icon

Ako motivovať mamu k upratovaniu a zorganizovaniu?

4. jan 2024

Ahojte,
mám 29r, mamina 56r.
Už viac rokov trvá, že mama zhromažďuje veci - všetko možné. Skladuje to všade možne, zapratáva každú poličku a šuflík.. čistotná je - poumýva, poupratuje, povysáva každý deň, ale toto zhromažďovanie vecí je hrozné ☹. Hovorí že nemá čas, chuť. Posledné roky som jej na sviatky pokupovala knihy, kartičky na upratovanie, pozerali sme spolu relácie na upratovanie a reorganizovanie domácností, atď... Ponúkala som sa jej veľmi veľakrát, ale väčšinou to skočí miernou hádkou, že na ňu s tým útočím a že je unavená a mám ju nechať..

Ja žijem s priateľom 3 roky, obaja sme si odniesli z domu podobnú "traumu" z tohto, a máme celkom minimalistický byt, nezapratávame ho, robíme často poriadky kedy prehodnocujeme či nechať / nenechať si niečo, posunúť ďalej..

Chcela by som jej v tom pomôcť, byt majú rodičia pekný, ale naozaj zaprataný.. Otec to nerieši a zdá sa mi že začína byť tiež taký škrečok.. Chcela by som aby sa tam mama cítila dobre, veľakrát je nervózna že ako to tam vyzerá, ale nič s tým neurobí. Už sa mi minuli nápady, čo a ako na ňu skúšať.
V máji sa mi narodí bábo, bude to ich prvé vnúčatko, možno ju skúsiť motivovať cez to ? Aby tam bolo viac miesta, atď... Neviem ☹

Ďakujem za všetky rady

Strana
z3
zorkahorka
4. jan 2024

Ak tam nebyvas, nestaraj sa! Je to jej dom a vyhovuje jej to tak. Musis sa s tym len zmierit, ak si s nou chces udrzat dobre vztahy. Tebe by sa tiez nepacilo, keby to tvoja mama chcela zmenit tvoju domacnost...
A... je super, ze ju v tomto nenapodubnujes a ides svojou cestou.

danielle21
4. jan 2024

Ja mám rada minimalizmus, moja dcéra nie, ma rada všelijaké sprostovinky, ma ich všade v izbe, rešpektujem to ak sa cíti tam dobre, je to jej izba, tak ju rešpektuj, a doma si urob ako ty chces ak s ňou nebývaš

betulinka1
4. jan 2024

@h2 sudit vie len ten, kto take nezažil. Kto zažil tak to chape.

vyrovnanaosoba
4. jan 2024

@h2
@natall113 čítate s porozumením? Písala som že je aj taká možnosť, ale je otázne či to neodkladnú ako nejakú spomienku. Tiež by som to neriešila. Ich byt, ich vecí. Ak by chceli pomoc s upratanim, sami by poprosili.

h2
4. jan 2024

@vyrovnanaosoba Nemyslím si, že by som nečítala s porozumením. Možností je veľa, ale načo spomínať zlé riešenia? Aj podpáliť to tam je možnosť. 🤷‍♀️

cimage
4. jan 2024

@h2 lebo povedala, ze tam nieco prihodi ked si preberie skrinu.

biglovemom
4. jan 2024

Pomoct vies len tak ze prides na cely den k nej a pomozes jej.
Ked je len leniva do toho ist nech sa usadi a ty rob poriadky , nech ona povie co nechat,co vyhodit ,co pivnica…..

vyrovnanaosoba
4. jan 2024

@h2 prečo zlé riešenie? Keď písala hneď na začiatku, že je lenivá. Možno oddýchne na pobyte a zatiaľ jej urobia poriadky. No bez toho, aby som vedela čo nechať, čo vyhodiť, by som sa do toho nepúšťala. Nikde nespomínam podpálenie, ani nič zlé.
🤦

aandrea9
4. jan 2024

Asi by bolo dobre vedieť, odkiaľ tie veci má. Zbiera od známych použité pre nich nepotrebné veci alebo kupuje nové?

janetttte
21. jan 2024

Ahoj, poviem ti co platilo na mojich rodicov. Otec isiel na sluzobnu cestu dva roky mimo svk aj s mamou a vzdy ked prisli na sviatky tak nieco zacali vzdy triedit vyhadzovat. V tom dome co byvali mali vsetko ale bolo to poschovavane vsetko v skrinkach ziadne dekoracie ked tak minimalne. Dlho sme im rozpravali ze maju vela veci vsade sosky obrazy hluposti o spaji ani nehovorim (vela blbosti co sa este zidu ;) ) Mozno by bolo fajn keby ide mama s otcom na nejaky pobyt do nejakeho minimalistickeho priestoru moderneho nie komunisticka chata. Nieco fakt male ciste par veci ze by si uvedomili ze doma maju taky vizualny bordel zbytocne veci a vela? Urcite musi prist zmena z ich vlastneho presvedcenia a ked tak im povedat ze si pripravena pomoct ak budu chciet zacat s upratovanim. 🤷🏻‍♀️ (nehovorim ze to 100% bude fungovat ale mozno…)

Strana
z3