Ako nájsť kompromis?
Ahojte, možno mi poradíte ako nájsť riešenie problému, ku ktorému sa s manželom opakovane vraciame. Jeden z nás túži žiť v Bratislave v byte a mať všetko blízko, druhý v rodinnom dome s dvorom na dedine a mať väčší priestor na bývanie. Prosím, nezačnime diskusiu o tom, čo z tohto je lepšie. Takých diskusií tu už zopár je, každému vyhovuje niečo iné, plusy a mínusy oboch typov bývania veľmi dobré poznám. Skôr vás prosím o radu, či je vôbec možné nájsť kompromis v tejto situácii a ako. Možno niekto z vás presne toto s partnerom riešil. Kľudne aj do správy. Ďakujem 😊.
@ckatka ďakujem za podrobnú odpoveď, všetky tie body sú mi známe keďže som si dlhé roky odžila v dome na dedine aj v byte v BA, mužovi som to veľakrát opísala, všetky plusy a mínusy, ale mám pocit že je prípad, ktorý pokiaľ to nezažije, tak nepochopí. Pozná len bývanie v meste v byte a dom s dvorom je jeho sen. Času má minimum, veľa pracuje, v byte niečo opraví ak mu to 15x pripomeniem. My nie sme motorkári 😁 takže cestovanie je kapitola na samostatnú hodinovú debatu a 250 tisíc za dom je cena ako v krásnom sne za schopný dom v rozumnej dostupnosti do BA, skôr sú od 350 tisíc vyššie. Chatu aj dom u rodičov máme, ja by som najradšej zostala teda v byte. Zaujal ma záver tvojho príspevku - o dohode. To urobím, vďaka.
@tykat ak bývaš niekde v Pezinskom okrese, tak tam si to aj my obzeráme, ale tiež chcem aby boli deti najprv samostatnejšie.
niekto radil pockat kym budu deti starsie...hm, zo skusenosti mojich znamych viem, ze prave vtedy deti dom a dedinu nedocenia, vacsie deti chcu byt v meste, s kamaratmi, v kine....dvaja nasi kamarati sa prave so starsimi detmi stahuju naspat do BA, prave kvoli tymto dovodom. A pocuvam toto aj od kolegov, ze deti frflu ze nebyvaju v meste.
Pokial ide o zivot v dome, nemusi to byt dedinska klasika ze velka zahrada a velky dvor. My byvame v dome v BA a rozhodne by som nepovedala ze mame okolo domu prace ako to byva na dedine. Aj ked starosti je viac ako s bytom.
Ak manzel tuzi po dome a nikdy v nom nebyval, asi by som mu to umoznila...s tym ze teda dom s mensim dvorom a nie daleko od BA.
Drzim palce v rozhodovani 🙂
@sapetka aj susedia v rodinnom dome môžu byť top, ak zapnú kosačku, alebo cirkulár v sobotu o pol siedmej ráno. Alebo celý večer na grilovačke vyhukujú s gitarou tak, že sa na svojej záhrade nepočujete. Všetko má svoje výhody aj nevýhody, skúsila som aj dom so záhradou na dedine - pre malé deti super, ak aj susedia majú malé deti, inak sa ročné nudí, ak je druhé ešte v kočíku. Ale tak dá sa. Keď začnú chodiť do školy, najmä druhý stupeň, tak robíš taxikára, ak nie sú do mesta na krúžky dobré spoje. Dieťa staršie ako rokov ocení partiu kamarátov a nie vlastný dvor a záhradu. V meste je všetko poruke, ale zase hluk, niekto neznáša panelák, vadí mu anonymita, inému zase vyhovuje.
A nešlo by urobiť taký kompromis, že dom v menšom meste? Možno je tá cena domu (nemyslím satelity, to je šialenstvo) porovnateľná s cenou bytu v BA.
Nijako, toto sa nedá urobiť klasika kompromisom, keďže dom v BL je finančne skutočne pálka. Jeden musí ustúpiť a prispôsobiť sa.
@ckatka reagujem na príspevok zo 14,45 - jeden z najlepších príspevkov, ktoré som na MK čítala. 👍 Nesmierne cenné rady. Bývala som už v byte v menšom meste, v rodinnom dome na dedine, aj v rodinnom dome v meste, takže môžem porovnať. Chystám sa na "staré kolená" do bytu s veľkou terasou v menšom meste (ešte neviem kde), jeden som taký videla a hneď som sa do neho zamilovala, len nevyhovuje lokalita. Úplne s tebou súhlasím, s každým slovom a tvoj príspevok som si skopírovala pre známu, ktorá pred rokom kúpila chatu, vrazila do kúpi a rekonštrukcie toľko, čo stojí dvojizbový byt v menšom meste a stále nie je hotovo. Má vyše 50 a keď som jej pred kúpou hovorila, že je výhodnejšie si chatu prenajať, keď chceš vypadnúť z mesta, či už na víkend, alebo počas dovolenky, tak ma skoro zniesla zo zeme. Tiež som to brala tak, že v novembri alebo vo februári nemá tá chata až také čaro, keď odpočítam dovolenku niekde v zahraničí, výlety, tak tých víkendov na tej chate až toľko nie je.
No ja sa priznam, že rozdiel v byte a dome nevidim akurar, že dom je váčši.Byvala som v oboch, dokonca 5 izbovom dome s velkou zahradou, ale žeby som kričala od rozkoše a niečo sa u mňa zmenilo, vóbec.V byte mam balkon, kde som cele leto nasačkovana so stolom kavou vyloženymi nohami a zajacom, takže u mňa je to jedno
@karolinakr ja teda vidím rozdiel. V neprospech domu od určitého veku, ak teda nie je koníčkom majiteľov hrabanie sa v záhonoch. Dom nie je nový stále, postupne pribúdajú opravy, niektoré veci treba vymeniť - kotol napr., teda veci, ktoré ma v byte až tak netrápia. Ale chápem, ako si to myslela, ja v bývaní v dome keď deti odrastú nevidím žiadne výhody, skôr naopak.
@sapetka tak ja som ani nemyslela BA, tam by som nešla ani do bytu, ani do domu, ja som šťastná, že som tam asi päť rokov nebola a dúfam, že najbližších aspoň päť nebudem. Ale je to skutočne o tom, aké má kto záujmy. A počas života sa menia, ako som sama zistila.
@sapetka ja mesto áno, dedinu nie, ale menšie, blízko lesa, jazera, skrátka do prírody kúsok, ale nemáš ani ďaleko do kina, do reštaurácie a pod. Ja som bola vždy v paneláku šťastná, mne bývanie v dome nič neprináša, ale chápem, že to majú niektorí opačne. Našťastie sme s partnerom na tom rovnako.
@ckatka ano, vo vela veciach mas pravdu.. ale.. tie rajciny si zasadis planty a mas vlastnu urodu, aj hrach, aj jahody.. a byt v tej zahrade a mat kvety a zeleninu a trhat burinu je pre mna velky psychicky relax, ako aj vybehnut na pole, kde su len zajace a bazanty. My teda grilujeme casto, aj opekame, ved mame pozemok, tak preco nie? Zijeme v malom meste kde je od supermarketu po dobre restiky vsetko. zapadne SK.
Tesne vedla pezinskeho 🙂 ...my naopak sme sa stahovali so 6r a novorodencom. Takze teraz uz maju 20 a 14. Najkrajsie detske roky tu prezili, v slepej ulici s kopou deti...raz u jednych susedov, raz u druhych, bazeny, trampoliny, zahradne domceky, zahrady, futbal na ulici, my rodicia gulasovice, opekacky, kavicky...v lete dlho do noci ....A nesli by inam ani za nic. Ani teraz ked dochadzaju do BA. Sme v podstate v povodnej casti dediny. Takze je to take "milsie", utulnejsie, kazdy kazdeho pozna, nehrozi nova vystavba.
Za mna je dolezite ako je dom umiestneny, my sme slepa ticha ulica, paralelne s hlavnou, zastavky 3min od domu, bus 1x za hodinu, vlak v spicke 20min, mimo 1xhod. Skola, skolka 5min od domu, obchod, lekar, lekaren 10min peso (alebo autom), sportovy areal, zmrzlina, park, nie sme hlavny tah takze prechadzky v pohode... Obec sa rozrastla je tu kopec sluzieb, za dedinou stavaju obchodne centrum s obc.vybavenostou.
Ked sa pozeram teraz spatne kde sme uvazovali byvat ked sme hladali dom tak sa chytam za hlavu. Muz vravi ze sme mali velke stastie ze taki trubirohovia ako sme boli pred 14r prisli k takemuto super byvaniu 😂
@tykat len toto čo popisuješ teraz stojí cez 350 tisíc a ponuka je veľmi slabá 🤔
@mirage takto to vidíš ty, mne je tá zelenina, aj ovocie úplne ukradnuté, nie som ochotná sa oháňať v záhrade s motykou, pre niekoho relax, pre mňa stres, dnes kúpiš všetko od domácich pestovateľov, privezú mi až domov ako protislužbu napr. Grilovačky veľmi nemusím, stačia mi dva krát do roka a to sa dá zariadiť aj v prenajatej chate, prípadne sú vybudované ohniská v okrajových častiach mesta, kde ma netrápi, že treba pokosiť trávu. Ty dávaš svoj pohľad, ja svoj, každá máme iný životný štýl, každému človeku sa páči niečo iné. Niekomu vlastná zelenina, jahody, pole, zajace, niekto trávi voľný čas rád športom, túlaním sa po lese...Ak sa k tomu svojmu snu človek v živote dopracuje a ak sú ešte obaja partneri s rovnakým názorom, je to úžasné. Inak bývam v rodinnom dome so záhradou a teším sa, až z neho vypadnem.
Pocuj a co takto na skusku ,ze si prenajmete dom na 2 mesiace.minule som tak pozerala po realitach a su domy na prenajom,nech mu ukazes ze to nie je len tak.ja ta uplne chapem,tiez som z rodinneho domu a yeraz uz byvam v byte 8r. Nemenila by som.mozno na dochodok dajaku malu chalupku ;)
@junovedievca to nie je špatný nápad, ešte keby sa dalo zaistiť, že sa pokazí plynový kotol, bude tam zatekať, takže bude treba pol domu vymaľovať a natrieť ploty. Žartujem, to sa dá zrealizovať asi ťažko - práca, škola, platiť dva mesiace bývanie tam aj tam...
U nas podobna diskusia, dohodli sme sa tak, ze cast zivota v dome, na dochodok sa vratime do bytu (lebo pardon, ale obrovsky dom v ktorom budeme dvaja je totalne plytvanie)
ale šak si môžete zatiaľ kúpiť byt, tam bývať, potom sa presťahovať do domu, časť života tak a ďalšie roky inak, iné riešenie v tomto smere osobne nevidím
@mirage ale veď ja si vôbec nedvíham tlak, užívam si pekný večer, zajtra mám voľno, paráda. Len mi tvoj príspevok pripadal, ako by si bývanie v dome na dedine s možnosťou si niečo dopestovať považovala za najlepšie riešenie pre každého. Presne v tom duchu som písala príspevky vyššie, čo vyhovuje tebe, nemusí inému, čo je pre teba relax, pre iného zabitý čas. Ak som to zle pochopila, sorry.
Ak máte veľký poloprázdny dom u rodičov aj chatu, tak nedalo by sa tam stráviť napr. celé leto?Aby si manžel mohol vyskúšať to bývanie realita verzus predstava. Aj denný tábor by som deťom našla, aby si aj to vozenie detí vyskúšal.
Bývali sme v centre BA v radovej zástavbe. Výhody bytu,starosti domu🙂
@ckatka výborný príspevok. Máš pravdu,aj my bývame v dome a napriek tomu,že je to pri deťoch super, stále niečo robíme, prerabame, pestujeme, oberame, zavarame-robime lekár, muž stále niečo opravuje, upratuje garáž...A pod. Veľakrát sme celý víkend doma a makame namiesto toho,aby sme si užívali víkend niekde v prírode. A zime je to jedno či si dnu v dome alebo v byte...ale v dome musíš odhrnat sneh 🤣 ale do bytu by som šla len pod podmienkou nejakej víkendovej chatky 😊😊
@korunka1 my mame 3izb za 40000 a velkyyy
Keď dom, tak vtedy pokiaľ sú deti malé.Potom môžu ísť na internáty, nájdu si frajerky budú chcieť chodiť do mesta po škole....všetko záleží aké ste typy.V čom vidí muž výhodu domu a ty nevyhodu?veď nemusíte mať políčko za domom ako to bolo možno, keď si na bola menšia a žila v dome.Ja som žila v paneláku v Ba do 35 r a nikdy viac a to sme tiež chodili za rodičmi cez víkendy na dedinu.
Podľa mňa si to s tou sumou 350 t eur trocha prestrelila😀niekto píše krúžky a pod...veď aj na dedinách a satelitných mestečkách sú krúžky často ešte zaujímavejšie u nás je lukostrelba v parku a strašne veľa detí tam chodí.A to som si vždy myslela, že som mestský typ, ale teraz mi už stačí ísť raz cez víkend do mesta a rýchlo domov.Okrem pokosenia trávy raz týždenne, alebo ob tyzden nevidím viac práce poliate kvetov na terase a obrat jahody neberiem ako prácu.V paneláku sme platili vyššie nájomné, strašne mi chýbal dvor terasa kúpanie, ľahnúť na trávu a čítať časopis.A to tiež sme 2 roky uvažovali či áno či nie a či nepredame pozemok.My od jari do jesene žijeme vonku, jeme všetko....
Ak máš koníčky chodíš cvičiť, kurzy blizko či tráviš čas s kamarátkami a to Ta brzdí tak chápem.
Ja si myslím, že aj na starobu je fajn mať dvor, motkat sa, niečo si dopestovať poklebetit so susedom cez plot😊
Mužovi asi nebude stačiť dom chata rodičov ako kompromis, lebo chce vlastne podľa svojich predstáv.
@petulda333 ale odkiaĺ??
@eliska13 motkať sa - podarené 😄

Byvala som x rokov na vychode, na zapade... v dome so zahradou, v byte, v garsonke...teraz byvame 14 rokov v dome s malou zahradkou, par km od BA, mame super spojenie s mestom, vlak aj bus, dve auta takze na vyber...decka su samostatne, najprv skola v dedine par metrov od domu, teraz v meste... zastavky mame 3min od domu, pri Poluse som vlakom za 20min. Nesla by som do bytu v BA ani za nic.