí prejsť...
Inak máte aký vzťah?
Viete chýba im aj pevná muzska ruka a nech robíte čokolvek nie ste v pozícii zastať ju.
Mám nápad - dedko , váš otec , keby prišiel domov narobiť poriadky? Alebo ujo ? Proste nejaký muž ku ktorému vzhliadaju nemusí to byť ich otec.
Alebo varianta , keď budete všetci v dobre nálade , viete jeden je už dospelý čoskoro a 14 ročná má rozumu až až. Povedať im narovinu to čo tu , že robíte , že ste unavená a že sa môže hocičo vám stať keď nebudete aj vy oddychovať. Nebavit sa s nimi uZ ako s deťmi ale ako s dospievajucimi ktorý si to už môžu uvedomiť ( ja som si takéto veci uvedomila až v 25 a teraz časom keď mám svoje deti že ako to bolo mojej mame keď som papulovala atď).
Na každé dieťa niečo platí aj na to úplne čo povie rodič že určite na neho neplatí nič. Na každé....
Možno im niečo chýba, nepoznáme ich ale buď nech zakročí nejaký muž z rodiny alebo úprimný rozhovor a nastavenie systému kto čo bude robiť. Držím vám palce , keby môžem idem vás objať. Viem ako vám musí byť. A nezastavam názor že vy ste za všetko vinna lebo nie ste.
@anonym_21bd81 Ver, že som vyskúšala hovičo. Vypnutá wifi, nedávam vreckové, dokonca som nezaplatila školský výlet za vulgárny prejav a silné trieskanie dvermi. Nič nepomáha.Asi si aj vydýchnem keď budú dospelí a budú bývať inde.Takto si ani cez víkendy neoddýchnem
@anonym_autor Kedy pomohlo vyhrážanie, zakazovanie, iba odsúvaš riešenie. Rozprávate sa inak normálne? Diskutujeme? Vieš, čo robia, s kým? Darí sa im v škole? Majú dobré vzťahy?
@anonym_autor Tomu nerozumiem, prečo ich učíš dávať veci do práčky? To tam nahádžu čokoľvek a veselo sa perie? To je blbosť nejaká nie? A to mali všetky riady v izbe? To už je tiež nejaká blbosť však. A áno aj u muža si bola na vine ty, asi si slúžkovsky typ.
@gribka1 Skúšala som im aj neprať. Tak si dávali prať sami a dopadlo to zničenou pračkou.Riady boli v kuchyni ale aj v ich izbách. Kolegyňa mi povedala aby som vyskušala nič neumyt a nevarit. Proste s deťmi nepohlo nič.
@viestta 6 dní som nechala neumyte riady. Boli horučavy, už sa robila plieseň a zapachalo to, musela som všetko ručne umyť a potom som to ešte dala na vysokú teplotu do umyvačky.
@anonym_autor teraz uz nie su horucavy, mozes to neumyvanie riadov pokojne vyskusat znova, a vydrz mesiac. A nevar im.
@anonym_autor Kedy pomohlo vyhrážanie, zakazovanie, iba odsúvaš riešenie. Rozprávate sa inak normálne? Diskutujeme? Vieš, čo robia, s kým? Darí sa im v škole? Majú dobré vzťahy?
@gribka1 Samozrejme rozprávame sa.Inak máme dobré vzťahy aj sa dobre učia.Len prevažuje lenivosť, buď odpozorovali otca alebo som ja nebola dôsledná
Nebola so pred časom ešte aj v nemocnici?
Ak áno ani to s nimi nehlo?
Potom na nich už len malý dvor a veľký bič.
@anonym_autor napisem ti to na rovinu. Sama si za to mozes. Nie si dostatocne dosledna a ani razna. Neexistuje aby sa mladi pani nezdvihli a nesli upratat kuchynu ked poviem, ze treba upratat. Taku prednasku by si vypoculi, ze by im v hlave hucalo este tri dni. Ja sa poznam, so mnou nebude nacvicovat ani vlastne dieta. Viem kedy uz konci tolerancia k jeho individualite a potrebam a zacinaju MOJE pravidla.

a čia je to vina, čia?