Ako môžu moji rodičia po tomto všetkom žiadať odo mňa výživné?
Ja už naozaj neviem či som prišla o rozum ja alebo moji rodičia.
Úvod - mám dvoch súrodencov a všetci sme mali viac menej rovnaké možnosti keď sme vyrastali. Všetci sme šli na vysokú, len ja som ju skončila. Moji súrodenci školu nechali a išli zarábať - nikdy neprispievali na domácnosť a veľmi zriedkavo spravili akékoľvek domáce práce. Sestra si medzitým kúpila aj byt, ale vyžiera rodičov a byt prenajíma (obaja zarobia viac ako 1200 v čistom), rodičia majú dôchodok spolu skoro 2000, sú bez dlhov a náklady na dom je cca 300 eur (aj to preháňam).
Ja som popri škole brigádovala na seba, , starala sa o domácnosť aj rodičov (jeden porážka, druhý zdravotné problémy čo sa roky ťahalo) a keď som mala cca 21 rokov psychicky som sa zrútila po určitých udalostiach, rezala som sa, chcela som sa zabiť, pričom rodičia sa mi smiali do tváre že je to môj problém a mám si ho riešiť a psychiater mi povedal že som od detstva zanedbávaná, že to čo sa stalo bolo preto. Ja som sa citovo od nich úplne od nich odpútala, prestala som sa starať o domácnosť aj ich a pri prvej príležitosti som sa odsťahovala a chodím tam doslova len kvôli psovi.
Po rokoch čo som bola sama (ak ma nemajú radi rodičia ako môže muž) si ma našiel jeden muž, vzali sme sa, máme deti a rodičia mi celý čas hádzali polená pod nohy - prežili sme, máme sa dobre.
Nestretávame sa, sú hnusní na môjho muža aj deti a mali jeden incident s mojimi adoptovanými deťmi a skončilo to veľmi zle pre deti.
PROBLÉM
Po tej hádke som prerušila aj ten minimálny kontakt, ktorý som s nimi mala, dedičstvo prakticky rozdali alebo prepísali na mojich súrodencov a pritom stále žijú doma a rodičia ich živia (majú 31 rokov - dvojičky). Včera mi prišiel list - žaloba od mojich rodičov a žiadajú odo mňa "výživné" na seba, lebo ako ich dieťa som im povinná pomôcť podľa zákona.
AKO JE TOTO MOŽNÉ ŽE MAJÚ TÚ DRZOSŤ PODAŤ ŽALOBU?
@prettywoman1212 lebo takto si vie niekto vymyslieť na mňa nespočet žalôb a ja budem síce v práve, ale škodná kvôli peniazom za právnika. Možno keby musel ,,žalobca" asi je to nesprávny výraz, ale neviem ako ho lepšie pomenovať, platiť trovy konania aj ,,žalovanému", tak by tých neopodstatnených žalôb bolo menej, keďže by si dotyčný dobre rozmyslel či danú žalobu podá a môže prísť o tisíce.
@lilope no to by si sa čudovala za aké veci sa ľudia súdia presne preto lebo “ však je to zadarmo “ - trovy štátu sa neplatia ak nejde o niečo hmotné … to je navrhovateľ, nie žalobca, lebo práve žaloba sa dáva proste že o nejakú sumu… zajtra sa na to spýtam presne a napíšem potom sem čo som dostala za odpoveď…
@prettywoman1212 neviem ako to funguje, či sú nejaké stretnutia ešte pred začatím súdneho konania kde by sudca mohol rozhodnúť o tom či vec vôbec príjme. V súdnej sieni to síce spomínajú, ale kto vie čo je na tom pravda 😀 a tam to opisujú ako zmierovacie konanie, kde sa nič nedokazuje, len je to posledná možnosť, kde sa ešte môžu strany dohodnúť, aby nedošlo k súdu. Aby sa zistilo, či je návrh oprávnený, musí predsa prísť k dokazovaniu, kde sa prekladajú listinné dôkazy, svedectvá atď. ktoré síce sú súčasťou spisu, ale tak kto vie. Policajt nemusí prijať trestné oznámenie, oznámenie o priestupku ak zistí, že daný skutok nie je trestným činom alebo priestupkom, rovnako tak môže urobiť prokuratúra. Ale či rovnako postupuje aj sudca, alebo iná poverená osoba, to netuším.
@prettywoman1212 ja by som sa nečudovala, viem, že ľudia sa súdia o absurdity. A práve týmto prístupom by sa tie absurdity mohli čiastočne eliminovať. Rovnako by som tvrdo postihovala krivú výpoveď aj krivé podanie riadnymi pálkami, aby to špekulantov od takýchto počinov úplne odradilo. Ďakujem za opravu, nevedela som nájsť správne slovo, už budem vedieť. Ak dáš vedieť čo si zistila, rada si rozšírim obzory.
@subartic ja by som jej pomohla napísať takú odpoveď, že by si ju za klobúk nedali !
Alebo len strihu odpoveď právnikovi, že odmietam prispievať a kľudne sa na súde stretneme. A so stoickym kľudom ( teda už by som sa vyzurila, vyplakala vykročila vopred) by som na pojednávanie išla. Pozbierala by som svedkov a navrhla ich na vypovedanie, spísala by som si dôkazy alebo všetko chronologicky čo rodičia mne deťom , mužovi ublížili, trvala by som o presnom zápise a potom rozsudok vycapila po celej rodine a susedoch, v kostole aj obchode. Nech vidia akí chrapuni medzi nimi žijú.
@prettywoman1212 alebo ju môže zastupovať niekto ako "právnik z ľudu ", kamarátka, kolegyňa, niekto kto sa vie vyjadrovať, je oboznámený so všetkými podrobnosťami.
Ja som tak zastupovala môjho partnera, už 2x, lebo on bol neskutočne nervózny a veľmi dotknutý požiadavkou, a nemá takú slovnú zásobu ,vyjadrovacie schopnosti a nevie reagovať obratom tak ako ja. Postupne sme si písali poznámky, stálo ma to deň dovolenky ( súd bol mimo nášho bydliska)
@lilope funguje to tak, že obom stranám prídu papiere zo súdu, kde odporca dostane rovnopis návrhu čo navrhovateľ podal na súd, ( navrhovateľ teda musí pripraviť 3 rovnopisy 1x pre súd do spisu, 1x pre odporcu a 1x pre seba,kde mu súd potvrdí pečiatkou z podateľne prijatie, ak to posiela poštou tak ma podaci lístok). V obálke je aj poučenie ako sa správať na súde, čo a ako môže konať, brániť sa, vymenované rôzne §, tiež je tam požiadavka čo má odporca predložiť súdu do spisu, napr. Potvrdenie o priemernom plate za rok dozadu, majetkové pomery, svoje príjmy a vydavky, odpoveď/ vyjadrenie k návrhu kde potvrdí alebo vyvráti tvrdenia v texte. Je tam list kde je uvedený dátum, čas a miesto pojednávania - je to oficiálne predvolanie.
Keď začne pojednávanie, zavolajú obe strany do pojednávacej miestnosti, kde sudkyňa overí totožnosť oboch strán podľa OP, opýta sa prípadných ľudí v hľadisku kto a čo sú, a oznámi, že pred otvorením pojednávania ( pred oficiálnym) sa súd pokúsi o zmier. Keď jedna strana nesúhlasí a odmieta, sudkyňa oznámi že napriek pokusu i zmier, ku zmieru neprišlo, preto otvára pojednávanie vo veci " výživné na maloleté/ dospelé dieťa xy proti odporcovi yx" , to je príklad. Tak potom nasleduje že vyzve navrhovateľa aby sa vyjadril k návrhu, a potom aby zdôvodnil za čo, prečo, aby sa vyjadril presnejšie k predloženým dôkazom a tvrdeniam.
Potom vyzve stranu odporcu ... V podstate to prebieha ako v relácii Súdna sieň, len advokáti tam byť nemusia, obe strany sa môžu zastupovať samé.
@lilope hej hej, vykonávajú to súdny úradníci, nedávno bol o tom jeden podcast, kde bežne kecajú dvaja advokáti, odporúčam Advokáti on air, je to na spotify.
@purple_wolf nerozčuluj sa sú to zmrdi, dopisov môže právnik poslať koľko chce je to len dopís,výhod to a nerieš ,blbcov nezmeníš
@purple_wolf Nuž rozhodnúť sa musíš sama, čo s tým, ale ja osobne by som túto výzvu úplne ignoroval a zatiaľ by som sa tým nejako nezaťažoval, ani hľadaním si svojho právnika. Rodičia skúšajú, ale taký list ti môže prísť od hocijakého právnika. Možno je to aj ich známy, kto vie. Ak nie, nech si ho platia oni. Žiadne kroky by som nepodnikal, a počkal si krásne až za listom zo súdu, kde by v žalobe bolo špecifickované, čo konkrétne chcú a aké majú "objektívne" dôvody. Od toho by som sa ďalej zariadil neskôr. Možno rodičia čakajú, že sa zľakneš a stane sa z teba ich pokladnička. Zo súčasným listom od právnika si môžeš vytrieť vieš čo asi... A spätne im to aj poslať.
@regsy viem si to celkom predstaviť. Otvoria✉️📦 a tam list od právnika s 💩 odpoveďou 🤣.
Právnika asi použili niečo ako sekretárku, prídu k nemu, povedia čo chcú a on im napíše po pravnicky učesany list, zaplatia mu. Právnik nemusí súhlasiť s obsahom a žiadosťou, len napíše list na želanie klienta. Na 99% ani nevie akí sú to toxickí klienti, netuší ako žili, čo odporkyni vyvádzali, že majú luxusné dôchodky, majetky, teraz sa len tvária ako chudobní úbožiaci a dcéru majú mrchu čo im nechce pomôcť v starobe.
Je mi blivnonz takýchto ľudí, a veľmi držím palce autorke, aby mala kľud a pevné nervy 🍀
Kuk bod 3: tam som to podrobne rozpísala. Týmto rodičia neuspejú.
https://www.modrykonik.sk/blog/renatik91/article/druhy-vyzivovacich-povinnosti-a-rozsah-v-jd5tft/
S tým výživným neuspejú. A čo sa teba týka, som za teba šťastná, že napriek všetkému si dospela na výnimočnú, zdravú ženu, ktorá rozdáva lásku vo svojej rodine. Myslím, že pre teba, tvoju rodinu a budúcnosť bude najlepšie, ak rodičom vnútorne odpustíš, ale kontakt obmedzíš na nevyhnutné minimum.
dakujem za podporu vazeni cennim si to ... ten papier na teraz ignorujem a necham to vyhnit ... uvidime ci pride nieco dolezitejsie ako bezvyznamny zdrap papiera s podpisom ... podla mna videli sudnu sien a napadlo ich ze to skusia
trvalo roky kym som pochopila ze vsetko to trapenie a dril a ponizovanie ktorym som si v detstve presla a povazovala roky rokuce za normalne v poriadku proste nie je... mam sice nervy zo zeleza a bohuzial toto nebola najvacsia blbost co sa mi stala v suvislosti s rodicmi ale obcas tie sadze proste buchnu
@cacianka policajt môže odmietnuť oznámenie ak sa zistí, že skutok, ktorý bol oznámený nie je priestupkom alebo trestným činom, deje sa to bežne. Nie je pravda, že sa oznámenie musí dostať až pred súd. Musí to prejsť cez policajta, potom cez prokurátora, ktorý môže tiež odmietnuť a až potom sa vec dostane pred súd.
@joannita zamysli sa už nad sebou. To, na čo si reagovala, nemá nič spoločné s témou diskusie, je to debata o inej veci medzi prispievateľkami. Ak nerozumieš písanému textu, tak popros niekoho, nech ti to vysvetlí. Ak odmietaš čítať všetky príspevky, na ktoré potom reaguješ a polovicu informácií nemáš, tak nereaguj. Právne povedomie o tom, čo som písala cacianke a na čo si nesprávne reagovala, mám, dovolím si tvrdiť, vyššie ako ty, keďže vyplýva z môjho zamestnania.
@joannita tak na mňa nereaguj. Ostatní chápu čo som napísala, pretože čítali moje predošlé komentáre, nielen úvodný príspevok a jeden vybraný z nich. Aj by som ti poslala odkaz na stránku, kde sa potvrdzuje čo píšem, ale aj tak by si nepochopila. Kde Boh nedal, ja nepomôžem. Pekný deň.
@purple_wolf obetuj peniaze a daj si napísať fundovanu odpoveď budeš stále na to myslieť atď ..a to psychike neprida.Pisat môžu čokoľvek....druhá vec je, že či na to majú nárok za akých podmienok atď...dostanú odpoveď a snáď pochopia, že to nie je tak jednoduche a spravne
kokos, teraz som si čitala inu tvoju diskusiu dokonca o potrebe sa zabiť kvôli nim..keby som vedela, že až takto, tak ti radim inak..sice neviem, čo proti tebe mali, ale ak svoj majetok rozdali medzi surodemcov, byvaju u nich a od teba žiadaju peniaze, tento papier by som zahodila do koša, zablokovala si ich, v pripade problemov sa prestahovala do ineho štatu niekde k moru..ako velke plus maš svoju rodinu, deti, kde maš oporu....takychto rodičov nikdy nepochopim, ale čitala som viac psychologickych knih a počuvala podcasty, takže viem, že bojovat s ludmi, čo si nepriznaju vinu je ako s veternymi mlynmi, škoda času , námahy i peňazí...a už vôbec nie sa snažit im niečo dokazovať a prerabať ich, pokiaĺ oni sami nechcú...

@lilope podľa mňa by súd nemal takýto návrh vôbec prijať, ale to je zas tá úloha že “ zistiť pravdu “ :.. je to na hlavu aj podľa mňa.