icon

Ako motivovať mamu na dôchodku k aktivite?

17. jan 2024

Mam mamu ktorá je pol roka na dôchodku. Nemá žiadne koníčky, už ju ani vnúčatá nezaujímajú. Proste len spi a pozerá TV. Keď ju chcem niekam vytiahnuť na všetko má milión výhovoriek ako sa to nedá. Začína ma to dosť trápiť. Lebo ma aj riadnu nadváhu a toto naozaj jej zdraviu neprospieva. Bojím sa kam to dospeje. Ma len 60 rokov. Depresiu ma uz dlhodobo liečebnú. Lieky berie. Ona v tom už len ma ďalšiu výhovorku že jej dnes nebolo dobre a podobne. Nič nechce urobit preto aby jej bolo lepšie. Trosku sa chýbala išla niekam na prechádzku. Poradte, zažil nieto?

kacena4
17. jan 2024

priznam sa nemam depresiu ale uz sa tesim kedy nastupim na dochodok a min. pol roka prespim prelezim s vylozenymi nohami pred tv ci knihou a budem relaxovat... ak mas pocit ze je tam naozaj depresia a preto sa takto sprava skus sa jej viac venovat navstevovat ju casom si zvykne na navstevy a bude chciet s vami chodit viac von, inak je zima mozno aj preto sa jej nechce...

0silvia0
17. jan 2024

Ano, zazila, moja mama ma 70 rokov a funguje tak isto.

danka2009
17. jan 2024

aj my sme si tým prešli... časom nám mama dostala cukrovku, infarkty 3... nakoniec pľucnu fibrozu a na tu aj umrela pred 2 mesiacmi mala 58 rokov... doktor nám povedal v nemocnici že malý pohyb jej to tiež mohol spôsobiť mala tak isto nadváhu, pred koncom pri chorobe až schudla... tak určite nech sa hýbe :/ držím vám palce

mogaa
17. jan 2024

ono depresia sa v zime zvykne zhoršovať, takže sa jej ani nečudujem....neboj, na jar v lete to bude lepšie....ono tie prvé mesiace je človek naozaj rád že nič nemusí...

autor
17. jan 2024

@danka2009 presne tohto sa bojim. Neviem uz co s tým ale bojím sa ze sa to proste nezmení 😔

kofa77
17. jan 2024

ked nemala konicky, zaluby v mladsom veku, tazko ju nnieco chyti na dochodku. co mala rada predtym? ma nejake kamaratky?

janickacrazy
17. jan 2024

No veľa možností nemáš. Moja svokra je podobný prípad, ako svokor zomrel, tak len sedí doma na gauči. Ani nevarí, len kuka telku. Občas sa prekoná a ide do obchodu. Nič sa jej nechce, stále sa len sťažuje. Snažili sme sa jej dohovoriť, zobrať ju niekam, no je to ťažko, keď nechce. Možno nejaké kamarátky, ak má tak pozvať k nej, aby mala nejakú zmenu.

maminkadeticiek
17. jan 2024

A to v 60tke sa uz ide do dochodku?

pe_mi
17. jan 2024

@maminkadeticiek aj moja mama za 4 dní 61 ,už je na dôchodku.ked ide do predčasného ,podľa počtu detí a odrobených rokov ,tak im to vyjde ,aj takýmto mladým pomerne

autor
17. jan 2024

@kofa77 nikdy žiadne koníčky ani kamošky veľmi nema

autor
17. jan 2024
oli18
17. jan 2024

Myslim, ze vacsina dochodcov takto zije. Sudim to podla toho, ze nech idem kdekolvek, nestretnem nikoho znameho z okruhu mojich znamych - dochodcov. Jedine u lekara a v Kauflande. My s mm zijeme na dochodku dost pestry zivot. Ak tvoja mama nezije v meste, asi vela moznosti nema. Ale ist k susedkam na kavu, ci sa prejst do lesa, to by mohla. Ak ju pri tom neobmezuje nadvaha. Uz aj na dedinach su kluby dochodcov, skus zistit. Robia rozne vylety, nasla by si tam kamosky. Ak mate miesto v aute, ber ju so svojou rodinou na jednodnove vylety. Hoci len do najblizsich kupelov, na kavu, na vodu. Mozno sa jej to zapaci a nabuduce pojde bezplatnym vlakom so susedkou.

autor
17. jan 2024

@oli18 žije v meste možnosti ma milión. S nami nikde nejde všetko čo navrhnem zneguje. Raz je príliš teplo potom zima potom prší potom si nemá čo obliect a takto môžem pokračovať do nekonečna.

oli18
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
18. jan 2024

niektorí ľudia nemajú pevnú vôľu, nič ich nebaví. Moja mama sa tiež odmieta len tak prechádzať bezcieľne, hoci otec ju volá každý deň sa prejsť. Presne tie isté výhovorky, nechce sa jej, necíti sa dobre.

@oli18 akého lekára v Hagoch spomínaš?

oli18
18. jan 2024

@0silvia0 zmazala som, lebo to sa vyskytlo v inej teme. Diky za upozornenie😉

nelili1978
19. jan 2024

Môj svokor po odchode do dôchodku prirastol ku gaucu. 17 rokov he doma a je to s ním veľmi ťažké. Každého komanduje, vadia mu návštevy, zároveň mu vadí keď mi niekde ideme alebo švagriná. Nemá žiadne koníčky, s nikým sa nestretava, ale najradšej by nás všetkých priviazal k radiatoru aby sme sedeli pri ňom. Ešte keď žila svokra, dalo sa s ňou porozprávať, ale s nim vôbec. Na všetko nadáva...berie mi energiu

kofa77
19. jan 2024

co sledujem, takto funguje vacsina slovenskych dochodcov, vratane u nas v rodine.

zeny cely zivot kuchyna, domacnost, deti, potom uz nic neostane, len ta telka, pripadne ti schopnejsi FB a tam same kraviny sleduju. muzi asi to iste, to neviem posudit, kedze u nas su same vdovy.

ale poznam aj aktivnych dochodcov, ale ti boli aktivni aj predtym.

preto je dolezite, aby zeny mali zaujmy aj v mladsom veku, aby si stale hladali neico, co ich zaujme, preto ze ked sa raz zasedia na gauc-konecna.
ale v 60 tke to je strasne skoro.

sense
19. jan 2024

Mojej mami partner je raky s ešte sa mu nepáči ze moja mama chodí ešte do roboty na polovičný úväzok, lebo odmieta čakať na smrť ako jej partner, a to chodí do práce 5 km na bicykli tam a 5 späť, lebo musí mať pohyb