icon

Ako nájsť čas pre seba pri hektickom živote?

23. feb 2024

Jedno dieta 5r chodí do škôlky druhé dieťa 10r do školy. Robím vo výrobe umožnili mi od 7 do 15 pracovný čas. Ráno utekám s deťmi do škôlky a školy potom do práce. V práci celý deň na nohách často ani na záchod nemôžem ísť nie to ešte najesť sa v kľude. Poobede rýchlo pre deti, so staršou robiť úlohy, variť, prať, upratovať neviem čo skôr. Pri staršej musím sedieť lebo sama nespraví úlohy, mladšia sa chce hrať stále ma ťahá preč. Do toho domáce práce. Na varenie som vykašľala jeme cez týždeň chleba so salamom alebo pasteky parky atď niečo rýchle na prípravu. Veď sa najeme v práci deti v škôlke škole. Milujem keď rodina mi povie že mám manžela nech mi pomáha v domácnosti, lenže on pracuje od rána do 17 pokiaľ dôjde domov je 18 hodín. Doma nerobí nič, zapne si telku trochu sa pohrá s deťmi. Kamošky ma chápu a ľutujú že mám 2 malé deti za sebou a je to sakra ťažké starať sa o ne. No nevedia mi poradiť kde si nájsť čas na seba. Stále som nervózna dôjdem domov neviem co skôr robiť, potom len kričím na deti nech mi dajú pokoj nech si môžem na chvilu si sadnúť a mať ticho. Je to na zblaznenie. Cez víkend dohanam čo cez týždeň nestíham. Chodíme von s deťmi aj s manželom no nevládzem ani na výlet ísť. Potrebujem si oddýchnuť a nič neriešiť len bohužiaľ to sa nedá.

petrofka
24. feb 2024

nic sa nestane ak mladsiu nechas v škôlke do 17tej v niektorý deň. Nie každý a nemusí to byt pravidelne. Staršiu daj na krúžok. A kým bude o deti postarané, budeš mať hodinku alebo hodinku a pol na vyloženie nôh. Raz za čas to nie je hriech. Naozaj ;)

domkakvet
24. feb 2024

To 10 rocne dieta je uz dost velke na to, aby bolo samostatnejsie a aj na to, aby ti dokazalo uz s niecim pomoct, napriklad pohrat sa s mladsim surodencom.

kukuk29
24. feb 2024

Ja len nechápem prečo ťa lutujú tie kolegyne.Veď máš manžela - chceli ste deti tak máte dve zdraavé už relatívne veľké deti.To že ty všetkým chceš robiť poskoka tak to je tvoj problém. Tak ti potom treba...a ešre aj rodina keď to vidí a hovorí ze máš manžela a má ti pomôcť. To že ty sa staviaš do role Matky Terezy je tvoj problém.A kolegyne si určite myslia tiež svoje keď v kuse stoneš ako máš toho veľa tak ti radšej pritakajú....

autor
24. feb 2024

@kukuk29 To není pritakanie aj všetci v okolí majú podobný scenár ako ja, tiež majú malé deti a nezvládajú všetko hovoria že je to masaker všetko stíhať a zaobstarať. Že večer padajú od únavy do postele tak ako ja.

autor
24. feb 2024

Tak potom neviem asi len na koni sú samé dokonalé matky.

heln
24. feb 2024

necitam celu diskusiu,
chapem ta, vsetko je na tvojich pleciach a nedavas to,
zvolni, starsia nech sa uci sama, alebo popri tebe v kuchyni, 5 rocne by sa malo vediet zahrat samo, starsia nech zacne pomahat, povesat pradlo, upratat riad po veceri, zahrat sa s mladsim, v sobotu nech ide manzel s detmi sam na vylet, vecer povedzme medzi 19 a 20, povedz detom, ze mas cas pre seba a maj cas na psychohygienu, pozeraj telku, citaj knihu, venuj sa zalubam a nech ta v tom case nerusia.

dskjhfdlkdjhl
24. feb 2024

Ale ved si rovno mohla napisat, ze Ta mame polutovat, ze presne to cakas, ze nepotrebujes vyriesit svoj problem, potrebujes len citat, ze aj druhe su take nemozne a nevedia si zivot zorganizovat tak, aby sa mali lepsie. Ano, lutujem Ta, lebo si blba. Ta lutost Ti vsak nijako nepomoze.

mclissa
24. feb 2024

Tak autorka keby som sama na celu domacnost, deti a este popritom aj pracujem. Tiez by som padala na hubu.

kukuk29
24. feb 2024

A kedy chces ucit tie dievcata ako sa teda vedie domacnost, co vsetko treba porobit, ako sa vari,pecie ,upratuje ked ich do nicoho nezapajas lebo ty si to spravis najlepsie a najrychlejsie ? Ved si najdu do zivota taky poklad ako mas ty doma na gauci pred tv ...tak pomru o hlade a v spine...tolko rad si tu dostalA ale ty dokola to iste ...

nykkushka
24. feb 2024

Tak autorka trochu ináč sa spýtam, aj keď odpoveď určite nedostanem - co si TÝ myslíš, čo treba spraviť, aby sa tvoja situácia zmenila? Co si TÝ chotná spraviť, aby u vás nastala zmena?

yoxinka
24. feb 2024

Inak, kolegyne ťa podľa mňa ľutujú preto, lebo im je blbé povedať ti, že si trúbka. Ja som mala takú kolegyňu. Presne ako ty sa furt štažovala, aké to má ona ťažké. 99% to bola jej vina, presne ako u teba. Videla som, že ona nechce žiadnu normálnu konštruktívnu radu, chce len, aby sme ju ľutovali. Tak sme ju ľutovali.

letfenixa
24. feb 2024

Mám kolegyňu, ktorej zivot je ten najťažší zo všetkých. Je slobodná, po 40, bezdetna, býva u rodičov. A aj tak to nemá nikto ťažšie ako ona. Sú také povahy. Chcú len ľutovať. Ešte len prídeme v pondelok do roboty a už nestíha.

tenerifka
24. feb 2024

Autorka, bojis sa reakcie svojho manzela, ak ho postavis pred hotovu vec a oznamis mu, ze oddnes si delite povinnosti v domacnosti a s detmi?
Ale napis prosim pravdu. Bojis sa, ze sa nastve, treskne dverami, bude kricat? Ci aku reakciu by si od neho cakala? Napis, a podla toho ti povieme, ako mas riesit dalej

autor
24. feb 2024

@nykkushka Čo treba spraviť neviem asi len vyčkať pokiaľ budú deti dospelé a budem mať aj čas navyše. Keď sa budú môcť aj sami o seba sa postarať a nebudú stále ma potrebovať.
@tenerifka Viem akú by mal reakciu keby som mu povedala nech viac pomáha v domácnosti. Dobre by mi vynadal. Myslíš že som neskúšala sa s ním porozprávať? Vynadal mi čo som to za ženu keď nestíham, povedal že iné majú aj 3-4 deti a stíhajú, že len ja som taká lenivá a neschopná.

nykkushka
24. feb 2024

Ďakujem autorka za odpoveď. Utvrdila si ma v mojom názore, že si sa prišla len posťažovať, ako to máš na hovno a v podstate ani názory, rady nechceš. Chceš byť len ľutovana a meniť nič nebudeš 😉. Veľa šťastia prajem a výdrž takto fungovať co najdlhšie 😉

ibatanecnica
24. feb 2024

@nykkushka uplne s tebou suhlasim. Je to same nejde neda sa. Ale da. 10 rocne dieta uz je v podstate ''samostatne''. Vie si spravit ulohy a aj sa same zabavit aj doma pomoct.

eleanor2510
24. feb 2024

Lenze ty si stale nedas povedat, ze budes zbytočne cakat, kym budu dospele!! Oni sa o seba nepostaraju ani po tom!! Lebo ich to neucis. Zobud sa konecne! Tie kamaratky, co ta lutuju, ti ako pomahaju? Zeny ti tu v diskusii hovoria pravdu, aj ked pravda boli, ale je to proste triezvy nazor, a nepovedala ti ho tu jedna zena, ale asi 50 zien! Takze s tebou a s tymi, co ti pritakavaju, je nieco v neporiadku, nie so ženami na koni, ale ty to nechceš pocut. Komu niet rady, tomu niet pomoci.

nykkushka
24. feb 2024

@ibatanecnica ja už som to vzdala, mňa takýto ľudia neskutočne vyčerpávajú a iritujú, preto už nech si robí ako chce 🤣

ibatanecnica
24. feb 2024

@nykkushka ja sa uz do takychto diskusii velmi nezapajam. Nema to vyznam.

vivuska666
24. feb 2024

@nykkushka presne…..tieto samonasieracie tipy je lepsie obchadzat 🙂

eleanor2510
24. feb 2024

A posledny moj prispevok, mala som presne taku kolegynu ako ty. Lenze ta mala manzela, co pracoval cele roky z domu, a v tom case deti uz dospelé - jeden maturant, jedna vysokoskolacka. Tie deti si nevedeli ani praženicu urobit, isli sa najest do mekaca, muz si nevedel ani kavu urobiť, cakal, kym ona pride domov a kavu mu zaleje!! Nakoniec dala vypoved, lebo jej vycital, ze sa nestara o rodinu - manzela 45+ a deti 18 a 20!! Aj ty tak dopadnes, potom sa kludne lutuj este viac!

tenerifka
24. feb 2024

Autorka, on bude kricat? Tak nech krici, zacni kricat aj ty. On vie, ze sa ho bojis, preto si k tebe dovoli to, co robi, a deti to vidia a kopiruju otcovo spravanie.
Myslis, ze by ta dokazal aj udriet, ak by si trvala na svojom?
Ver mi, ze pri vacsine zien by bol ten tvoj skvost malicky ako hrasok, preto si nasiel zenu ako si ty, ktora len ticho sucha nohami, postazuje sa a trpi dalej.

autor
24. feb 2024

@tenerifka Nie udrieť by neudrel, on nakrici vynada mi no to je všetko. Ďalej by si nedovolil.

tenerifka
24. feb 2024

Lubis ho stale aj tak? Spavas s nim a s radostou? Ak ano, tak mu treba dat najavo, ze unavena vyflusnuta zena toho vecer uz vela nedokaze, ale ak prilozi ruku k dielu, tak bude spokojny aj on.
Medzi nami, chlapi su v podstate jednoduche bytosti, aj ti na najvyssich postoch, staci im malo ku stastiu a najspokojnejsi su, ked nemusia mimo prace vela riesit, treba im dat jednoduche pokyny, ziadne hrrr na zaciatok (tvoj nie je zvyknuty).
V style "zlatko, pozrieme si spolu vecer film"?, Janka sa uci, postaraj sa o Zuzku, ja urobim veceru, potom skontrolujem Janku a spolocne spraceme kuchyñu.... a zmurkni nañho, postupne po tyzdni mozes nejaku novu povinnost prihodit. Ak sa bude vzpierat, no tak nic no, ty unavena padnes do postele....

dominikamacakova
24. feb 2024

@deti95060810 s tým varením je irónia? Chleba s paštekou je podľa teba v poriadku??

lentilka78
24. feb 2024

@dominikamacakova tiež si myslím ze uvariť niečo teplé rýchle párkrát do týždňa není mega výkon, nechať rodinu a zvlášť deti na suchej strave, no neviem...

amelie2017
24. feb 2024

No tak mu vynadaj aj ty. Ze je neschopny sa postarat o rodinu, o svoju zenu a ta je strhana a absolutne nema cas na seba. Ze ini chlapi si svoje zeny vazia a preto sa s nimi starabu o rodinu alebo zarobia dobre a ony mozu byt doma alebo pracovat na polovocny uvazok.

autor
24. feb 2024

@tenerifka Správame spolu už nie tak často ako za slobodna keďže máme deti a není na to čas, ale raz za čas. Ľubit sa ľúbime no láska po rokoch tiež sa mení.
@lentilka78 Nie sú na suchej strave veď v robote a deti v škôlke škole máme obedy.

dominikamacakova
24. feb 2024

@lentilka78 nejde ani o to, že je to "suché", ale chlieb a paštéka majú výživovú hodnotu nula...

zuzuliennka1
24. feb 2024

@yoxinka 👏🏼👏🏼👏🏼presne