icon

Ako nájsť čas pre seba pri hektickom živote?

23. feb 2024

Jedno dieta 5r chodí do škôlky druhé dieťa 10r do školy. Robím vo výrobe umožnili mi od 7 do 15 pracovný čas. Ráno utekám s deťmi do škôlky a školy potom do práce. V práci celý deň na nohách často ani na záchod nemôžem ísť nie to ešte najesť sa v kľude. Poobede rýchlo pre deti, so staršou robiť úlohy, variť, prať, upratovať neviem čo skôr. Pri staršej musím sedieť lebo sama nespraví úlohy, mladšia sa chce hrať stále ma ťahá preč. Do toho domáce práce. Na varenie som vykašľala jeme cez týždeň chleba so salamom alebo pasteky parky atď niečo rýchle na prípravu. Veď sa najeme v práci deti v škôlke škole. Milujem keď rodina mi povie že mám manžela nech mi pomáha v domácnosti, lenže on pracuje od rána do 17 pokiaľ dôjde domov je 18 hodín. Doma nerobí nič, zapne si telku trochu sa pohrá s deťmi. Kamošky ma chápu a ľutujú že mám 2 malé deti za sebou a je to sakra ťažké starať sa o ne. No nevedia mi poradiť kde si nájsť čas na seba. Stále som nervózna dôjdem domov neviem co skôr robiť, potom len kričím na deti nech mi dajú pokoj nech si môžem na chvilu si sadnúť a mať ticho. Je to na zblaznenie. Cez víkend dohanam čo cez týždeň nestíham. Chodíme von s deťmi aj s manželom no nevládzem ani na výlet ísť. Potrebujem si oddýchnuť a nič neriešiť len bohužiaľ to sa nedá.

mateson
24. feb 2024

Bolo ti to treba? Ty nevieš, že tady sú iba ženy ktoré všetko majú super zorganizované, deti samostatné a múdre, manželia pomáhajú. Všetko krásne stíhajú, výborne zarábajú.....atď. Troška ma prekvapili tie o 18 osprchované, navečerané, naučené deti. To sa ako dá. Keď do 16 žena pracuje, dieťa v družine,potom môže mať krúžok ,prídu domov aj o pol šiestej. Asi žijem niekde v inom svete.

zuzuliennka1
24. feb 2024

@tiezjedna rodic ale nema dietatu robit animatora, rodic ma dieta vychovavat a viest tak, ze 10r slecna (to je tusim uz vek nastupu na 8r gymnazium) sa nebude spravat ako jej o 5r mladsi surodenec, ale ze naopak bude vediet byt plnohodnotnym surodencom tomu mladsiemu a pojde prikladom. Ale neexistuje, aby ona nahanala a riesila male 5rocne, ktore na take spravanie ma este narok a rovnako aj ju 10rocnu.
Potom tu pride plakat, ked bude mat 20, ze nevie co so zivotom.

sashenocka007
24. feb 2024

@lentilka78 mne to aj celkom vyhovuje ja nie som nejaký spáč takže ked idem spať o nejakej 10 o 3 som už vyspatá. a musím povedať že mám dobré deti vedia sa pohrať, pomôcť keď niečo treba.

sense
24. feb 2024

Prepáč to nie je ze nestíhaš, ale to je ze na všetko máš odpoveď prečo to nejde. Stavias sa do samaritanskej úlohy.... Takže 10r môže spraviť úlohy sama, môže pomôcť v domácnosti a ten tvoj pan manžel tiež mize priložiť ruky k dielu o 18.00 keď príde z prace. A keď nie v týždni tak cez víkend. Takže áno rodina ma pravdu
A áno aj 5 ročná už musí chápať ze ma dat mame polhodinu hodinu pokoj ze svet sa netoci len kolo nej.
A keď ta bude nabudúce muž sekirovat za zrkadlo treba mu ukázať kde je handra okena a nech sa páči, môže si to spraviť presne podľa svojho gusta

alex49
24. feb 2024

svoje tri deti začni vychovávať k samostatnosti, aj to prerastené, čo voláš manželom. Každý z nich sa môže a musí podieľať na chode domácnosti. Nie si ich slúžka, máš len dve ruky a nie desať. 5 ročný vekový rozdiel je veľký a nie malý, Sprav tabuľku z povinnosťami pre každého člena rodiny, vylep ju na chladničku a kontroluj, nech si ich plnia. Nikto nerobí rád domáce práce, ale spraviť sa musia.

aurinia
24. feb 2024

Teba to nebavi robit lebo si na to sama a to ta deprimuje a si unavena. Malu prenes do kuchyne za stol, nech sa pri tebe uci a ty zatial var (nieco normalne, nie parky). Skus spajat cinnosti. Na vodenie na kruzky skus zapriahnut babku alebo dedka. Ja kym som mala male deti, mama bola moja druha ruka. Teraz ked su vysse 10rocny, stale mam vypomoc.

dusankomoj
24. feb 2024

@lentilka78 ale však ani moje neskáču od radosti. Ale učila som ich od malička. Syn si už ako babatko odniesol plienku do koša, ciste ponožky do šuflíka,špinavé prádlo do kúpelne....vtedy to bola hra,teraz je to normálna automatická činnosť. Umývačku vykladal pyšný,lebo už je veľký. Teraz sa mi stáva aj to,že keď ju vykladám ja, tak sa bez slova pridá. Aj ja som už neraz počula: prečo ja? No lebo, keď si prácu podelíme,tak je skôr hotová a máme čas na iné. Toto autorka nechce chápať. A druhá časť je to,že dcérkam nedá do života nič. Nebudú vedieť základné činnosti. Staršiu v puberte nedonúti už ani omylom!

eleanor2510
24. feb 2024

@autorka tak kludne rob otroka este aspon 15 rokov. Lebo ked deti nic nevedia urobit v tomto veku, a teda mala si ich k tomu viest este ovela skor, tak ver tomu, ze pubertiaka uz nenaucis vobec nic, nie ze sa utesujes tym, ze bude lepsie. Bude este ovela horsie! Lebo nemas u vlastnych deti ziadny respekt, uz teraz ich nezvladas, proste im mas dat ulohy a neustupit, ty si dospela autorita, alebo kto? Tvojho muza radsej nekomentujem. Lutuj sa kludne dalej, ked sa "nic neda urobit"

yoxinka
24. feb 2024

Sorry, ale ty nemáš deti s malým vekovým rozdielom. Ja mám deti 3. Syn keď mal 10, vedel pripraviť jedlo svojim mladším sestrám aj sebe, napríklad praženicu. Normálne so staršou sestrou (vtedy 6 rokov) vedeli pripraviť sami suchú večeru. Sám si vysával a komplet upratoval izbu, len som mu v bodoch napísala na papier, čo treba spraviť. Naše deti si upratujú samé plus každý má úlohu, ktorú robí v domácnosti (najmladšia má 4 roky). Na krúžky chodil syn sám MHD (tiež sme z BA). Učil sa sám, keď čosi potreboval, poradili sme/pomohli/preskúšali. Domáce práce nebavia žiadne decko, ale vysvetlila som im, že aj oni s nami v dome žijú a každý sa musí pričiniť, aby sme to mali pekné, každý robip podľa svojich schopností a veku. Tvoj muž je kapitola sama o sebe. Keby mi príde domov chlap z roboty a sadne pred telku, tak asi dostane panvicou po hlave, zvlášť v situácii, keby ja sama robím komplet všetko.

ddaassuullaa
24. feb 2024

Do tohto stavu si si to dopracovala sama, zial. A len ty sama to zase napravis, ale musis chciet. Baby ti tu napisali vsetko, to negujes. Nezapojis leniveho chlapa = skolabujes. Ak to chces hrotit az do takeho extremu, mas vyborne nasliapnute. A ked skolabujes, potom si ten narobeny chlap bude musiet najst sposob ako ta zastupit v plnom rozsahu.
Zamysli sa nad tym. Viac pisat nebudem

sense
24. feb 2024

@dusankomoj presne aj u nás... A pri otázke prečo ja, príde odpoveď spolu tu žijeme spolu sa musíme starať a keď každý urobí niečo je to rýchlejšie a každý sa môže pitím venovať rovnakým dielom tomu co chce.... A nie ze jeden nerobí nič a druhy nemá ani 10minut čas pre seba

lentilka78
24. feb 2024

@dusankomoj presne taktoo to bolo u nás 😁 sym si maličký nosil špinavé veci do svojhjo vedierka na prádlo a celý pyšný, podával štipce keď som prádlo vesala. Keď už sme mali aj dievčatá, rozdiel medzi nimi je necelý rok tak po strážil na chvíľočku kým som vybehla povesat von, alebo na WC, veľmi bol nápomocný. Teraz už je ťažký puberta ale stále vie ze pomáhať jednoducho musí, aj keď samozrejme viac mužovi, také mužské práce a mne viac dievčatá, ale aspoň som rada ze majú základ do života. Syn minule sam zložil komodu, tešil sa na ňu a muz bol na poobednej tak sa pustil do toho sam.
Jednoducho tie deti treba odmalička viesť k povinnostiam hrou

letfenixa
24. feb 2024

Podľa mňa táto autorka tu píše opakovane, nehľadá riešenia, len ľútosť.
@autorka neľutujem ťa ani štipku, ste doma 4 zdraví ľudia, čo najväčšia hodnota.

dusankomoj
24. feb 2024

@sense tak ja niekedy (hlavne staršej) keď je toho už veľa, úplne cynicky odpoviem aj: lebo som tvoja matka a môžem ti rozkazovať😇 ( je síce pravda, že odpoveď býva: domov dôchodcov ti budem vyberať ja😪,tak buď milá) ale moje deti naozaj pomôžu.

michelle567
24. feb 2024

Treba si nájsť ten čas na oddych. Nevládzeš. Tak skús niečo zmeniť. Ráno napr privstať o 15min a dozrieť nech je pri odchode z bytu ako tak poriadok. A po príchode, kľudne si dopraj tu hodinu oddych. Deťom daj niečo zjesť kľudne aj pri telke a vydychni...potom sa zas presun k stolu normálne si len sed, staršia nech píše úlohy, mladšia kreslí alebo plastelína .. alebo niečo pri vás. Skús sa menej naháňať. Alebo skús spraviť nejaky týždenný plán. Na každý deň 1vec. A viac zapojiť deti. Muža by som zasa aspoň s nákupom zapojila nech cestou domov nakúpi..na ráno mu zas nachystaj smeti nech berie cestou...atď. Neoznamovala by som to ako nejakú veľkú zmenu nech nikto nefrfle, keď nie sú zvyknutí. Ale pomaly nenápadne by som každému dávala nejaké úlohy...

michelle567
24. feb 2024

A večer si sadni k tej telke s mužom

monicatko20
24. feb 2024

Neviem no, ale 10 ročne dieťa by malo zvládať učenie samo, samozrejme nie ak má niečo ťažké.. taktiež treba dieťa zapojiť do domácich prác, riad, zapnúť a vyložiť pracku by už malo ovládať.. podľa mňa by si mala začať od detí.. a budeš mat čas pre seba

tenerifka
24. feb 2024

Autorka, ak muz neprilozi ruku k dielu co sa domacich prac tyka, a ak ty nezacnes mat urcite veci u pr... e, tak sa nic nezmeni a budes stale padat na hubu a mozes dokonca ochoriet. Ty s nim zijes, ty ho poznas a vies, ako dosiahnut, aby si uvedomil, ze rodina a domacnost je zalezitost vas oboch. Obidvaja pracujete 8 hodin denne, on k tomu este hodinu dochadza, ale ty sa tiez dostavas domov az hodinu a pol po skonceni pracovnej doby. Potom tahas doma druhu sichtu a robis otroka nielen vasim spolocnym detom, ale aj muzovi. Len si uvedom, kolko toho taky chlap zaspini a zje, treba chystat kvanta jedla, prat kvantum pradla, upratovat. To, ze zarobi viac, nie je jeho zasluha, ale chyba systemu v spolocnosti, urcite nie je tvoja praca menej narocna, ani menej hodnotna, len je horsie platena, ale to nie je tvoja vina. Ak by si nestratila 6 rokov s vasimi spolocnymi detmi na rodicovskej a mohla sa karierne posuvat, tiez by si bola niekde inde.
Takisto ucenie deti samostatnosti je nevyhnutne. Zacni tymi ulohami pri starsej, ty len skontroluj, alebo manzel. S mladsou detto, pozitivne motivovat k samostatnosti a pomoci v domacnosti, stylom ked spravime toto a tamto, potom si zahrame pexeso alebo si budeme kreslit. Urcite to pojde, ale je to na tebe

martul
24. feb 2024

Ja neviem načo si založila túto diskusiu. Si budem krutá, ale môžeš za to len a len ty. Zobrala si si muža debila, necháš si robiť zo seba slúžku a na všetko len samé výhovorky.
Áno manžel má robiť všetko čo treba, deti máš už veľké, ako sory myslela som že majú 2a3 roky, to čo znamená že nechcú pomáhať, robia zle? Čo tak ich trošku začať vychovávať, trénujú s tebou ako s opicou. Píšeš že navariť a neskôr že len salám a párky. Fakt nechápem, o 15 končíš...doma ste o 16.30, vieš koľko z nás o 16tej ešte len končí v práci?!
Najvyšší čas začať robiť poriadky! S mužom, deťmi a hlavne so sebou.
A nie len lamentovať, nervačiť po deťoch.

monicatko20
24. feb 2024

Autorka tato veta -Moje deti nemajú záujem o domáce práce, normálne začnu revat a vyjednávať keď im niečo prikazem.  Podľa mňa hovorí za všetko.. ja mam doma 17 mesačne dieťa..od 8 mesiaca separačná úzkosť, do všetkého som ho zapájala lebo sa mi hádzal o zem keď som niečo išla robiť.. Teraz pekne povysava (jasne nie jak ja 🤣 keďže je to preňho zabava), utiera prach, odkladá riad keď mu podávam, vykladame spolu nákup keď sa vrátime z obchodu..proste sa zapája..ale nenaučil sa to sam 😉 takže možno by to chcelo v tvojom prípade trosku ozaj tie deti upratať..

janush
24. feb 2024

zatnut zuby a vydrzat... este mozno rok, dva... presli sme si tym viacere.. 😉

letfenixa
24. feb 2024

@monicatko20 mňa veľmi ovplyvnil negatívny vzor od kolegýň, nariekajucich (opakovane) ako im doma nikto nepomôže a vzápätí povedali, že nikto doma neuprace tak ako oni. Takže som syna neodhanala od ničoho. No a čo, že to nie dokonalé. Aj keby som ja upratala dokonale, on by to za 2 minúty rozhádzal/zašpinil/premiestnil. Takže ho nechávam robiť všetko.

eleanor2510
24. feb 2024

@autorka a teba doma ako vychovavali, tiez okolo teba chodili po spickach a utierali z teba prach a nedajboze aby si nieco nepokazila, tak ta radsej k nicomu nepustili? Asi nie, lebo inak by si dnes nevedela tak obriadit domacnost, ako vies. Ked to svoje deti nenaucis, vychovas z nich absolútne nepouzitelnych dospelych, niečo ako je tvoj muz, len s tym rozdielom, ze vo vasej domacnosti robis aspon ty, ale v ich domacnosti nebude mat kto, keby všetky matky vychovavali deti ako ty, tak tu dalsie generacie umru v špine a od hladu. Teba mi luto nie je, lebo si absolutne neschopna, luto mi je deti, lebo dostavaju od teba takyto vzor a v lepsom pripade sa im budu iba smiat, ak sa nebodaj dostanu niekam na internat a nebudu nic vediet, v horsom pripade ti budu visieť na krku do 30-tky a nechaju sa obskakovat, lebo ved mamicka urobi. Bud sa nad sebou seriozne zamysli a nieco zmen, alebo prestan vypisovat, aby ta tu ine zeny lutovali, lebo ta tu nelutuje nikto

mimi3008
24. feb 2024

A ty robis v praci zadarmo, ked pises, ze manzel zaraba?

autor
24. feb 2024

@eleanor2510 Ja som doma musela to kg všetky domáce práce odmalička keď som niečo nespravila rodičia ma zbili. Toto ja mojim deťom nespravím určite. Nebudete ma ľutovať aj som si myslela keď tu na koni každá len pohŕda sa a nevie sa vžiť ani cítiť do koži druhej. Tí čo ma poznajú ľutujú dosť aké to mám ťažké v živote. Aspoň ony ma podržia. Vidím že to bola chyba sem vôbec napísať

dskjhfdlkdjhl
24. feb 2024

A ta lutost Ti pomaha?

yoxinka
24. feb 2024

Ty si nejaká odveci. Medzi tým, že dieťa strieskaš za každú nespravenú domácu prácu a tým, že nerobí absolútne nič, je koooooopec možností. Ženieš to celé hrozne do extrému. Deti ofukuješ, mužovu lenivosť toleruješ, všetko robíš sama, konštruktívne rady ignoruješ. Čo máš z tej ľútosti???? Dobrý pocit alebo čo? Máš malé deti. Sa priprav, že keď budú mať 15-16 a budeš niečo od nich chcieť, pošlú ťa do pi.e. Známej sa také stalo. Čo sa nenaučia ako malí, neskôr ťažko doženieš. Vychováš lenivého chlapca za ktorého všetko robí mater (lebo to vidí doma) a dievča bude buď tiež také, že ani prstom hnúť alebo submisívna trubka, čo bude lietať ako handra ako jej mama a od všetkých bude čakať ľútosť, namiesto toho, aby si život zobrala do vlastných rúk a dačo s ním spravila.

vivuska666
24. feb 2024

Mam presne tak isto stare deti a sme v Bratislave. Starsi chodi na hokej do Hamuliakova. A chodi sam budom. Ja ho vyhodim na zastavke a rovnako ho tam vyzdvihnem. Mladsi sa vie zahrat sam alebo mu pustim rozpravku ak potrebujem klud. Stiham si zacvicit niekolkokrat za tyzden. Alebo ideme von na ihrisko kde si poklabosim s druhymi babami. Poriadok mam stale lebo priebezne upratujem. Chlapa mam na to aby mi pomohol . Doma byva od 15.00 do 17.00 a potom ide nazad do roboty a vracia sa okolo 22hej. Robi aj v sobotu. Napriek tomu sa necitim vycerpane, lebo sa to da zorganizovat. Zapoj muza. Deti prevychovaj. Nie si otrok ale zena ktora chce zit. Tak zacni myslet aj na seba a daj vsetkych do pozoru.

topier
24. feb 2024

Ja mam 3 deti, manzela na kamione odkedy sa narodilo prostredne. Byvame v dome na dedine, do prace odchadzam rano ked deti do skoly a prichadzam o 17.15 hod. Tiez som bola hotova, ze nic nestiham, mala som pocit ze som neschopna. Prides vecer domov, treba sa trochu aj detom venovat, upratat, navarit, v lete zahrada, v zime kurenie, proste vzdy nieco. V praci som tiez nonstop na nohach a velmi casto mam pocit ze meliem z posledneho. Ale znizila som naroky sama na seba a rozdelila som detom ulohy. Kazdy den, ked pridu zo skoly, tak maju svoje povinnosti. 10 rocna dcera sa v pohode postara🤷🏻‍♀️ maju na starosti umyvacku, nachovat zvierata, povysavat, syn mi nanosi drevo atd. Ked im dam instrukcie, kludne mi zapnu pracku, susku.. Proste, pochopili, ze pracujem a musia prilozit ruku k dielu. Nemusim utriet prach, zmyt a vsetko vygruntovat kazdy den, spravim to v sobotu. Prestala som cez tyzden varit, ved teple jedlo mame kazdy a vecere sme aj tak vzdy mali suche, takze o starost menej a vecer si vzdy najdem aspon hodinku sama pre seba, kedze som mala problemy so spanim zo stresu. Takto si pred spanim zresetujem hlavu pri knihe, alebo dobkach a spim lepsie, aj ked stale to nie je uplne 100%. A teda - na 1000% by som manzelovi netolerovala ze len sedi pred telkou. Je to uplne bezohladne a aj moj manzel bol tak vychovavany, ze domacnost je zenska zalezitost, ale vidi (samozrejme ked je doma) ze mam dost a nema problem navarit, upratat, chytit vysavac a pod. Ved sme manzelia, lubime sa a pomahame si. A hlavne - co je moje, je aj tvoje. Takze aj deti a povinnosti😁

eleanor2510
24. feb 2024

@yoxinka to uplne presne napisala, zato, ze teba bili, tak ty si nechas po hlave skakat? Vsak su predsa uplne normálne metódy, ako deti nieco naucit robit, a pritom ich netyrat. Ty si fakt neuvedomujes, ze zeny v tejto diskusii tu kritiku myslia v dobrom, lebo fakt vychovas akurat nepouzitelnych ludi, ktori budu o 20 rokov presne takto vyplakavat, ze nevedia, co so zivotom. Mysli na tie deti, ked uz seba mas za handru, a spamätaj sa!