icon

Ako motivovať deti, aby pomáhali v domácnosti?

8. nov 2025

Práve som si poplakala. Není to po prvý raz.Urcite je chýba vo mne.Moje deti nerobia v domácnosti absolútne nič a ak konečne niečo začnú robiť, vydrží im to 5 - 10 minút a sadnú si.Ex bol taký istý.Doma nikdy nič.Zacinam si myslieť že je chyba vo mne.Akym spôsobom mám toto vyriešiť? Skúšala som už všetko možné.Dokonca aj keď mám nejaký zdravotný problém tak nepomôžu.Od malička som ich viedla ku práci, pokým boli malí tak s radosťou pomáhali.Upratali si hračky, dávali oblečenie do pračky, miešali cesto alebo umývali stôl a podobne.Prisla puberta a koniec.Po príchode domov sa nepreoblečú, oblečenie hádžu rovno na podlahu.Nedopiju mlieko a nechajú ho skysnuť, kópia sa odpadky a riady v ich izbách.Čokolvek vyberú, nevrátia naspäť.Vzdy keď prídem z práce len si vzdychnem aký je opäť bordel v obývačke, kuchyni, kúpeľni.Mam zamestnanie kde pracujem manuálne, celú smenu stojím a pracujem.Vela razy v preplnenom autobuse stojím.Pridem domov a opäť robota.A ak to neurobím, tak iba trpnem kto príde do bordelu a budem v hanbe.

autor
8. nov 2025
@0silvia0

@anonym_autor teraz uz nie su horucavy, mozes to neumyvanie riadov pokojne vyskusat znova, a vydrz mesiac. A nevar im.

@0silvia0 Neviem či nevarit dlhodobo je v poriadku.Aby som nemala problém so socialkou

gribka1
8. nov 2025
@anonym_autor

@gribka1 Skúšala som im aj neprať. Tak si dávali prať sami a dopadlo to zničenou pračkou.Riady boli v kuchyni ale aj v ich izbách. Kolegyňa mi povedala aby som vyskušala nič neumyt a nevarit. Proste s deťmi nepohlo nič.

@anonym_autor tu pomôžu len dohodnuté pravidlá a tvoja dôslednosť. Žiaden zázrak sa neudeje.

autor
8. nov 2025
@anonym_54309d

Nebola so pred časom ešte aj v nemocnici?
Ak áno ani to s nimi nehlo?
Potom na nich už len malý dvor a veľký bič.

@anonym_54309d Nie, nebola som v nemocnici . Ale ak sa stane napr.raz za rok že chytím chrípku tak po 2 dňoch je to čisté zúfalstvo, celý byt zabordelovany

viestta
8. nov 2025
@anonym_autor

@0silvia0 Neviem či nevarit dlhodobo je v poriadku.Aby som nemala problém so socialkou

@anonym_autor vsak uvar, nechaj v hrnci ked nemas ani jeden cisty tanier, do ktoreho by si to nalozila. Naber sebe, najedz sa. Oni nech sa zariadia ako chcu. Ked sa budu pytat tak s kludom anglicana im odpovedz nech sa zariadia, ty si navarila, a tym tvoje povinnosti skoncili.

gribka1
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Nevariť je hlúposť, proste ich vychovaj, ak povieš, že odneste veci z izby do kuchyne, že čakáš, kým to neurobia, čo sa deje?

pokemonkaa
8. nov 2025

Tvojou situáciou mi pripomínaš moju švagrinú, ktorá má dvoch synov (17- a 15-ročného) a tiež si s nimi nevie dať rady. Čuduje sa, že jej nechcú pomáhať, pritom ich k tomu nikdy poriadne neviedla. Keď boli malí, ešte sa snažila, ale neskôr začala robiť všetko za nich. Teraz len narieka, že nič neurobia, ale oni to jednoducho nikdy nemali v návyku.
Ja sama mám doma dvoch synov, 18 a 13ročného. Aj oni skúšajú, kde sú hranice, ale vedia, že pomoc v domácnosti či na dvore je samozrejmosť. Upratujú si izby, pomáhajú v záhrade, pri pílení dreva... Nie je to vždy bez rečí, ale vedia, že v rodine musí každý priložiť ruku k dielu.
Nikdy nie je neskoro začať s výchovou – aj keď sú deti v puberte, stále nás potrebujú. Puberta je pre rodiča „čarovné“ obdobie. Deti skúšajú našu trpezlivosť. Ty si rodič, ty si autorita a to musia tvoji synovia pochopiť. Ak chceš, aby ťa počúvali a viac pomáhali,
stanov jasné pravidlá – každý má svoje povinnosti a za ich nesplnenie nasleduje primeraný dôsledok, buď dôsledná – keď niečo povieš, platí to, chváľ, keď sa snažia, zapájaj ich do rozhodovania – nech majú pocit, že ti na ich názore záleží a ak nechcú spolupracovať – obmedz mobil, internet, vreckové...
A také niečo, že „takým veľkým deťom už mobil nezoberieš“ – to nie je pravda. Ten mobil im dala mama, takže máš právo určiť, kedy a ako ho budú používať. Ty, ako rodič musíš mať posledné slovo. Buď pevná, spravodlivá, ale snaž sa riešiť veci pokojne, aj keď viem, že to nie vždy býva jednoduché.

anonym_340352
8. nov 2025

@anonym_autor ja som prestala variť a umývať riady. Najprv si vybrali tanier z umývadla aj s príborom a za 3 dni umývali riad už pravidelne
Tiež sa učím na vlastnej hlúposti, ale začali to robiť keď prišli do puberty až. Ale so mnou nepohnú, tiež žijem bez muža, a nie je to ľahké

danica2711
8. nov 2025

@anonym_autor nehnevaj sa, ale dobré vzťahy nemáte. Takáto ignorancia, takéto obrovské nerešpektovanie matky, takáto ľahostajnosť voči jej želaniam/príkazom nie je znakom dobrých vzťahov. Asi by bolo treba začať rozhovormi o vašich vzťahoch ako takých a skúsiť prísť na to, prečo sú takí. Ak to nepomôže, tak nejaká psychologická poradňa, pretože to, čo sa u vás deje, je už fakt extrém. Neviem si predstaviť, že by sa vlastné deti ku mne takto chovali

0silvia0
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor 14 a 17rocni si vedia uvarit aj sami, ja nepisem, aby ste mali prazdnu chladnicku. Kup suroviny a nech sa staraju. Popripade uvar nedelny obed a zvysok tyzdna nech sa posnazia.
Ty mas tiez pravo oddychovat ked prides z prace tak ako oni oddychuju ked pridu zo skoly. Bud budete udrziavat domacnost vsetci, alebo budete lezat doma vsetci v bordeli, toto im treba vysvetlit.
Ale niekde sa stala chyba, ked su takito flegmaticki. Ja som to s deckami v tomto veku robila tak, ze oni mali napady co budeme varit, tak sme spolu varili podla youtubovych receptov. Bolo to take nenasilne. Hucanie a rozkazy nikdy nepomahaju, pomahaju spolocne aktivity a zaujem o nich. Pri spolocnom upratovani sme sa rozpravali, pustali mi hudbu, ktora sa im pacila. Proste som sa im vzdy snazila tie neprijemne aktivity sprijemnit a casto sme ich robili spolu.

anonym_c73a73
8. nov 2025

@anonym_autor a k otcovi chodia?

autor
8. nov 2025
@anonym_c73a73

@anonym_autor a k otcovi chodia?

@gribka1
@anonym_c73a73 Otca vidia len pár krát do roka. Moc o nich veru nemá záujem.Ma ďalšie deti s inou ženou a veľa času mu berie jeho firma.

oslo1
8. nov 2025

Vies co, zbal ich a odnes otcovi, normalne na surovku, ze ty si unavena a ty si potrebujes oddychnut.
ANo, su to tvoje deti, ale su to aj tvojho otca deti. Tak nech sa teraz zo 2 tyzdne stara.
MOzno sa zobudia a mozno tam zostanu. Ked ti ich otec nebude chciet zobrat, tak povedz, ze ty ich tiez nechces. A mozte sa stretnut na sude na striedavej starostlivosti.
Ja sa tiez priklanam k nazoru, ze nemate dobre vztahy ked na teba zhora kadia, ked vidia, aka si vyflusnuta z roboty a s nicim nepomozu.
Ja by som im nic neoprala, zakazala by som pouzivat pracku, popripade, keby pokazili pracku, tak by som si s kludom anglicana odniesla raz za 2 tyzdne bielizen oprat do samoobsluznej pracovne a oni nech sa staraju.
A ked nechali spinave riady v kuchyni, no tak kup 2 velke lavore a supni im to do izby.
ja som roky sharovala dom a teda naucila som sa velikanskemu obrneniu a kompromisom.
Urob si cistu zonu vo svojej izbe, kde nebudu moct vstupovat. Zbytok bytu bude mat harmonogram upratovania. Len raz by po sebe osraty zachod neumyli, tak by som im hodila hajzlovu kefu do taniera.
Ty udavas dynamiku a hranice rodiny. A tiez si myslim, ze si nebola dosledna. Aj moja mama bola taka, z brata vychovala blbca, co nic nevedel, ja som odisla z domu a starala sa o seba.

januska12323
8. nov 2025

Prepáč ale kým ich necháš po tebe dupať budete mať doma bordel stále. Začni si vážiť sama seba. Zajtra zvolaj rodinnú radu, každému daj na starosti nejaké domáce práce, vycap to na chladničku a ak nezačnú robiť čo treba môžu jesť trebárs aj zo zeme v špinavých handrách. Pokazili práčku? Predaj ich veci a kúp za to novú.

anonym_c73a73
8. nov 2025
@anonym_autor

@gribka1
@anonym_c73a73 Otca vidia len pár krát do roka. Moc o nich veru nemá záujem.Ma ďalšie deti s inou ženou a veľa času mu berie jeho firma.

@anonym_autor tak ako pise vyssie zbal ich a posli k otcovi. Potrebuju sokovu terapiu. Bud tam zostanu alebo sa zobudia. Jednodno dieta bude mat 18 potom s nim uz nepohnes. Urobila si co si vedela. Deti maju tiez sbojr povinnosti ked tomu nerozumeju nech idu k otcovi.

anonym_a16504
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
uplne suhlasim s oslo 1! Odcez ich k tatikovi, ved jeho zena aj on s nimi zatocia! A kludne si hod ziadost o tu striedavku!
Vsetjy taniere a podobne by som odniesla do pivnice, oznamila, ze su predane! Pre seba by som kupila plastovy tanier, pohar a mysku, pre nich tiež. Neumyju si? Smola, nenajedia sa!
Kto im plati pausal na telefon? Prestala by som.
A garantujem ti, ze tymto debilizmom urcite pokazia kompletne aj fingovanie tatíkovej domacnosti! A vtedy bude rozšambo 😏.
A je im prilis dobre spratkom! Ako sorry, ty si ides dusu vyplut a ono si lenivy??
JA som bola leniva a neporiadna ale taku nehrali aby som toto stvarala! Aj sme v 14tich uz uvarili, uoratali, oprali a este aj tie blbe ryfle sme prali v rukach!
Zial mamin druhy muz bol alkoholik a mali sme so sestrou uplne ine problemy, niezo zabordelovať domacnost. Nasim cielom bolo co najrychlejsie hned po skole odist z domu.
To by bolo teda este ze robit bordel.

ivangeline
8. nov 2025

Dôslednosť a trpezlivosť. Keďže si na ne sama a otec nie je poriadkumilovný, tak je to určite o niečo ťažšie. Ja som sa tiež doma nepretrhla ale deti vediem od mala a snažím sa zahryznúť do jazyka, keď pomáhajú, i keď vlastne je to polovičná pomoc alebo urobia pri nej viac bordelu. :D My doma sme mali aspoň zaužívanú upratovaciu sobotu, tak som vedela utrieť prach vo svojej izbe, vysávala som a raz za čas tonu kuchynského riadu vyniesla z izby. :D :D

anonym_25b7fb
8. nov 2025

Ja mám to isté doma, takmer 14 ročnú dcéru a môžem ziapat, prosiť, dohovárat, milo,krikom. Nechce robiť nič.

anonym_76d3ed
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_76d3ed Takýmto veľkým deťom už mobil nezoberieš.

@anonym_autor ale zoberies. len treba pevnost - mozno sa o tom porad s rodinnou psychologickou, alebo terapeutkou pre teenagerov.... a tiez, nemusis ho brat. mozes sa spytat ich na ich dovody.

sara07
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ako že ta detičky pôjdu natret na socialku že si nenavarila 😂😂 to nemyslíš vážne
alebo žeby otcovi to vadilo, zbalila detičky vysadila pred domov otca ,na uži si aj ty ked dostanete všetci rozum môžeme sa bavit o pravidlach
ja som začala varit ako špenatova halušky, šalatovu polievočku a same take "lakocinky " s tým že ked on nevie niektoré veci tak ani ja neviem , ako mesiac sme bojovali potom to vzdal pubertak ked mu došli zásoby a vreckove
kamoška surovo chceš net plat si , chceš hbo zaplat si ... a pekne si pubertačikovia rozmysleli načo idu davat vreckove
ako nezafunguje to mavnutim čarovneho prutiku ,ked pochopia že nevychyluješ kratkodobo a mysliš to važne , že láskavo musia pohnut prstom
ano je to komicke rozpis prac na chladničke ale zabera

anonym_5c8d07
8. nov 2025

Na chladnicku vyvesit rozpis zodpovednosti co, kto a kedy. Ked sa nechytia, oprat len sebe , navarit len sebe, nechat v dome 1 hrniec, jednu panvicu, 3 taniere, 3 lyzice, 3 vydlicky, vsetko ostatne do pivnice. Nevolat domov navstevy, nebudes sa hanbit. V kuchyni len vajicka, mlieko, zemiaky a ryzu, kusok masa, nech su kreativni. Umyt si len ten svoj jeden kusok. vsetok bordel co nezhnije rozsypat do ich izby rovno na zem, nekupovat im ziadne nove veci, 17 rocny uz asi je dost velky a 14 rocny moze nosit veci po nom. Seba prihlasit do fitka, na kurz tanca, malovania,... proste kazdy den vypadnut z domu, prist vecer, spytat sa ich, co Ti navarili. Ked nic, tak si spravit malu prazenicku len pre seba. Vydrzat aj cez Vianoce, ked nebude ziadny stromcek, ziadne darceky, a oni budu jest suchy chleba alebo varene zemiaky, tak sa mozno spamataju. Ziadne vreckove. Obom ponuknut, ze ak sa im nepaci, mozu ist k otcovi, inak po skonceni strednej odchadzaju z domu. Krute a podle? Ano, je. Ale Ty tiez mas svoju dostojnost. Uvidime, co sa stane o par mesiacov.

sara07
8. nov 2025
@anonym_autor

Vypínam im aj wifi, nič si z toho nerobia.Idu ku kamarátom.S mužom už nežijeme spolu, on tiež nikdy nič nerobil.Asi je chyba vo mne.Bolo to asi dôslednosťou, neviem.Ale časom som aj vydržala neupratat po nich ale nič sa nezmenilo.Bolo u nás už aj tak že nebolo z čoho ani sa najesť, napiť.Začalo to po pár dňoch zapachat a plesnivieť, nakoniec som to umyla.Ked som im prestala prať, pokazili pračku, lebo pravidelne nevyberali z vreciek veci.

@anonym_autor ešte alternativa čo bude na zemi ide do kontajnera ked ste pokazili pračku
ked im ostanu 1 nohavice a 3 trička možno sa spamätaju
pokazenu pračku by som nechala tak , a šla oprat inde svoje
nezvladaju si oprat ? a to ked budu odstahaju to sa bude robit samé , si fakt mysliš že z mama hoteli all odidu ???
napiš čo po nich chceš - pradlo do koša , v 23,00 čo je na zemi ide do kontajnera
máš problém odstahuj sa k otcovi
riady nebudu v kuchyni, nevari sa , to ako nevedia to vložit do myčky , to je ako iny level alebo sa uvari čo im vyslovene nechuti
rozpis kto čo kedy bude robit, kto čo neurobi podla toho sa budeme bavit
oni proste vedie že nič nezmôžeš a ustupiš

galadriel90
8. nov 2025

@autorka toto je dôsledok tvojej benevolentnej, gentle- makkuckej výchovy. Ked si ich neučila poriadku a rešpektu voči tebe ako matke od malička, teraz si už vieš čo môžeš ísť... Pískať... To uz sú veľké "teľce", bohužiaľ tam už teraz zaberie fakt len niečo drastické. Puberta/nepuberta, ale aspoň z úcty voči vlastnej matke a hľadiac na jej únavu a bremená na pleciach, by aspoň na zakladnej ľudskej úrovni mohli chápať a mat ochotu pomôcť..

anonym_68e4db
8. nov 2025

Z duše som neznášala doma samé príkazy, zákazy, denne. Mali sme prisnu výchovu aj s fyzickymi trestami. Doma bol na 1.mieste poriadok, čistota za každú cenu, takze uz ako malí sme sa museli naucit nielen upratovať ale upratovat dokonale, aby neostala nikde jediná smietka. Riad umytý ako z umývačky. V skriniach perfektne potriedene a vyukladane kominy. Dovtedy nam vyhadzovala veci zo skrin ,kym sme sa to dokonale nenaucili. Fakt sme sa snažili a mali z toho vzdy tras žalúdka, nikdy sme nedostali za snahu malinkú pochvalu, aj ked to uz bolo podla predstáv .
Na jednej strane mi to dalo to, ze viem veľmi detailne upratovat, snažím sa mat vzdy cisto a skrine vyukladane. Na druhej strane mam k tomu neskutočný odpor, vzdy to musí byt vsetko dokonale a perfektne. Moje deti som rozhodne takto vychovávať nechcela ,aj ked mi koľkokrát islo dekel urvat, ked som videla ,ze moje predstavy poriadku a čistoty nie su naplnene napriek ich snahe. Ale nechcela som aby k tomu mali taky odpor ako ja. Išla som na to inak. Moje deti nemaju nejake každodenné pevne nastavene povinnosti co sa týka domacnosti, okrem nejakých obyčajných základov, nic. Vzdy ked som chcela aby nieco spravili, išla som na to nenutene, s prosbou o pomoc, o nieco co potrebujem v danej chvíli ale akoze to neviem kvoli niečomu sama urobit. Aby mali z toho ten dobrý pocit , ze dnes som urobil a pomohol mamke v tom a aj v tom, som na seba hrdý. Mame aj take dni, ze poviem, co by bolo treba spravit, bez ziadosti o pomoc, spytam sa chce sa vam? Vidim, ze nie. Ani mne. Tak spravime to pozdejsie, oki? Suhlasia. Zapájam sa s nimi do spoločnej práce. To ich bavi viac .Priznám sa, ze niekedy ked mam pms alebo mam to vela iného na hlave ,tak z vlastnej frustrácie bohužiaľ rypnem do nich, co je to toto? Prečo je to tu? Samé sa to neurobí, nevyhodi, neuprace. Jasne , ze vtedy vsetko robia s nechutou. Takže najlepsie u nas funguje ten prvy spôsob. Ešte sa nestalo, ze by moju akoze žiadosť o pomoc odmietli. Maju 18r a 12r. Ked som chorá, bijú sa o to kto sa skor o mna postará .

autor
8. nov 2025

Áno, uvedomujem si to že som bola málo dôsledná.Vždy som vydržala pár hodín alebo aj dní a povolila som, ustúpila, pre pokoj v rodine ale aj niekedy z únavy.Vyskúšala som kadečo.Ale zaujala ma rada od @oslo1 a to som sa aj nad tým z chuti zasmiala.Kúpiť 2 lavóre a šupnúť deťom špinavé riady do ich izby.Izbu majú spoločnú, tak nech sa na to pozerajú.Škoda že striedavka neprichádza do úvahy.Lebo ich otec žije takmer 40km od nás a deti by museli dochádzať.On má ďalšie 2 deti a byt majú 2 izbový.Obyvačka s kuchyňou a spálňu, kde majú postielku aj menšiu posteľ pre staršie dieťa.Ex mi ani striedavku nenavrhol a naše deti u nich ani neprespávajú.Určite im chýba aj otcovská autorita, vidia že som na ne sama.

ukgirls
8. nov 2025

a napises im povinnosti kt maju robit denne a ak nie dostanmu trest? tabulka kto co kedy .... moja napriklad ma vreckove ale ak si izbu neuprace ma smolu nic nedostane ... bezne veci musi inak ma smolu nik to za nu nespravi .. doma byvame obe a obe musime zamakat ... niesom jej otrok a anikdy nebudem ... zaroven viem,ze je este dieta a ja som bola rovnaka ak nie horsia... ale denne "sluzby" sme mali rozdelene a museli sa spravit ... vypni tv a vypni wifi kym neporobia... chcu ist niekam ok ale predtym spolocne upraceme nachystame ... chcete jest? jeden osupe zemiaky druhy ma roady a podobne .. zapajat ich inak ma ani nehne

anonym_dc0fe1
8. nov 2025

Jednoduche, prestan robit sluzku. Ked budes ty robit vsetko boli by hlupi keby ti tam zavadzali. Cele to jevo tebe. Nerobit sluzku. Rozpis veci ktore ked neurobia nebudu mat ziadne vyhody, telka, pc, wifi, vreckove. Robite si to same, chcete najprv vsetko mat pod kontrolou a len sa vam pridava.
Ty zacni dnes. Nie zajtra. Povedz ze zacina nova doba. Ak su v puberte nemusis ani varit. Vedua ist do obchodu kupit potraviny, uvarit si parky, natriet chlieb, povysavat, aj prat sa naucia, vyvesat pradlo a postupne aj zachod budu umyvat.
Este raz TY prestan but sluzka.

anonym_dc0fe1
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor akoze ty by si mala problem a muz nie? Boze zobud sa.

autor
8. nov 2025
@ukgirls

a napises im povinnosti kt maju robit denne a ak nie dostanmu trest? tabulka kto co kedy .... moja napriklad ma vreckove ale ak si izbu neuprace ma smolu nic nedostane ... bezne veci musi inak ma smolu nik to za nu nespravi .. doma byvame obe a obe musime zamakat ... niesom jej otrok a anikdy nebudem ... zaroven viem,ze je este dieta a ja som bola rovnaka ak nie horsia... ale denne "sluzby" sme mali rozdelene a museli sa spravit ... vypni tv a vypni wifi kym neporobia... chcu ist niekam ok ale predtym spolocne upraceme nachystame ... chcete jest? jeden osupe zemiaky druhy ma roady a podobne .. zapajat ich inak ma ani nehne

@ukgirls Nikdy nechceli upratovať denne, toto sa mi nijako nepodarilo.A tak každý víkend je celý byt v hroznom stave.Ale skúsim rozpis na chladničku.Lebo ak to len poviem tak nastanú výhovorky typu, zabudli sme.

ukgirls
8. nov 2025
@anonym_autor

@ukgirls Nikdy nechceli upratovať denne, toto sa mi nijako nepodarilo.A tak každý víkend je celý byt v hroznom stave.Ale skúsim rozpis na chladničku.Lebo ak to len poviem tak nastanú výhovorky typu, zabudli sme.

@anonym_autor ked zabudnu ty zabudnes zapnut wifi ... nieco za nieco ... nechces od nich full time job ale aby sa spolupodielali na domacnosti .. a vzdy ich volat ked ides daco robit .. napriklad das prat ty vyves a ty povysavaj etc... varenie spolocne ma aj dobre stranky - mate spolocne straveny cas a kopu zabavy a spomienok .. nekricat nevycitat len razne zavelit ide sa pratat a hotovo... chces odomna nieco? aj ja od teba som chcela ...

betulinka1
8. nov 2025
@anonym_autor

@gribka1 Samozrejme rozprávame sa.Inak máme dobré vzťahy aj sa dobre učia.Len prevažuje lenivosť, buď odpozorovali otca alebo som ja nebola dôsledná

@anonym_autor podla mna je to tyranie vlastnej matky. Akoze absolútny ignor. Keby ste mali dobre vztahy, tak sa snazia pre teba nieco spravit. Aspon ten skoro 18 rocny by sa mal vediet komplet postarat. Skus ist na nich takto. Ze proste, ked to nespravíte pre seba, spravte to aspon pre mna, lebo mne tym pomôžete a ja uz nevladzem. Napis im zoznam aspon par veci, smeti vyniesť kazdy druhy den, kym pridem z prace kuchyna bude upratana, poskladať suche pradlo a dat si do skrine. Ze nic viac iba trochu pomoc.